30 mooie natuurspeeltuinen in Zeeland en Zuid-Holland

Zin om lekker vies te worden en te genieten van natuurspeeltuinen of een blotevoetenpad in Zeeland of Zuid-Holland? Kijk dan snel in de onderstaande (alfabetische) lijst welke in jouw regio te vinden zijn! Ken jij nog een toffe natuurspeeltuin die er niet bij staat? Laat het ons weten in de reacties, dan voegen we hem zo snel mogelijk toe! 

Lekker ravotten in een natuurspeeltuin in Zuid-Holland en Zeeland

Je ziet steeds vaker speeltuinen ontstaan waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Zeker omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad.

In Zuid-Holland en Zeeland vind je maar liefst 30 prachtige natuurspeeltuinen die gebruik maken van de stranden, historie uit de Tweede Wereldoorlog en het water. Hieronder vind je het overzicht en daarbij de adresgegevens – gesorteerd op plaatsnaam.

Naast dit overzicht hebben we ook een overzicht met kabouterpaden in Zuid-Holland. Klik door via de link om te zien waar je allemaal terecht kan (en hoe duur dit eventueel is).

Natuurspeeltuinen en blote voetenpaden in Zuid-Holland

Barendrecht, Barendbos

Natuurspeelplek Barend Bos is een heerlijke plek om lekker te spelen, op avontuur te gaan en bij te komen aan de oever van de ondiepe vijver, die centraal ligt in de natuurspeeltuin. Je kan je uitleven op een van de vele speeltoestellen, een rondje doen over de trimbaan en genieten van de prachtige natuur en grote hoeveelheid vogels in het gebied. Ideaal: dichtbij ligt het pannenkoekenhuis De Oude Maas waar je echt hele lekkere pannenkoeken kunt eten.

Adres natuurspeeltuin Barend Bos
3e Barendrechtseweg 515
2991 SH Barendrecht

Barend Bos review wat is er te doen

Delfgauw, Speelbos De Biesbush

Precies in het midden van Delft, Zoetermeer en Den Haag ligt speelbos De Biesbush (in het Bieslandse Bos). Je kan over het water met een vlot, maar ook lekker klimmen of lopen over een boomstam en hutten bouwen. Genoeg te doen dus!

Adres speelbos Biesbush
kruising Bieslandseweg/Hazenpad
2645 BM Delfgauw

Delft, Natuurspeelplaats Hammenpoort (Hof van Delfland)

Aan de rand van Delft vind je de bijzondere natuurspeelplaats Hammenpoort waardoor je even vergeet dat je in de buurt van een stad zit. Alles draait hier om spelen, genieten en ontdekken. Misschien zie je wel ijsvogels of een ooievaar?

Adres natuurspeelplaats Hammenpoort
Rotterdamseweg 270
2628 AT Delft

Dordrecht, Speelbos De Elzen

De Dordtse Biesbosch staat natuurlijk bekend om zijn bevers. Maar wist je dat je hier ook kunt spelen in Speelbos De Elzen? De speeltuin is recent (2020) opgeknapt en voorzien van mooie houten toestellen, tunnels en een waterpomp. Dus laarzen en oude kleren aan, en je bent er klaar voor. Daarnaast kan je hier ook naar het Elfjesbos: een lang pad met allemaal kleine elfendeurtjes. Prachtig om te zien en heerlijk voor kinderen die dol zijn op sprookjes.

Adres speelbos De Elzen
Noorderelsweg
Dordrecht (zoekopdracht: Paviljoen De Viersprong)

elfjesbos huisjes elfendeurtjes dordrecht de elzen

Den Haag, Natuurspeelplaats Zuiderpret

In het prachtige Zuiderpark in Den Haag vind je natuurspeelplaats Zuiderpret. De combinatie van water om in te waden, losse takken om mee te kunnen bouwen, tunnels om doorheen te kruipen en bruggen waarover de kinderen kunnen lopen, maakt dit de ideale plek om een dag door te brengen!

Adres natuurspeeltuin Zuiderpret
ingang Veluweplein – Henriëtte Ronald Holstweg
2533 ST Den Haag

Gouda, Natuurspeelplaats Groenhovenpark

Natuurspeelplaats Groenhovenpark biedt kinderen alles dat ze nodig hebben: vers fruit plukken uit de bomen en struiken, spelen op een klimwand of met de kabelbaan en natuurlijk bouwen, kruipen en lekker vies worden.

Adres natuurspeelplaats Groenhovenpark
Groenhovenpark 1
2803 PH Gouda

Groot-Ammers, Avonturenboerderij Molenwaard

Dompel jezelf onder in het boerderijleven op Avonturenboerderij Molenwaard waar je, samen met Fien en Teun, van alles leert over leven in en op het land. Het is eigenlijk geen echte natuurspeeltuin, maar wel een bijzondere kinderboerderij met een extraatje. Kinderen kunnen hier volop genieten van de dieren en de natuur.

Adres Avonturenboerderij Molenwaard
Wilgenweg 3
2964 AM Groot-Ammers

overzicht natuurspeeltuinen zuid holland en zeeland

Hardinxveld-Giessendam, Natuurspeeltuin ’t Weitje

Kinderen kunnen heerlijk spelen in Natuurspeeltuin ’t Weitje in Hardinxveld-Giessendam. Er staat een grote trampoline, je kan klimmen in de uitkijktoren of langs de kabel roetsjen met de kabelbaan. Ook is er de mogelijkheid om te ontdekken hoe honing wordt gemaakt onder leiding van een echte imker. Daarnaast heeft het strandje in 2020 een make-over gekregen en zijn er in de vakantie soms georganiseerde activiteiten.

Adres natuurspeeltuin ’t Weitje
Sluisweg 129a
3371 ET Hardinxveld-Giessendam

Leerdam, De Natuurtuin Varsseveld

Heb je zin om te relaxen aan het strandje aan de Linge? Of wil je ook nog even wandelen door de prachtige natuurtuin? Ga dan snel naar Natuurtuin Varsseveld in Leerdam.

Adres natuurspeeltuin Varsseveld
Memel
4141 MN Leerdam

Leiderdorp, Natuurspeelplaats De Dwarstuin

Zoals op de website beschreven staat wil Natuurspeeltuin De Dwarstuin kinderen weer laten zien hoe leuk écht spelen is. De natuur biedt immers alles dat je nodig hebt om vrij te kunnen ravotten, bouwen en klauteren.

Adres natuurspeeltuin De Dwarstuin
De Bloemerd
2353 BZ Leiderdorp

Maassluis, Avonturis

In dit natuurgebied, gelegen aan de Nieuwe Waterweg, kan je heerlijk tot rust komen tussen de bloemen en planten die het gebied rijk is. De kinderen kunnen zich uren vermaken bij Avonturis: in het water, maar ook kruipend door de betonnen buizen en verstoppend in het bloemenveld. Ideaal, ook voor kinderfeestjes.

Adres natuurspeeltuin Avonturis
Merellaan
3145 EA Maassluis

Naaldwijk, Natuurspeeltuin Prins Heerlijk

Je vindt de natuurspeeltuin Prins Heerlijk aan de achterkant van het Prinsenbos in Naaldwijk (Westland). Het ontwerp lag in handen van scholieren en bestaat uit kindvriendelijke oevers, bomen, takken, riet, klei en zand. Ook kan je de ondergrondse gangen verkennen. Let op: hier is geen toilet of toezicht. 

Adres natuurspeeltuin Prins Heerlijk
Grote Achterweg 15a
2671 LR Naaldwijk

Noordwijkerhout, De Speelakker

Bijzonder aan De Speelakker is dat deze speeltuin ook toegankelijk is voor mindervaliden. Daarnaast is hij verdeeld in een gedeelte voor kinderen tot en met 5 jaar en vanaf 6, zodat ze elkaar niet in de weg lopen. In dat laatste deel is ook een eilandje waarop de oudere kinderen kunnen spelen.

Adres natuurspeeltuin De Speelakker
Zeereep 1
2211 EL Noordwijkerhout

Oud-Beijerland, De Oude Tol

In mei 2019 werd de nieuwe natuurspeeltuin in Oud-Beijerland geopend, vlakbij paviljoen De Oude Tol. Het speelgedeelte is min of meer onderverdeeld in een gedeelte voor de wat grotere kinderen en de jongere kinderen. Daardoor heb je meer overzicht en dat is best prettig. Verder is er voor de deur van het paviljoen nog van alles te beleven: jonge kinderen kunnen hier klimmen en klauteren, en in de zomermaanden is het peuterzwembad open. Naast de speeltuin vind je hier nog een aangelegd zandstrandje waar kinderen kunnen spelen op het zand of, tot aan de lijnen, in het Spui.

Let op! Buiten de lijnen is het gevaarlijk om in het Spui te zwemmen. Je kun een boete krijgen als je de waarschuwingen negeert.

Adres natuurspeeltuin De Oude Tol
Randweg 35
3263 RA Oud-Beijerland

Rotterdam, Speeldernis

Misschien wel de bekendste natuurspeeltuin van Zuid-Holland is de Rotterdamse Speeldernis. Gemaakt door dezelfde architect als de speeltuin op Tiengemeten en met dezelfde insteek: kinderen kunnen hier geoorloofd vies worden dankzij de modder, genieten van de prachtige bloemen en planten en spelen met water, zand en hout.

Adres natuurspeeltuin Speeldernis
Roel Langerakweg 25b
3041 JK Rotterdam

Rotterdam, Speeltuin Binnenstebuiten

Omdat stadskinderen niet zo snel met de natuur in aanraking komen, is in Rotterdam West Speeltuin Binnenstebuiten aangelegd. Hier leren de kinderen waar insecten hun eitjes leggen, zien ze allerlei planten- en bloemensoorten groeien en kunnen ze spelen met (wilgen)takken en andere natuurlijke materialen.

Adres natuurspeeltuin Binnenstebuiten
Schonebergerweg 9
3023 ZE Rotterdam

Sliedrecht, De Woeste Weide (Dr. Feitsmapark)

Wanneer je in Sliedrecht bent, kan je sowieso naar De Woeste Weide wanneer de kinderboerderij open is, maar met toezicht is de speeltuin nog leuker. Je kan dan lekker spelen met water en bovendien is de kabelbaan ook in gebruik.

Adres natuurspeeltuin De Woeste Weide
Dr. Feitsmapark 1
3362 BZ Sliedrecht

Tiengemeten, Speelnatuur

Op het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten, middenin het Haringvliet, vind je een oase aan rust én de Speelnatuur waar kinderen kunnen ravotten en vies mogen worden tot hun oren. Bang dat je goede kleding verpest? Niet nodig. Bij De Speelnatuur kan je namlijk kleding lenen of lekker spelen in badkleding. Een aanrader voor jong en oud!

Adres natuurspeeltuin Speelnatuur/parkeergelegenheid
Parkeren: Nieuwendijk 1
3284 KR Zuid-Beijerland (overvaren met pont)

overzicht natuurspeeltuinen en speelbossen zuid-holland en zeeland

Vlaardingen, Klauterwoud

Zijn je kinderen gek op klauteren? Dan ben je in het Klauterwoud in Vlaardingen aan het goede adres. Het belangrijkste spelelement is de natuur zelf en kinderen kunnen hun eigen hindernissen bedenken, lopen door het labyrint en het avontuur opzoeken. Even bijkomen kan prima aan één van de picknicktafels.

Let op: de toiletten zijn alleen op woensdagmiddag en in het weekend open

Adres natuurspeeltuin Klauterwoud
Watersportweg
3138 HD Vlaardingen

Wassenaar, Monkeybos en waterspeelplaats

Zin om de natuur te komen beleven? Niet bang voor een beetje water en dol op klauteren? Je kan van alles doen en beleven in het Monkeybos en de waterspeelplaats bij bezoekerscentrum Tapuit in duingebied Meijendel, Wassenaar.

Adres natuurspeeltuin Monkeybos
Meijendelseweg 42
2243 GN Wassenaar

Zoetermeer, Speelbos De Balij

Leuk aan speeltuin De Balij is dat alles in het teken van ridders staat. Net even anders dan de meeste speelbossen dus, maar je kan er natuurlijk evengoed over slootjes springen en hutten bouwen als elders.

Adres natuurspeeltuin De Balij
Kurkhout 100
2917 JZ Zoetermeer

Zoetermeer, De Flierefluiter, De Tipi-tuin en De Vrijbuiter

In de gemeente Zoetermeer liggen nog drie natuurspeeltuinen waar je lekker kan spelen met alles dat de natuur je te bieden heeft. Dat zijn De Flierefluiter, De Tipi-tuin en De Vrijbuiter. Lees hier meer informatie.

Adres natuurspeeltuin De Flierefluiter: Nesciohove, 2726 BJ Zoetermeer
Adres natuurspeeltuin De Tipi-tuin: Willem van Cleeflaan, 2722 TE Zoetermeer
Adres natuurspeeltuin De Vrijbuiter: Tasmanië 164, 2721 GB Zoetermeer

Natuurspeeltuinen en blote voetenpaden in Zeeland

Axel, natuurspeelplek Axel

Meer dan de natuur heb je eigenlijk niet nodig om je een dag lang te kunnen vermaken. Daarom zijn de speeltoestellen op natuurspeelplek Axel gebouwd met natuurlijke materialen. Je kan klimmen op het grote klimtoestel, maar ook hutten bouwen. Kortom, genoeg te doen!

Adres natuurspeeltuin Axel
Justaasweg 4
4571 NB Axel

Biervliet, Speelbos De Braakman

Speelbos De Braakman staat onder beheer van Staatsbosbeheer en is gratis en elke dag open voor publiek. Je hond mag niet mee, maar kinderen kunnen hier naar hartenlust genieten met water, een hut bouwen of lekker klimmen.

Adres speelbos De Braakman
Oost Zeedijk
4521 PW Biervliet

overzicht natuurspeeltuinen Zuid-Holland en Zeeland

Clinge, Het Clingse Bos (kabouterpad en speelbos)

In het Zeeuwse Clinge kunnen kinderen heerlijk spelen in het speelbos. Zo is er een waterspeelpark, maar kan je ook klimmen en genieten van het openluchttheater. Voor de allerkleinsten is er het kabouterpad: anderhalve kilometer wandelen door de Clingse Bossen.

Adres natuurspeeltuin Clingedael
Hogegeeststraat 5
4567 AW Clinge

Groede, Groede Podium (waterspeeltuin)

In Groede vind je bij Groede Podium een stukje bijzondere historie in en rondom de goed bewaarde bunkers uit WOII. Tegenwoordig doet het gebied ook dienst als wandelroute, speeltuin en natuurgebied. Kom lekker afkoelen in de waterspeeltuin, spelen in de torens of kubussen of wandelen langs de verschillende zeldzame landbouwdieren om je bezoek een educatief tintje te geven.

Adres waterspeeltuin Groede Podium
Gerard de Moorsweg 4
4503 PD Groede

Kapelle, Kapelse Bos (natuurspeelplek)

Wil je genieten van alles dat de Zeeuwse natuur je te bieden heeft? Dan zit je in het Kapelse Bos op je plek. Op de natuurspeelplek vind je genoeg om doorheen te klauteren, op te klimmen of overheen te fietsen. Verderop is er voor de rustigere kinderen een insectenhotel en kikkerpoel.

Adres natuurspeeltuin Kapelse Bos
Vroonlandseweg
Kapelle

Middelburg, Speelhof Hoogerzael

Spelenderwijs kennismaken met de natuur, bouwen, klimmen en ontdekken: het kan allemaal bij Speelhof Hoogerzael in Middelburg. Heel leuk is dat je hier ook terecht kan om fruit te snoepen van de fruitbomen en een moestuintje kan onderhouden. Fietsen en honden mogen niet mee het terrein op, maar het is overdag wel vrij toegankelijk.

Adres speelhof Hoogerzael
parkeergelegenheid Seispark
4334 AZ Middelburg

Nieuwvliet, Bos van Erasmus (beleefpad en natuurspeelplekken)

De naam beleefpad alleen al! In het Bos van Erasmus kan je heerlijk ontdekken met de kinderen en op pad door de natuur. Ondertussen mogen ze overal overheen klauteren en doorheen klimmen, maar ook verschillende opdrachten maken om zo meer te ontdekken over de natuur.

Adres natuurspeeltuin Bos van Erasmus
Vierhonderdpolderdijk 8
4506 HL Cadzand

Terneuzen, Natuurspeeltuin De Boomhut

Het prettige aan natuurspeeltuin De Boomhut is dat hij is onderverdeeld in een deel voor oudere kinderen (vanaf 7 jaar) en jongere (van 0-6). Zo heeft ieder kind de spelactiviteiten tot zijn beschikking die passen bij zijn leeftijd. Van kliederen met water en zand tot klimmen in een boom, het kan allemaal!

Adres natuurspeeltuin De Boomhut
Evertsenlaan 88a
4535 AD Terneuzen

Missen we per ongeluk toch nog een speelnatuur, speelbos, natuurspeeltuin of blote voetenpad in dit overzicht? Laat het ons weten in de reacties, dan nemen we deze zo snel mogelijk op!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “30 mooie natuurspeeltuinen in Zeeland en Zuid-Holland”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven