Niet nodig van de baby uitzetlijst: bespaar tot € 1.632

Wat heb je nu echt nodig van de baby uitzetlijst? Het krijgen van een kind kan je namelijk al voor de geboorte een klein fortuin kosten, maar is dat echt nodig? In dit artikel vertel ik welke 7 je prima kan laten staan zonder er ook maar iets van te merken – hoewel de verkoper je graag anders vertelt. Zeker wanneer je een kleiner budget hebt of bewust wil shoppen voor je kindje, is het goed de onderstaande producten van de uitzetlijst nog eens in overweging te nemen. Want deze heb je zeker niet nodig.

Niet alles nodig van de uitzetlijst voor je baby

Terwijl je bun in the oven groeit, neemt vaak ook je nesteldrang toe. Je wil – nee, MOET – bepaalde spullen echt in huis halen. Sterker, hoe kon je ooit zonder? Toch is het goed om even weer wat nuance aan te brengen in die hele baby uitzetlijst. Want welke spullen heb je nu echt nodig en wat kan je beter laten liggen? Hierbij een opsomming van 7 spullen van de baby uitzetlijst die je écht niet nodig hebt. Scheelt je in totaal toch een bedrag van zo’n € 1.020,00-1.632,00 (of zelfs bijna € 5.000,00 als je de Aston Martin Silver Line op het oog had). Geld dat je mooi kan sparen!

En wil je het toch graag hebben? Via de affiliate linkjes bij de verschillende items kan je doorklikken naar Bol.com. Met jouw aankoop ontvangt De Mamagids een klein percentage dat we kunnen gebruiken voor onze website. Dit kost jou niks extra’s maar levert je wel onze dankbaarheid op 🙂

Deze 7 heb je niet nodig van de baby uitzetlijst

Magnetronsterilisator

Bestel bij Bol.com

Een handig foefje van marketingmensen: een bak waarin je flesjes, spenen en andere babyspullen kan uitkoken. Kost je nog best wel wat, terwijl je met een pannetje heet water ook prima kan uitkoken. Bovendien moet je niet vergeten dat het uitkoken maar enkele maanden hoeft. Dat lukt je echt wel zonder magnetronsterilisator.

Kosten voor een magnetronsterilisator: € 19,99-39,99
Kosten voor een pannetje water: € 0,00

Tumy tub

Beste bij Bol.com

Kijk, als ik heel eerlijk ben: toen June net geboren werd, ging ze een keer in de Tummy Tub. Ze vouwde zich automatisch in de houding die ze, volgens de kraamverzorgster, ook aannam in de baarmoeder. Het was zo’n bijzonder moment om mee te maken dat ik stiekem baalde dat we geen Tummy Tub hadden gekocht.

Eenmaal ontnuchterd, besefte ik dat het eigenlijk niet heel veel meer is dan een speciale emmer waarin je baby maar een paar maandjes past. Een stevig bad levert je meer op. En ja, je kan prima zonder volautomatische thermometer en zeeppompjes die hartstikke mooi zijn, maar heus niet nodig. Wat wel handig is, is een standaard zodat je bad op de juiste hoogte staat. Alternatief is om je baby mee te nemen onder de douche – hoewel niet altijd even praktisch.

Kosten voor een Tummy Tub: € 18,99 (geschikt tot 8 maanden)
Kosten voor een babybad zonder poespas: vanaf € 7,50
Kosten om je baby mee te nemen onder de douche: € 0,00

Bestel bij Bol.com

Badthermometer

Staat op elke uitzetlijst. Waarom? Je elleboog is echt prima! Ik heb hem twee keer braaf aangeschaft en welgeteld nul keer gebruikt. En hoewel het de kosten heus niet zijn, zou ik hem lekker laten liggen.

Kosten badthermometer: € 4,49-11,99
Kosten elleboog: € 0,00

Luieremmer

Bestel bij Bol.com

Over de luieremmer zijn de meningen weliswaar verdeeld. De één vindt het de uitvinding van de eeuw, de ander gebruikte hem eigenlijk nooit in de praktijk. Persoonlijk hang ik een beetje in het midden. Koop je namelijk letterlijk zo’n emmer en laat je dat een halve dag staan op een warme zomerdag, dan is de lucht die eruit komt al niet meer te doen. Althans, ik vond het smerig.

Koop je echter een speciaal apparaat met plastic zak (die zelfs ‘gevaarlijke ziektekiemen’ zouden doden – geen idee welke trouwens, want ik ken niemand die ziek werd van de luiers), dan is dat weer extra slecht voor het milieu en betaal je je uiteindelijk onnodig scheel aan de afvalzakjes. Uiteindelijk merkte ik zelf dat we op een gegeven moment de vieze luiers gewoon buiten in de kliko gooiden. Frisser én een stuk goedkoper. Dus twijfel je? Neem dan van mij aan dat je het zonder luieremmer ook prima redt!

Kosten voor een luieremmer: € 12,99-59,99
Kosten voor een navulverpakking plastic zakjes: € 44,99 voor zes maanden (om maar te zeggen: die ruim € 225,00 die je kwijt bent aan plastic zou je ook kunnen steken in iets waar je kind écht wat aan heeft)
Kosten voor de kliko: € 0,00

Wipstoeltje

Bestel bij Bol.com

Tenzij je zo’n volautomatische Babyswing van 4Moms koopt van minstens € 300,00 heb ik het nut van de standaard wipstoel nog niet kunnen ontdekken. Ze wippen nauwelijks en er zijn prima alternatieven. Wij hadden onze dochters aan tafel bijna altijd in de draagzak, een enkele seconde in de Maxi-Cosi om de handen vrij te hebben en verder lagen ze soms in de box. Hoewel ik ook nog niet compleet overtuigd ben van die laatste, aangezien onze dames bijna geen van allen fan waren en het al snel meer een opslagplaats werd.

Kortom, als je het mij vraagt kan je beter voor een alternatief gaan:

  • Draagzak/-doek
  • (Tweedehands) babyset voor de Stokke Tripp Trapp – een kinderstoel die je geld wél meer dan waard is trouwens
  • Box

Kosten voor een wipstoeltje: € 24,99-319,99

Een speciale commode

Bestel bij Bol.com

Zodra je een babywinkel inloopt, zie je de prachtigste kamertjes waarvan je vooral heel hebberig wordt. In mijn geval verloor ik mijn complete logische denkvermogen en werd verliefd op zo’n beetje de duurste inrichting die er stond. Ro nam me mee naar een mooi alternatief voor een derde van de prijs waar ik ook mee kon leven.

Punt is echter wel dat een kast met drie lades (waar je bij Ikea net € 100,00 aan kwijt bent) ineens een fortuin kost zodra hij het label ‘commode’ krijgt. Daarbij komen ze met een, voor mij, onleesbare gebruiksaanwijzing. Onnodig. In de gemiddelde kast kan je prima babykleertjes kwijt, lakens, doekjes en luiers. Meer heb je niet nodig. Scheelt je een flinke smak geld en de frustratie tijdens het in elkaar zetten.

Kosten commode in een babyspeciaalzaak: vanaf € 189,00
Kosten commode Ikea: vanaf € 24,95

Compleet kinderwagenpakket

Bestel bij Bol.com

Niks mis mee als je € 1.000,00 neertelt voor een kinderwagen inclusief wieg, buggy, muskietennet, parasol en alle andere toebehoren. Hebben we ook gehad. Maar als je kiest om de eerste maanden te dragen en vanaf zes maanden te gaan voor een ‘gewone’ buggy kan je prima af met een schijntje van die prijs.

In dit artikel lees je of een nieuwe kinderwagen echt duur moet zijn. De conclusie is in elk geval dat je zeker niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Want hoewel een exclusieve Aston Martin van € 3.999,00 prachtig is, overleef je ook met € 39,99. Wil je besparen, dan is dit een mooie!

Alternatief is er trouwens ook: geen kinderwagen, maar een draagzak. Onze favoriet is de Babybjörn Move: een ergonomische draagzak die geschikt is vanaf de geboorte tot je kindje ongeveer vijftien maanden oud is. Ideaal, want vanaf dat moment kunnen ze meestal toch al lopen.

Kosten gemiddelde merk kinderwagen inclusief alle toebehoren: € 749,99
Kosten buggy: vanaf € 39,99

Wat kocht jij ooit (onnodig) omdat het op de baby uitzetlijst stond en heb je uiteindelijk helemaal nooit nodig gehad?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

10 gedachten over “Niet nodig van de baby uitzetlijst: bespaar tot € 1.632

  1. ik heb gelukkig geen on dingen gekocht toen!! en mocht ik iets toch willen hebben kocht ik het later maar dan gebruikte ik het wel en verdween het niet in de kast 😉

  2. Klossen voor onder je bed! Of heb ik die niet gekocht? Ik weet het even niet meer. Ik vind het wel een leuk lijstje, want ik zweerde juist bij een aantal van die items. De badthermometer gebruiken we nog steeds (echt waar? Het kind is 8. Yup, guilty… 🙂 De magnetronsterilisator vond ik geweldig (en heb ik tweedehands gekocht volgens mij en ook weer doorverkocht). Van mijn schoonmoeder kreeg ik een complete Stokke xPlory (en daarmee is mijn liefde voor Stokke begonnen. Mila ligt nog in een waanzinnig mooi bed van Stokke trouwens). En ook de luieremmer gebruikte ik. Geen fancy one hoor. Gewoon een ‘normale’ van de Hema. Eigenlijk gewoon een emmer met een deksel. Wel weer met van die plastic geurzakjes. Dus dat was eigenlijk hartstikke slecht voor het milieu… Ai…

  3. Dit is een super handig artikel. Een vriendin van mij was in verwachting en werd boos om een spuugdoekje.

  4. Poeh, dat is lang geleden voor mij hoor, dus lastig om nog te herinneren wat ik ooit onnodig kocht omdat het op de baby uitzetlijst stond. Ik kan mij nog wel herinneren dat de Tummy Tub echt een schot in de roos was. Die is intensief gebruikt, eerst voor kindje nummer 1, toen voor kindje nummer 2, en daarna deed het dienst als emmer voor wasjes en sopjes, ideaal. Had ‘m echt niet willen missen!

  5. Een kindje kopen kost inderdaad heel veel centjes en dan is het best dat je overbodige dingen laat vallen als je op je budget moet letten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven