Naar Kopenhagen met de trein: ervaring en handige tips

Afgelopen voorjaarsvakantie gingen mijn twee middelste dochters en ik naar Kopenhagen met de trein. De kosten? Voor nog geen € 150,00 kon ik retour eerste klas. Het kan echter nog goedkoper als je tweede klas reist en ver van tevoren boekt. Daarbij scheelt het uiteraard ook of je reist in het hoogseizoen of daarbuiten. In dit artikel vertel ik hoe het reizen met de trein naar Kopenhagen beviel en waar je op kunt letten.

Met de trein naar Kopenhagen, eerste klas

Ergens in januari bedacht ik dat het misschien wel leuk was om met mijn dochters te reizen. Per slot van rekening was Edinburgh ook alweer een halfjaar geleden en ik had zin om weer op pad te gaan. Misschien in de voorjaarsvakantie? Waar ik eigenlijk richting het Verenigd Koninkrijk neigde, schoot Kopenhagen me plots te binnen. Dan konden we wellicht zelfs met de trein.

Online zag ik dat de prijzen meevielen: voor € 58,00 zat ik al in Kopenhagen, tweede klas (enkele reis). Betaal je dertien euro meer, dan reis je zelfs eerste klas. Ik besloot het maar gewoon te doen. Hoeveel dat uitmaakte voor de beleving van je reis, ontdekte ik pas tijdens de rit. Dus bij deze vast de tip: betaal een paar tientjes extra en maak het jezelf gemakkelijker.

Los daarvan, treinen richting Denemarken duurt lang, maar is echt een avontuur op zich. Het is de serieuze overweging waard, zeker omdat niemand hoeft auto te rijden en je geen kapitaal kwijt bent aan vliegtickets.

Wat kost een retourtje eersteklas naar Kopenhagen?

Je kunt ongeveer zes maanden vooruit kijken. In principe liggen de kosten zo rond de zestig euro voor een tweedeklas ticket, wil je liever eersteklas dan betaal je € 70-75,00. Hierbij is het belangrijk om te weten dat tickets goedkoper zijn als je ver vooruit boekt. Kinderen onder de 14 reizen gratis mee. Wel moeten zij een apart ticket hebben dat je uitprint of in je NS App laat zien aan de conducteur. Let erop bij printen dat de QR code niet kreukt.

Wil je door naar Zweden? Dan is het goed om te weten dat je in dat land per volwassene slechts één kind mag begeleiden. Maar met twee kinderen kan je prima tot Kopenhagen reizen. Op de website van de NS vind je bovendien meer inhoudelijke informatie over tarieven en voorzieningen voor het treinreizen met kinderen.

Hoeveel betaal je voor een vliegticket?

Een retourtje kostte me nu € 147,80 totaal, eersteklas. Ik keek online naar vliegprijzen en in principe kwam ik alleen bij Transavia een vergelijkbare prijs tegen. Hier kan je eens per maand voor € 49,00 vliegen (enkele reis). Ook komende meivakantie kan je vanaf Eindhoven voor € 62,00 per persoon die kant op – de goedkoopste optie. In totaal kwam ik voor ons gezelschap uit op een bedrag van € 384,00 retour. Dat is ruim tweeënhalf keer zo duur.

Overstappen met de trein

Als je met de trein naar Kopenhagen gaat, moet je een aantal keer overstappen. Binnen Nederland is dat afhankelijk van je vertrekpunt. Wij moesten bijvoorbeeld van Rotterdam naar Utrecht en daarna met de trein naar Hengelo, op de terugweg verliep de overstap op Amersfoort.

Binnen Duitsland moet je twee keer overstappen.

 • Hengelo – Osnabrück
 • Osnabrück – Hamburg
 • Hamburg – Kopenhagen

In de tweede trein vind je een BordBistro: een restaurant in de trein waar je snacks kunt eten, maar ook een volwaardige maaltijd. Denk aan frietjes, pasta bolognese, maar ook ovenbrood met gesmolten kaas of wraps. Ook kan je iets van een zoete snack nemen (brownie, cake, chocola) en iets te drinken: van bier en wijn tot koffie, thee of fris. De prijzen voor het avondeten liggen rond de tien euro, het smaakt prima. Voor drinken betaal je verhoudingsgewijs vrij veel. Een koffie is ca. € 4,00 en een flesje water of fris € 3,00.

De laatste trein, van Hamburg naar Kopenhagen, duurt vrij lang. Vierenhalf uur door een vrij eentonig niemandsland. Neem dus zeker iets mee om deze tijd te overbruggen.

Administratie: wat neem je mee in de trein naar Kopenhagen?

Als je een reis naar Denemarken maakt, is een identiteitskaart voldoende. Deze is verplicht vanaf de geboorte (mits je de grens overgaat dus). Daarbij is het goed om te weten dat je ook in de trein een paspoortcontrole kunt krijgen, zeker omdat bepaalde landen hun regels hebben aangescherpt in de hoop de toestroom van vluchtelingen te kunnen beheersen.

Wij kregen in Padborg, het eerste station vanaf de grens, inderdaad te maken met een controle. Heel vriendelijk verder, maar het voelt toch een beetje spannend. In elk geval was het voor de meiden een heel avontuur om dit zo mee te maken. Om deze reden is het dus belangrijk dat je je papieren op een plek bewaart waar je gemakkelijk bij kunt.

Reis je alleen met je kinderen?

Als je alleen met je kinderen reist, zoals ik deed, dan is het bovendien belangrijk dat je een formulier meeneemt van de Rijksoverheid. Hierin geeft de andere ouder schriftelijk toestemming. Ook heb je een kopie van diens paspoort of id-bewijs nodig. Dit hoefde ik tijdens de controle niet te laten zien, maar het is toch slim om alles goed geregeld te hebben. Zeker als je kinderen niet jouw achternaam dragen.

Hoe overleef je twaalf uur treinen richting Kopenhagen?

Hoewel ik twee extra telefoons in mijn tas had, voor het geval dat, besloot ik ze de kinderen niet te geven. Ik wil ze namelijk graag meegeven hoe je omgaat met langdurig reizen, juist verbinding zoeken in plaats van allemaal op een eigen schermpje. Daarom gebruikte ik mijn eigen telefoon ook bijna alleen maar voor het maken van foto’s.

Toch is het een flinke rit, mooier kan ik het niet maken. We stapten op maandagochtend bijvoorbeeld 6.44 uur in de bus en kwamen, vanwege een paar vertragingen, rond 20.10 uur aan in Kopenhagen. Dat is als volwassene al behoorlijk, maar voor de kinderen helemaal. Daarom gingen we goed voorbereid op pad:

 • Genoeg eten en drinken mee. Alleen al omdat hongerklop en/of dorst en lang reizen de slechtste combinatie zijn. Denk aan fruit, krentenbollen, Liga Evergreen, ontbijtkoek en broodjes. Dat lijkt veel (en dat is het wellicht ook), maar in de laatste trein heb je geen echte mogelijkheden meer om een maaltijd te eten. Pas wanneer je op Kopenhagen Centraal bent, zijn er een paar (fastfood) restaurants. Dus neem vooral voldoende mee.
 • Handige spelletjes voor onderweg in de tas, zoals Beverbende, een spel kaarten en Yahtzee. Met name in de laatste treinen heb je grotere tafeltjes waarop je prima kunt dobbelen.
 • We hadden allemaal een boek (of e-reader) in onze tas om onderweg te lezen, net als puzzelboekjes en een leeg kladblok. Hierop konden ze lekker tekenen en eventueel een verhaal schrijven.
 • Neem alcoholdoekjes en/of handreiniger mee. Zeker als je naar het toilet moet, is dat wel zo prettig om je handen écht goed schoon te kunnen maken.

Toch waren er ook lamlendige momenten. Wat mij hielp, was om een spelletje te verzinnen. Zo deden we op de terugweg een zoekspel: ik bedacht iets (kerk, rode auto, caravan, meeuw) en als zij het vonden, kregen ze een punt. Bij tien punten zou ik ze iets lekkers geven in de volgende trein. Bovendien stimuleerde dit om samen te werken in plaats van te kibbelen. Andere makkelijke spelletjes zijn dierenslang, ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en wie ben ik.

De voordelen van eersteklas reizen met de trein

Even los van de lage kosten om een upgrade te nemen, vond ik het eersteklas reizen echt een aanrader. Het kost je helemaal niet zoveel meer, maar levert je echt veel op.

 • Je hebt meer ruimte om te zitten. Ook kan je een plekje krijgen in het treinrestaurant en zijn er in de trein van Hamburg naar Kopenhagen zitjes van zes plekken waar je afgesloten kunt zitten. Met een beetje geluk zit je zelfs, zoals wij, lekker met je eigen reisgezelschap. Dan kan je bijvoorbeeld muziek draaien en hoeven de kinderen zich minder in te houden qua drukte en/of beweging.
 • De stoelen zitten lekkerder: leren bekleding, je kunt ze iets meer in een ‘ligstand’ plaatsen (oké, het mag geen echte naam hebben, maar je kunt hem in elk geval aanpassen).
 • Je zit wat rustiger. Helemaal als je kiest voor een plek in de stiltecoupé, maar ook daarbuiten zijn je reisgenoten doorgaans iets kalmer.
 • In de eerste klas zijn stopcontacten. Ideaal als je even je telefoon tussentijds wil opladen of een e-reader meeneemt.

Kortom, het verbetert de beleving van je reis aanzienlijk. En als je zolang op pad gaat, is het de moeite waard om daar iets meer aan uit te geven. Zeker als het toch maar een paar tientjes zijn.

Praktische tips als je met de trein naar Kopenhagen gaat

Koop op het station meteen een OV-ticket

Het openbaar vervoer in Kopenhagen is eigenlijk een apart artikel waard. Kort samengevat, je kunt in de bus niet pinnen of betalen met creditcard/pinpas. Dat zou geen probleem hoeven te zijn, maar wij zaten in een deel van de stad waar de metrolijn (tijdelijk) niet reed. Hierdoor moesten we een kwartier extra wandelen. Op zich geen ramp, maar met de kinderen had ik het toch liever anders gezien.

Doe jezelf daarom een lol en koop na aankomst op København H (Kopenhagen Centraal) meteen een ticket voor het openbaar vervoer. Dit kost je 90 DKK (omgerekend € 12,06) voor een 24-uurs ticket. Dit is geldig in alle vier de zones van Kopenhagen en hiermee kan je gebruik maken van de treinen, bussen en metrolijnen. Bovendien kan je per ticket twee kinderen tot 12 jaar gratis meenemen. Ideaal!

Kies bij voorkeur een treinticket waarmee je overdag reist

Qua prijs kan het schelen om een ticket te halen waarmee je overdag reist. Ook rijden de meeste buslijnen dan nog. Hoe later je aankomt, des te groter de kans dat je een taxi moet boeken.

Omdat ik niet zo goed was voorbereid en de bushalte niet kon vinden, besloot ik een taxi te nemen naar het hotel. Dit kostte 245 DKK, omgerekend iets meer dan dertig euro. En hoewel ik dit het, met twee oververmoeide kinderen, absoluut waard vond, is het dus niet nodig.

Aansluiting gemist? Pak de volgende trein

Gelukkig ben je niet verplicht elke trein op je ticket te nemen. Als er door omstandigheden (en die waren er zowel in Duitsland als Nederland) vertraging ontstaat, kan je ook een volgende trein nemen – mits je uiteindelijk maar op de juiste plek uitstapt. Dat geeft wellicht iets meer rust wanneer je reist.

Gebruik een handzaam formaat trolley

Een trolley die qua afmetingen in het vliegtuig mee mag, is ideaal voor het reizen met de trein. Iets groter kan ook nog wel, maar een hele koffer is onhandig. De trolleys kan je namelijk gemakkelijk opbergen op de daarvoor bestemde bagagerekken. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een kinderwagen mee te nemen.

Zelf gebruikte ik de Thule Chasm, een trolley van gerecycled materiaal die weerbestendig is – geen overbodige luxe in het koude, regenachtige Denemarken. Hij rolt makkelijk over de perrons, bevat extra bergruimte (zowel binnen het grote vak als aan de zijkant, voor bijvoorbeeld je telefoon of pasjes) en heeft een aanpasbare bovenkant met riempjes, waardoor je nog wat extra bagage mee kunt nemen. Een aanrader!

Meer over de regels omtrent (hand)bagage in de trein vind je hier.

In dit artikel staan handige tips voor wie een treinrit naar Kopenhagen overweegt. Je kan dit perfect combineren met een citytrip en voor de kosten hoef je het zeker niet te laten. Bijkomend voordeel is dat je lekker met de kinderen kunt reizen en tussentijds geen verplichte stop hoeft te nemen, zoals met een autorit het geval is. Ik vond deze optie heerlijk relaxed en ben van plan vaker met de trein te gaan. Jij ook? Laat in de reacties weten of jullie ook naar Kopenhagen gaan en/of een andere bestemming kiezen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Tupungato – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven