Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Baby slaapt niet door: lees hier dé oplossing

En, hebben jullie alweer een beetje nachtrust? Wordt het niet eens tijd dat jullie baby gaat doorslapen? Die van mij was net twee maanden en toen maakte hij al acht uur… De opmerkingen zijn niet van de lucht. Als jouw baby intussen nog altijd geen nacht doorslaapt, kan het best frustrerend zijn. Want waarom redt hij het net vier uurtjes op goede dagen? Hoe oud is een baby eigenlijk wanneer hij voor het eerst zou ‘moeten’ doorslapen? En hoe kan je het lot een handje helpen? In dit artikel vind je alles dat handig is om te weten over nachtrust, borstvoeding en doorslapen.  

Over doorslapen, wanneer er meer ritme komt en hoe je hiermee omgaat

Dit artikel gaat uitgebreid in op het doorslapen bij pasgeboren baby’s. Zo lees je op verschillende websites dat het helemaal niet logisch is voor een klein kindje om al te kunnen doorslapen; dat het een Westerse gedachte is. Tegelijkertijd woon je nu eenmaal in het Westen – met zijn drukke schema’s, betaalde baan, gezin, sociaal leven en alles wat er nog meer speelt. Het is dus wel fijn als je baby op termijn het klokje rond gaat. Hieronder kan je lezen:

 • Waarom het een Westerse gedachte is dat kinderen zouden moeten kunnen doorslapen vanaf de geboorte en hoe moeders hier in een niet-Westerse samenleving mee omgaan
 • Vanaf welke leeftijd je baby zou mogen doorslapen
 • Tips om je baby te kunnen laten doorslapen, inclusief een heel handig boek van slaapcoach Suzanne Willekes
 • Hoe je voorkomt dat je zelf oververmoeid raakt door die gebroken nachten

Je baby slaapt niet door: een Westerse gedachte?

Het is logisch dat je kindje nog niet doorslaapt

Allereerst is het goed om te weten dat baby’s eigenlijk prematuur geboren worden. Eenmaal buiten de baarmoeder zijn ze nog volledig afhankelijk van de moeder (en vader), waardoor volledige zorg nodig is. Dat bestaat onder andere uit geborgenheid en veiligheid, maar ook uit (borst)voeding. En daar zit hem dus net de oorzaak.

Borstvoeding zorgt ervoor dat je baby waarschijnlijk nog geen hele nachten slaapt

Op Borstvoeding.com vind je verschillende redenen waarom borstvoeding en doorslapen niet goed samen gaan.

 • De hersenen moeten nog groeien. Daarvoor is glucose nodig – iets dat talrijk aanwezig is in de borstvoeding.
 • Borstvoeding ligt minder zwaar op de maag en is dus sneller verteerd. Een baby zal dus vaker om borstvoeding vragen ‘s nachts.
 • Net als in de buik heeft je baby regelmatig behoefte aan voeding. Daarom wordt door pro-borstvoedingswebsites co-sleepen aangeraden. Je kindje heeft snel toegang tot de borst en jij kan redelijk doorslapen.
 • Je borst biedt veiligheid en troost. Daardoor is je baby tevredener en huilt doorgaans minder.
 • Nachtvoedingen zorgen ervoor dat je borstvoeding op peil blijft. Vaak zie je ook dat wanneer de nachtvoedingen worden vervangen door een fles, dat de borstvoeding ook afneemt. Het is dus ook belangrijk dat je kindje ‘s nachts voor de borst komt, zodat hij overdag niet te kort komt.

Hoe doen ze dit in niet-Westerse samenlevingen?

Buiten onze Westerse wereld zijn een aantal dingen heel gebruikelijk:

 • borstvoeding (het alternatief is sowieso onbetaalbaar)
 • dragen
 • samen slapen

Die combinatie zorgt er vaak voor dat kinderen minder huilen, moeders flexibeler omgaan met borstvoeding (en dus gewoon voeden op verzoek, niet kijkend naar de tijd) en samen slapen. Daardoor is het geven van borstvoeding makkelijker én is het veiliger voor je baby.

hoe baby leren doorslapen tips

Maar goed, we leven in de Westerse wereld en willen graag een kindje dat doorslaapt

Even eerlijk, het klinkt allemaal prachtig en nobel om je baby op zijn manier te laten omgaan met de wereld. En dat is het misschien ook als je maar één kindje hebt en geen baan (of een nanny). Maar die ruimte hebben we vaak geniet. Je zal gewoon naar je werk moeten of hebt een huishouden te organiseren en misschien meerdere kinderen. Tijd en ruimte om maandenlang slecht te slapen, is hier simpelweg niet en het kan je tot wanhoop drijven.

Bovendien, naast het feit dat ik zelf enorm veel houd van mijn lieve kinderen, hecht ik ook veel waarde aan mijn nachtrust. Dat zou volgens mij niet anders zijn wanneer ik op de evenaar woonde. Hulde aan de moeders die het kunnen. Maar ben jij ook een tikje wanhopig aan het raken omdat je baby niet doorslaapt? Dan zijn er gelukkig oplossingen.

Vanaf welke leeftijd mag je baby doorslapen?

Het is sowieso belangrijk dat je kindje een gezond gewicht heeft. Maar in principe is drie maanden het moment waarop baby’s langzaam wat langer beginnen door te slapen. Neemt niet weg dat jouw kindje er misschien langer over doet trouwens. Na vijf maanden slaapt 50% van de baby’s acht uur achter elkaar. Kortom, de kans is één op twee dat je bij de andere helft hoort, van wie het kindje dus nog niet kan doorslapen na vijf maanden. Gelukkig kan je het lot soms wel een klein handje helpen.

Hoe laat je een baby doorslapen?

Sluit een medische oorzaak uit

In sommige gevallen kan er een medische oorzaak ten grondslag liggen aan de gebroken nachten. Bij reflux zie je bijvoorbeeld ook vaak dat kinderen niet goed in slaap komen en/of doorslapen. En zo zijn er meer oorzaken. Hoewel dit niet vaak voorkomt, is het goed om er toch naar te kijken of je vermoed dat er meer aan de hand is.

Hiernaast kan oververmoedheid ook zorgen voor een kindje dat niet doorslaapt. Let er dus op dat je baby ook overdag voldoende slaap krijgt. Het helpt als je de signalen leert herkennen die je kindje vertoont als hij vermoeid is.

Water geven ’s nachts als alternatief voor borstvoeding

Je mag vanaf een bepaalde leeftijd een beetje water geven ’s nachts om je kind te helpen door te slapen. Zo leren ze dat borstvoeding echt voor overdag is en de nacht er niet meer is om gezellig te komen drinken. Er zijn natuurlijk wat haken en ogen aan deze methode om je kind te laten doorslapen. Zo menen sommige moeders dat ze ook aan het nachtelijke slokje water kunnen wennen. En anderen ervaren dat het helemaal niks helpt.

Geef een voeding voor het slapen gaan

Vaak is een voeding voor bedtijd al prettig voor je kindje om langer te kunnen slapen, als onderdeel van het bedritueel. Mits dit in zijn slaapritme past natuurlijk. Je hoeft die voeding niet zwaarder te maken met rijstebloem. Integendeel. De kans bestaat dat hij te zwaar valt, je baby moeite heeft met verteren en daardoor wakker ligt.

Gecontroleerd laten huilen

Dit is nog steeds een methode die het consultatiebureau hier en daar adviseert. Ook hiervan kun je zeggen dat het helpt, maar in sommige gevallen leidt het vooral tot een baby die gigantisch overstuur raakt en een moeder die zichzelf nog jaren kwelt met schuldgevoel.

Marcia: ‘Bij het consultatiebureau vonden ze het maar vreemd dat Jason nog niet doorsliep, geloof ik. “Gewoon laten huilen,” was het advies, “dan leert hij het vanzelf.” Ik deed wat ze zeiden, legde hem in zijn bedje, gaf een aai over zijn bol en ging op de gang zitten. Uiteindelijk hield ik het een halfuur vol, terwijl hij steeds harder begon te krijsen. Ikzelf zat trouwens ook te huilen, op de gang. Maar goed, zij waren deskundig en zouden het wel beter weten dan ik. Dat hele moederschap voelde als een aaneenschakeling van falen, ook door dit soort dingen. Op het laatst hield ik het niet meer vol, pakte hem en hield hem stevig tegen me aan. Vanaf dat moment gooide ik alle adviezen overboord en volgde mijn intuïtie. Dat werkte een stuk beter.’

Help je kindje het verschil tussen dag en nacht te laten herkennen

Het scheelt als je baby op een gegeven moment leert dat je overdag vaker wakker wordt en in de nacht doorslaapt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor verduisterende gordijnen om het goed donker te maken en overdag iets meer licht binnen te laten. Een vast slaapritueel is ook fijn. Zo leren ze herkennen dat het bedtijd is.

Maak er ’s nachts geen feestje van

Hoe rustiger je het in de nacht houdt en hoe minder prikkels je baby krijgt, des te gemakkelijker hij zal doorslapen. Gemiddeld gezien althans. Dus geen liedjes meer of voorlezen, gebruik zacht licht en houd het verder donker tijdens het verschonen en voeden.

Lees je in over dit onderwerp (of boek een slaapcoach)

Er zijn verschillende boeken geschreven over het onderwerp doorslapen. De kernboodschap blijft dat rust en regelmaat belangrijk zijn. Je kan de hulp inroepen van een slaapcoach. Maar voor het zover is, helpt het soms ook je goed in te lezen. Dit zijn een paar hele fijne boeken:

Onze ervaring met een vast ritme

Dagritme met een baby

Schema overdag

Op een gegeven moment gebruikten we het schema hiernaast. Hier hielden we ons heel strikt aan in de hoop dat onze baby snel zou doorslapen. Of het werkte? Gedeeltelijk. In elk geval werd ze minder vaak wakker tussendoor.

Toch zou het helaas nog tot bijna negentien maanden duren voor ze echt doorsliep. Verrassend genoeg bleek het de oplossing om haar op de kamer te leggen bij haar elf maanden oudere zus.

Zo zie je ook maar meteen: elke situatie is uniek. Voor je een oplossing hebt gevonden die bij jullie situatie past, kan je best even aan het zoeken zijn.

Hoe houd je zelf het hoofd boven water tijdens die slapeloze nachten?

Wachten tot je baby besluit zelf een hele nacht te slapen? Dat is in sommige gevallen geen optie. Als je zelf te lang met slaaptekort rondloopt, heeft dat namelijk ook weer hele andere gevolgen. Het is niet gezond en als je in loondienst werkt ook niet heel praktisch. Oplossingen om toch te kunnen doorslaven?

 1. Kolf wat voeding af zodat je man een nachtje kan voeden (of wissel om met de fles)
 2. Slaap wisselend in een aparte ruimte. Dit is misschien niet direct goed voor de romantiek, maar even eerlijk – die is er ook nauwelijks als je je ogen bijna niet meer kan openhouden
 3. Laat je baby af en toe logeren bij iemand die nog wel fit is en een week kan bijkomen van zo’n gebroken nacht
 4. Probeer waar mogelijk soms een dutje te doen overdag als je baby slaapt
 5. Verzet je niet te veel: je hoeft niet én een spic en span huishouden te hebben, straks in je vel te zitten, de beste moeder/werknemer/vrouw van het jaar te zijn. Geef jezelf en je kleintje de ruimte om te wennen aan een gezamenlijk ritme.

En ja, het kan soms heel frustrerend zijn als je kindje maar niet wil doorslapen. Zeker als je allerlei (vaak goedbedoelde) opmerkingen krijgt die compleet verkeerd vallen. Maar bedenk zo: ooit komt het goed! Hou vol!

Hoe oud was jouw baby toen hij voor het eerst een nacht doorsliep? Of had je ook te maken met een nachtbraker die zijn tijd (behoorlijk) nam?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

 1. Consuela Hendriks Consuela Hendriks 17/06/2020

  Leuk om de blog van Slaap Zoet™ hier terug te zien!

  Consuela Hendriks

  GZ-psycholoog, Orthopedagoog, Baby- en Kinderslaapcoach
  Slaap Zoet™

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids