Press "Enter" to skip to content

Overzicht natuurspeeltuinen in Zeeland en Zuid-Holland

Zin om lekker vies te worden en te genieten van natuurspeeltuinen of een blotevoetenpad in Zeeland of Zuid-Holland? Kijk dan snel in de onderstaande (alfabetische) lijst welke in jouw regio te vinden zijn! Ken jij nog een toffe natuurspeeltuin die er niet bij staat? Laat het ons weten in de reacties, dan voegen we hem zo snel mogelijk toe! 

Inhoud Verberg

Lekker ravotten in een natuurspeeltuin in Zuid-Holland en Zeeland

Je ziet steeds vaker speeltuinen ontstaan waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Zeker omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad.

In Zuid-Holland en Zeeland vind je prachtige natuurspeeltuinen die gebruik maken van de stranden, historie uit de Tweede Wereldoorlog en het water.

Natuurspeeltuinen en blote voetenpaden in Zuid-Holland

Barendrecht, Barendbos

Natuurspeelplek Barend Bos is een heerlijke plek om lekker te spelen, op avontuur te gaan en bij te komen aan de oever van de ondiepe vijver, die centraal ligt in de natuurspeeltuin. Je kan je uitleven op een van de vele speeltoestellen, een rondje doen over de trimbaan en genieten van de prachtige natuur en grote hoeveelheid vogels in het gebied. Ideaal: dichtbij ligt het pannenkoekenhuis De Oude Maas waar je echt hele lekkere pannenkoeken kunt eten.

Adres: 3e Barendrechtseweg 515, 2991 SH Barendrecht

Delfgauw, Speelbos De Biesbush

Precies in het midden van Delft, Zoetermeer en Den Haag ligt speelbos De Biesbush (in het Bieslandse Bos). Je kan over het water met een vlot, maar ook lekker klimmen of lopen over een boomstam en hutten bouwen. Genoeg te doen dus!

Adres: kruising Bieslandseweg/Hazenpad, 2645 BM Delfgauw

Delft, Natuurspeelplaats Hammenpoort (Hof van Delfland)

Aan de rand van Delft vind je de bijzondere natuurspeelplaats Hammenpoort waardoor je even vergeet dat je in de buurt van een stad zit. Alles draait hier om spelen, genieten en ontdekken. Misschien zie je wel ijsvogels of een ooievaar?

Adres: Rotterdamseweg 270, 2628 AT Delft

Dordrecht, Speelbos De Elzen

De Dordtse Biesbosch staat natuurlijk bekend om zijn bevers. Maar wist je dat je hier ook kunt spelen in Speelbos De Elzen? De speeltuin is recent (2020) opgeknapt en voorzien van mooie houten toestellen, tunnels en een waterpomp. Dus laarzen en oude kleren aan, en je bent er klaar voor. Daarnaast kan je hier ook naar het Elfjesbos: een lang pad met allemaal kleine elfendeurtjes. Prachtig om te zien en heerlijk voor kinderen die dol zijn op sprookjes.

Adres: Noorderelsweg, Dordrecht (zoek op: Paviljoen De Viersprong)

elfjesbos huisjes elfendeurtjes dordrecht de elzen

Den Haag, Natuurspeelplaats Zuiderpret

In het prachtige Zuiderpark in Den Haag vind je natuurspeelplaats Zuiderpret. De combinatie van water om in te waden, losse takken om mee te kunnen bouwen, tunnels om doorheen te kruipen en bruggen waarover de kinderen kunnen lopen, maakt dit de ideale plek om een dag door te brengen!

Adres: ingang Veluweplein – Henriëtte Ronald Holstweg, Den Haag

Den Haag, Greencourt bij Stadsboerderij De Gagelhoeve

Op Stadsboerderij De Gagelhoeve valt van alles te beleven. Zo kan je fijn knuffelen met de dieren, een kijkje nemen in de moes- of kruidentuin en natuurlijk uitgebreid spelen op de Greencourt – een speelplaats, gemaakt van natuurlijke materialen. Meerdere keren per jaar kan je hier terecht voor evenementen om de natuur een handje te helpen (zoals het wilgen knotten of schapen scheren).

Adres: Mient 210, 2564 KR Den Haag

Gouda, Natuurspeelplaats Groenhovenpark

Natuurspeelplaats Groenhovenpark biedt kinderen alles dat ze nodig hebben: vers fruit plukken uit de bomen en struiken, spelen op een klimwand of met de kabelbaan en natuurlijk bouwen, kruipen en lekker vies worden.

Adres: Groenhovenpark 1, 2803 PH Gouda

Groot-Ammers, Avonturenboerderij Molenwaard

Dompel jezelf onder in het boerderijleven op Avonturenboerderij Molenwaard waar je, samen met Fien en Teun, van alles leert over leven in en op het land. Het is eigenlijk geen echte natuurspeeltuin, maar wel een toffe kinderboerderij met een extraatje. Kinderen kunnen hier volop genieten van de dieren en de natuur.

Adres: Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers

Hardinxveld-Giessendam, Natuurspeeltuin ’t Weitje

Kinderen kunnen heerlijk spelen in Natuurspeeltuin ’t Weitje in Hardinxveld-Giessendam. Er staat een grote trampoline, je kan klimmen in de uitkijktoren of langs de kabel roetsjen met de kabelbaan. Ook is er de mogelijkheid om te ontdekken hoe honing wordt gemaakt onder leiding van een echte imker.

Adres: Sluisweg 129a, 3371 ET Hardinxveld-Giessendam

Leerdam, De Natuurtuin Varsseveld

Heb je zin om te relaxen aan het strandje aan de Linge? Of wil je ook nog even wandelen door de prachtige natuurtuin? Da dan snel naar Natuurtuin Varsseveld in Leerdam.

Adres: Memel, 4141 MN Leerdam

Leiden, De Tuin van Noord

In De Tuin van Noord kan je heerlijk klimmen in de hoge toren, met vlotten over het water varen en spelen met zand. Intussen kan je als ouders sporten of heerlijk relaxen, want ook daar biedt dit natuurgebied ruimte voor.

Adres: Joop Vervoornpad 1, Leiden

Leiderdorp, Natuurspeelplaats De Dwarstuin

Zoals op de website beschreven staat wil Natuurspeeltuin De Dwarstuin kinderen weer laten zien hoe leuk écht spelen is. De natuur biedt immers alles dat je nodig hebt om vrij te kunnen ravotten, bouwen en klauteren.

Adres: De Bloemerd, 2353 BZ Leiderdorp

Maassluis, Avonturis

In dit natuurgebied, gelegen aan de Nieuwe Waterweg, kan je heerlijk tot rust komen tussen de bloemen en planten die het gebied rijk is. De kinderen kunnen zich uren vermaken bij Avonturis: in het water, maar ook kruipend door de betonnen buizen en verstoppend in het bloemenveld. Ideaal, ook voor kinderfeestjes.

Adres: Merellaan, 3145 EA Maassluis

Naaldwijk, Natuurspeeltuin Prins Heerlijk

Je vindt de natuurspeeltuin Prins Heerlijk aan de achterkant van het Prinsenbos in Naaldwijk (Westland). Het ontwerp lag in handen van scholieren en bestaat uit kindvriendelijke oevers, bomen, takken, riet, klei en zand. Ook kan je de ondergrondse gangen verkennen. Let op: hier is geen toilet of toezicht. 

Adres: Grote Achterweg 15a, 2671 LR Naaldwijk

Noordwijkerhout, De Speelakker

Bijzonder aan De Speelakker is dat deze speeltuin ook toegankelijk is voor mindervaliden. Daarnaast is hij verdeeld in een gedeelte voor kinderen tot en met 5 jaar en vanaf 6, zodat ze elkaar niet in de weg lopen. In dat laatste deel is ook een eilandje waarop de oudere kinderen kunnen spelen.

Adres: Zeereep 1, 2211 EL Noordwijkerhout

Rotterdam, Speeldernis

Misschien wel de bekendste natuurspeeltuin van Zuid-Holland is de Rotterdamse Speeldernis. Gemaakt door dezelfde architect als de speeltuin op Tiengemeten en met dezelfde insteek: kinderen kunnen hier geoorloofd vies worden dankzij de modder, genieten van de prachtige bloemen en planten en spelen met water, zand en hout.

Adres: Roel Langerakweg 25b, 3041 JK Rotterdam

Rotterdam, Speeltuin Binnenstebuiten

Omdat stadskinderen niet zo snel met de natuur in aanraking komen, is in Rotterdam West Speeltuin Binnenstebuiten aangelegd. Hier leren de kinderen waar insecten hun eitjes leggen, zien ze allerlei planten- en bloemensoorten groeien en kunnen ze spelen met (wilgen)takken en andere natuurlijke materialen.

Adres: Schonebergerweg 9, 3023 ZE Rotterdam

Sliedrecht, De Woeste Weide (Dr. Feitsmapark)

Wanneer je in Sliedrecht bent, kan je sowieso naar De Woeste Weide wanneer de kinderboerderij open is, maar met toezicht is de speeltuin nog leuker. Je kan dan lekker spelen met water en bovendien is de kabelbaan ook in gebruik.

Adres: Dr. Feitsmapark 1, 3362 BZ Sliedrecht

Tiengemeten, Speelnatuur

Op het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten, middenin het Haringvliet, vind je een oase aan rust én de Speelnatuur waar kinderen kunnen ravotten en vies mogen worden tot hun oren. Bang dat je goede kleding verpest? Niet nodig. Bij De Speelnatuur kan je namlijk kleding lenen of lekker spelen in badkleding. Een aanrader voor jong en oud!

Adres: parkeergelegenheid Nieuwendijk 1, 3284 KR Zuid-Beijerland (overvaren met pont)

Vlaardingen, Klauterwoud

Zijn je kinderen gek op klauteren? Dan ben je in het Klauterwoud in Vlaardingen aan het goede adres. Het belangrijkste spelelement is de natuur zelf en kinderen kunnen hun eigen hindernissen bedenken, lopen door het labyrint en het avontuur opzoeken. Even bijkomen kan prima aan één van de picknicktafels.

Adres: Watersportweg, 31138 HD Vlaardingen

Wassenaar, Monkeybos en waterspeelplaats

Zin om de natuur te komen beleven? Niet bang voor een beetje water en dol op klauteren? Je kan van alles doen en beleven in het Monkeybos en de waterspeelplaats bij bezoekerscentrum Tapuit in duingebied Meijendel, Wassenaar.

Adres: Meijendelseweg 42, 2243 GN Wassenaar

Zoetermeer, Speelbos De Balij

Leuk aan speeltuin De Balij is dat alles in het teken van ridders staat. Net even anders dan de meeste speelbossen dus, maar je kan er natuurlijk evengoed over slootjes springen en hutten bouwen als elders.

Adres: Kurkhout 100, 2917 JZ Zoetermeer

Zoetermeer, De Flierefluiter, De Tipi-tuin en De Vrijbuiter

In de gemeente Zoetermeer liggen nog drie natuurspeeltuinen waar je lekker kan spelen met alles dat de natuur je te bieden heeft. Dat zijn De Flierefluiter, De Tipi-tuin en De Vrijbuiter. Lees hier meer informatie.

Adres De Flierefluiter: Nesciohove, 2726 BJ Zoetermeer
Adres De Tipi-tuin: Willem van Cleeflaan, 2722 TE Zoetermeer
Adres De Vrijbuiter: Tasmanië 164, 2721 GB Zoetermeer

Natuurspeeltuinen en blote voetenpaden in Zeeland

Axel, natuurspeelplek Axel

Meer dan de natuur heb je eigenlijk niet nodig om je een dag lang te kunnen vermaken. Daarom zijn de speeltoestellen op natuurspeelplek Axel gebouwd met natuurlijke materialen. Je kan klimmen op het grote klimtoestel, maar ook hutten bouwen. Kortom, genoeg te doen!

Adres: Kinderdijk, Axel

Biervliet, Speelbos De Braakman

Speelbos De Braakman staat onder beheer van Staatsbosbeheer en is gratis en elke dag open voor publiek. Je hond mag niet mee, maar kinderen kunnen hier naar hartenlust genieten met water, een hut bouwen of lekker klimmen.

Adres: Oost Zeedijk, 4521 PW Biervliet

Clinge, Het Clingse Bos (kabouterpad en speelbos)

In het Zeeuwse Clinge kunnen kinderen heerlijk spelen in het speelbos. Zo is er een waterspeelpark, maar kan je ook klimmen en genieten van het openluchttheater. Voor de allerkleinsten is er het kabouterpad: anderhalve kilometer wandelen door de Clingse Bossen.

Adres: Hogegeeststraat 5, 4567 AW Clinge

Groede, Groede Podium (waterspeeltuin)

In Groede vind je bij Groede Podium een stukje bijzondere historie in en rondom de goed bewaarde bunkers uit WOII. Tegenwoordig doet het gebied ook dienst als wandelroute, speeltuin en natuurgebied. Kom lekker afkoelen in de waterspeeltuin, spelen in de torens of kubussen of wandelen langs de verschillende zeldzame landbouwdieren om je bezoek een educatief tintje te geven.

Adres: Gerard de Moorsweg 4, 4503 PD Groede

Kapelle, Kapelse Bos (natuurspeelplek)

Wil je genieten van alles dat de Zeeuwse natuur je te bieden heeft? Dan zit je in het Kapelse Bos op je plek. Op de natuurspeelplek vind je genoeg om doorheen te klauteren, op te klimmen of overheen te fietsen. Verderop is er voor de rustigere kinderen een insectenhotel en kikkerpoel.

Adres: Vroonlandseweg, Kapelle

Middelburg, Speelhof Hoogerzael

Spelenderwijs kennismaken met de natuur, bouwen, klimmen en ontdekken: het kan allemaal bij Speelhof Hoogerzael in Middelburg. Heel leuk is dat je hier ook terecht kan om fruit te snoepen van de fruitbomen en een moestuintje kan onderhouden. Fietsen en honden mogen niet mee het terrein op, maar het is overdag wel vrij toegankelijk.

Adres: parkeergelegenheid Seispark, 4334 AZ Middelburg

Nieuwvliet, Bos van Erasmus (beleefpad en natuurspeelplekken)

De naam beleefpad alleen al! In het Bos van Erasmus kan je heerlijk ontdekken met de kinderen en op pad door de natuur. Ondertussen mogen ze overal overheen klauteren en doorheen klimmen, maar ook verschillende opdrachten maken om zo meer te ontdekken over de natuur.

Adres: Vierhonderdpolderdijk 8, 4506 HL Cadzand

Terneuzen, Natuurspeeltuin De Boomhut

Het prettige aan natuurspeeltuin De Boomhut is dat hij is onderverdeeld in een deel voor oudere kinderen (vanaf 7 jaar) en jongere (van 0-6). Zo heeft ieder kind de spelactiviteiten tot zijn beschikking die passen bij zijn leeftijd. Van kliederen met water en zand tot klimmen in een boom, het kan allemaal!

Adres: Evertsenlaan 88a, 4535 AD Terneuzen

Missen we per ongeluk toch nog een speelnatuur, speelbos, natuurspeeltuin of blote voetenpad in dit overzicht? Laat het ons weten in de reacties, dan nemen we deze zo snel mogelijk op!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids