Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Hoofdluis? Deze 11 mythes kloppen voor geen meter

Dat je alles in de was moet doen als je een luis ontdekt, de bewering dat luizen kunnen zwemmen en dat hoofdluis alleen op vieze kinderen afkomt – er gaan zoveel verhaal rond over deze hinderlijke parasiet, dat we besloten de échte waarheid over hoofdluis te onthullen. Zodat jij je niet meer onnodig zorgen hoeft te maken bij een uitbraak en geen onnodige euro’s meer verspilt aan allerlei preventieve (niet-werkende) middelen.

Producenten maken handig gebruik van fabeltjes

In een persbericht van een preventief luizenmiddel werd geïnsinueerd dat luizen kunnen zwemmen. Dat zou de reden zijn dat je na de zomervakantie massaal aan de anti-luizenshampoo zou moeten.

Het vervelende is dat je in de reclamewereld vaker dit soort uitingen tegenkomt die niet kloppen. Er wordt namelijk ook lekker verdiend aan (de angst voor) die kriebelende beestjes. De preventieve sprays, shampoos en luizenzakken zijn niet van de lucht, maar werken ze ook echt?

11 mythes over hoofdluis ontkracht

Luizen kunnen zwemmen

Een hoofdluis kan overleven in (chloor)water, dus als je gaat zwemmen of je haar wast, blijft hij prima zitten. Alleen borstcrawlend op zoek naar een ander slachtoffer? Nee, je moet het probleem zeker niet groter maken dan dat het is.

Kinderen met hoofdluis zijn vies

Een andere mythe, al hoor je steeds minder vaak dat mensen dit soort uitspraken doen. Uiteindelijk krijgen we bijna allemaal weleens met hoofdluis te maken, toch? Daarnaast lees je vaak dat hoofdluis een voorkeur heeft voor schoon haar, al is dat in de praktijk ook niet het geval. Ze houden gewoon van mensenbloed. En de kwaliteit of lengte van je haar maakt hen niks uit, als ze maar bij je hoofdhuid kunnen komen.

Een luis kan springen (bijvoorbeeld van het ene naar het andere hoofd)

Wist je dat luizen zelfs niet eens kunnen lopen? Ze hebben klimpootjes en verplaatsen zich via de haren. Laat staan dat ze dus als een ware atleet van het ene naar het andere hoofd zouden kunnen springen.

1 behandeling is voldoende om alle luis te doden

Hier gaat het vaak mis in de behandeling van hoofdluis. Als je één keer behandelt, dood je hopelijk alle levende luizen. Het gros van de neetjes (eieren) die de luis al heeft gelegd in je haar, kan echter nog steeds uitkomen na twee weken. Dus wanneer jij je berust in die ene behandeling met shampoo of met kammen, is de kans groot dat je over enkele weken alsnog met een krabbend kind rondloopt en/of zelf besmet raakt.

Er is dus maar één oplossing en dat is kammen, kammen, kammen. Ook na twee weken. Elke levende luis moet uit het haar gehaald worden, zodat er geen nieuwe eitjes gelegd kunnen worden.

Het helpt om een luizenzak aan te schaffen: dat voorkomt dat ze van jas naar jas lopen

Zoals hierboven al stond, kunnen luizen niet wandelen. Laat staan dat ze via de ene naar de andere jas verhuizen. Dat hoofdluis voorkomt op basisscholen heeft vooral te maken met het feit dat (kleine) kinderen onbewust met hun haren tegen elkaar aanleunen tijdens het spelen. Het gebruik of aanschaffen van een luizenzak geeft daarom vooral schijnveiligheid. Het heeft meer zin om het haar van je kind altijd strak in een staart, vlecht of knot te binden.

Milou: ‘Toen we eens een uitbraak hadden van hoofdluis kocht ik braaf Prioderm. Dat zou de luizen verstikken. Halverwege het kammen kwam er een luis uit het haar van mijn zoon die gewoon doorliep. Vervolgens goot ik er nog een restje pure vloeistof overheen, maar dat weerhield hem ook niet. Dan wil je toch niet weten wat het met neten doet? Uiteindelijk ben ik maar gewoon weer verder gegaan met crèmespoeling. Stuk goedkoper ook!’

Behandelingen met Dimeticon zijn het best in je strijd tegen hoofdluis

De beste methode om hoofdluis te bestrijden is meteen ook de meest arbeidsintensieve: de nat-kam-methode. Hierbij gebruik je crèmespoeling en verdeel je het haar in plukken. Die kam je stuk voor stuk uit. Dit herhaal je twee weken lang, zodat je zeker weet dat alle luizen en neten dood zijn.

Als je je kind hebt behandeld, hoef je school niet in te lichten

Onzin natuurlijk. Het kan best gênant zijn voor je gevoel en je wil je kind ook misschien niet ‘bekend’ maken als een kind met luizen, maar het schiet niet op als iedereen zijn mond houdt na een besmetting. Bovendien bestaat dan de kans dat je er binnenkort weer mee te maken hebt. Vertel het dus gewoon aan de juf of meester, zodat die actie kan ondernemen en de klas kan inlichten dat er luis is gevonden.

Luizen brengen ziektes mee

Ook pertinent niet waar. Gelukkig! Anders dan andere parasieten (zoals de teek) en sommige insecten brengen luizen geen ziektes met zich mee.

Als iemand in het gezin hoofdluis heeft, moeten alle meubels, knuffels en jassen in de kookwas of vriezer

Vroeger kreeg je nog weleens het advies om je halve huisraad in de vriezer of de kookwas te stoppen. En er zijn nog steeds mensen die het doen (onder het mom van baat het niet, dan schaadt het niet). Maar je kunt jezelf de moeite besparen. Er is geen enkel bewijs dat deze acties het gewenste effect hebben en dat het eventuele (her)besmetting voorkomt. Puur omdat hoofdluis zich verplaatst via het haar. Scheelt je hopelijk toch weer een rotklus!

Hoofdluis komt alleen voor op de basisschool

Dankzij de selfiecultuur zijn er ook genoeg middelbare scholen waar hoofdluis een probleem is (geworden). Leeftijd maakt hierin vrij weinig uit. Alleen volwassenen lopen minder risico, omdat je na een bepaalde leeftijd over het algemeen niet meer met je haar tegen een ander hoofd aan staat. Als je wel hoofdluis krijgt, dan is dat vaak via je kind.

Kinderen hebben na de vakantie vaker last van hoofdluis dan op andere momenten

Er zijn geen pieken in de hoeveelheid hoofdluis die voorkomt. Wél is het zo dat het controlemoment na de vakantie vaak meer gevallen naar boven haalt. Zeker als je als ouders weinig controleert, kan het zomaar zijn dat jullie niks door hebben. Dus maak je niet druk als je zonder badmuts hebt gezwommen deze vakantie, controleer af en toe en zorg dat je altijd een kam hebt klaarliggen, dan is de kans klein dat jij na de vakantie moet kammen en controleren.

Kende jij alle mythes over hoofdluis die hierboven staan al?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Jorge Alejandro Gonzalez – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids