Overzicht natuurspeeltuinen in Drenthe en Overijssel

Drenthe en Overijssel zijn prachtige gezinnen met een rijke historie. Denk maar aan de hunebedden. Maar er is nog veel meer! Er liggen namelijk ook veel mooie natuurspeeltuinen in Drenthe en Overijssel.

Overzicht van alle natuurspeeltuinen in Drenthe en Overijssel

Je ziet steeds vaker speeltuinen ontstaan waar kinderen alleen kunnen spelen met natuurlijke materialen en hun fantasie. Zeker omdat het beter is voor het milieu, maar ook voor de kinderen zelf. In deze serie met natuurspeeltuinen in heel Nederland (bestaande uit zes delen) kan je lezen waar bij jou in de regio een mooie natuurspeeltuin zit, speelbos of misschien zelfs een tof beleef- of blotevoetenpad. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht met alle natuurspeeltuinen en blotevoetenpaden in Drenthe en Overijssel.

Natuurspeeltuinen in Drenthe

Appelscha, Buitencentrum Drents-Friese Wold

Officieel ligt dit natuurgebied in Appelscha – Friesland, maar omdat ik van Staatsbosbeheer begreep dat het veel bezoekers bedient uit Drenthe mag hij in dit rijtje niet ontbreken. Hier vind je onder andere een heerlijk speelbos en een tof klimbos. Dat laatste is natuurlijk ook erg leuk voor oudere kinderen: je kan van platform naar platform tokkelen en over hindernissen heen. Zijn jullie uitgespeeld? Dan is ook het Boswachterslab een absolute aanrader!

Adres: Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha

Assen

In de Drentse hoofdstad vind je Speelbos De Meander. In samenwerking met de naastgelegen basisschool legde de gemeente een speelbos aan waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, ontdekken, beleven en bezig zijn.

Adres: Wethouder Bergerweg, 9406 SB Assen

Drouwen

Buitencentrum Boomkroonpad (van Staatsbosbeheer) biedt je de mogelijkheid om onder de grond te leven als een vos of das, maar ook om over het bos uit te kijken als een havik. Je beleeft het bos dus echt als de dieren zelf. Daarnaast is er een kabouterpad en het Speelbos Lorken. Tip! Dit centrum bevindt zich op nog geen kwartiertje afstand van Landalpark Hof van Saksen.

Adres: Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen

Emmen, Speelbos Emmerdennen

Helaas is het Speelbos Emmerdennen opgeheven.

Hoogeveen, Natuurontdekplek Zuiderpark

Om kinderen meer te betrekken bij de vrije natuur is in het Zuiderpark te Hoogeveen een gedeelte omgetoverd tot natuurontdekplek. Geen speeltoestellen, maar genieten met alles dat de natuur je biedt. Extra leuk: je kan hier ook meedoen aan excursies of leerzame activiteiten.

Adres: Bieleveldlaan, 7906 HR Hoogeveen

Nieuw Buinen, Buinerhornster wandelbos

Aan de rand van het Drentse Nieuw Buinen ligt het Buinerhornster wandelbos, dat met 5,5 ha. natuurpark ook een leuk uitje biedt aan kinderen.

Adres: Kerklaan, 9521 CB Nieuw Buinen

Orvelte, Houten pad van Theodoor

Zin om echt op avontuur te gaan in de natuur? Reis dan af naar Orvelte, een plaatsje dat zich precies in het midden houdt tussen Assen, Hoogeveen en Emmen. Speciaal voor kinderen ligt hier een houten pad waarop je van alles kan ontdekken en op speelse wijze kennis maakt met de dieren. Volwassenen kunnen over het pad ernaast lopen.

Leuk detail: naar aanleiding van het pad is een boek geschreven over het varkentje Theodoor dat liever een zwijntje wilde zijn.

Adres: Brugstraat 25, 9441 PG Orvelte

Natuurspeeltuinen in Overijssel

In Overijssel bevinden zich een paar bekende, prachtige natuurgebieden. Hier kun je vaak heerlijk spelen in één van de vele natuurspeeltuinen die de provincie rijk is. Woon je hier niet in de buurt? Dan kan je overwegen eens te gaan kamperen in Twente. Deze historische landstreek heeft veel te bieden. Bovendien bevinden zich hier een groot aantal van de onderstaande speelplekken.

Balkbrug, Speelnatuurpad Bezoekerscentrum De Wheem

In het dorpje Balkbrug vind je een speelnatuurpad bij Bezoekerscentrum De Wheem, dat de kinderen lekker door het bos laat struinen en het naastgelegen bezoekerscentrum. Wil je hier graag eens heen? Hou de website dan goed in de gaten. In het omringende natuurgebied (beter bekend als het Reestdal) worden namelijk regelmatig allerlei leuke evenementen, excursies en spelletjes georganiseerd.

Adres: Oud Avereest 22, 7707 PN Balkbrug

Deventer, Speeltuin Het Drakennest 

Heerlijk buitenspelen met natuurlijke materialen doe je bij natuurspeeltuin Het Drakennest. De belangrijkste ingrediënten voor een middag speelplezier zijn als altijd simpel: water, zand, modder en hout. Uiteindelijk is er toch niets leuker dan lekker vies mogen worden?

Adres: Dreef 1, 7414 EA Deventer

Deventer, De Ulebelt: Takkenbende en Waterstam

De Ulebelt in Deventer is een divers informatie- en recreatiepark voor iedereen. Niet voor niets werd het uitgeroepen tot leukste uitje van Overijssel 2018 volgens leden van de ANWB! Samen met diverse subgroepen in de samenleving werken ze hier op een positieve manier aan het verspreiden van kennis over de natuur en laten ze zien hoe plezierig duurzaamheid bovendien kan zijn.

Kinderen kunnen hier terecht bij de Takkenbende (1-7 jaar) en Waterstam (vanaf 8). Ook hier weer staan de natuur en eigen fantasie centraal als speelmateriaal. Leuk detail: kinderen mochten zelf helpen bij het ontwerp van de speeltuin, waardoor het nog meer aansluit op hun wensen.

Adres: Maatmansweg 3, 7425 NC Deventer

Deventer, Woeste Willem

Na het overlijden van Willem Waanders kreeg de gemeente een flink bedrag dat ze besteedden aan natuurspeeltuin Woeste Willem. De kleine bezoekers kunnen hier naar hartenlust hun gang gaan met boomstammen, rivierklei en grote keien.

Belangrijk om te weten: hier is geen toezicht, betreden op eigen risico en er staan geen prullenbakken. Eigen afval dus weer mee naar huis nemen!

Adres: Worpplantsoen, Deventer

Diepenheim, Het BinnensteBuitenBos

Voor en door kinderen: het BinnensteBuitenBos in Diepenheim biedt kinderen een veilige, natuurlijke speelplaats in het hart van de gemeente. Aan de buitenrand vind je groen en in het midden een soort open plek in het bos. Hier vind je fantastische speeltoestellen zoals wiebelstammen, watermuur en boomstammen om in de klimmen.

Adres: Kuimgaarden 15, 7478 N  Diepenheim

Diepenveen, Natuurspeelplek Diepenveen

Op Landgoed Nieuw Rande vind je een heerlijke natuurspeelplek. Je kan natuurlijk ook genieten van de omliggende natuur, maar je kan je ook prima vermaken met de kinderen door ze lekker hun gang te laten gaan. Er zijn takjes, boomstammen en water. Genoeg dus voor onvergetelijk speelplezier!

Adres: Schapenzandweg 7, 7431 PZ Diepenveen (parkeerplaats)

Enschede, ’t Klauterwoud

In Enschede, bij het Bezoekerscentrum Hof van Espelo, kunnen de kids zich heerlijk uitleven. Wat dacht je van klimmen in de bomen en uitrusten in een hoge boomstoel? Of verstoppertje doen en  spelen op één van de toestellen die er staan? Hebben ze er even genoeg van? Dan kan je ook nog op pad over het landgoed zelf.

Adres: Weerseloseweg 259, 7522 PS Enschede

Lemele, Natuurspeelplek In ’t Hol van de Leeuw

Speciaal voor kinderen van 4-12 jaar kan je in het Overijsselse Lemele naar natuurspeelplek In ’t Hol van de Leeuw. Leef je lekker uit door aan touwen te slingeren, te kruipen door buizen of omhoog te klimmen in een klauterboom en kom daarna heerlijk bij in één van de relaxte hangmatten.

Adres: Kerkweg 32, 8184 PZ Lemele

Staphorst, Speelvijver Zwarte Dennen in de Boswachterij Staphorst

Wil je graag dieren ontdekken tijdens je bezoek aan het bos? Bezoek dan Boswachterij Staphorst. En na afloop kan je heerlijk bijkomen bij de Speelvijver Zwarte Dennen. Er is een zandstrandje voor de kleinere kinderen en ze kunnen bovendien lekker spelen bij de speelplaats.

Adres: Vijverweg 7715 PA Punthorst

Heb je aanvullingen op de lijst? Dan hoor ik het graag! Wat zijn jouw favoriete natuurspeeltuinen in Drente en Overijssel?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven