Sinds jaar en dag slapen we in een nachthemd of pyjama. Toch heeft naakt slapen legio voordelen, zeker in de warmere zomermaanden. Tijd om je huidige slaapgewoonten aan te passen? Hoe het precies zit én waarvoor je moet oppassen als je besluit bloot op bed te gaan liggen, leggen we je in dit artikel uit.
Geschiedenis van het slapen met kleding
Sinds de mens nachtkleding is gaan dragen (in elk geval vanaf het begin van de Vroegmoderne Tijd), speelden twee zaken een belangrijke rol: pyjama’s en nachthemden hielden ons warm tijdens de koude nachten en, zeker in de Victoriaanse tijd, ze bedekten onze naaktheid. En hoewel die laatste periode inmiddels al ruim een eeuw geleden eindigde, is de preutsheid uit die tijd op bepaalde vlakken nog steeds voelbaar in onze maatschappij. Denk maar aan de dubbele moraal als het gaat om man-vrouwverhoudingen, zowel op gebied van werk en sociale status als romantiek en seksualiteit.
Mogelijk zijn die naweeën uit de Victoriaanse tijd de reden dat slapen in kleding (ondergoed, nachtpon of pyjama) onverminderd populair blijft. Waar naakt slapen immers de meest natuurlijke vorm zou moeten zijn, slaapt volgens onderzoek nog altijd slechts een klein deel van de Nederlanders in zijn adams- of evakostuum. Zonde, want slapen in je blootje heeft een aantal belangrijke voordelen.
Waarom naakt slapen goed voor je is?
Je lijf koelt sneller af, waardoor je sneller slaapt
Om in slaap te kunnen vallen, is het belangrijk dat je lijf de juiste temperatuur krijgt. Die is ’s nachts iets lager dan overdag. Door naakt te slapen, koel je makkelijker af en val je dus ook sneller in slaap. Zeker in de zomer kan je hier voordeel van hebben.
Slapen in je blootje leidt tot meer zelfliefde
Hoe vaak zie je je lijf in vol ornaat? Waarschijnlijk alleen kort na het douchen, mits je voor een spiegel gaat staan die niet beslagen is. Daardoor kan je de verbinding met je naakte lijf een beetje kwijtraken. Om die reden kan het helpen naakt te slapen: je ziet je lijf zoals het is en raakt er hierdoor meer mee in verbinding. Je leert (meer) houden van de zachtheid, je vrouwelijkheid en wat je lichaam allemaal voor je doet. En dat gevoel neem je overdag mee.
Je verbrandt meer calorieën
Natuurlijk, het gaat hier om een minimaal verschil met iemand die slaapt in zijn pyjama, maar op bepaalde momenten is het fijn als alle beetjes helpen. Doordat je lijf sneller afkoelt, verbrand je meer calorieën en zou je dus kunnen stellen dat je sneller afvalt. Moet je dat alleen niet vieren met een chocolademuffin 😉
Het is gezond
Naakt slapen levert verschillende voordelen op. Het eerdergenoemde feit dat je lijf sneller afkoelt en je dus makkelijker in slaap valt, leidt tot een betere nachtrust. Je zal minder snel zwetend wakker worden. Maar ook voor je vaginale gezondheid zou je het best naakt kunnen slapen: je hebt zo minder kans op infecties of schimmels.
Naakt slapen is beter voor de romantiek en intimiteit
Als je allebei naakt in bed kruipt, is de kans groter dat je elkaar opzoekt. Je maakt tijdens het huid-op-huidcontact bovendien sneller oxytocine aan en dat verbindt. Ook voel je je gelukkiger, daalt je bloeddruk en je stressniveau – wat best handig is, zo vlak voor het slapen. In je blootje slapen leidt tot slot tot meer intimiteit en seks, waardoor je beter slaapt.
Naakt slapen niet zonder risico’s
Hoewel je lijf beter afkoelt door naakt te slapen – iets dat tijdens broeierige zomernachten vaak zeer welkom is – moet je wel uitkijken dat je niet te veel afkoelt. Wanneer het ’s nachts namelijk meer afkoelt en je been buitenboord hangt, bestaat de kans dat je de volgende dag met stijve spieren opstaat. Ook kan je dan makkelijker wakker worden. Houd dus altijd een laken of deken over je heen; liefst van natuurlijk materiaal dat ademt.
Naakt slapen iets voor jou? Of trek je toch liever iets aan?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Olena Yakobchuk – Shutterstock