Navelstreng laten uitkloppen: dit zijn de voordelen

Na de geboorte kan je ervoor kiezen om de navelstreng eerst te laten uitkloppen en dan pas te knippen. Maar waarom doen mensen dat eigenlijk? Is het verstandig of een nieuwe hype? En wat houdt zo’n lotusgeboorte nu eigenlijk in? Dit artikel gaat in op de voor- en nadelen. 

De navelstreng laten uitkloppen

De functie van de navelstreng voor de geboorte

Zoals je waarschijnlijk wel weet verbindt de navelstreng je baby met de placenta (moederkoek). Via deze streng wisselt de baby bloed en zuurstof uit met zijn moeder en krijgt voedingsstoffen toegediend. Andersom voert hij ook afvalstoffen af richting de placenta, waarna jouw lichaam ze opruimt. 

Wil je meer lezen over de functie van de navelstreng? Kijk dan vooral dit filmpje:

Wanneer is de navelstreng uitgeklopt?

De WHO adviseert om de navelstreng minimaal een minuut te laten uitkloppen of in elk geval te wachten tot het pulseren is gestopt. Het uitkloppen van de navelstreng duurt dus enkele minuten. Het gevolg hiervan is dat kinderen meer ijzer meekrijgen na de bevalling.

Het duurt doorgaans een paar minuten voor de hartslag in de navelstreng is gestopt. 

Wie knipt de navelstreng door?

Doorgaans is dit je man (of vrouw). Symbolisch gezien draag je vanaf dat moment de zorg gedeeltelijk aan hem of haar over en ga je het écht samen doen. Het is verstandig hier vooraf afspraken over te maken en dit op te nemen in je geboorteplan.

Ben je alleenstaande moeder? Dan kan het mooi zijn als je moeder, zus of beste vriendin de navelstreng knipt. Alternatief: vragen of je verloskundige het wil doen of natuurlijk zelf knippen.

Heeft het laten uitkloppen van de navelstreng wetenschappelijk bewezen voordelen?

Of er daadwerkelijk meer voordelen aan zitten als je de navelstreng langer laat zitten bij een gezonde baby, weten we nog niet. Daarvoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Maar om je te helpen een keus te maken, zetten we hieronder alle voor- en nadelen van het uitkloppen op een rijtje.

De voor- en nadelen van het laten uitkloppen van de navelstreng

Voordelen van laat ‘afnavelen’ (het klemmetje plaatsen op de navelstreng)

  • Je kindje krijgt meer rode bloedlichaampjes – iets dat zeker voordelig kan zijn bij kinderen die te vroeg geboren worden en bij kinderen wiens moeder ondervoed was tijdens de zwangerschap. Zo kan een eventueel ijzertekort worden voorkomen. 
  • Via de navelstreng krijgt je kindje zijn eigen stamcellen binnen. 
  • Na de geboorte blijft alles rustig, wat een prettigere geboorte voor je baby zou kunnen opleveren. Alles op zijn tijd; je lijf regelt zelf dat de hartslag in de navelstreng stopt en daarna kan je hem doorknippen. 

Zijn er ook nadelen?

  • Gemiddeld zien kinderen sneller geel na de geboorte. 

Alternatief: de navelstreng helemaal niet knippen (lotusbevalling)

Wat is een lotusbevalling?

Je kan er ook voor kiezen om de navelstreng helemaal niet te (laten) knippen: de lotusbevalling, een ontwikkeling die steeds iets vaker voorkomt in Nederland. In dat geval blijft de baby dus net zolang verbonden met de placenta tot de navelstreng er vanaf valt. Dat gebeurt uiteraard ook wanneer je wel kiest om te knippen. Vaak is dit na enkele dagen al, terwijl het stompje gemiddeld tien dagen blijft zitten. 

Voor- en nadelen van de lotusbevalling

Voorstanders van de lotusbevalling menen dat je kindje meer belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt na de geboorte wanneer je de placenta op natuurlijke wijze laat loskomen van het lijfje van je baby. Na de geboorte zit nog zo’n 20-30% van het bloed van je baby opgeslagen in de placenta. Door het de tijd te geven, kan dit bloed terug naar je baby. Ook zouden kinderen na een lotusgeboorte minder snel ziek worden en is de kans op een navelinfectie veel kleiner.

Hier tegenover staan kritische artsen die juist menen dat het infectiegevaar groter is, hoewel dit niet bewezen is. Verder is het niet altijd praktisch om de placenta overal mee naartoe te nemen en is het wellicht ongemakkelijk voor je kraamvisite. En hoewel die geen doorslag hoeven te vormen in je mening, is het iets om mee te nemen in je beslissing. Daarbij blijft je placenta een orgaan dat afsterft; dit kan je gaan ruiken als je het niet op de juiste manier verzorgt.

Waar moet je aan denken als je een lotusbevalling overweegt?

Overweeg je een lotusbevalling? Raadpleeg dan altijd een medisch geschoolde deskundige die hier meer van weet en lees je goed in omtrent de verzorging van je placenta na de geboorte. Ook kan het fijn zijn een ervaringsverhaal te lezen van een andere moeder. Gaat dit je nog iets te ver, dan is de halve lotusbevalling een goed alternatief. Hierbij wacht je iets langer (enkele uren tot misschien een dag) tot het goed voelt de navelstreng door te knippen.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven