Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

9 dingen die je niet waardeerde voor je kinderen kreeg

Weet je nog, toen je geen kinderen had? Hoewel je natuurlijk je bloedjes nooit meer zou willen missen, zijn er genoeg zaken die je voor het ouderschap gewoon nooit op waarde schatte. Puur omdat je geen idee had hoe fijn ze eigenlijk waren…

Neem je leven niet als vanzelfsprekend

You don’t know what you’ve got till it’s gone is een veel gezongen tekst. Meestal in liefdesliedjes, maar eigenlijk gaat het natuurlijk voor veel meer zaken op. Kijk, onze dames verrijken ons leven, daar mag absoluut geen twijfel over bestaan.

Maar met de komst van het ouderschap verdwijnen bepaalde zaken naar de achtergrond. Je kan sommige dingen nooit (of bijna nooit) meer doen zoals vroeger. Van vrijheid tot slaap – je ziet ze hieronder allemaal in het rijtje met zaken die je nooit op waarde schatte tot je kinderen kreeg!

Wat je pas op waarde schat nádat je kinderen krijgt?

Rustig naar de wc gaan

Vroeger kon je als je daar zin in had een gehele lectuurmand doorbladeren of de complete trilogie van Lord of the Rings tot je nemen. Ik had geen idee hoe bijzonder dat eigenlijk was. Tegenwoordig kom ik namelijk nog niet toe aan de datum op de scheurkalender. Voor je het weet staat er een klein dametje bij je dat de wc-rol te pakken probeert te krijgen zodat ze hem helemaal kan uitrollen. Je oudste heeft een vraag die NU beantwoord moet worden… Of anders slaan ze elkaar de hersens wel weer in, waardoor je sneller plast dan het geluid. En, misschien nog wel de ergste optie van allemaal: het is verdacht stil!

Eten. En dan vooral: proeven wat je eet

Kijk, dat je vloer verandert in een slagveld, daar kan ik nog wel mee leven. Of dat je soms een beetje moet goochelen met je aandachtsspanne om iedereen te kunnen horen, à la. Maar een hap in je mond steken en daar rustig van kunnen genieten, dat behoort met de geboorte van je kindje voorlopig even tot het verleden. Waarom? Wat te denken van: huilende baby’s, ontevreden dreumesen die het allemaal ‘zelluf’ willen doen, een peuter die haar zusjes brood probeert af te pakken, je tiener die het niet eens is met de avondmaaltijd, drie mensen die je tegelijkertijd een verhaal willen vertellen en dan nog je eten dat steeds verder afkoelt, omdat je met allemaal andere dingen bezig bent.

Stilte

Wat was dat ook alweer (behalve ontzettend verdacht)?

Ramona: ‘Wat dacht je ook van lekker winkelen. Struinen over de markt of door kledingwinkels. Gewoon blijven kletsen met bekenden op straat. Wegdromen in de auto of trein. Nooit te weinig ruimte hebben voor boodschappen. Extra lange behandelingen bij de kapper. Computerspelletjes spelen. De zaterdagkrant lezen. Buiten chillen tot je in slaap valt. Even naar een willekeurige stad gaan. Lekker opruimen op je gemak in huis of kasten herindelen. Haha er is zoveel wat ik nu niet meer doe. Maar het is het zeker waard.’

Een gezellig, volwassen interieur

Leuk hoor, zo’n sfeer verhogende kandelaar van porselein in je vensterbank, vaas vol bloemen of kaarsen die zouden moeten zorgen voor een knusse aanblik van je interieur. Dat werkt vast met kinderen die luisteren. Of de iets bedeesdere kinderen die rustig afwachten waar ze wel en niet mogen aankomen.

Toen Rose en May jonger waren, hebben we uiteindelijk alles gewoon weggehaald. Wachten tot er een ongeluk zou gebeuren, leek ons toch minder leuk dan die kale vensterbank. Sinds kort staat hier en daar weer wat en het lijkt gelukkig goed te gaan. Biedt in elk geval perspectief voor kerst!

Ook dat mooie hoogpolige vloerkleed dat je zo knus vond staan, blijkt na de komst van de kinderen geen goed plan meer. De één spuugt er overheen, de ander duwt er in een onbewaakt ogenblik haar broodkorst met jam in en de derde loopt met moddervoeten naar je toe om snel iets te zeggen. Goodbye eyecatcher, welcome smoezelig vodje.

Uitslapen tot je vanuit jezelf wakker wordt

Eigenlijk is het achteraf gezien zonde dat ik zo vaak ben gaan stappen: al die keren dat ik veel te laat naar bed ging, had ik alvast een energievoorraad kunnen opsparen voor nu. Tegenwoordig slaap ik niet meer uit. Zelfs wanneer de kinderen allemaal een goede nacht hebben, word ik uit automatisme rond 3 uur wakker. En om 4, 5 en 6 uur, waarna ik de dag maar begin. Soms wel jammer, ik had echt talent voor het slapen van dat welbekende gat in de dag!

Spontaan op reis kunnen wanneer je maar wil

Weliswaar ben ik zelf geen reislustig type, maar toch. Gewoon op de bonnefooi je koffer volplempen met wat kleding, ticket boeken en neerploffen op een Canarisch Eiland naar keuze? Je wandelschoenen aan en spontaan gaan hiken in Wales? Het Noorderlicht zien? Tot over een paar jaar!

Sjoukje: ‘Nu allebei mijn kinderen op school zitten, komen die rustige moment steeds vaker weer terug. Vooral dat alleen naar de wc gaan en zelf je eten op mogen eten vind ik dan fijn 🙂 Deze week krijgen we een puppy. Ben benieuwd hoe het dan gaat, want dat schijnt hetzelfde zorgschema te geven als een baby… Spannend.’

Feesten tot diep in de nacht

Inmiddels heb ik de mazzel dat ik gewoon te oud ben voor de gemiddelde club. Maar een feestje pakken, zoals vroeger? Ik moet er niet aan denken. De kleintjes zijn gewoon vroeg in de ochtend weer wakker en zelfs als ze ergens anders logeren, dan kan ik niet meer uitslapen.

Het is verder wel oké hoor, misschien moeten we de feestjes ook gewoon naar ons thuis halen? Lekker met je vrienden, dan is het sowieso gezellig. Maar toch. Dansen tot de zon opkomt gaat hem geloof ik nooit meer worden!

Sporten en je conditie op peil brengen

Sommige moeders gebruiken hun kind gewoon als levende dumble. Ik zou dat ook wel willen, maar hier lukt het me maar niet om samen te sporten. En naar de sportschool is geen optie. De fijnste heeft namelijk geen kinderopvang en ik wil mijn moeder ook niet voor ieder wissewasje laten opdraven. Die heeft het druk zat. Wachten tot ze naar de basisschool gaan dus!

Je huishouden kunnen doen

Nu weet ik best dat er genoeg mensen zijn die een strak huishouden hebben en waar je van de vloer kunt eten. Ik vind het knap hoor, echt! Maar hoe dan? Als ik aan de ene kant bezig ben, gooit één van de kinderen ‘per oeps’ de emmer vol sop om. En als ik probeer iets uit te zoeken, rolt er geheid eentje van het bed op zijn hoofd. ‘s Avonds laat gaat het hem gewoon niet meer worden. Misschien tegen de tijd dat ik weer ga sporten…

Marije: ‘Hahahaha inderdaad! Hoe herkenbaar ? Niet meer overdag, als je je niet lekker voelt, lekker de tv aanzetten en een gezellig programma in de herhaling kijken. Dat moet dan stante pede worden omgeschakeld naar Nick Jr. Laat staan dat lekker ziek zijn trouwens. Dat is al helemaal niet aan de orde….’

Tja… Had ik maar geen kinderen moeten krijgen!

Internet zit vol heerlijk zure mensen die ongetwijfeld denken: waarom heb je dan kinderen? Fair enough. Maar die hebben waarschijnlijk zelf geen kinderen. Of die weten niet dat klagen soms oké is en niks zegt over hoe onwijs veel je van je kinderen houdt. En dat er gelukkig minstens zoveel momenten tegenover staan die je hart doen smelten. Dingen die je pas snapt als je kinderen krijgt.

Dan maar maximaal één keer per maand uit eten gaan en proeven wat er op je bord ligt, weten dat uitslapen pas weer komt over achttien jaar en rustig kunnen plassen komende jaren een utopie is; dat maakt het alles waard.

(En nu even heel eerlijk over die stilte? Op een enkele keer na, vind ik het eigenlijk heel erg fijn dat die wordt opgevuld door drie kinderstemmetjes)

Zijn er dingen die jij pas op waarde schatte nadat je kinderen had gekregen? Wat mis jij uit je leven voor het ouderschap?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Lopolo – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids