Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Ode aan papa | 9 keer waarom vaders onmisbaar zijn

Vaders… Er wordt veel over jullie geschreven. De ene keer schamperend, omdat jullie niet zouden weten hoe je luiers moet verschonen of het zoveelste kind in huis lijken. De andere keer in de vorm van een soort ijdele hoop jullie meer te betrekken bij de opvoeding. Maar odes aan de vader? Nee, die zijn er niet zoveel. Daarom schrijf ik hem dit keer. Omdat we jullie net zo hard nodig hebben als andersom.

Ode aan alle betrokken papa’s

De ene vader is de ander niet. Waar papa A zijn liefde laat blijken door keihard te werken en een financieel stabiele basis te creëren voor vrouw en kinderen, zal B juist liever rondkomen met iets minder waardoor hij meer aanwezig is thuis. De mate van die liefde valt niet te meten natuurlijk, maar deze ode geldt voor beide vaders.

Weet je wat het is? Met de komst van een kind verandert alles. Voor een vrouw, al heeft zij negen maanden (nou ja, eigenlijk acht) om aan het idee te wennen. Maar voor hem geldt dat net zo goed. Er komt een klein wezentje je leven in ‘gewandeld’ en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken gaat verder en dieper dan alles dat je daarvoor ooit hebt gevoeld.

Jij bent zo ontzettend belangrijk voor je kind! Een voorbeeld, twee sterke armen, de bemoedigende woorden die hij soms zo hard van je nodig heeft. Je geeft ze de levenslessen mee die jij leerde, laat ze ontdekken, stimuleert ze net een stapje verder te gaan en biedt hen zelfvertrouwen. Deze ode is voor jou! Omdat mannen anno nu gelukkig volwaardige mede-opvoeders zijn die we keihard nodig hebben. Omdat delen nu eenmaal leuker is dan alles in je eentje beleven en omdat jullie de kinderen op een andere manier heel veel kunnen leren dan wij. Waarbij jullie dan zo nodig zijn?

9 redenen waarom papa’s onmisbaar zijn

Banden plakken en andere technische klusjes

Tuurlijk, wij kunnen dat ook best – als we willen. En die zelfredzaamheid geven we onze dochters heus ook mee. Maar als ik heel eerlijk ben, vind ik het persoonlijk toch fijn als we allebei doen waar we beter in zijn. Hij in ons geval de technische klusjes, ik de administratie. Iets met schoenmaker, blijf bij je leest.

Spinnen verwijderen

Vroeger sliep ik in de kamer boven de garage. Het was daar iets kouder dan in de rest van het huis en bleek, mede door het puntdak, een ideale schuilplek voor spinnen. En nee, dan heb ik het niet over kleintjes, maar van respectabel formaat. Mijn vader draaide er echter zijn hand (en de stofzuiger) niet voor om. Heldhaftig stapte hij binnen, strekte zich uit en zorgde ervoor dat ik weer veilig kon slapen.

Het zijn de kleine dingen die het hem soms doen. Natuurlijk zou mijn moeder precies hetzelfde doen voor me. Maar voor een jong meisje geeft het een veilig gevoel als je vader die monsters verwijdert. Hier thuis is Ro dus ook regelmatig degene die echt grote spinnen weghaalt en die ze daarvoor roepen. Niet omdat ik het niet durf (nou ja…), maar omdat het iets heel mannelijks heeft als hij zijn gezin beschermt. En dat moment gun ik hem graag 😉

Problemen oplossen

Als er iets is wat mannen goed kunnen, is het probleemoplossend denken. Hartstikke handig voor onze dames, die regelmatig met klein leed zitten. En eerlijk is eerlijk, ik heb daar toch vaak minder geduld voor dan hij.

Spelen

Mannen blijven van binnen altijd een beetje kind. Dat heeft grote voordelen in het hele opvoedproces, want niemand is enthousiaster dan de man op een springkussen of de vader die in de buurt van een ballenbak verandert in een enge krokodil. Of in het zwembad, waar hij de beste bommetjes maakt, professioneel duikt en de optimale houding toont om keihard naar beneden te sjezen van de glijbaan. Heb je als moeder ook meteen even rust.

De beste in tranen drogen

Als meisje is geen man je liever dan papa. Want hij bedriegt je niet en zal alleen liegen om je beter te laten voelen. Hij droogt je tranen, pept je op en weet wanneer het beter is om te zwijgen. En dat laatste is iets dat de meeste vrouwen wat minder goed onder de knie hebben…

Stoer voorbeeld

Als jongen is geen man stoerder dan papa. Want hij vocht met draken, leert je de beste voetbaltrucs en laat je zien welke vluchtroutes je het best in dat ene computerspelletje kan nemen. Samen bouwen jullie een mancave, waar je heel de dag ongelimiteerd kunt hangen en slechte vechtfilms kijken of domme grapjes maakt.

Verzorgen? Dat kan papa net zo goed

Vaders kunnen net zo goed luiers verschonen, de nachtfles geven, kleding uitkiezen, haren kammen en baby’s vasthouden als moeders. Niks is mannelijker dan een vader die zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn hand niet omdraait voor de verzorging van zijn baby.

Sterke armen

De armen van papa zijn ontzettend sterk. Hij tilt met gemak de maxi cosi (die met en zonder baby best verrassend zwaar is), haalt de kinderwagen uit de auto en vouwt hem weer handig op. Waar zouden wij hulpeloze vrouwen zijn zonder hem en zijn fantastische, gespierde armen? 😉

Innerlijke rust

Zonder stereotyperende uitspraken te willen doen; mannen zijn vaak beter in het bewaren van de innerlijke rust. Waar moeders nogal eens overlopen van de zorgen – om zo’n beetje alles – blijft hij stabiel. Hij laat je weer inzien dat je soms overdrijft en je bepaalde dingen gewoon moet loslaten. En daar komen hele mooie dingen van: voor je het weet klimt je kind behendig omhoog, waar jij hem het liefst op de grond had gehouden, en zwaait hij je vol zelfvertrouwen tegemoet. Dat is toch mooi?

Vaders zijn, kortom, de yang tegenover onze yin. Een energie die de ander aanvult. Daarom deze ode aan papa, omdat we letterlijk niet zonder jullie willen!

Welke vader heeft volgens jou wel een ode verdiend?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids