Overzicht natuurspeeltuinen in Groningen en Friesland

In dit uitgebreide overzicht vind je alle natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Groningen en Friesland. Aanvullingen? Laat die vooral achter in de reacties. 

Groningse en Friese natuurspeeltuinen en blote voetenpaden

Je ziet steeds vaker speeltuinen waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Natuurlijk omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van alle Groningse en Friese natuurspeeltuinen die ons land rijk is.

Natuurspeeltuinen in Groningen

Groningen, De Onlanderij

Dichtbij de Groningse hoofdstad (in Eelderwolde) vind je het relatief jonge natuurgebied De Onlanden. Hier kan je iets eten of drinken in horecagelegenheid De Onlanderij, waarbij ook een prachtige natuurspeeltuin ligt. En verder kan je een wandeling maken over het blotevoetenpad, een boekje plukken op het plukveld en natuurlijk leren over de natuur door ‘Boswachter Bart’.

Aanrader: sinds een paar jaar organiseert de Onlanderij een bijzonder zonsopkomstconcert. Dit jaar op 21 juli 2024. Het Martini Kwartet (vier studenten van het conservatorium) spelen prachtige klassieke muziek vanaf 07.00 uur. Toegang is kosteloos, maar je moet wel een plekje reserveren.

Adres: Madijk 1, 9766 TZ Eelderwolde

Groningen – Kardinge, OERRR Speelnatuur

Ook in Groningen vind je OERRR Speelnatuur van Natuurmonumenten. In Kardinge, om precies te zijn. Deze natuurspeeltuin bevat alles dat je nodig hebt om lekker te kunnen spelen als kind: water en zand, stapstenen, een waterpomp, wilde bloemen en natuurlijk modder. Je kunt een dam of hut bouwen, maar ook kriebelbeestjes zoeken en lekker vies worden.

De Speelnatuur is rolstoeltoegankelijk: halfverharde paden en een aantal geschikte doorwaadbare plaatsen. Ook kan je de rolstoel aan de aanwezige picknickbank plaatsen. Honden zijn niet toegestaan en er is geen toezicht aanwezig.

Adres: Koerspad, 9735 AK Groningen (parkeren kan bij Klimcentrum Bjoeks, Bieskemaar 3 in Groningen)

Harkstede, Lutje Borg

Midden in het centrum van Harkstede vind je de natuurspeeltuin Lutje Borg. Een bijzonder weetje: kinderen mochten meedenken over de inrichting van deze speeltuin en dat hij de eerste plek won in de wedstrijd Groene Speelplekken (2009).

Adres: Dorpshuisweg 36, 9617 BN Harkstede

Kommerzijl, De Noorderriet

Hoewel het een klein speeltuintje is, mag hij niet ontbreken aan dit overzicht. In Natuurpark De Noorderriet in Kommerzijl vind je een mooi natuurgebied om te struinen (verharde paden, dus ook goed begaanbaar met kinderwagen of rolstoel) en daarbij een natuurspeeltuintje met speeltoestellen.

Adres: De Akkers 13, 9881 PM Kommerzijl

Lauwersmeer, Activiteitencentrum Lauwersnest

9Bij het Lauwersmeer, een prachtig natuurgebied op de grens tussen Groningen en Friesland, vind je in de natuurspeeltuin het Lauwersnest. Dit is een uitdagend speeltoestel waarop kinderen kunnen klimmen, ‘vliegen’ als een vogel met de kabelbaan en waarin je zelfs een sterrenhemel vindt. Ook kunnen ze met water spelen en via stenen en touwen naar de overkant gaan.

Lauwersmeer is een Dark Sky Park. Best bijzonder, omdat in ons land relatief veel lichtvervuiling is. Je kan hier dus niet alleen lekker spelen, maar ook in de avond genieten van de sterren. Hier lees je er meer over.

Adres: De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog

Lutjegast, Beleefpad Abel Tasman

Wist je dat ontdekkingsreiziger Abel Tasman het levenslicht zag in het Groningse Lutjegast? Net als hij mag jij ook zelf je eigen weg gaan ontdekken op het Beleefpad Abel Tasman van Staatsbosbeheer. Zo zijn er wel (natuurlijke) over- en doorgangen, maar die mag je zelf dus zoeken.

Adres: Frans Visscherstraat, Lutjegast

Opende, ’t Blôde Fuottenpaad

Op steenworp afstand van de grens tussen Groningen en Friesland ligt het dorpje Opende, waar je een Blote Voetenpad van Staatsbosbeheer vindt – oftewel ’t Blôde Fuottenpaad. Kortom, schoenen uit en gaan! Je kan aan het eind van de route je voeten weer schoonspoelen, dus neem je handdoek mee.

Adres: Peebos 1a, 9865 TG Opende

Westerwolde, Speelbos ’t Egelnest

In het Groningse Westerwolde vind je Speelbos ’t Egelnest, van Staatsbosbeheer. Kinderen kunnen hier lekker klauteren, kliederen met zand en water en hutjes bouwen. Verder ligt hier een parcours waarop ze hun behendigheid kunnen testen. ’t Egelnest is daarom leuk voor jonge kinderen, maar ook wat oudere. Wil je eten? Dan schuif je lekker aan de picknicktafel van 6 meter lang. Inspiratie voor picknickhapjes vind je hier. Voor de kleinsten is hier bovendien een kabouterpad.

Let op! Alleen hulphonden toegestaan en er is geen toilet aanwezig.

Adres: Dennenweg 1, 9551 VJ Sellingen

Natuurspeeltuinen in Friesland

Achtkarspelen, Hossebos

Een bijzondere speelplek in Friesland! In het Hossebos, van Staatsbosbeheer, vind je verschillende speelpoelen. Hier kan je kind waterdiertjes ontdekken, op de steiger staan of over de junglebrug. Je kunt hier bovendien bramen plukken. Het speelbos is wat verwilderd (dus lange kleding aan), maar gratis toegankelijk.

Let op! Geen toilet aanwezig. Ook is het speelbos niet/slecht toegankelijk voor kinderwagens en kleine kinderen.

Adres: Tillewei, 9289 HC Drogeham (lastig bereikbaar, via de website vind je een uitgebreidere routebeschrijving)

Appelscha, Drents-Friese Wold

In één van de grootste Nederlandse natuurgebieden (het Drents-Friese Wold) vind je het bijbehorende Speelbos. Na een wandeling door moeras, stuifzand en/of bosgebied, kan je lekker bijkomen met de kinderen in het speelbos. Hier kunnen ze spelen met zand, over de sloot moeten zien te komen en lekker kunnen rennen op de speelweide. Daarnaast kan je ook een wandeling maken over het blotevoetenpad.

Adres: Terwisscha 6A, 8426 SJ Appelscha

Bakkeveen, Speelnatuur OERRR

Terwijl de kinderen lekker vies worden in de modder, geniet je zelf in het koetshuis van iets lekkers. Bij Speelnatuur OERRR in Bakkeveen kan iedereen lekker ontspannen. Je kunt hier van alles: muziek maken op de metallofoon, klimmen in bomen of klauteren, dammen en hutten bouwen, maar ook picknicken en beestjes ontdekken.

Let op! Er is geen toezicht, alleen hulphonden zijn hier toegestaan en controleer op teken na een bezoekje. Verder betaal je een bijdrage van € 1,50 per persoon die ten goede komt aan het onderhoud van de speelnatuur. Kinderen tot 2 jaar en leden van OERRR/Natuurmonumenten zijn gratis.

Adres: Foarwurker Wei, 9243 JZ Bakkeveen

Earnewald, It Pettebosk

In het Friese Earnewald vind je It Pettebosk, een speelbos dat hoort bij natuurgebied De Alde Feanen. Je kunt via de kabelbaan naar beneden zoeven, (water)diertjes ontdekken en klimmen en klauteren op natuurlijke speeltoestellen. Verder wordt er regelmatig iets georganiseerd voor kinderen, zoals een toch met de boswachter, dus houd de website goed in de gaten.

Adres: Wiidswei 32, 9264 TM Earnewald

Hemrik, Sparjebird

Een andere historische plek is Sparjebird in Hemrik. Van bos om je hout vandaan te halen tot werkkamp in de Tweede Wereldoorlog en inmiddels een prachtige speelgelegenheid voor kinderen. Maak kennis met de natuur door te spelen in greppels, door de bomen te slingeren of lekker te spelen met water.

Adres: Sparjeburd 4, 8409 CK Hemrik

Rijs, Rijsterbos

Waar niet elke natuurspeeltuin geschikt is voor jonge kinderen, is er in het Rijsterbos gelukkig wel iets bijzonders te vinden: het Hippe Heksen en Paddenstoelenpad. Hier vind je tien paddenstoelen met allemaal een bijbehorende opdracht over een afstand van ongeveer anderhalve kilometer. Het opdrachtenboekje kost € 3,50.

Adres: (startpunt paddenstoelenpd) De Brink 4, 8567 JD Oudermirdum

Sneek, Burgemeester Rasterhoffpark

In het Burgemeester Rasterhoffpark in Sneek kan je heerlijk wandelen. Het veelzijdige natuurgebied heeft bovendien een kabouterpad voor de kleintjes en een leuke natuurspeeltuin – inclusief waterval! En wat dacht je ervan de Schotse hooglanders samen te bewonderen? Dit is dus echt een beleving voor de kinderen en je kan hier makkelijk een paar uur zoet zijn. Parkeren kan bij het naastgelegen Van der Valk hotel.

Adres: Burgemeester Rasterhofflaan 1, 8606 KZ Sneek

Tietjerk, Park Vijversburg

Zoals in alle natuurspeeltuinen is het hier heerlijk om te spelen met modder en andere natuurlijke elementen. Maar Park Vijversburg heeft daarnaast nog iets heel unieks: een waterlabyrint. Op een vlot moet je de weg zien te vinden door het doolhof. Klaar? Dan kan je nog veel meer ondernemen. Van speurtochten tot andere activiteiten en een wandeling door de natuur. Toegang kost € 2,50 (vanaf 2 jaar).

Adres: Swarteweisein 2, 9255 JB Tietjerk

Heb je leuke toevoegingen op dit lijstje met natuurspeeltuinen, speelbossen en blotevoetenpaden in Groningen en Friesland? Laat het ons even weten in een reactie, dan maken we de lijst nog completer!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Overzicht natuurspeeltuinen in Groningen en Friesland”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven