Overzicht natuurspeeltuinen Noord-Brabant en Limburg

Dit overzicht in de complete reeks van natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden door heel Nederland neemt ons mee naar het Zuiden des lands: Limburg en Noord-Brabant. Heb je aanvullingen? Laat ze vooral achter in de reacties, dan voegen we ze zo snel mogelijk toe. 

Overzicht natuurspeeltuinen in Noord-Brabant en Limburg

Je ziet steeds vaker speeltuinen waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad. Hieronder vind je een overzicht met de mooiste natuurspeeltuinen in Noord-Brabant en Limburg.

Natuurspeeltuinen in Noord-Brabant

Bladel, Speelbos ’t Slingerpedje

’t Slingerpedje bestaat uit natuurlijke materialen en niets meer dan dat. Dé plek dus om je kinderen kennis te laten maken met kliederen, klauteren, slingeren en ontdekken. Op de website lees je bovendien een tip van een andere moeder, die had bedacht om een fotospeurtocht te doen. Leuk idee!

Let op: niet geschikt voor honden (en andere huisdieren) 

Adres: parkeerterrein Voetbalvereniging Bladella, Bossingel 5, 5531 NH Bladel

Breda. Speelbos Boeverijen

Het bijzondere aan Speelbos Boeverijen in Breda is de mystieke sfeer die er hangt. Dat heeft ongetwijfeld alles te maken met de nabijheid van Kasteel Bouvigny dat verderop te vinden is. Alle ingrediënten dus voor een sprookjesachtige middag in het speelbos en om je te verstoppen tussen de takken, alsof je een echte ridder bent.

Adres: Duellaan, Breda

Breda, Natuurspeelplek Het Brakkenbos

Natuurspeelplek Het Brakkenbos hoort bij het Haagse Beemdenbos – in de buurt van Speelbos Boeverijen. Je kan hier heerlijk spelen in en met de natuur, verstoppen, kliederen en klimmen. Meer dan de genoemde website kon ik niet meer vinden. Het Haagse Beemdenbos staat niet meer op de website van Staatsbosbeheer. Als je meer weet over de huidige status van deze natuurspeelplek, laat het vooral weten in een reactie.

Adres: Rietdijk 6, 4823 ZK Breda

Chaam, Speelbos De Steengroeve

De Steengroeve is een natuurspeeltuin zoals ze oorspronkelijk bedoeld zijn: geen toestellen, maar echt genieten van alles dat je hier vindt. Kinderen kunnen op hun eigen manier spelen met natuurlijke materialen. Denk aan slootje springen of hutten bouwen. Afval moet je na afloop van je bezoek zelf weer meenemen. En wil je meer doen? Dan kan je een bezoek aan de Steengroeve combineren met bijvoorbeeld bos- of midgetgolf, de trampolines of handboogschieten. Je hoef je hier dus niet te vervelen.

Adres: Industriestraat 24, 4861 PR Chaam

Deurne, Toon Kortoomspark

Het Toon Kortoomspark in Deurne is een mooi natuurgebied waar educatie en ervaren samengaan. In onderstaand filmpje iets meer informatie over de schrijver naar wie het park vernoemd is, maar ook over het blotevoetenpad dat hier ligt. Verder is er een mooie theetuin, midden in de natuur, en kan je een kunstroute lopen.

Adres: Griendtveenseweg 80, 5753 SB Deurne

Dongen, Natuurspeeltuin Beljaart Buiten

Zand en water, en een middag speelplezier. Dat is wat je vindt in natuurspeeltuin Beljaart Buiten te Dongen. Zo is er een trekpontje, kabelbaan en hangbrug voor de kinderen.

Adres: Onkelsloot, Dongen

Gilze, Speelbos Gilze

Kinderen tot en met 12 jaar zijn van harte welkom in Speelbos Gilze. Zowel ontwerp als onderhoud ligt in handen van vrijwilligers. Je kan hier lekker genieten van de natuur, maar ook natuurlijk goed spelen! Typisch voor het speelbos is de reuzin die haar bezoekers ‘vermaakt’ door af en toe sporen achter te laten of raadsels.

Let op: afval zelf weer meenemen en in het bos zijn geen toiletvoorzieningen aanwezig

Adres: Nerhoven 12, 5126 TB Gilze

Goirle, Avonturenpad

Ben je dol op avontuur én de natuur? In Goirle bedachten ze iets heel leuks om die twee elementen met elkaar te verbinden. Je hebt hier gratis toegang tot avonturenpad Survival of the Fittest waar je kan wandelen, ontdekken en leren, maar onderweg ook een aantal hindernissen moet zien te overwinnen. Goed om te weten, is dat het avonturenpad sinds 2019 ook rolstoeltoegankelijk is. Voor een bedrag van € 4,00 (€ 2,00 voor leden van Brabants Landschap) kan je bovendien een gids kopen met extra opdrachten en activiteiten. Met de aankoop steun je de natuurgebieden van Brabants Landschap, waaronder dit avonturenpad.

Adres: Gorps Baantje 5, 505 PX Goirle1

Middelbeers, Speelbos De Konijnenberg

Je kan in Middelbeers alle kanten op bij Speelbos De Konijnenberg. Zo bestaat er aan de ene kant de ruime mogelijkheid om lekker te gaan spelen, aan de andere kant kunnen kinderen van alles leren over de planten en dieren die in het gebied voorkomen. Zo kunnen ze eekhoornnesten ontdekken of een voorzichtig kijkje nemen bij de insectenhotels. In het najaar mag je bovendien fruit plukken van de bomen.

Adres: Konijnenberg, 5091 TS Middelbeers

Neerkant, De Speelberg – Neerkantse Bossen

Speciaal voor kleinere kinderen (0-4 jaar) kan je terecht op De Speelberg in de Neerkantse Bossen (natuurgebied De Peel). Je vindt hier natuurlijke attributen om te spelen. Verder kan je de kinderen via een boekje kennis laten maken met de natuur in dit gebied.

Adres: Schietbaan, 5758 Neerkant

Oirschot, Speelbos De Kemmer

Eén van de leukste elementen aan het Speelbos De Kemmer in Oirschot zijn de verborgen dieren. Uit boomstammen zijn namelijk verschillende dieren gezaagd die je de geheimen vertellen van het dierenrijk. Een leuke ontdekkingstocht met je kinderen en natuurlijk heerlijk spelen. In de buurt is bovendien genoeg te doen (trimbaan, sporten, recreatie en kamperen). Het speelbos is gratis toegankelijk.

Adres: Eindhovensedijk 5688 GT Oirschot

Schaijk, Natuurspeelterrein Schaijk

Bij Natuurspeeltuin Tuur in het Brabantse Schaijk vind je een speelplek die gedeeltelijk is ontworpen door mensen (denk aan buizen om doorheen te lopen, een uitkijktoren of schommels), maar dan wel in de natuur.

Adres: Het Oliemeulen 1, 5374 HX Schaijk

Natuurspeeltuinen in Limburg

Bergen, Speelbos De Boskoel

In Speelbos De Boskoel kan je heerlijk ravotten in een boomrijke omgeving en genieten van alles wat de natuur je te bieden heeft. De speelplek ligt op zo’n 500 meter van Bosbrasserie In de Sluis en het bezoekerscentrum.

Adres: Bosserheide 3e, 5855 EA Well

Bocholtz, Natuurspeelplaats Bard Dubi

In het Zuid-Limburgse Bocholtz (nabij de Duitse en Belgische grens) kan je bij Bard Dubi spelen op toestellen, maar ook lekker in het zand of verderop aan het water om te ontdekken welke wondere wereld hier schuilgaat. Verder is er een amfitheater en staat aan de rand een bijenhotel. Kortom, leren en recreëren in één.

Adres: Zandberg 62, Bocholtz

Brunssum, Blotevoetenpark

Geen pad maar een heel park dat je zintuigen prikkelt. Het Blotevoetenpark in het Zuid-Limburgse Brunssum laat je verschillende aspecten van het bos beleven. Wandelen over houtsnippers, door water of gras – het kan allemaal. Het totale pad meet 4 kilometer en onderweg vind je allerlei hindernissen en avontuurlijke uitdagingen.

Adres: Ganzepool 9a, 6443 WZ Brunssum

Heerlen, Imstenraderbos

In Heerlen vind je een hele fijne natuurspeeltuin: OERRR Brunssummerheide. Meer dan de natuur heb je eigenlijk niet nodig! Je kan hier lekker boomklimmen, hutten bouwen en zand- of moddertaartjes maken. Ouders kunnen heerlijk toekijken vanaf één van de bankjes in het bos. Verder is er een ontdekpoel en een route die je kunt lopen met houten dierenbeelden.

Adres: Zandweg 179, 6419 PK Heerlen

Herkenbosch, Speelbos Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg is een prachtig park met een grote diversiteit aan flora en fauna. Behalve al wandelend of fietsend genieten van wat dit gebied je te bieden heeft, kan je met de kinderen naar het Speelbos of wandelen over het Kabouterpad. Dé manier om spelenderwijs de natuur te verkennen. Van klimmen in het klimbos tot spelen met water, het kan allemaal.

Adres: Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch

Maastricht, CNME Natuurtuinen Jekerdal

Oorspronkelijk zijn de CNME Natuurtuinen Jekerdal vooral bedoeld als ontmoetingsplaats. Maar er is veel meer. Je kan hier verschillende cursussen volgen of recreëren. En voor kinderen is het fantastisch om de natuur te verkennen en te leren over de dieren die leven in het water, wandelen over het blotevoetenpad of lekker spelen.

Adres: Drabbelstraat 7, 6212 XL Maastricht

Maastricht, CNME Natuurpark Nazareth

Natuurpark Nazareth is een heerlijk wandelgebied, maar de kinderen kunnen er ook naar hartenlust spelen op de natuurspeelplek: kruipen, graven en klimmen.

Adres: Kasteel Neubourgweg, Maastricht

Sevenum, Avonturenpad Blakterbeekpark

Aan de rand van het Limburgse Sevenum ligt het Avonturenpad Blakterbeekpark. De naam zegt het al: wanneer je gaat wandelen over het pad, kom je van alles tegen. Je leert over de natuur en tegelijkertijd kan je onderweg heerlijk spelen.

Adres: Frankrijkweg 9, 5975 PC Sevenum

Sittard, Stadspeelbos Sjabolleke

Je hebt pas écht lekker gespeeld wanneer je nat en vies terugkomt. Ben je het hiermee eens? Dan is Stadspeelbos Sjabolleke dé plek waar je moet zijn. Je kan je evenwicht testen op boomstammen die in het water liggen, maar ook lekker klauteren, verstoppertje doen tussen de struiken of boomklimmen.

Adres: Molenweg 1, Sittard

Stevensweert, Speelnatuur Hompesche Molen

Genieten van een stukje bijzondere historie (het molenhuis bestaat al sinds 1722) gecombineerd met spelen in de natuur? Bij de Hompesche Molen kan het allebei. Je vindt hier een insectenhotel van OERRR en je vindt hier alles wat je van Natuurmonumenten mag verwachten: water, zand, wilgentakken en modder.

Adres: Molendijk 6, 6107 AA Stevensweert

Valkenburg, Geulpark

De vrij jonge speelnatuur in Valkenburg aan de Geul (sinds 2017) ligt dichtbij Valkenburg, maar ver genoeg om je even in een andere wereld te wanen. Kinderen kunnen heerlijk spelen in de natuur en met één van de twee waterpompen of klimmen op de grote stenen.

Adres: Betsy Perklaan 1, Valkenburg

Heb jij aanvullende natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Noord-Brabant en Limburg? Laat het weten in de reacties en we vullen het overzicht zo snel mogelijk aan!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “Overzicht natuurspeeltuinen Noord-Brabant en Limburg

  1. Speeltuin Roeffen Mart met echte speeltoestellen, Meerlosebaan 15 in Grubbenvorst ligt tegen het bos aan dus mocht je tijd over hebben kun je er ook nog een mooie leerzame wandeling maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven