Nooit meer te laat komen? Dit is het geheim!

Ben jij iemand die vrijwel overal te laat komt en voelt het of je daar helemaal niets aan kan doen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Hoewel dit gedeeltelijk misschien klopt, zijn er trucjes die je kunt leren om van een notoire laatkomer te veranderen in iemand die altijd op tijd komt. Hoe? In dit artikel delen we het geheim van op tijd komen.

Te laat komen is aangeboren?

Vanaf jonge leeftijd kwam ik altijd en overal te laat. Na het buitenspelen, tijdens mijn puberteit en ik heb zelfs mijn schoonmoeder tijdens de eerste ontmoeting drie kwartier laten wachten. Ik ben er niet trots op, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ik hier niets aan kon doen. Althans, alleen in de basis natuurlijk. Hoe dat zit?

 • Een deel van de mensen kan slecht inschatten hoelang een bepaalde bezigheid gaat kosten.
 • Mensen die multitasken, komen vaker te laat.
 • Tijdsbesef is aangeboren. Als het je hieraan ontbreekt, kom je dus ook vaker te laat.

Vaak hangen bovenstaande eigenschappen met elkaar samen, waardoor een deel van de mensen dus ook vaker te laat komt dan anderen. Het is belangrijk om dit verschil te onderkennen: iemand die van nature laat komt, kan je niet meten langs de maatstaf van iemand die wél tijdsbesef heeft en op tijd komt. Om toch op tijd te kunnen komen, kan je gebruik maken van de onderstaande trucjes.

zo kom je nooit meer te laat handige tips
©samritk – Shutterstock

Zo kom je nooit meer te laat

De afgesproken tijd is een eindpunt, geen richtlijn

Als notoire laatkomer herken je waarschijnlijk wel dat je redelijk gemakkelijk denkt over de afgesproken tijd. Stel je voor dat je met een vriendin naar de film gaat om 20.00 uur. Je hebt drie kwartier nodig om daar te komen, dus moet uiterlijk 19.15 uur op pad. Je vriendin geeft aan dat ze ook graag met je wil bijkletsen en houdt rekening met eventuele files, dus 19.00 uur staat ze bij je op de stoep.

Wanneer jij om 19.05 uur instapt, is ze geërgerd. Jij snapt het niet: waarom maakt ze zich druk om die vijf minuutjes? Maar er kan van alles spelen. Misschien heeft ze haar relatie verbroken en wil ze dat heel graag aan je kwijt. Of wordt ze zenuwachtig als ze denkt dat jullie laat komen. Hoe dan ook, zij voelt zich ongemakkelijk doordat jij vijf minuten na de afgesproken tijd instapt.

De oplossing ligt in een verandering van denken. Door 19.00 uur te zien als een eindpunt (en niet langer als richtlijn) ga je handelen om op dat tijdstip klaar te staan. Het helpt om, in dit geval, 18.50 uur te zien als je richtlijn en jezelf daarmee tien minuten speling te geven. Dat moet voldoende zijn om nog even te plassen voor vertrek, je schoenen en jas aan te trekken en misschien nog even een spelletje te spelen op je telefoon.

Zoek vooraf via Google Maps hoelang de heenrit duurt

Het voordeel van onze digitale wereld is dat we gemakkelijk van alles kunnen opzoeken. Zo ook de beoogde reistijd – zelfs inclusief files, als je in de spits vertrekt. Nu weet je natuurlijk nooit exact of je inderdaad vandaag 35 minuten in de file zal staan: er kan een ongeluk gebeuren en de andere keer stroomt het verkeer juist lekker door. Maar je hebt wel een indicatie van de gemiddelde reistijd.

Tel daar voor de zekerheid nog een aantal minuten bij op. Stel dat de reistijd richting bestemming X een uur is, trek daar dan anderhalf uur voor uit. Mocht er onderweg een extra file ontstaan of moet je even stoppen voor een plaspauze, dan heb je die ruimte. Dat rijdt een stuk relaxter, je hebt rustig de tijd om eenmaal daar een fijne parkeerplek te zoeken en kan eventueel nog iets voorbereiden als je bent aangekomen.

Tip: tel de helft van je reistijd op bij de tijd die Google voorspelt. Zo zit je – binnen Nederland in elk geval – altijd goed.

Bereid je goed voor

Wat een andere reden van laat komen is? Slechte voorbereiding. Dit kan je gelukkig voorkomen:

 • Zet zoveel mogelijk spullen klaar op de dag voor vertrek. Denk aan de ontbijtboel op de eettafel. De kleding die je morgen wil gaan dragen. Verzin vast welk kapsel je wil, zet je make-up klaar en zorg dat alles de dag erop zo gestroomlijnd mogelijk gaat. Daardoor ben je veel vlugger klaar.
 • Zoek precies uit waar je naartoe moet. Stel het adres eventueel in via Google Maps (of welk navigatiesysteem je ook gebruikt). Onderzoek of er in de buurt goede parkeergelegenheid is en zo ja, waar, maar ook hoe je vervolgens (wandelend) op de plaats van bestemming komt. Via Streetview kan je bijvoorbeeld vast kijken hoe het gebouw eruit ziet.
 • Ga voor vertrek plassen. Dat scheelt tijd ten opzichte van stoppen bij een, vaak minder fris, openbaar toilet onderweg.

Leg eventuele papieren die je moet meenemen vast klaar bij je tas. Zorg dat je portemonnee erbij zit, je telefoon is opgeladen en je de nodige pasjes meeneemt. Hoe minder je hoeft na te denken, hoe beter het is. Zeker wanneer dit je van nature niet gemakkelijk afgaat.

Schrijf alle stappen op die je moet ondernemen

Misschien denk je dat je in je hoofd alles wel op een rijtje hebt. Eenmaal bezig besef je dat je vandaag eigenlijk wel weer eens je benen mag scheren, je nagellak afgebladderd is of dat je je haar toch wil stijlen. Allemaal zaken die extra tijd in beslag nemen en die had je vooraf niet ingecalculeerd.

Door een slim lijstje op te stellen met alle stappen die je wil nemen voor vertrek, dwing je jezelf er beter over na te denken. Bovendien is je inschatting van de tijd op die manier ook beter dan wanneer je gewoon maar begint.

Zorg liever dat je veel te vroeg klaar bent dan net op tijd

Stel dat je een avondje uitgaat met vriendinnen en om 23.00 uur in de stad moet zijn. Het is nu 19.00 uur. De neiging is misschien groot om nog even een paar aflevering van je serie te kijken. Of zelfs een dutje te doen. Maar wat als je het nu eens omdraait? Dat je eerst gaat douchen, aankleden, opmaken en je haar doet. Als je dan nog tijd over hebt, kan je altijd nog naar je serie kijken, maar dan ben je in elk geval helemaal klaar.

Zet een wekker, vijf minuten voor de vertrektijd

Kijk, je kan wel helemaal opgedirkt op de bank zitten en je serie kijken. Maar als je per ongeluk niet meer op de klok kijkt, vertrek je straks alsnog te laat. Door je wekker te zetten, kan je rustig je televisie uitdoen, schoenen en jas aantrekken en naar de auto lopen. En zo rij je precies op tijd weg.

Een psychologische tip: doe alsof je afgesproken tijd een halfuur eerder is

Als je vaak laat komt, kan je daar best gebruik van maken door de afspraak een halfuur eerder in je hoofd te prenten. Daardoor is je streeftijd bijvoorbeeld 22.30 uur in plaats van 23.00 uur. Grote kans dat je alsnog te laat bent, maar wel voor elf uur ’s avonds uit je auto stapt en naar het café loopt waar jullie hebben afgesproken. Het is een klein trucje met een grootse positieve uitwerking op je omgeving.

wat zijn de voordelen van nooit meer laat komen
©Krakenimages.com – Shutterstock

Redenen waarom te laat komen vervelend is voor je omgeving?

Wat los van bovenstaande tips ook helpt, is te beseffen dat jouw laatkomen hinderlijk is voor je omgeving. Ondanks dat je dat zelf misschien niet zo sterk ervaart. Waarom?

 • Anderen hebben ruimte gemaakt in hun planning en wachten op jou. Die tijd hadden ze ook aan iets anders kunnen besteden.
 • Het voelt alsof je de ander onbelangrijk vindt en het kan heel respectloos overkomen.
 • Bij formele aangelegenheden staat het slordig: op de werkvloer kan je moeilijk veel te laat de vergadering komen binnen stormen. Dat leidt af, onderbreekt het moment en het gesprek. En tijdens een uitvaart kan je het helemaal niet maken om te laat te komen. Dus ook om die redenen is het belangrijk om te leren hoe je op tijd komt.

En wat de voordelen van op tijd zijn voor jou?

Los van het feit dat je vrienden nooit meer geërgerd hoeven te wachten tot je er eindelijk bent, zijn er voor jou nog meer voordelen te noemen van op tijd zijn:

 1. Je omgeving is blij verrast. Al kan het best even duren voor ze van je aannemen dat dit gedrag geen toevalstreffer was.
 2. Je ervaart meer rust, omdat je niet langer opgejaagd in de auto zit. Daardoor rij je beter, is er geen stress en heb je lang niet zoveel last meer van anderen in het verkeer. Bovendien is het een stuk beter voor je humeur.
 3. Bij zakelijke afspraken geeft op tijd zijn je meer ruimte om nog even iets voor te bereiden. Bijvoorbeeld bij dat sollicitatiegesprek, je kan je nog even inlezen over het onderwerp of je gesprekspartner en gaat zelfverzekerder naar binnen.
 4. Het voelt voor jezelf prettig om op tijd te zijn. Ondanks dat laat komen aangeboren is, lukt het jou toch!
 5. Mocht je toch eens te laat komen, dan weet je in elk geval dat het allemaal niet aan jou ligt. En dat voelt toch een stukje prettiger dan wanneer je weet dat het komt doordat je last minute nog wat nagellak wilde opdoen.

Ben jij wel altijd op tijd? Of herken je je in bovenstaande en kom je regelmatig te laat? Met bovenstaande tips leer je in elk geval stap voor stap om meer rekening te houden met je omgeving en vaker op tijd te komen. Denk je dat het jou zou lukken?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Krakenimages.com – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

9 gedachten over “Nooit meer te laat komen? Dit is het geheim!

 1. Ik ben standaard te vroeg. Kan ook vervelend zijn, maar meestal alleen voor mezelf. Mensen met wie je dan afspreekt zijn nog niet klaar. Je bent altijd aan het wachten.

 2. Ik was altijd overal veel te vroeg, maar sinds een tijd ben ik bijna standaard op het nippertje ergens of te laat, oeps.. Iets met tijd verkeerd inschatten.

 3. alleen mijn man zijn wekker gaat af, ik slaap niet dus heb geen wekker nodig! hier gaat de wekker een half uur eerder zodat ze niet gelijk uit bed hoeven te vliegen

 4. Ik ben ook juist overal te vroeg haha, kan ook vervelend zijn. Ik heb een vriendin die standaard te laat is, ik spreek gewoon een andere tijd met haar af haha. Voor haar bijvoorbeeld 11:45 en voor mij 12:00, dan komt het redelijk overeen haha.

 5. Wat geef jij toch altijd goede tips. Ik houd er zelf niet van om ergens laat te komen, ben juist vaak te vroeg : )

 6. Ik hou van op tijd komen! Maar het verschilt waarin. Ik denk meestal aan dingen die ik moet doen als ik weg moet en anders ben ik veeeel te vroeg 🙂

 7. Ik ben meestal een kwartier te vroeg, op zn minst. Ik schat mijn tijd altijd veel te ruim in, achja en vind t ook wel fijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven