Na de geboorte kan je ervoor kiezen om de navelstreng eerst te laten uitkloppen en dan pas te knippen. Soms laten mensen de placenta zelfs zitten tot de navelstreng vanzelf loslaat (lotusbevalling of lotusgeboorte). Maar waarom doen mensen dat eigenlijk? Is het verstandig of een nieuwe hype? In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen.
Zoals je waarschijnlijk wel weet verbindt de navelstreng je baby met de placenta (moederkoek). Via deze streng wisselt de baby bloed en zuurstof uit met zijn moeder en krijgt voedingsstoffen toegediend. Andersom voert hij ook afvalstoffen af richting de placenta, waarna jouw lichaam ze opruimt.
Wil je meer lezen over de functie van de navelstreng? Kijk dan vooral dit filmpje:
De WHO adviseert om de navelstreng minimaal een minuut te laten uitkloppen of in elk geval te wachten tot het pulseren is gestopt. Het uitkloppen van de navelstreng duurt dus enkele minuten. Het gevolg hiervan is dat kinderen meer ijzer meekrijgen na de bevalling.
Het duurt doorgaans een paar minuten voor de hartslag in de navelstreng is gestopt.
Doorgaans is dit je man (of vrouw). Symbolisch gezien draag je vanaf dat moment de zorg gedeeltelijk aan hem of haar over en ga je het écht samen doen. Het is verstandig hier vooraf afspraken over te maken en dit op te nemen in je geboorteplan.
Ben je alleenstaande moeder? Dan kan het mooi zijn als je moeder, zus of beste vriendin de navelstreng knipt. Alternatief: vragen of je verloskundige het wil doen of natuurlijk zelf knippen.
Of er daadwerkelijk meer voordelen aan zitten als je de navelstreng langer laat zitten bij een gezonde baby, weten we nog niet. Daarvoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Maar om je te helpen een keus te maken, zetten we hieronder alle voor- en nadelen van het uitkloppen op een rijtje.
- Je kindje krijgt meer rode bloedlichaampjes – iets dat zeker voordelig kan zijn bij kinderen die te vroeg geboren worden en bij kinderen wiens moeder ondervoed was tijdens de zwangerschap. Zo kan een eventueel ijzertekort worden voorkomen.
- Via de navelstreng krijgt je kindje zijn eigen stamcellen binnen.
- Na de geboorte blijft alles rustig, wat een prettigere geboorte voor je baby zou kunnen opleveren. Alles op zijn tijd; je lijf regelt zelf dat de hartslag in de navelstreng stopt en daarna kan je hem doorknippen.
Zijn er ook nadelen?
- Gemiddeld zien kinderen sneller geel na de geboorte wanneer je de navelstreng laat uitkloppen.
Wat is een lotusbevalling?
Je kan er ook voor kiezen om de navelstreng helemaal niet te (laten) knippen: de lotusbevalling, een ontwikkeling die steeds iets vaker voorkomt in Nederland. In dat geval blijft de baby dus verbonden met de placenta tot de navelstreng er vanaf valt. Die valt er uiteraard ook af wanneer je wel kiest om te knippen. Vaak is dit al na enkele dagen, terwijl het stompje gemiddeld tien dagen blijft zitten.
Voor- en nadelen van de lotusbevalling
Voorstanders van de lotusbevalling menen dat je kindje meer belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt na de geboorte wanneer je de placenta op natuurlijke wijze laat loskomen van het lijfje van je baby. Na de geboorte zit nog zo’n 20-30% van het bloed van je baby opgeslagen in de placenta. Door het de tijd te geven, kan dit bloed terug naar je baby. Ook zouden kinderen na een lotusgeboorte minder snel ziek worden en is de kans op een navelinfectie veel kleiner.
Hier tegenover staan kritische artsen die juist menen dat het infectiegevaar groter is, hoewel dit niet bewezen is. Verder is het misschien niet heel praktisch om je kind met de placenta mee naar huis te moeten nemen (na een ziekenhuisbevalling) en is het wellicht ongemakkelijk voor je kraamvisite. Hoewel die zaken geen doorslag hoeven te geven, is het iets om mee te nemen in je beslissing. Daarbij blijft je placenta een orgaan dat afsterft; dit kan je gaan ruiken als je het niet op de juiste manier verzorgt.
Waar moet je aan denken als je een lotusbevalling overweegt?
Overweeg je een lotusbevalling? Raadpleeg dan altijd een medisch geschoolde deskundige die hier meer van weet en lees je goed in omtrent de verzorging van je placenta na de geboorte. Ook kan het fijn zijn een ervaringsverhaal te lezen van een andere moeder. Gaat dit je nog iets te ver, dan is de halve lotusbevalling een goed alternatief. Hierbij wacht je iets langer (enkele uren tot misschien een dag) tot het goed voelt de navelstreng door te knippen.
Hebben jullie de navelstreng laten uitkloppen na de bevalling (of is het iets dat je overweegt)? En hoe denk jij over een lotusbevalling?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Kristin Greenwood – Shutterstock