Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Overzicht natuurspeeltuinen Flevoland en Noord-Holland

In dit uitgebreide overzicht vind je alle natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Flevoland en Noord-Holland. Aanvullingen? Laat die vooral achter in de reacties. 

Natuurspeeltuinen, blote voetenpaden en speelbossen van Flevoland en Noord-Holland

Je ziet steeds vaker speeltuinen ontstaan waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Zeker omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad. Dit keer de natuurspeeltuinen in Flevoland en Noord-Holland.

Overzicht natuurspeeltuinen Flevoland

Almere, Het Vroege Vogelbos

In Almere vind je Het Vroege Vogelbos. Een aanrader met kinderen is het Natuur Ontdekpad (dat ongeveer een kilometer lang is). Hier toont Robbie het Roodborstje je de bijzonderste plekken in het bos, met verschillende kleine ‘hindernissen’. Ook is er een speeltuin bij het bos.
Leuk om te weten: in dit gebied groeit berenklauw. Ze houden de groei hier tegen met een natuurlijke bestrijding in de vorm van schapen. 

Adres: Muiderweg 8, 1351 GJ Almere

Almere, Speeleiland De Meridiaan

Bijzonder leuk: midden in Almere Buiten vind je een bijzonder speeleiland. Het draait hier echt om spelen met de natuur. Denk dan aan stenen, groen, water en zand. Geschikt voor kinderen van 7-14 jaar.

Adres: Maurice Garinpad, 1335 LZ Almere

Almere, Zuiderzee Speelbos

De Zuiderzee sprak vroeger al tot mijn verbeelding: de legende over het Vrouwtje van Katoren, maar ook hoe Nederlanders de zee bedwongen en er een enorm meer van maakten. De naam van dit speelbos vind ik dus al erg leuk. Maar er is natuurlijk nog veel meer. Binnen het Zuiderzee Speelbos vind je vier verschillende speelplekken met elk een eigen thema en doelgroep. Dit speelbos is 9 ha. groot .

Adres: Kemphaanpad, 1358 AC Almere

Lelystad, Belevenissenbos

Ook Lelystad kent een grote natuurspeelplek voor kinderen. Met een Belevenissenbos van veertig hectare hoef je in elk geval niet bang te zijn dat ze zich hier gaan vervelen. Het gebied is verdeeld in vier verschillende subgebieden met allemaal hun eigen sfeer. Denk aan klimmen en klauteren, spelen met water of juist tussen de paarden lopen. Ook erg leuk om met oudere kinderen te doen is het labyrint: zoek je weg door het bos en het water (anderhalve kilometer).

Let op! Deze plek wordt beheerd door vrijwilligers. Je bent dus altijd verantwoordelijk voor je eigen kind(eren) en spelen is op eigen risico.

Adres: Veldweg 98, 8231 SB Lelystad

Lelystad, Spettertuin in het Woldbos

Houdt je kind van water en spelen in de natuur? Dan is de Spettertuin in het Woldbos de ideale plek om lekker naartoe te gaan. Wil je iets meer dan alleen vermaak met alles dat de natuur je hier biedt? Hou dan de website goed in de gaten om te zien wanneer Landschapsbeheer Flevoland iets organiseert.

Adres: Horst 16, 8225 LK Lelystad

Kraggenburg (Noordoostpolder), Blotevoetenpad

Wandelen op de bodem van de voormalige Zuiderzee? Op de Noordoostpolder kan dit! Je start met een koud voetenbad, waarbij je voeten in aanraking komen met water uit de vroegere zeebodem. Omdat de route 2,5 kilometer lang is, heb je genoeg tijd om te genieten van de prachtige natuur. Het blotevoetenpad is goed voor je voeten, voor de doorbloeding en je lijf, dus waar wacht je nog op?

Adres: Zwartemeerweg 25, 8317 PA Kraggenburg

Urk, Natuurspeelbos

Sinds 2017 heeft Urk ook haar eigen speelbos. Hier staan verschillende toestellen, gemaakt van natuurlijke materialen. Heb je zin in meer dan spelen? Dan kan je dit bezoek eventueel combineren met een wandeling door het Urkerbos. Leuk detail: kinderen hielpen zelf mee met het ontwerp van het speelbos.

Adres: Staartweg, 8321 NB Urk

Zeewolde, Avonturenroute Harderbos

Als je graag ook iets leert tijdens je wandeling (van 5,4 kilometer door het bos, dan is de Avonturenroute ideaal! In dit natuurgebied komen bevers voor, dus onderweg zie je afgeknaagde boomstammen. Je kan wandelen over een wiebelbrug en het hele gebied bekijken vanaf de uitkijktoren. Kortom, genoeg om een leuke middag bezig te zijn!

Adres: Pluvierenweg, 3898 LL Zeewolde

Zeewolde, Speelbos De Zevensprong

Sinds 2018 heeft het Speelbos De Zevensprong een verandering ondergaan. Er is een nieuwe kabouterroute, kinderen kunnen naar hartenlust klauteren, klimmen, sluipen en kruipen. Je hebt de keuze uit één van de spannende routes: voor echte piraten of heksen. Loop je dieper het bos in, dan vind je daar een mooie speelplek. Genoeg te beleven dus!

Adres: Groenewoudseweg 7, 3896 LS Zeewolde

Overzicht natuurspeeltuinen Noord-Holland

Alkmaar, De Rekerhout

De speeltuin ligt in Park De Rekerhout, waar ook nog een kinderboerderij en kruidentuin te vinden zijn. Het stadspark biedt verder plaats aan een hele leuke natuurspeelplaats in de vorm van een eilandje, met water en andere natuurlijke elementen.

Adres: Krielenzand 5, 1825 BZ Alkmaar

Alkmaar, Natuurlijke speeltuin Nollen-Oost

In 2014 opende de wethouder in Alkmaar de natuurlijke speeltuin Nollen-Oost in de gelijknamige wijk een prachtige speeltuin waar spelen met de natuur en natuurlijke materialen centraal staat.

Amsterdam, Het Woeste Westen

Als er één naam tot de verbeelding spreekt, dan is dat wel Het Woeste Westen in Amsterdam. Tussen Sloterdijk en de Houthavens vind je een natuurlijke speelplek waar je lekker vies kan worden en kan kruipen door wilgentunnels. Ook leuk om te weten: je kan hier kinderfeestjes houden én hier op schoolreis gaan.

Adres: Overbrakerpad 3, 1014 AZ Amsterdam

Amsterdam, De Natureluur

Even de drukte van de stad ontvluchten? Park De Natureluur is een prachtige plek waar je kan genieten van de natuur, samen met je kinderen. Behalve lekker spelen, kan je hier ook van alles leren over wat hier groeit en bloeit.

Adres: President Allendelaan 4, 1064 GW Amsterdam

Beverwijk, Speeltuin Moby Dick

De prachtige natuurspeeltuin Moby Dick is toegankelijk na schooltijd en in de schoolvakanties, behalve in de weekends. Hiervoor betaal je een kleine toegangsprijs (of een jaarabonnement à € 19,00 per gezin). Kijk op de website voor actuele openingstijden! Bijzonder is dat de speeltuin goed toegankelijk is voor kinderen met een beperking.

Omdat de speeltuin grotendeels draait op de hulp van vrijwilligers is alle hulp welkom.

Vind hier meer informatie
Adres: Moensplein 24, 1942 ER Beverwijk

Blokker (bij Hoorn), Boezelbos

Klinkt bijna alsof het bos zo uit een film van Winnie the Pooh komt, toch? Het Boezelbos ligt op het terrein van MAK Blokweer, dat bestaat uit weiden en bos. Je vindt hier dan ook veel dieren en prachtige natuur in de omgeving en de kinderen kunnen zich lekker uitleven in de speeltuin. Je kan hier ook naartoe als het natuurbezoekerscentrum gesloten is en er is zelfs een klein amfitheater!

Honden niet toegestaan.

Adres: Kloosterhout 1-2, 1695 JC Blokker

Den Helder, De Helderse Vallei

In het puntje van Noord-Holland ligt het plaatsje Den Helder – bekend om de marine en de oversteek naar Texel. Maar waar je ook voor terecht kan in Den Helder is het prachtige natuurgebied De Helderse Vallei. Hier staat een bezoekerscentrum waarvandaan je op pad kan: kanoën, fietsen, klimmen en wandelen. Verder is er een kinderboerderij en kan je lekker spelen in de natuur. Van lopen door een doolhof tot spelen met natuurlijke materialen. Kortom, er is genoeg te doen en zien voor het hele gezin!

Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder

’s Gravenland, Speelbos Oerrr

Spelen in de natuur zoals het bedoeld is doe je natuurlijk bij de Oerrr Speelbossen van Natuurmonumenten, zoals in het Noord-Hollandse ’s Gravenland. Hier is geen toezicht aanwezig. Aangeraden wordt schone kleding mee te nemen en eventueel een handdoek, want vies wordt je sowieso.

Honden zijn niet toegestaan

Adres: Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ ‘s-Gravenland

Heemstede, Speelbos Meermond

Speelbos Meermond in Heemstede staat ook wel bekend als de ‘geheime speeltuin’. Je moet even zoeken, maar dan heb je ook wat. Behalve spelen in het een heerlijke speelbos voor de kinderen kan je ook het duurzaamheidspad volgen.

Adres: Cruquiusweg 49 (naast de weilanden van Hageveld en tegenover museum Cruquius)

Heerhugowaard, Speelbos Waarderhout

Je kunt in het bos lekker wandelen en ontdekken. Maar het speelbos Waarderhout heeft ook genoeg te beleven voor kinderen. Wat dacht je van een hut bouwen? Balanceren over de wiebelbrug? En verstoppertje spelen in de natuur? Neem schone kleding mee!

Honden niet toegestaan

Adres: Rustenburgerweg, 1703 RZ Heerhugowaard

Hoofddorp, Struintuin bij de Heimanshof

De struintuin is vooral een plek om de natuur te ontdekken en even lekker tot rust te komen. Kinderen kunnen bovendien het water rondpompen in de waterspeelplaats.

Huisdieren niet toegestaan, betreden op eigen risico en water in de struintuin is niet bedoeld om te drinken

Adres: Wieger Bruinlaan 1-7, 2132 AW Hoofddorp

Laren, Speelbos ’t Laer

De eerste speelbos van ’t Gooi ligt in Laren. Om de jeugd in contact te laten komen met de natuur (en minder met schermpjes) werd in 2012 natuurspeeltuin ’t Laer geopend. Alle elementen hebben met de natuur te maken, van het boomstammenpad tot de weggetjes en het spelen met water en zand. De speelplek is vrij toegankelijk.

Adres: Oude Postweg 1, Laren

Opmeer, Natuurspeeltuin De Weijver

De inwoners van Opmeer wilden graag een eigen natuurspeeltuin en die kwam er in de vorm van De Weijver. Je kunt allerlei dier- en plantensoorten ontdekken tussen de planten, struiken en in de poel. Maar er is ook een zandbak, amfitheater en je kunt spelen in de hutten. ’s Winters gelden aangepaste openingstijden.

Adres: Klaproos 1, 1716 VS Opmeer

Purmerend, Avonturen- en bouwspeelplaats Kinderparadijs

Ga op je eigen avontuur in speelterrein Het Kinderparadijs in Purmerend. Wat dacht je van jezelf verschuilen tussen het riet? Of lekker ondernemen? Op het terrein zijn vrijwilligers aanwezig die je kunnen helpen. Het Kinderparadijs is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar en kinderen tot en met 6 moeten worden begeleid door een volwassene.

Adres: Trimpad 4, 1443 WB Purmerend

Schoorl, Speelbos Schoorlse Duinen

Het Noord-Hollandse plaatsje Schoorl staat bekend op zijn bijzondere duinen, waaronder het hoogste klimduin van Nederland (51 meter hoog). Naast het buitencentrum vind je hier bovendien Speelbos Zandspoor: een plek waar je lekker kan klauteren en kliederen.

Adres: Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl

Velsen Zuid, Natuurspeelbos bij Informatieboerderij Zorgvrij

Velserbroek, Natuurspeelterrein De Grote Buitendijk

Heerlijk buitenspelen in het groen? Dat doe je bij natuurspeelterrein De Grote Buitendijk in Velserbroek. Verder kan je klimmen over omgevallen boomstammen, van de kabelbaan af en survivallen. Ook hier geldt weer: trek je oude kleding en kaplaarzen aan en geniet!

Adres: Grote Buitendijk, Velserbroek

Wognum, Kreekbos

Adres: Jaagband 28, 1687 TM Wognum

Texel

Op het waddeneiland Texel vind je een aantal bosspeelplaatsen:

Gaan jullie kinderen ook zo graag spelen in een natuurspeeltuin? En heb je aanvullingen voor Flevoland of Noord-Holland? Laat ze dan vooral achter in de reacties!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids