Hoofdluis? Deze 11 mythes kloppen voor geen meter

Bij de meeste ouders begint de fantoomjeuk al zodra ze het woord hoofdluis alleen lezen. Laat staan als je ermee te maken krijgt. Vliegt het je ook aan? Het idee dat je alles in de was moet doen zodra je een luis ontdekt, de bewering dat luizen kunnen zwemmen? En wat te denken van de bewering dat hoofdluis alleen op vieze kinderen afkomt – er gaan zoveel verhalen rond over deze hinderlijke parasiet, dat we besloten de échte waarheid over hoofdluis te onthullen. Zodat jij je niet meer onnodig zorgen hoeft te maken bij een uitbraak en geen onnodige euro’s meer verspilt aan allerlei preventieve (niet-werkende) middelen.

Producenten maken handig gebruik van fabeltjes

Een paar jaar terug ontvingen we een persbericht van een preventief luizenmiddel waarin werd geïnsinueerd dat luizen kunnen zwemmen. Dat zou de reden zijn dat je na de zomervakantie massaal aan de anti-luizenshampoo zou moeten.

Zonder voorkennis zou je dit nog kunnen geloven ook. Het vervelende is dat je in de reclamewereld vaker uitingen tegenkomt die niet kloppen. Er wordt namelijk ook goud geld verdiend aan (de angst voor) die kriebelende beestjes. Preventieve sprays, peperdure shampoos, luizenzakken – ze zijn niet van de lucht, maar werken ze ook echt?

11 mythes over hoofdluis ontkracht

Luizen kunnen zwemmen

Ja. Een hoofdluis kan overleven in (chloor)water, dus als je luizen hebt en gaat zwemmen of je haren wast, dan ben je daarna helaas niet op miraculeuze wijze verlost van je plaag. Maar borstcrawlend op zoek naar een ander slachtoffer? Nee, je moet het probleem niet groter maken dan het is.

Kinderen met hoofdluis zijn vies

Lange tijd werd aangenomen dat alleen kinderen met vies, vet haar last zouden krijgen van hoofdluis. Daardoor heerst er nog altijd een taboe op luizen en geven de meeste ouders het niet heel graag toe dat hun kind last had van kriebelbeestjes. Een andere aanname is dat hoofdluizen juist voorkeur hebben voor schoon haar, maar ook daar is weinig van waar. Ze houden gewoon van mensenbloed. En hoe je haar ruikt, oogt of hoe lang het is, maakt niks uit, zolang ze maar bij je hoofdhuid kunnen komen.

Een luis kan springen (bijvoorbeeld van het ene naar het andere hoofd)

Wist je dat luizen zelfs niet eens kunnen lopen? Ze hebben klimpootjes en verplaatsen zich via de haren. Laat staan dat ze als een ware atleet van het ene hoofd naar het andere fierljeppen.

Eén behandeling is voldoende om alle luis te doden

Waar het vaak misgaat in de behandeling van hoofdluis is dat ouders hun kind één keer behandelen met shampoo. En dat terwijl je hiermee vaak voornamelijk de luizen zelf doodt. De neetjes die al gelegd zijn kunnen namelijk nog steeds uitkomen in de komende twee weken. Dus door slechts die ene keer te wassen met anti-luizenshampoo is de kans groot dat je kind over een paar weken alweer krabbend rondloopt en/of je zelf besmet raakt.

Er is maar één oplossing en dat is kammen, kammen, kammen. Ook na twee weken. Elke levende luis moet uit het haar gehaald worden, zodat er geen nieuwe eitjes gelegd kunnen worden.

Het helpt om een luizenzak aan te schaffen: dat voorkomt dat ze van jas naar jas lopen

Zoals hierboven al stond, kunnen luizen niet wandelen. Laat staan dat ze via de ene naar de andere jas verhuizen. Dat hoofdluis voorkomt op basisscholen heeft vooral te maken met het feit dat (kleine) kinderen onbewust met hun haren tegen elkaar aanleunen tijdens het spelen. Het gebruik of aanschaffen van een luizenzak geeft daarom vooral schijnveiligheid. Het heeft meer zin om het haar van je kind altijd strak in een staart, vlecht of knot te binden.

Milou: ‘Toen we eens een uitbraak hadden van hoofdluis kocht ik braaf Prioderm. Dat zou de luizen verstikken. Halverwege het kammen kwam er een luis uit het haar van mijn zoon die gewoon doorliep. Vervolgens goot ik er nog een restje pure vloeistof overheen, maar dat weerhield hem ook niet. Dan wil je toch niet weten wat het met neten doet? Uiteindelijk ben ik maar gewoon weer verder gegaan met crèmespoeling. Stuk goedkoper ook!’

Behandelingen met Dimeticon zijn het best in je strijd tegen hoofdluis

De beste methode om hoofdluis te bestrijden is meteen ook de meest arbeidsintensieve: de nat-kam-methode. Hierbij gebruik je crèmespoeling en verdeel je het haar in plukken. Die kam je stuk voor stuk uit. Dit herhaal je twee weken lang, zodat je zeker weet dat alle luizen en neten dood zijn. Anti-luizenshampoo kan werken, maar ook dan geldt nog altijd het devies dat je moet blijven kammen. Budgettip: de shampoo van Kruidvat werkt prima en is een stuk goedkoper.

Als je je kind hebt behandeld, hoef je school niet in te lichten

Onzin natuurlijk. Het voelt misschien best gênant en je wil je kind ook misschien niet ‘bekend’ maken als ‘dat kind met luizen’, maar het schiet niet op als iedereen zijn mond houdt na een besmetting. Bovendien bestaat dan de kans dat je er binnenkort weer mee te maken hebt. Vertel het dus gewoon aan de juf of meester, zodat die actie kan ondernemen en in elk geval met een algemeen bericht de klas kan inlichten dat er luis is gevonden.

Luizen brengen ziektes mee

Ook pertinent niet waar. Gelukkig! Anders dan andere parasieten (zoals de teek) en sommige insecten brengen luizen geen ziektes met zich mee.

Als iemand in het gezin hoofdluis heeft, moeten alle meubels, knuffels en jassen in de kookwas of vriezer

Vroeger kreeg je nog weleens het advies om je halve huisraad in de vriezer of de kookwas te stoppen. En er zijn nog steeds mensen die het doen (onder het mom van baat het niet, dan schaadt het niet). Maar je kunt jezelf de moeite besparen. Er is geen enkel bewijs dat deze acties het gewenste effect hebben en dat het eventuele (her)besmetting voorkomt. Puur omdat hoofdluis zich verplaatst via het haar. Scheelt je hopelijk toch weer een rotklus!

Hoofdluis komt alleen voor op de basisschool

Dankzij de selfiecultuur zijn er ook genoeg middelbare scholen en universiteiten waar hoofdluis een probleem is (geworden). Leeftijd maakt hierin vrij weinig uit. Alleen volwassenen lopen minder risico, omdat je na een bepaalde leeftijd over het algemeen niet meer met je haar tegen een ander hoofd aan staat. Als je wel hoofdluis krijgt, dan is dat vaak via je kind.

Kinderen hebben na de vakantie vaker last van hoofdluis dan op andere momenten

Er zijn geen pieken in de hoeveelheid hoofdluis die voorkomt. Wél is het zo dat het controlemoment na de vakantie vaak meer gevallen naar boven haalt. Zeker als je als ouders weinig controleert, kan het zomaar zijn dat jullie niks door hebben. Dus maak je niet druk als je zonder badmuts hebt gezwommen deze vakantie, controleer af en toe en zorg dat je altijd een kam hebt klaarliggen, dan is de kans klein dat jij na de vakantie moet kammen en controleren.

Kende jij alle mythes over hoofdluis die hierboven staan al?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Jorge Alejandro Gonzalez – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Hoofdluis? Deze 11 mythes kloppen voor geen meter”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven