Een moestuin kan het hele jaar plezier opleveren, als je weet welke planten je wanneer kunt neerzetten. Zo ook in het najaar: niet elke groente is namelijk dol op de hitte en grote hoeveelheid zonlicht die de zomer biedt. Met welke groenten je deze herfst aan de slag kunt? Lees snel verder.
Winterse moestuin: waar moet je aan denken?
Als je nu nog wil gaan planten, kijk dan goed welke groenten je nog in de herfst kunt zaaien. Dit zijn er per saldo niet heel veel trouwens: voor een goede oogst in de herfst of winter zaai je de meeste plantjes het liefst al in augustus. Ga je toch nog aan de slag? Kies dan in elk geval voor een beetje beschutte plek en waar je de groenten een beetje tegen de kou kunt beschermen met wat extra aarde.
Je hoeft hiervoor niet altijd een kas of serre te kopen: in de volle grond kunnen een aantal planten ook prima groeien en bloeien. Kijk desondanks voor de zekerheid vooraf nog even goed na welke verzorging jouw groenten precies nodig heeft – los van onderstaande informatie. Een specifiek ras heeft namelijk soms ook iets aangepaste zorg nodig voor een beter resultaat.
Waarom het sowieso slim is om wintergroenten te poten of zaaien, ondanks het extra werk dat er vaak bij komt kijken? Je gebruikt je bodem, de groenten zelf blijven iets langer goed vanwege de koude grond en je kunt dus soms in de winter al oogsten wat je nu nog zaait. Het loont dus zeker de moeite je hierin te verdiepen en misschien toch nog snel iets neer te zetten.
Let wel: je kunt nog meer groenten planten in de herfst dan onderstaande 5, dus zoek vooral op je favoriete groenten om te weten wat je wanneer kunt neerzetten. Soms zal je hiervoor een kas moeten aanschaffen, zodat ze beschermd blijven tegen kou en vocht. Je plant ze dan vaak later in de volle grond, of kunt ze oogsten in je kas.
Deze 5 groenten kan je planten in de herfst
Bloemkool
Je kunt niet elke bloemkoolsoort in de herfst planten. Kies daarom voor ‘weeuwenteelt’: een soort die geschikt is om te overwinteren. De groente is iets lastiger om te kunnen oogsten, dus waarschijnlijk minder geschikt voor de moestuin beginner. Wat je moet doen?
- “Koud zaaien” onder glas (dus in een kleine, plattere kas of een eigengemaakte bak waarin je kunt kweken).
- De verschillende zaailingen in aparte potjes plaatsen.
- Laat de bloemkool overwinteren in een koude kweekbak, zodat je plantjes geen schade oplopen door de winterse vorst.
- Plaats ze pas eind maart in de volle grond.
Let op! Je moet de bloemkool bij erge kou en nachtvorst in de maanden daarna nog steeds extra beschermen. Bovendien heeft de bloemkool goede bemesting nodig. Het is dus zaak dat je veel tijd en liefde steekt in de verzorging, maar dan heb je zo halverwege de lente wel een heerlijke zelf geteelde groente op je bord liggen.
Oogst: mei/juni
Knoflook
Je kunt knoflook om te kweken halen bij een tuincentrum of speciaalzaak, maar wist je dat een bolletje biologische knoflook uit de supermarkt het ook prima zou kunnen doen in je tuin? Hoe handig is dat! Ga voor grote, mooie tenen en poot ze ergens tussen september en november in je moestuin.
- Knoflook poot je in rijen: maak kuiltjes van ca. 5-6 centimeter diep, 10-15 cm. van elkaar en zorg voor voldoende afstand tussen de rijen (zo’n 30 centimeter). Let erop dat het puntje omhoog staat.
- Vul de gaatjes op met grond.
- Knoflook heeft op zich niet heel veel extra verzorging nodig. Wel is het belangrijk dat je de grond relatief droog houdt, dus dek je plantjes af tijdens vorst en geef geen extra water. Ook is het belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen.
Je kunt gaan oogsten wanneer je ziet dat het loof grotendeels geel is. Je haalt ze dan met loof en al uit de grond en hangt ze te drogen. Uit de bollen kies je de mooiste om opnieuw te poten in het najaar – al is het belangrijk dat je dat in een ander gedeelte van je moestuin doet.
Oogst: juni/juli/augustus
Spinazie
Eigenlijk zaai je het liefst spinazie tot halverwege september, dicht bij elkaar, maar tijdens een zacht najaar kan je vaak ook in oktober nog wel wat planten. De groenten kiemt sneller onder de 18 graden en groeit dan relatief rap uit tot een volwaardige plant die je kunt oogsten. Wel heeft spinazie goede voeding nodig, dus regelmatig bemesten (koemest) of compost geven is belangrijk.
Oogst: november/december, op een koel moment, voor de bladeren geel worden
Veldsla
Het leuke van veldsla is dat je vroeg resultaat kunt hebben. Zaai je in oktober, dan kan de plant al in december uit de grond. Eventueel kan je de zaadjes voorweken in warm (geen heet) water, maar dat hoeft niet. Als hij ongeveer 8-10 centimeter is, kan je tegen de grond aan oogsten en gebruiken voor een lekkere salade.
Oogst: december
Wortel
De wortel kan prima worden gezaaid vanaf oktober, maar heeft dan wel de bescherming nodig van glas. Hoewel deze groente goed tegen kou kan, wil te veel water makkelijk zorgen voor rotting. Aangezien de winters steeds natter lijken, is het dus verstandig een kas aan te schaffen. Bij het oogsten verwijder je het loof om te voorkomen dat ze snel uitdrogen en dan kan je ze prima bewaren in de koelkast.
Oogst: april/mei
Heb jij een moestuin? En zaai jij nog in de herfst of liever pas weer in het voorjaar?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.