Overzicht natuurspeeltuinen Flevoland en Noord-Holland

In dit uitgebreide overzicht vind je alle natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Flevoland en Noord-Holland. Aanvullingen? Laat die vooral achter in de reacties. 

Natuurspeeltuinen, blote voetenpaden en speelbossen van Flevoland en Noord-Holland

Je ziet steeds vaker speeltuinen ontstaan waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Zeker omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad. Dit keer de natuurspeeltuinen in Flevoland en Noord-Holland.

Overzicht natuurspeeltuinen Flevoland

Almere, Het Vroege Vogelbos

In Almere vind je Het Vroege Vogelbos. Een aanrader met kinderen is het Natuur Ontdekpad (dat ongeveer een kilometer lang is) of het Eksterpad van twee kilometer. Hier toont Robbie het Roodborstje je de bijzonderste plekken in het bos, met verschillende kleine ‘hindernissen’. Via de webshop kan je leuke speurtochten downloaden. Ook is er een speeltuin bij het bos.

Leuk om te weten: in dit gebied groeit berenklauw. Ze houden de groei hier tegen met een natuurlijke bestrijding in de vorm van schapen. Verder werd hier ooit het VARA programma Vroege Vogels opgenomen.

Adres: Muiderweg 8, 1351 GJ Almere

Almere, Speeleiland De Meridiaan

Bijzonder leuk: midden in Almere Buiten vind je speeleiland De Meridiaan. Het gebied is anderhalve hectare groot. Kinderen dachten mee over het ontwerp, waardoor het eiland een heel eigen karakter heeft. Het draait hier echt om spelen met de natuur. Denk dan aan stenen, groen, water en zand. Geschikt voor kinderen van 7-14 jaar.

Adres: Maurice Garinpad, 1335 LZ Almere

Almere, Zuiderzee Speelbos

Een bijzondere natuurspeeltuin in dit rijtje is het Zuiderzee Speelbos. Het is namelijk één van de grootste natuurspeeltuinen van Nederland (9 hectare)! Dit bos bestaat uit vier verschillende speelplekken, waaronder een geweldige waterspeeltuin en een natuuronderzoekplek waar je spelenderwijs van alles leert over de natuur. Wil je even lekker ontspannen of een hapje eten? Dan is de picknickplek ideaal en de zandspeelplek is geschikt voor jongere kinderen. Kortom, vervelen is onmogelijk in het Zuiderzee Speelbos.

Adres: Kemphaanpad, 1358 AC Almere

Lelystad, Belevenissenbos

Het volgende speelbos is ook van formaat: het Belevenissenbos is zelfs de grootste van Europa. Dit is maar liefst 40 hectare groot en is geschikt vanaf 6 jaar. Het gebied is verdeeld in vier verschillende sub-gebieden met allemaal hun eigen sfeer. Denk aan klimmen en klauteren, spelen met water of juist tussen de paarden lopen. Ook erg leuk om met oudere kinderen te doen is het labyrint: zoek je weg door het bos en het water (anderhalve kilometer).

Let op! Deze plek wordt beheerd door vrijwilligers. Je bent dus altijd verantwoordelijk voor je eigen kind(eren) en spelen is op eigen risico. Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Adres: Veldweg 98, 8231 SB Lelystad

Lelystad, Spettertuin in het Woldbos

De Spettertuin in het Woldbos, geopend in 2010, raakte door de jaren heen vervallen. In 2020 kreeg hij een tweede kans. Toch blijven de reacties op de speeltuin wisselend: waar kinderen overdag lekker kunnen spelen in de bescheiden natuurspeeltuin, was (of is?) het tijdens de warmere dagen ’s avonds vaak een rommeltje, zoals je in dit artikel kunt lezen. De speeltuin heeft geen eigen website, maar via onderstaand adres kan je zelf een kijkje gaan nemen.

Adres: Horst 16, 8225 LK Lelystad

Kraggenburg (Noordoostpolder), Blotevoetenpad

Wandelen op de bodem van de voormalige Zuiderzee? In de Noordoostpolder kan dit! Je start met een koud voetenbad, waarbij je voeten in aanraking komen met bronwater uit de vroegere zeebodem. Omdat de route 2,5 kilometer lang is, heb je genoeg tijd om te genieten van de prachtige natuur. Het blotevoetenpad is goed voor je voeten, voor de doorbloeding en je lijf, dus waar wacht je nog op?

Adres: Zwartemeerweg 25, 8317 PA Kraggenburg

Urk, Natuurspeelbos

Sinds 2017 heeft Urk ook haar eigen speelbos. Hier staan verschillende toestellen, gemaakt van natuurlijke materialen en vind je een beekje waar je doorheen kunt lopen. Heb je zin in meer dan spelen? Dan kan je dit bezoek eventueel combineren met een wandeling door het Urkerbos. Ook kan je een lekker appeltje plukken of hutten bouwen. Leuk detail: kinderen hielpen zelf mee met het ontwerp van het speelbos.

Adres: Staartweg 16, 8321 NB Urk

Zeewolde, Avonturenroute Harderbos

Als je graag ook iets leert tijdens je wandeling (van 5,4 kilometer door het bos, dan is de Avonturenroute ideaal! In dit natuurgebied komen bevers voor, dus onderweg zie je afgeknaagde boomstammen. Je kan wandelen over een wiebelbrug en het hele gebied bekijken vanaf de uitkijktoren. Kortom, genoeg om een leuke middag bezig te zijn!

Let op: vanaf 1 maart 2024 zijn honden niet toegestaan op deze route; als alternatief kun je dan de Klimaatbosroute wandelen.

Adres: Pluvierenweg, 3898 LL Zeewolde

Zeewolde, Speelbos De Zevensprong

In 2018 heeft het Speelbos De Zevensprong een verandering ondergaan. Er is een kabouterroute, kinderen kunnen naar hartenlust klauteren, klimmen, sluipen en kruipen. Je kunt kiezen uit verschillende routes die zijn afgestemd op het seizoen, zoals de Blijf-lekker-fit route in de winter of de zomerse Tentoonstellingsroute. Deze zijn gratis te downloaden via de site van Staatsbosbeheer. Loop je dieper het bos in, dan vind je daar een mooie speelplek. Genoeg te beleven dus!

Let op: honden zijn ook hier niet toegestaan, hulphonden uitgezonderd.

Adres: Groenewoudseweg 7, 3896 LS Zeewolde

Overzicht natuurspeeltuinen Noord-Holland

Alkmaar, De Rekerhout

Deze bescheiden speeltuin ligt in Park De Rekerhout, waar ook een kinderboerderij en kruidentuin te vinden zijn. De leuke natuurspeelplaats heeft de vorm van een eilandje, en is omringd door water en andere natuurlijke elementen. Leuk om tijdens je bezoek te combineren.

Adres: Krielenzand 5, 1825 BZ Alkmaar

Amsterdam, Het Woeste Westen

Als er één naam tot de verbeelding spreekt, dan is dat wel Het Woeste Westen in Amsterdam. Tussen Sloterdijk en de Houthavens vind je een natuurlijke speelplek waar je lekker vies kan worden en kan kruipen door wilgentunnels. Ook leuk om te weten: je kan hier kinderfeestjes houden én hier op schoolreis gaan. De speeltuin is geschikt voor kinderen t/m 13 jaar.

Adres: Overbrakerpad 3, 1014 AZ Amsterdam

Amsterdam, De Natureluur

Even de drukte van de stad ontvluchten? Park De Natureluur is een prachtige plek waar je kan genieten van de natuur, samen met je kinderen. Ze kunnen hier lekker spelen en vies of nat worden, maar je kan bij De Natureluur ook van alles leren over de natuur. Verder staan er verschillende eetbare planten en vruchtdragende bomen. Hiervan mag je plukken voor eigen gebruik.

Let op! Hoewel het watergebied veilig is bevonden voor kinderen, blijft het uiteraard belangrijk om je kind altijd goed in de gaten te houden. Daarbij kunnen er poelslakken voorkomen in het water (die jeuk veroorzaken). Spelen is daarom op eigen risico en advies is je na het spelen af te spoelen met schoon water.

Adres: President Allendelaan 4, 1064 GW Amsterdam

Beverwijk, Speeltuin Moby Dick

De prachtige natuurspeeltuin Moby Dick is toegankelijk na schooltijd en in de schoolvakanties, behalve in de weekends. Hiervoor betaal je een kleine toegangsprijs van een euro per kind (of een jaarabonnement à € 20,00 per gezin). Ook kun je een strippenkaart kopen voor iets lekkers (koffie, thee, limonade, waterijs). Goed om te vermelden, is dat de speeltuin goed toegankelijk is voor kinderen met een beperking. Kijk op de website voor actuele openingstijden!

Omdat de speeltuin draait op de hulp van vrijwilligers is alle hulp welkom.

Vind hier meer informatie
Adres: Moensplein 24, 1942 ER Beverwijk

Blokker (bij Hoorn), Boezelbos

Klinkt bijna alsof het bos zo uit een film van Winnie the Pooh komt, toch? Het Boezelbos ligt op het terrein van MAK Blokweer, dat bestaat uit weiden en bos. Je vindt hier dan ook veel dieren en prachtige natuur in de omgeving en de kinderen kunnen zich lekker uitleven in de speeltuin. Je kan hier ook naartoe als het natuurbezoekerscentrum gesloten is en er is zelfs een klein amfitheater!

Honden zijn niet toegestaan.

Adres: Kloosterhout 1-2, 1695 JC Blokker

Den Helder, De Helderse Vallei

In het puntje van Noord-Holland ligt het plaatsje Den Helder – bekend om de marine en de oversteek naar Texel. Maar waar je ook voor terecht kan in Den Helder is het prachtige natuurgebied De Helderse Vallei. Hier staat een bezoekerscentrum waarvandaan je op pad kan: kanoën, fietsen, klimmen en wandelen. Verder is er een kinderboerderij en kan je lekker spelen in de natuur. Van lopen door een doolhof tot spelen met natuurlijke materialen. Kortom, er is genoeg te doen en zien voor het hele gezin!

Adres: De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder

’s Gravenland, Speelbos Oerrr

Spelen in de natuur zoals het bedoeld is doe je natuurlijk bij de Oerrr Speelbossen van Natuurmonumenten, zoals in het Noord-Hollandse ’s Gravenland. Kinderen van 4 t/m 12 jaar oud kunnen hier spelen met water, maar ook op ontdekkingstocht door de struiken en bouwen of spelen met zand. In de speelbossen is geen toezicht aanwezig. Aangeraden wordt schone kleding mee te nemen en eventueel een handdoek, want vies wordt je sowieso. Wil je iets eten of drinken? Dan kan je terecht bij de horecagelegenheid. Verder is deze plek geschikt voor kinderfeestjes.

Honden zijn niet toegestaan.

Adres: Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ ‘s-Gravenland

Heemstede, Park Meermond

Park Meermond in Heemstede staat ook wel bekend als de ‘geheime speeltuin’. Je moet even zoeken, maar dan heb je ook wat. Behalve spelen in het een heerlijke speelbos voor de kinderen kan je ook het duurzaamheidspad volgen.

Adres: Cruquiusweg 49 (naast de weilanden van Hageveld en tegenover museum Cruquius)

Heerhugowaard, Speelbos Waarderhout

Je kunt in het bos lekker wandelen en ontdekken. Maar het speelbos Waarderhout heeft ook genoeg te beleven voor kinderen. Wat dacht je van een hut bouwen? Balanceren over de wiebelbrug? En verstoppertje spelen in de natuur? Neem schone kleding mee!

Honden zijn hier niet toegestaan.

Adres: Rustenburgerweg, 1703 RZ Heerhugowaard

Hoofddorp, Struintuin bij de Heimanshof

De struintuin is voor kinderen tot 14 jaar een mooie plek om de natuur te ontdekken en even lekker tot rust te komen. Kinderen kunnen bovendien het water rondpompen in de waterspeelplaats. Ook kan je kleine beestjes ontdekken en kijken naar de bijen in de bijenstal. Bijzonder is bovendien de natuurmuur: een 75 meter lange muur waar verschillende plantensoorten staan die veranderen met de seizoenen.

Huisdieren zijn niet toegestaan, betreden op eigen risico en water in de struintuin is niet bedoeld om te drinken. Verder moeten kinderen tot 14 jaar begeleid worden door een (groot)ouder of volwassen verzorger. Van mei t/m oktober is de Struintuin ook op zondag open (13.00-17.00 uur).

Adres: Wieger Bruinlaan 1-7, 2132 AW Hoofddorp

Laren, Speelbos ’t Laer

De eerste speelbos van ’t Gooi ligt in Laren. Om de jeugd (4-14 jaar) in contact te laten komen met de natuur (en minder met schermpjes) werd in 2012 natuurspeeltuin ’t Laer geopend. Alle elementen hebben met de natuur te maken, van het boomstammenpad tot de weggetjes en het spelen met water en zand. De speelplek is vrij toegankelijk. De metallofoon werd in 2014 aangelegd: een instrument waarbij je, in ’t Laer, met een stok een melodie kunt spelen op metalen platen.

Adres: Oude Postweg 1, Laren

Opmeer, Natuurspeeltuin De Weijver

De inwoners van Opmeer wilden graag een eigen natuurspeeltuin en die kwam er in de vorm van De Weijver. Je kunt allerlei dier- en plantensoorten ontdekken tussen de planten, struiken en in de poel. Maar er is ook een zandbak, amfitheater, een kabelbaan en je kunt spelen in de hutten. ’s Winters gelden aangepaste openingstijden.

Adres: Klaproos 1, 1716 VS Opmeer

Purmerend, Avonturen- en bouwspeelplaats Kinderparadijs

Ga op je eigen avontuur in speelterrein Het Kinderparadijs in Purmerend. Wat dacht je van jezelf verschuilen tussen het riet? Of lekker ondernemen? Op het terrein zijn vrijwilligers aanwezig die je kunnen helpen. Het Kinderparadijs is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar en kinderen tot en met 6 moeten worden begeleid door een volwassene.

Honden zijn hier niet toegestaan. Daarnaast moeten kinderen zonder zwemdiploma altijd worden begeleid door een volwassene. Verder wordt verwacht dat ouders en verzorgers actief meehelpen op het terrein, zoals bij het maken van vuurtjes of bouwen van hutten en het in de gaten houden van de kinderen.

Adres: Trimpad 4, 1443 WB Purmerend

Schoorl, Speelbos Schoorlse Duinen

Het Noord-Hollandse plaatsje Schoorl staat bekend op zijn bijzondere duinen, waaronder het hoogste klimduin van Nederland (51 meter hoog). Naast het buitencentrum vind je hier bovendien Speelbos Zandspoor: een plek waar je lekker kan klauteren en kliederen. Ook kan je verspringen in de zandbakof heerlijk verstoppertje spelen achter de takken.

Naast het speelbos vind je een blotevoetenpad. Er is een drinkwaterpunt en zijn picknicktafels aanwezig, maar ook een toilet en horeca bij de Brasserie IJgenwijs. Honden zijn niet toegestaan; hulphonden uitgezonderd. Houd verder rekening met betaald parkeren van maart t/m oktober, tussen 10.00-19.00 uur (€ 2,30 per uur of een dagkaart van € 13,80). Het speelterrein zelf is gratis toegankelijk. November t/m februari alleen in het weekend.

Adres: Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl

Velsen-Zuid, Spinnenbos bij Informatieboerderij Zorgvrij

Boerderij Zorgvrij is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met het boerenleven. Een mooi initiatief dat hierbij hoort, is de geurtuin, speciaal voor mensen met een visuele beperking. In het Spinnenbos kan je (kinderen van 8 t/m 12 jaar) op avontuur door de wilgentunnels, een hut bouwen of via de stapstenen door het moeras lopen. Verder is het Uilenbos de moeite waard: je loopt hier via een onverhard paadje naar een boomgaard die al meer dan een eeuw oud is.

Adres: Genieweg 50, 1981 LN Velsen-Zuid

Velserbroek, Natuurspeelterrein De Grote Buitendijk

Heerlijk buitenspelen in het groen? Dat doe je bij natuurspeelterrein De Grote Buitendijk in Velserbroek. Hier kan je klimmen over omgevallen boomstammen, van de kabelbaan af en survivallen. Ook hier geldt weer: trek je oude kleding en laarzen aan en geniet van de natuur!

Adres: Grote Buitendijk, Velserbroek

Wognum, Het Kreekbos

Adres: Jaagband 28, 1687 TM Wognum

Texel

Op het waddeneiland Texel vind je een aantal bosspeelplaatsen:

Gaan jullie kinderen ook zo graag spelen in een natuurspeeltuin? En heb je aanvullingen voor Flevoland of Noord-Holland? Laat ze dan vooral achter in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven