Ben jij iemand die altijd te laat komt en het gevoel hebt dat je er eigenlijk helemaal niets aan kan doen? Dan hebben we goed nieuws voor je: dat klopt gedeeltelijk. Maar niet helemaal. Er zijn namelijk wat trucjes waarmee je toch op tijd leert komen! Wij delen in dit artikel het geheim met je.
Te laat komen is aangeboren
Als jij inderdaad regelmatig tegen anderen roept dat je er helemaal niks aan kan doen dat je weer na de afgesproken tijd binnenvalt, dan krijg je dankzij verschillende wetenschappelijke onderzoeken gelijk. Laat komen is voor een groot deel aangeboren. De redenen?
- Slecht kunnen inschatten hoelang een bepaalde bezigheid je zal kosten
- Mensen die multitasken, komen vaker te laat
- Een compleet verkeerd tijdsbesef
Die drie eigenschappen bij elkaar opgeteld, maakt dat je veel vaker te laat komt dan anderen die zich goed op één taak kunnen richten en beseffen hoeveel tijd dit kost. Met deze antwoorden op het ‘waarom’ alleen ben je er natuurlijk nog niet. Het feit dat je minder goed in staat bent dan anderen om een inschatting te maken van de tijd, maakt niet dat je nu een legitiem excuus hebt om altijd maar op je eigen moment te komen aanwaaien.

Zo kom je nooit meer te laat
De afgesproken tijd is een eindpunt, geen richtlijn
Als notoire laatkomer herken je waarschijnlijk wel dat je vrij makkelijk denkt over de afgesproken tijd. Wanneer de ander om 17.00 uur op de stoep staat, wat maakt dat ene minuutje (of die vijf) dan nog uit?
Maar de ander heeft misschien een lange werkdag achter de rug en wil gewoon zo snel mogelijk vertrekken. Of weet dat hij of zij geërgerd raakt van ‘dat ene minuutje’. Dat verpest al meteen de sfeer. Door te zorgen dat je ruim op tijd klaar bent (16.50 uur, in dit voorbeeld) kan je direct mee zodra de ander voor je deur staat.
Zoek vooraf via Google Maps hoelang de heenrit duurt
Het voordeel van onze digitale wereld is dat we gemakkelijk van alles kunnen opzoeken. Zo ook de beoogde reistijd – zelfs inclusief files, als je in de spits vertrekt. Nu weet je natuurlijk nooit exact of je inderdaad vandaag 35 minuten in de file zal staan: er kan een ongeluk gebeuren en de andere keer stroomt het verkeer juist lekker door. Maar je hebt wel een indicatie van de gemiddelde reistijd.
Neem die tijd niet als een vast gegeven, maar tel er nog iets meer bij op. Stel dat de reistijd richting X. een uur is, trek dan anderhalf uur uit voor je rit. Mocht er onderweg een extra file ontstaan of moet je even stoppen voor een plaspauze, dan heb je die ruimte in elk geval. Dat rijdt een stuk relaxter, je hebt rustig de tijd om eenmaal daar een fijne parkeerplek te zoeken en kan eventueel nog iets voorbereiden.
Tip: tel de helft van je reistijd op bij de tijd die Google voorspelt. Zo zit je – binnen Nederland in elk geval – altijd goed.
Bereid je goed voor
Wat is een andere reden van laat komen? Slechte voorbereiding. Dit kan je gelukkig voorkomen:
- Zet zoveel mogelijk spullen klaar op de dag voor vertrek. Denk aan de ontbijtboel op de eettafel. De kleding die je morgen wil gaan dragen. Verzin vast welk kapsel je wil, zet je make-up klaar en zorg dat alles de dag erop zo gestroomlijnd mogelijk gaat. Daardoor ben je veel vlugger klaar.
- Zoek precies uit waar je naartoe moet. Stel het adres eventueel in via Google Maps (of welk navigatiesysteem je ook gebruikt). Onderzoek of er in de buurt goede parkeergelegenheid is en zo ja, waar, maar ook hoe je vervolgens (wandelend) op de plaats van bestemming komt. Via Streetview kan je bijvoorbeeld vast kijken hoe het gebouw eruit ziet.
- Ga voor vertrek plassen – net zoals je tegen je zindelijke peuter of kleuter zegt. Dat scheelt tijd ten opzichte van stoppen bij een, vaak minder fris, openbaar toilet onderweg.
Leg eventuele papieren die je moet meenemen vast klaar bij je tas. Zorg dat je portemonnee erbij zit, je telefoon is opgeladen en je de nodige pasjes meeneemt. Hoe minder je hoeft na te denken, hoe beter het is.
Schrijf alle stappen op die je moet ondernemen
Misschien denk je dat je in je hoofd alles wel op een rijtje hebt. Eenmaal bezig besef je dat je vandaag eigenlijk wel weer eens je benen mag scheren, je nagellak afgebladderd is of dat je je haar toch wil stijlen. Allemaal zaken die extra tijd in beslag nemen en die had je vooraf niet ingecalculeerd.
Door een slim lijstje op te stellen met alle stappen die je wil nemen voor vertrek, dwing je jezelf er beter over na te denken. Bovendien is je inschatting van de tijd op die manier ook beter dan wanneer je gewoon maar begint.
Zorg liever dat je veel te vroeg klaar bent dan net op tijd
Stel dat je een avondje uitgaat met vriendinnen en om 23.00 uur in de stad moet zijn. Het is nu 19.00 uur. De neiging is misschien groot om nog even een paar aflevering van je serie te kijken. Of zelfs een dutje te doen. Maar wat als je het nu eens omdraait? Dat je eerst gaat douchen, aankleden, opmaken en je haar doet. Als je dan nog tijd over hebt, kan je altijd nog naar je serie kijken.
Zet een wekker, vijf minuten voor de vertrektijd
Kijk, je kan wel helemaal opgedirkt op de bank zitten en je serie kijken. Maar als je per ongeluk niet meer op de klok kijkt, vertrek je straks alsnog te laat. Door je wekker te zetten, kan je rustig je televisie uitdoen, schoenen en jas aantrekken en naar de auto lopen. En zo rij je precies op tijd weg.
Een psychologische tip: doe alsof je afgesproken tijd een halfuur eerder is
Als je vaak laat komt, kan je daar best gebruik van maken door de afspraak een halfuur eerder in je hoofd te prenten. Daardoor is je streeftijd bijvoorbeeld 22.30 uur in plaats van 23.00 uur. Grote kans dat je alsnog te laat bent, maar wel voor elf uur ’s avonds uit je auto stapt en naar het café loopt waar jullie hebben afgesproken. Het is een klein trucje met een grootse positieve uitwerking op je omgeving.

Redenen waarom te laat komen vervelend is voor je omgeving?
Wat los van bovenstaande tips ook helpt, is om voor jezelf te onthouden dat jouw laatkomen hinderlijk is voor je omgeving. Ondanks dat je dat zelf misschien niet zo sterk ervaart. Waarom?
- Anderen hebben ruimte gemaakt in hun planning en wachten op jou. Die tijd hadden ze ook aan iets anders kunnen besteden.
- Het voelt alsof je de ander onbelangrijk vindt en het kan heel respectloos overkomen.
- Bij formele aangelegenheden staat het slordig: op de werkvloer kan je moeilijk veel te laat de vergadering komen binnen stormen. Dat leidt af, onderbreekt het moment en het gesprek. En tijdens een uitvaart kan je het helemaal niet maken om te laat te komen. Dus ook om die redenen is het belangrijk om te leren hoe je op tijd komt.
En wat de voordelen van op tijd zijn voor jou?
Los van het feit dat je vrienden nooit meer geërgerd hoeven te wachten tot je er eindelijk bent, zijn er voor jou nog meer voordelen te noemen van op tijd zijn:
- Je omgeving is blij verrast. Al kan het best even duren voor ze van je aannemen dat dit gedrag geen toevalstreffer was.
- Je ervaart meer rust, omdat je niet langer opgejaagd in de auto zit. Daardoor rij je beter, is er geen stress en heb je lang niet zoveel last meer van anderen in het verkeer. Bovendien is het een stuk beter voor je humeur.
- Bij zakelijke afspraken geeft op tijd zijn je meer ruimte om nog even iets voor te bereiden. Bijvoorbeeld bij dat sollicitatiegesprek, je kan je nog even inlezen over het onderwerp of je gesprekspartner en gaat zelfverzekerder naar binnen.
- Het voelt voor jezelf prettig om op tijd te zijn. Ondanks dat laat komen aangeboren is, lukt het jou toch!
- Mocht je toch eens te laat komen, dan weet je in elk geval dat het allemaal niet aan jou ligt. En dat voelt toch een stukje prettiger dan wanneer je weet dat het komt doordat je last minute nog wat nagellak wilde opdoen.
Ben jij wel altijd op tijd? Of herken je je in bovenstaande en kom je regelmatig te laat? Met bovenstaande tips leer je in elk geval stap voor stap om meer rekening te houden met je omgeving en vaker op tijd te komen. Denk je dat het jou zou lukken?
Ik ben standaard te vroeg. Kan ook vervelend zijn, maar meestal alleen voor mezelf. Mensen met wie je dan afspreekt zijn nog niet klaar. Je bent altijd aan het wachten.
Ik ben juist iemand die overal te vroeg komt, omdat ik niet te laat wil komen. Dan ga ik altijd maar even wandelen of zo, want ik wil ook niet te vroeg aanbellen.
Ik was altijd overal veel te vroeg, maar sinds een tijd ben ik bijna standaard op het nippertje ergens of te laat, oeps.. Iets met tijd verkeerd inschatten.
alleen mijn man zijn wekker gaat af, ik slaap niet dus heb geen wekker nodig! hier gaat de wekker een half uur eerder zodat ze niet gelijk uit bed hoeven te vliegen
Ik ben ook juist overal te vroeg haha, kan ook vervelend zijn. Ik heb een vriendin die standaard te laat is, ik spreek gewoon een andere tijd met haar af haha. Voor haar bijvoorbeeld 11:45 en voor mij 12:00, dan komt het redelijk overeen haha.
Ik kom echt bijna nooit te laat. Ben eerder te vroeg. Er moet echt iets uitzonderlijks gebeuren voor ik te laat wil zijn.
Wat geef jij toch altijd goede tips. Ik houd er zelf niet van om ergens laat te komen, ben juist vaak te vroeg : )
Ik hou van op tijd komen! Maar het verschilt waarin. Ik denk meestal aan dingen die ik moet doen als ik weg moet en anders ben ik veeeel te vroeg 🙂
Ik ben meestal een kwartier te vroeg, op zn minst. Ik schat mijn tijd altijd veel te ruim in, achja en vind t ook wel fijn