Nesteldrang tijdens de zwangerschap: voor- en nadelen

Richting het laatste trimester kan je ineens worden bevangen door een sterke drang tot schoonmaken: de welbekende nesteldrang. Letterlijk uit te leggen als het klaarmaken van je ‘nest’ voor de baby komt. Dit is een fijne periode voor je huishouden, maar er kleven ook wat nadelen aan. Lees snel verder wat de voor- en nadelen zijn van nesteldrang en hoe je het in je voordeel gebruikt.

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang (of nestdrang) is een sterke drang tot schoonmaken die vaak de kop op steekt vanaf de tweede helft van je zwangerschap. Het is anders dan normaal: het moet schoon, of je nu fit genoeg bent om intensief schoon te maken of niet.

Waarom krijg je last van nesteldrang?

Niet elke vrouw heeft nesteldrang, maar er is wel een logische verklaring voor te bedenken. Je huis moet namelijk veilig, schoon en klaar zijn voor de komst van jullie baby. Zoals een vogeltje dat haar nestje oppoetst en de takjes recht legt, zo gooi jij overbodige spullen weg en was je de kleding van je komende baby’tje nog maar een keer. Of vier.

Wanneer begint nesteldrang?

Dit verschilt per vrouw. De één heeft er al ‘last’ van aan het begin van het tweede trimester, de ander later. Veel zwangere vrouwen krijgen echter nesteldrang vanaf twintig weken en deze drang wordt (iets) sterker tijdens het derde trimester.

Dit betekent overigens niet dat elke vrouw nesteldrang heeft. Sommige vrouwen merken hier helemaal niets van, soms tot hun eigen spijt.

Is er één soort nesteldrang?

Nee. Er zijn verschillende vormen:

  • Ver van tevoren willen dat de babykamer helemaal in orde is
  • Continu de babykleertjes wassen
  • ‘Verslaafd’ raken aan de geur van schoonmaakmiddel
  • Schoonmaken met oog op de kraamzorg en kraamvisite: wat moeten die niet denken van een vies huis? Stel dat ze zien dat je de deurpost of plinten niet wekelijks afneemt…
  • Extreem opruimen en weggooien (vaak ook dingen die je een halfjaar later zoekt)

Anne-Marie: ‘Ik had last van een tikje extreme nesteldrang. Zo ging ik een keer op handen en voeten door de huiskamer om alle oneffenheden van de vloer te poetsen. Een andere keer ging ik rigoureus door mijn kledingvoorraad heen, omdat ik vond dat hij wel een opfrisbeurt kon gebruiken. Ik gooide na afloop vier volle zakken bij de kledingverzamelbak af.’

De voordelen van nesteldrang

Je huis is lekker schoon en opgeruimd

Ongeacht of je nu zwanger bent of niet, dat is altijd prettig. Wie weet ontpop je je tot een georganiseerde huisvrouw die alles op orde heeft. En dat is prettig thuiskomen voor de rest van het gezin, maar ook voor jezelf om rond te kijken.

De babykamer is op tijd af

Geen stress omdat de meubeltjes niet zijn geleverd of dat de verf niet op de muur zit. Dankzij jouw nesteldrang-aanvallen is alles ruim op tijd klaar. Heb je ook nog even tijd om ervan te genieten en mijmerend voor je uit te staren tijdens je zwangerschapsverlof en je voor te bereiden op de bevalling.

Je blijft ongemerkt in beweging

Misschien vind je het lastig om te blijven sporten tijdens de zwangerschap. Schoonmaken en opruimen helpt echter wel om toch in beweging te zijn.

Nadelen van nesteldrang

Merel: ‘Ik ben weleens op de vliering geklommen in de schuur, omdat ik dacht daar ook nog wat dingen te moeten poetsen. June liep binnen, verplaatste de trap iets en ik durfde meteen niet meer naar beneden. Zat ik daar, met een buik van 18 weken oud. Niet slim! Heb achteraf natuurlijk ook flink op mijn kop gekregen.’

De kans bestaat dat je denkt dat je nog best even op dat wiebeltrapje kan klimmen

Per slot van rekening móet de bovenkant van de tafellamp gepoetst worden. En dat kan niet vanaf de grond. Voor je het weet sta je vervaarlijk te balanceren op een keukentrapje met alle risico’s van dien. Liever niet! Sowieso kan je beter voorkomen dat je valt tijdens de zwangerschap, maar zeker in het derde trimester is het een groot risico.

Je nesteldrang kan groter zijn dan je verstand

En dat bedoelen we niet onaardig, maar doordat je zo graag wil schoonmaken, denk je niet altijd meer helder na. Doorgaan tot je erbij neervalt, zou je nu eigenlijk moeten voorkomen. Die hele zware zak met kleding naar beneden sjouwen, rare bewegingen maken of doorwerken tot je harde buiken krijgt – probeer het toch een beetje te voorkomen. En vraag waar mogelijk om hulp.

Je neemt onvoldoende rust

Met oog op de bevalling is het handig als je straks bent uitgerust. Dat lukt niet als je dagelijks als een maniak aan het poetsen slaat. Probeer dus af en toe de nesteldrang toch maar enigszins t negeren en kruip op de bank met een goed boek.

Je geeft toe aan je koopzucht

Onderdeel van nesteldrang kan ook zijn dat je allerlei leuke spullen wil halen voor de baby. Kleding is populair, net als alle hebbedingetjes die je kan kopen bij een babyspeciaalzaak. Ineens lijk je niet meer zonder te kopen en voor je het weet zit het in je digitale winkelmandje.

Maar let op: niet alleen draagt een pasgeboren baby de kleding in maat 56 (en 62) redelijk kort, ook heb je niet alles nodig dat op de uitzetlijst staat. Koop dus niet ongelimiteerd, maar let een beetje op of je het daadwerkelijk nodig hebt straks.  

Klusjes die je tijdens de nesteldrang (liever) overslaat?

  • Op trapjes klimmen.
  • De kattenbak verschonen. Sowieso niet direct de leukste klus, maar zoals je waarschijnlijk wel weet is deze ook gevaarlijk voor zwangere vrouwen vanwege het risico op toxoplasmose.
  • Besluit je het huis een make-over te geven? Let op de verschillende verfsoorten: kies liever een verf op waterbasis (en laat het verfwerk zoveel mogelijk aan anderen over).
  • Let op welke dampen vrijkomen bij schoonmaakmiddelen. Met je hoofd in de bleeklucht hangen is sowieso nooit een goed plan, maar zeker niet als je zwanger bent. Gebruik bovendien schoonmaakhandschoenen en kies bij voorkeur voor schoonmaakmiddelen als groene zeep, soda en schoonmaakazijn.
  • Til niet te veel.

Heb jij veel last (gehad) van nesteldrang? Of viel het eigenlijk allemaal wel mee? We zijn benieuwd naar jullie verhalen! Wat is bijvoorbeeld het gekst dat jij ooit hebt schoongemaakt?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©gpointstudio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven