Zo oefen je met de kunst van het mijmeren

Mijmeren – het lijkt een ouderwets woord en misschien is het dat ook wel. Want hoe vaak zit je op een dag voor je uit te staren en laat je ‘het nu’ er eenvoudigweg zijn? Toch is mijmeren heel gezond en zouden we het vaker mogen doen. Juist als moeder: je brein opladen tijdens een moment van rust zorgt dat je vervolgens weer bergen kunt verzetten. Hoe je dat doet? Hieronder vind je 5 manieren om te oefenen met de kunst van het mijmeren!

Wat is mijmeren precies?

Mogelijk doet de omschrijving van mijmeren je denken aan meditatie of mindfulness. Daar lijkt het inderdaad op. Wanneer je mijmert, laat je het moment zijn zoals het is. Beschouwend, zonder oordeel. Door even voor je uit te staren en gedachten over van alles en nog wat los te laten (denk aan: boodschappenlijstjes, de planning van vanmiddag, dat je nog een cadeautje moet halen voor X en even langs Y wil, later) laad je op.

Wat de voordelen zijn van mijmeren?

Je hersenen kunnen even ontspannen, waardoor ze opladen en weer kracht opdoen voor de rest van de dag. Bovendien maakt het je een dankbaarder mens: je leert het leven op een andere manier waarderen en maakt je bewuster van jouw positie in het geheel. En tot slot is er nog de impuls die het geeft aan je creativiteit. Zeker wanneer je vastloopt (in je werk of in de opvoeding), helpt het om dit probleem even los te laten. Tijdens het mijmeren ontstaat weer ruimte in je brein, waardoor je na afloop vaak sneller tot een oplossing of zelfs een andere conclusie komt.

Hoe oefen je met mijmeren?

Observeer door naar buiten te kijken

Een goede oefening om (beter) te leren mijmeren, is alleen te observeren wat je ziet.

  • Kijk hoe de tortelduif je tuin in- en uitvliegt op zoek naar takjes voor zijn nestje.
  • Zie hoe de wind door de bomen waait en de takken doet buigen.
  • Kijk eens naar de bijen in je bloemen.
  • Bekijk de voorbijgangers – zonder oordeel, slechts als onderdeel van het geheel.
  • Volg een meeuw die je appartement of balkon voorbij scheert. Waar vliegt hij en hoe?

Natuurlijk mag je vertederd raken van dat kleine meisje dat haar broertje helpt. Of bewondering voelen voor de hardwerkende dieren in je achtertuin. Maar de basis blijft dat je slechts observeert en geen oordeel toekent aan de situatie. Het is zoals het is.

Zet rustgevende muziek op

Wanneer ik denk aan mijn oudoom, zie ik hem zitten in zijn gemakkelijke leren stoel. Hij rookte pijp en luisterde naar klassieke muziek. Hij kon echt wegdromen in het verhaal dat Tsjaikovski en Mozart vertelden. Als jij het liefst mijmert met muziek op de achtergrond, kies dan muziek die je op de een of andere manier raakt. Het kunnen nummers zijn waar je ouders vroeger naar luisterden en liedjes met een boodschap, zoals je in de soul- en jazzmuziek vaak tegenkomt.

Maak een wandeling

Erik Scherder legt hieronder duidelijk uit wat wandelen precies met je doet en hoe hierbij ruimte ontstaat voor het mijmeren. Daarbij wijst hij erop dat het belangrijk is om op die manier mogelijkheden te creëren voor creativiteit – iets dat je op de werkvloer van pas komt, maar net zo goed in het ouderschap. Het houdt je in die zin scherper en je kunt problemen makkelijker oplossen.

Sluit prikkels uit

Eigenlijk heel simpel: leg je telefoon voor een (on)bepaalde tijd weg en zorg zo dat je brein niet continu onderworpen is aan een stroom van prikkels. Het helpt je om je te focussen op het nu.

Maak er speciaal tijd voor

In eerste instantie is mijmeren vaak geen vast onderdeel van je dagelijkse ritme. Je bent misschien geneigd continu door te gaan en zit af en toe (of regelmatig) overprikkeld voor je uit te staren. Door bewust tijd vrij te maken om te gaan mijmeren, ontdek je hoe heerlijk dit is. En als je er zelf voordeel bij hebt, maak je op een gegeven moment vanzelf vaker tijd om even ‘stil’ te staan. Je leert als het ware weer voelen wanneer je lijf het nodig heeft om dit moment te omarmen en de boel verder los te laten.

Mijmer jij genoeg? Of is het iets waar je vanaf nu wat meer tijd voor gaat vrijmaken?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Sergio Photone – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven