Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Nijntje komt in actie voor sikkelcelziekte

Vandaag is het Wereld Sikkelceldag – een dag waarop extra aandacht wordt geschonken aan sikkelcelziekte. Om daar meer bekendheid aan te geven, steunt Nijntje het Sikkelcelfonds op een heel bijzondere manier. In dit artikel vertellen we je waarom het zo belangrijk is om deze ziekte te (er)kennen en wat je zelf kunt doen om te helpen.

Wat is sikkelcelziekte?

Wat houdt de ziekte precies in?

Uiteraard is deze ziekte een stukje complexer dan hieronder beschreven staat, maar een korte samenvatting. Sikkelcelziekte is een erfelijke aandoening waar je in principe nog niet van kunt genezen.

Onze bloedcellen bestaan uit drie onderdelen:

 • Witte bloedcellen
 • Rode bloedcellen
 • Bloedplaatjes

Mensen die last hebben van sikkelcelziekte hebben witte bloedcellen en bloedplaatjes, net als iedereen. Maar met hun rode bloedcellen is iets bijzonders aan de hand. Deze kunnen er namelijk uitzien als een halve maan of sikkel. Ook worden deze cellen niet pas na 120 dagen door het lichaam afgebroken, zoals gezonde rode bloedcellen, maar veel sneller (na 17 dagen al). Daardoor ontstaat bloedarmoede. Naast de klachten die daarbij komen kijken, kan je ook last krijgen van sikkelcelcrises – heftige pijnaanvallen.

Lees meer over dit onderwerp bij Sanquin. Omdat mensen met sikkelcelziekte vaker bloedtransfusies nodig hebben, is het doneren van bloed voor hen extra belangrijk.

Hoeveel mensen leiden aan sikkelcelziekte?

Jaarlijks komen ter wereld 300.000 kinderen ter wereld die sikkelcelziekte hebben en dit aantal neemt elk jaar toe. Daarnaast kan je ook genetisch drager zijn van de aandoening. Naar aanleiding de hielprik (die elke baby in Nederland krijgt na de geboorte) wordt onderzocht of jouw kindje hier last van heeft. Bij een onbehandelde aandoening, overlijdt 75% van de kinderen binnen vijf jaar.

Bron: Het Sikkelcelfonds©

Binnen de risicogroep draagt 1 op de 7 mensen het gen dat sikkelcelziekte veroorzaakt. In bovenstaande afbeelding, afkomstig van Het Sikkelcelfonds, zie je duidelijk hoe de ziekte zich verspreidt.

Waarom ken ik de ziekte niet?

Met 30.000.000 patiënten wereldwijd is sikkelcelziekte de grootste erfelijke bloedziekte. Toch hoor je er weinig over. Dat heeft er gedeeltelijk mee te maken dat de ziekte het meest voorkomt in malariagebieden. Toch enigszins een ver-van-je-bed-show. En omdat medische onderzoeken vooral gericht zijn op ‘westerse ziekten’ is hier momenteel nog niet zoveel aandacht voor.

Nijntje voert actie!

Nijntje wil daar gelukkig verandering in brengen. Omdat het onderzoek naar stamcellen steeds verder vordert, zit daar de mogelijke oplossing tegen deze pijnlijke ziekte. Om meer onderzoek te doen is nog altijd geld nodig en jij kunt nu een donatie doen op een wel heel lieve, leuke manier! Hoe? Door één van de volgende producten te kopen. De opbrengst hiervan gaat naar het Sikkelcelfonds.

Boekje: nijntje en nina, beste vriendjes € 5,95

Het nieuwe kartonboekje nijntje en nina, beste vriendjes is speciaal ontwikkeld voor het Sikkelcelfonds. In dit lieve boekje over vriendschap zie je dat nijntje en nina graag samen spelen en vaak bij elkaar logeren. Zelfs in hun dromen komen ze elkaar tegen!

nijntje en nina, beste vriendjes is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel en online.

Knuffels nijntje en nina, 25 cm. € 9,95 per stuk

De nijntje en nina knuffels zijn een mooie aanvulling op het boekje over de twee vriendinnen. De knuffels hebben een sikkelvormige maan in hun handen: een symbolische verwijzing naar sikkelcelziekte.

De knuffels nijntje met maan en nina met maan zijn verkrijgbaar bij het Centraal Museum (Utrecht), bij de winkel van nijntje (Amsterdam en Maastricht) en bol.com. 

Mooi nieuws!

Tijdens het BE AMAZED benefietdiner voor het Sikkelcelfonds, op 23 maart 2023, is € 129.920,- opgehaald voor onderzoek naar genezing van sikkelcelziekte. Nijntje is een van de ambassadeurs van het Sikkelcelfonds en partner van dit evenement.

Kende jij sikkelcelziekte al en wist jij hoeveel impact dit heeft op jonge kinderen? En natuurlijk: doe je mee met de actie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

In dit artikel kozen we er bewust voor geen affiliate links in te zetten, zodat de volledige opbrengst ten goede komt aan het Sikkelcelfonds.

Ook leuk om te lezen

11 reacties

 1. Simone Simone 22/06/2020

  Heel goed inititatief. Ik vind Nijntje sowieso heel leuk, maar goed dat ze zich ook voor serieuze dingen inzetten.

 2. nicole orriens nicole orriens 23/06/2020

  Ik ken de ziekte van naam, maar wist niet precies wat het inhield. Dank voor de toelichting. En goed dat ze er met behulp van Nijntje aandacht aan besteden.

 3. Joanne Joanne 23/06/2020

  Ik kende de ziekte eigenlijk helemaal niet. Die knuffels zou ik alleen al kopen omdat ze superleuk zijn 😍 Wat goed dat nijntje voor zulke doelen ingezet word!

 4. rachel rachel 24/06/2020

  ik ken de ziekte helaas, en nijntje actie zijn wij al actief mee omdat wij er mee bekend zijn 😉

 5. krystle/batboy krystle/batboy 24/06/2020

  Ik heb nog niet eerder van deze vreselijke ziekte gehoord! Hele goede acties van Nijntje! Mijn schoonzus is zwanger dus zal zeker één van deze producten gaan kopen.

 6. Renata Feyen Renata Feyen 25/06/2020

  1 op 7 die het gen dragen dat is toch wel heel wat – wist niet dat het zoveel mensen trof 😮

 7. Bouchra Bouchra 26/06/2020

  Mooi initiatief! Ik had nog nooit van deze ziekte gehoord en hierdoor kan je wel een bijdrage leveren.

 8. Kiki Hasselton Kiki Hasselton 27/06/2020

  pas geleden van gehoord ja, maar 1 op 7, dat wist ik niet. zeer goed initiatief!!

 9. Mandy Mandy 27/06/2020

  Heel eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar wat goed dat ze hier aandacht aan besteden!

 10. Sherry Sherry 08/08/2020

  Ik heb er van gehoord. Mijn nichtje heeft het. Ze had het al maar wist het later pas. Nijntje is schattig.goed initiatief.

 11. Sherry Sherry 08/08/2020

  Ik heb er van gehoord. Mijn nichtje heeft het. Ze had het al maar wist het later pas. Nijntje is schattig.goed initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids