Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Overzicht natuurspeeltuinen in Groningen en Friesland

In dit uitgebreide overzicht vind je alle natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Groningen en Friesland. Aanvullingen? Laat die vooral achter in de reacties. 

Groningse en Friese natuurspeeltuinen en blote voetenpaden

Je ziet steeds vaker speeltuinen ontstaan waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Zeker omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van alle Groningse en Friese natuurspeeltuinen die ons land rijk is.

Natuurspeeltuinen in Groningen

Groningen, De Onlanderij

Dichtbij de Groningse hoofdstad (in Eelderwolde) vind je het relatief jonge natuurgebied De Onlanden. Hier kan je iets eten of drinken in horecagelegenheid De Onlanderij, waarbij ook een prachtige natuurspeeltuin ligt. En verder kan je een wandeling maken over het blotevoetenpad, een boekje plukken op het plukveld en natuurlijk leren over de natuur door ‘Boswachter Bart’.

Adres: Madijk 1, 9766 TZ Eelderwolde

Harkstede, Lutje Borg

Midden in het centrum van Harkstede vind je de natuurspeeltuin Lutje Borg. Een bijzonder weetje: kinderen mochten meedenken over de inrichting van deze speeltuin en dat hij de eerste plek won in de wedstrijd Groene Speelplekken (2009).

Adres: Dorpshuisweg 36, 9617 BN Harkstede

Kommerzijl, De Noorderriet

Hoewel het een klein speeltuintje is, mag hij niet ontbreken aan dit overzicht. In Natuurpark De Noorderriet in Kommerzijl vind je een mooi natuurgebied om te struinen (verharde paden, dus ook goed begaanbaar met kinderwagen of rolstoel) en daarbij een natuurspeeltuintje met speeltoestellen.

Adres: De Akkers 13, 9881 PM Kommerzijl

Lutjegast, Beleefpad Abel Tasman

Wist je dat ontdekkingsreiziger Abel Tasman het levenslicht zag in het Groningse Lutjegast? Net als hij mag jij ook zelf je eigen weg gaan ontdekken op het Beleefpad Abel Tasman van Staatsbosbeheer. Zo zijn er wel (natuurlijke) over- en doorgangen, maar die mag je zelf dus zoeken.

Adres: Frans Visscherstraat, Lutjegast

Opende, ’t Blôde Fuottenpaad

Op steenworp afstand van de grens tussen Groningen en Friesland ligt het dorpje Opende, waar je een Blote Voetenpad van Staatsbosbeheer vindt – oftewel ’t Blôde Fuottenpaad. Kortom, schoenen uit en gaan! Je kan aan het eind van de route je voeten weer schoonspoelen, dus neem je handdoek mee.

Adres: Peebos 1a, 9865 TG Opende

Van de meeste natuurspeeltuinen in Groningen bestaat geen website.

Natuurspeeltuinen in Friesland

Appelscha, Drents-Friese Wold

In één van de grootste Nederlandse natuurgebieden (het Drents-Friese Wold) vind je het bijbehorende Speelbos. Na een wandeling door moeras, stuifzand en/of bosgebied, kan je lekker bijkomen met de kinderen in het speelbos. Hier kunnen ze spelen met zand, over de sloot moeten zien te komen en lekker kunnen rennen op de speelweide. Daarnaast kan je ook een wandeling maken over het blotevoetenpad.

Adres: Terwisscha 6A, 8426 SJ Appelscha

Hemrik, Sparjebird

Een andere historische plek is Sparjebird in Hemrik. Van bos om je hout vandaan te halen tot werkkamp in de Tweede Wereldoorlog en inmiddels een prachtige speelgelegenheid voor kinderen. Maak kennis met de natuur door te spelen in greppels, door de bomen te slingeren of lekker te spelen met water.

Adres: Sparjeburd 4, 8409 CK Hemrik

Heb je leuke toevoegingen op dit lijstje met natuurspeeltuinen, speelbossen en blotevoetenpaden in Groningen en Friesland? Laat het ons even weten in een reactie, dan maken we de lijst nog completer!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids