Deze 5 dingen moet je nooit doen als de baby slaapt

Wanneer je een baby hebt, zijn dutjes tussendoor erg belangrijk. Voor zowel de kleine als voor jou. Het zijn dé momenten om even tijd voor jezelf te nemen of bij te komen van afgelopen (slapeloze) nacht. Toch zijn wij vrouwen geneigd om toch ‘snel’ iets tussendoor te gaan doen waar je achteraf van baalt. Er zijn namelijk best wat dingen die je beter niet kunt doen als je kindje slaapt.

Wat je beter niet kan doen als je baby slaapt?

Plassen op een te vroeg tijdstip

Toegegeven, die blaas is na de zwangerschap(pen) ook niet altijd meer wat het geweest is, en misschien is de nood zo hoog is dat je wel moet gaan. Maar loop dan liever naar beneden dan dat je plast op de bovenverdieping. Zeker wanneer de badkamer grenst aan de babykamer is de kans groot dat je kindje te vroeg wakker wordt en dat jij de rest van de ochtend met een dreinende dreumes aan je been zit. Spoel om diezelfde reden ook liever pas door wanneer je kleintje wakker is.

Het hele middagdutje volplannen

We zitten bijna nooit stil, onze to do list is eindeloos (en lijkt zich automatisch aan te vullen) waardoor je misschien bepaalde dingen wil doen tijdens de slaapjes. Hoe nobel dat streven ook is, toch kan je beter niet te veel willen doen tijdens zo’n dutje:

  • Kinderen houden geen rekening met je lijst. Dus de kans is groot dat je halverwege taak 4 van de 8 al gehuil uit de kinderkamer hoort. Dit levert vooral stress op.
  • Waar ben jij in dit verhaal? Juist tijdens de dutjes kan je even iets voor jezelf doen. Denk aan Netflixen, uitrusten, puzzeltje maken, een boek lezen, bijslapen, schrijven in een journal of iets anders doen waar je door oplaadt.

Het lijkt vaak nuttig om van alles te doen, maar als jij niet oplaadt is de kans groot dat je richting het einde van de dag doodop bent en langzaam opbrandt. Dat is echt niet nodig!

Denken dat je eeuwen de tijd hebt

Want dat heb je helaas niet. Op de een of andere manier lijkt de tijd tijdens zo’n dutje voorbij te vliegen. Ook als je geen wilde plannen had trouwens en het er even lekker van neemt.

In een diepe slaap vallen

Soms kan je er niks aan doen en doe je dappere pogingen, maar val je halverwege de eerste aflevering van Sex/Life in slaap. Dan is het wat het is. Maar heb je er enige controle op? Houd het dan bij powernaps of slaap liever niet; eenmaal in een diepe slaap ben je kapot als je wakker wordt en daar kom je de rest van de dag niet meer van terug. En dan moet je nog een hele dag.. Het enige alternatief is koffie drinken, wakker blijven en vanavond vroeg naar bed.

Te enthousiast aan het poetsen slaan…

…want door het gerommel kan je baby wakker worden en de rest van de middag knorrig bij je op schoot zitten jammeren. En even eerlijk, dat is voor niemand leuk!

Lees in dit artikel hoe je het huishouden combineert met een baby

Wat doe jij als je kindje slaapt?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Dragan Gordic – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Deze 5 dingen moet je nooit doen als de baby slaapt”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven