Wie is de mol 2022 | Aflevering 3, Nietszeggend

In de wekelijkse nabespreking van Wie is de mol, seizoen 2022 gaan we in op de hints die voorbij komen in de aflevering, wat verder opviel, wie welke opdrachten deed en hoe het zit met de verdenkingen. Wil je gezellig meedoen in onze poule? Zoek dan naar De Mamagids in de app of vraag via DM op Instagram om een linkje/uitnodiging.

Lees hier de samenvatting van Wie is de mol? seizoen 22 (2022), inclusief alle hints en theorieën

Wie is de mol 2022, aflevering 3 (Nietszeggend)

Aflevering 3 van Wie is de mol, seizoen 2022 is vooral tussen de regels door behoorlijk bewogen. Tot groot plezier van de deelnemers komt de lasergame voorbij – waarbij vreemde opzichtige dingen gebeuren, maar ook kiest Hila ervoor om € 1.500,00 uit de pot te gebruiken in ruil voor kans op een zwarte vrijstelling. En dat terwijl ze kort daarvoor nog beweerde de pot goed te zullen bewaken…

Toch zit ik na deze aflevering opnieuw heel hard in de Fresia-tunnel. Voor mij is zij echt de gedoodverfde mol; eentje met de allure van Jan Versteegh en de subtiliteit van Merel. Ze valt niet echt op en lijkt een fanatieke kandidaat, maar juist dat maakt haar verdacht. Goed, laat voorop staan dat je na jaren Wie is de mol overal wat achter gaat zoeken, dus wie weet snijdt mijn theorie geen hout, maar toch.

Titels van de afleveringen van WIDM 2022

In de afgelopen drie afleveringen kwamen deze titels voorbij

 • De tijd zal het leren
  • (Af)troeven
  • Avondklok
  • Ontmaskerd?
 • Zwijgen
  • Binnen en buiten bereik
  • Prikactie
  • Ver gelijken
 • Nietszeggend
  • Net of net niet
  • Waar rook is, is vuur
  • Vakbondje

Er zijn een paar dingen die opvallen. Zo zijn alle eerste opdrachten een vorm van tegenstelling. Daarnaast zijn de tweede opdrachten uit aflevering 1 en 2 een verwijzing naar het coronabeleid. Maar goed, wie hier echt iets zinnigs over te zeggen heeft, is Siem (zie de video onderaan).

Flinke geldbedragen dit jaar

Wat opvalt in dit nieuwe seizoen van Wie is de mol zijn de exorbitante geldbedragen die gewonnen kunnen worden. Alleen al in heel aflevering drie zouden de kandidaten € 14.500,00 kunnen verdienen. Dan valt dat schijntje van € 1.500,00 die Hila neertelt voor meer kans op de zwarte vrijstelling ineens wel weer mee. Ook vorige opdrachten waren de bedragen hoger dan normaal. Niet dat ze ook maar enigszins in de buurt van die bedragen kunnen komen trouwens, want in totaal verdienen ze deze week maar € 740,00 voor de pot.

Opdracht 1: Net of net niet (maximaal € 7.500,00)

Aan de kant staan drie katapulten. Hiermee mogen drie kandidaten (Everon, Thomas en Laetitia) proberen om ballen in netten te werpen die verderop in het water staan. De andere kandidaten staan in de buurt van die netten om ze enigszins gunstig te positioneren wanneer er een bal in de buurt komt én om de ballen terug te brengen naar de drie katapulten.

In het midden staat een groen net van € 250,00 en een rode van – € 250,00. Aan beide kanten zie je bootjes met kleinere netten die maar liefst € 500,00 kunnen opleveren. Klinkt veelbelovend en zou te doen moeten zijn. Toch?

Wat valt op in opdracht 1: Net of net niet?

 • Fresia wil wel heel graag één van de katapulten besturen. Uiteindelijk neemt ze haar verlies en gaat in het water bij het bootje van € 500,00 staan. De ideale plek om te mollen natuurlijk.
 • Niet veel later zie je haar aan de kant staan socializen; op die manier staat er dus één kandidaat minder in het water. En ze is niet de enige, wat leidt tot minder kans om raak te schieten en minder mensen om ballen terug te brengen.
 • Thomas schiet de ballen heel ver over de netten heen of komt nauwelijks verder. Er lijkt geen tussenweg.
 • Everon en Kim-Lian werken goed samen en gooien de bal met een kleine stuiter zo in het grote groene net waarmee ze € 250,00 kunnen verdienen. Helaas wordt die verdienste teniet gedaan door Arno, die hem in het rode net ernaast katapulteert.
 • Laetitia heeft veel commentaar, maar roept vervolgens niemand om aflossing.

Uiteindelijk levert dit dus geen winst of verlies op: € 0,00 voor de pot.

Follow the money in opdracht 1

 • Kim-Lian en Everon samen: € 250,00
 • Arno: – € 250,00

De ideale plek voor de mol?

Het liefst staat de mol natuurlijk aan de kant bij een katapult om ‘per ongeluk’ een paar ballen in de – € 250,00 te kunnen gooien. Fresia probeert vrij fanatiek om daar te kunnen starten, maar Laetitia vertrouwt het niet. Al bleek zij voor de hoogte van de pot geen directe toevoeging aan het katapult-team. Alternatief is in het water bij een bootje waar € 500,00 te verdienen valt. Door deze een beetje te sturen, kan je voorkomen dat een kandidaat zoveel geld wint. En tot slot is het nog een idee om het water gewoon uit te komen en aan de kant te gaan kletsen, misschien wat afleiding te bieden of zelf nog even je kans schoon te zien met één van de katapulten.

Opvallend: Kim-Lian, die vorige week alleen maar liep te mollen, leek deze week een omslag te hebben gemaakt. Ineens verdient ze geld voor de pot, in plaats van het eruit te spelen.

Opdracht 2: Waar rook is, is vuur (€ 2.000,00)

De laseropdracht! De kandidaten juichen enthousiast, waarna Rik uitlegt wat de bedoeling is. In de oude fabriek vinden ze een parcours waar negen verschillende kistjes staan. Die kun je alleen maar openmaken met je vingerafdruk. Ze mogen in groepjes van drie naar binnen en krijgen twee levens. Eenmaal binnen kunnen ze nog twee extra levens krijgen door op de rode knop te drukken. Maar ben je die kwijt? Dan verlies je ook je geld. Een lastige opdracht voor de mol waarschijnlijk, omdat je niet het geld van de andere kandidaten kunt kwijtmaken.

Een tikje verwarrend is dat je met deze opdracht per kistje € 210,00 kunt verdienen, zo lijkt. Met negen kandidaten zou dat dus betekenen dat je 9 x 210=1.890 euro totaal kunt binnenhalen. Waar is dan die extra € 110,00 om aan de € 2.000,00 te kunnen komen?

Verdeling in drie groepen

1 Hila, Thomas, Welmoed
2 Everon, Fresia, Kim-Lian
3 Arno, Laetitia, Sahil

Opvallend gedrag tijdens de lasergame

Groep 1 (Hila, Thomas en Welmoed)

 • Hila rent op een aanvaller af – wat best bijzonder is tijdens lasergamen, zou je zeggen: je moet juist uit de buurt van je schutter blijven, of op zijn minst dekking zoeken en houden
 • Thomas verdient € 210,00
 • Hila en Welmoed worden beiden voortijdig neergeschoten. Naar eigen zeggen heeft Hila bijna elk kistje geprobeerd te openen, maar lukte dit niet. Wel duurde het vrij lang voor ze terugkeerden. Dit kan natuurlijk een actie zijn van de mol: door tijd van de rest af te snoepen, voorkom je dat zij voldoende tijd hebben om het geld te zoeken.

Groep 2 (Everon, Fresia en Kim-Lian)

 • Everon loopt voorbij een kistje zonder te proberen of hij hem kan openen
 • Fresia drukt op de knop voor een extra leven terwijl ze er nog twee heeft. Slim: als zij de mol is, ontneemt ze een kandidaat de kans om een extra leven te krijgen (en dus meer tijd om zijn of haar kistje te vinden).
 • Kim-Lian gaat ervoor! Maar ondanks dat ze wel 8-9 kistjes probeert naar eigen zeggen, krijgt ze die geen van allen open.

Groep 3 (Arno, Laetitia en Sahil)

 • Laetitia vindt vrij snel haar kistje, maar laat het geld onderweg vallen.
 • Sahil maakt er een soort kat-en-muisspel van met de aanvallers, en jaagt hen op in plaats van andersom. Hij zit helemaal in zijn element (en dat is dan wel weer fantastisch om te kijken).
 • Arno schiet op Sahil.
 • Sahil pakt geld. Waar je duidelijk ziet dat er minimaal € 200,00 in het kistje zit (een lichtblauw briefje van honderd en twee groene van vijftig), levert hij maar € 100,00 in.
 • Arno probeert een extra leven te krijgen, maar dat lijkt niet te lukken. Heeft de mol al op de knop gedrukt?
 • Wel verdient Arno geld: € 210,00. Maar hij heeft, anders dan Sahil, ook bruine briefjes van € 25,00.

Opvallend! Fresia zegt tegen Kim-Lian: ‘En jij hebt natuurlijk geld achtergehouden bij die eerste opdracht.’ Inderdaad, daar was € 100,00 minder ingeleverd dan ze hadden verdiend, maar is het Kim-Lian geweest? Of probeert Fresia nu heel brutaal alle verdenkingen richting Kim te sturen, terwijl ze het eigenlijk zelf was?

Verdacht gedrag in opdracht 2

Natuurlijk is het verdacht dat Sahil maar € 100,00 inlevert van de minimaal € 200,00 die hij uit het kistje haalde. Toch vraag ik me dan af: in hoeverre zou je als mol zo opzichtig in beeld worden gebracht bij het leeghalen van je kistje? En waarom lever je dan überhaupt geld in? Als mol zou je toch veel makkelijker kunnen doen of je dat hele kistje niet kan vinden?

Verdachte kandidaten, omdat ze geen geld binnenbrengen?

 • Everon
 • Fresia
 • Hila
 • Kim-Lian
 • Welmoed

Verder valt op dat Everon voorbij een kistje wandelt en er niet naar omkijkt. Al is ook dit opvallend in beeld gebracht dus waarschijnlijk minder verdacht dan het lijkt. En dus dat Fresia snel een leven inpikt van een andere kandidaat, terwijl ze dat helemaal nog niet nodig heeft. Bovendien laat ze zich daarna ogenschijnlijk snel afschieten.

De mol wil hoe dan ook het liefst in één van de eerste twee groepen zitten (het liefst de eerste) om dan zoveel mogelijk te kunnen saboteren. Je kan kistjes herplaatsen, verstoppen en je eigen kistje voorbij lopen. Misschien is het ook zo dat in het kistje van de mol of de penningmeester extra geld zat?

Totaal verdiend: € 740,00

Opdracht 3: Vakbondje (maximaal € 6.000,00)

Een spannende opdracht die draait om vertrouwen.

Aan de ene kant mag Hila als penningmeester mee met Rik. Zij doet niet mee in het spel, waarbij vrijstellingen te winnen zijn, maar kan een deal maken. Rik houdt haar namelijk vier enveloppen voor, waarin een zwarte vrijstelling zit. De kans dat ze de juiste kiest is dan 25%. Maar door geld te betalen uit de pot kan ze haar kansen vergroten: € 500,00 om één envelop te laten verdwijnen, € 1.500,00 voor twee. De kans op de zwarte vrijstelling is dan ineens 50% en natuurlijk een stuk aantrekkelijker. Hila gaat op het aanbod in.

Daarna zie je alle kandidaten tegenover elkaar staan. Elke dertig seconden stappen ze een vak vooruit. Ze houden een zak zand vast die ze op elk willekeurig moment kunnen laten vallen in het vak waar ze op dat moment staan. Hierbij kunnen ze jokers winnen voor zichzelf, geld voor de pot of een vrijstelling óf kiezen om samen voor de winst te gaan.

Welke vakken zijn er?

Van buiten naar binnen:

 • € 1.000,00 voor de pot
 • 1 joker
 • 2 jokers
 • € 1.500,00 voor de pot
 • 3 jokers
 • Een vrijstelling
 • Vrijstelling voor beide kandidaten

Om op het midden uit te komen, moet je elkaar blind kunnen vertrouwen. Dat betekent niet dat het ook tactisch is om de ander een vrijstelling te gunnen: dat betekent immers ook weer minder kans voor jezelf. Kortom, het is een spel waarbij je erg goed moet nadenken en moet blijven opletten.

De uitslag van ieder duo in opdracht 3

 1. Fresia en Laetitia: allebei een groene vrijstelling
 2. Everon en Thomas: Thomas laat zijn zak zand vallen op 3 jokers en is daarmee Everon te slim af (die daar duidelijk van baalt)
 3. Kim-Lian en Welmoed: ze spreken vooraf te gaan voor het geld of de vrijstellingen; Welmoed laat haar zand vallen op € 1.500,00 (omdat ze, terecht, beredeneert dat Hila waarschijnlijk geld uit de pot heeft gebruikt en de groene vrijstelling tegenover een zwarte niets meer waard is)
 4. Arno en Sahil: allebei een groene vrijstelling

Per saldo is er opnieuw € 0,00 verdiend voor de pot.

Wat zou de mol doen?

Dat ligt in deze opdracht voor de hand. Die gaat niet voor het geld, maar voor een vrijstelling (jokers, groen voor zichzelf of groen voor allebei). Of voor de zwarte vrijstelling natuurlijk, in ruil voor geld uit de pot.

Follow the money

Wie verdient geld en wie verspilt het?

KandidaatGeld verdiend?
Arno– € 40
Everon€ 125,00
Fresia€ 0,00
Hila– € 1.500,00
Laetitia€ 210,00
Kim-Lian€ 125,00
Sahil€ 100,00 (en raakte € 110,00 kwijt)
Thomas€ 210,00
Welmoed€ 1.500,00

Op basis van dit schema zijn zowel Hila als Arno verdacht. En Sahil dus.

Wie is de mol na aflevering 3 (Nietszeggend)?

Voor mij blijft Fresia nog steeds het meest verdacht als mol, met Hila op een goede tweede plek. Die valt namelijk ook niet heel erg op, maar verspeelt wel geld en brengt weinig binnen. Op basis van de cijfers is Sahil niet uit te vlakken, al heb ik nog steeds niet het idee dat hij de mol is.

Hints en theorieën verzameld van aflevering 3 (WIDM 2022)

 • Is de eerste opdracht een stille hint naar Fresia – die een voetbalprogramma presenteert voor ESPN?
 • Kim-Lian is helemaal gekleed op een opdracht met lasergamen
 • Onder de video van Gido staat een comment waarin wordt gewezen op het moment dat aan Fresia wordt gevraagd of ze een joker had gevonden. Fresia zegt niks (nietszeggend).
 • Er zijn veel katten te zien in de afleveringen. Heeft de mol een kat als huisdier? Of leven er gewoon veel katten in Albanië?

Nabespreking van Gido

Nabespreking van Siem

Wie verdenk jij? Zag je nog iets bijzonders in aflevering 3 van wie is de mol 2022? Welke hints heb jij nog gezien of gelezen? Laat al je theorieën achter in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Meer Wie is de mol – seizoen 2022?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven