Press "Enter" to skip to content

7 belangrijke musthaves met een zomerbaby

Mijn zusje Sophie verwacht komende zomer, zoals jullie misschien wel weten, haar tweede kindje. Een echte zomerbaby dus. Maar wat moet je allemaal in huis halen met een baby die in de zomer geboren wordt? In dit artikel geef ik daarnaast fijne tips (aangezien we zelf ook drie zomerkindjes hebben) om je hoofd tijdens de zomermaanden een beetje koel te houden.

De top 7 musthaves met een zomerbaby

Luchtige, katoenen rompertjes

Hoewel een kleine baby zijn eigen temperatuur slecht kan reguleren, is het belangrijk dat je wel rekening houdt met de hete zomer. Wanneer het echt heel warm is, trek je het best een luchtig rompertje aan met daar overheen een shirt en broekje. Voelt je baby te warm aan, dan trek je het shirt of broekje uit, wordt je baby koud, dan mag hij weer iets aan. Omdat katoen ademt, is dit het beste materiaal voor een zomerbaby.

Dooky

In de zomer zie je regelmatig mensen wandelen met een losse doek over de wagen, zodat hun kindje in de schaduw ligt. Dit is gevaarlijk. Het kan enorm gaan broeien achter de doek, met alle gevolgen voor je kindje. Gelukkig is er Dooky: een doek van ademend katoen die bovendien beschermt tegen UVA en UVB stralen. Ook biedt hij verkoeling. Danzij het unieke design is hij wél veilig voor je pasgeboren baby en nog leuk om te zien ook.

Het voordeel van de Dooky is bovendien dat je hem ook later in het jaar nog kan gebruiken, omdat hij je kindje uit de wind houdt en (geluids)invloeden van buitenaf filtert. Kortom, een echte musthave! Ook voor herfst- en winterbaby’s.

Zonneschermen voor in de auto

Vooraf weet je niet of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. Daarom kan het geen kwaad om voor de bevalling al zonneschermen te halen. Dan zit je zomerbaby in elk geval enigszins beschut tegen de brandende zon.

Laat je kindje in geen geval alleen in de auto. In de volle zon loopt de temperatuur in een auto al snel op. Zelfs bij 25 graden Celcius stijgt het binnen enkele minuten naar 65!

Zonnebrandcrème

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Kies hierbij voor een neutrale zonnebrandcrème, liefst eentje met een huidallergie keurmerk. Zeker in het begin: je weet nog niet hoe gevoelig de huid van je baby is. Je kunt prima kiezen voor SPF30. Uiteraard geldt, zeker met een pasgeboren baby, dat je niet in de volle zon gaat zitten op het heetst van de dag. Maar ook in de schaduw is het belangrijk de huid te beschermen.

Zomerslaapzakje

In tegenstelling tot de gevoerde winterslaapzakken, is een zomerslaapzak gemaakt van luchtig en ademend materiaal. Ook heeft deze korte of geen mouwtjes. Waar je bij de keus van je slaapzak vooral op moet letten is de maat. Die loopt vaak iets anders dan bij kleding:

MaatLeeftijd van je baby
600-3 maanden
703-9 maanden
906-18 maanden
110vanaf 18 maanden

Bron

Draagzak of draagdoek

Eigenlijk heb ik alleen May veel gedragen. Maar wat was ik blij met het draagconsult dat ik had gedaan. De draagdoek bleek namelijk ideaal in de zomer! Het voordeel is dan dat je kindje gewoon in zijn of haar luier tegen je aan kan liggen; jullie lichamen reguleren de temperatuur vanzelf. Voor een zomerbaby is dragen nu extra fijn, omdat je zelf ook veel luchtiger gekleed gaat en bijna volledig huid-op-huidcontact hebt met elkaar.

Ventilator

Overigens niet om vol aan te zetten in de buurt van je baby! Maar in de zomermaanden koelt je huis (en slaapkamer) vaak slecht af. Door een ventilator te gebruiken, kan je toch verkoelen. Wanneer je kindje beneden is, is het ook slim om er een paar bevroren (plastic) flessen voor te zetten. Binnen korte tijd heb je een heerlijk koele slaapkamer. Voor jezelf ook prettig!

musthaves zomerbaby

Zomerbaby: waar moet je op letten?

Niet te heet kleden

Een pasgeboren baby moet goed gekleed zijn, omdat hij zijn eigen temperatuur nog niet kan reguleren. Maar te veel kleding is niet goed. Gelukkig is de kraamverzorgster er de eerste week om je te helpen. Vraag haar om raad. In de weken daarna kan je ook altijd even bellen met het consultatiebureau voor advies.

Wat je zelf kunt doen?

  • In het nekje voelen. Ligt je kindje te zweten, dan mag er wel wat uit. Voelt hij wat kouder, dan mag je iets meer aantrekken.
  • Kleden in laagjes. Romper zonder of met korte mouwen, legging, shirt en een mutsje.
  • Kies voor natuurlijke materialen, omdat die ademen. Bijvoorbeeld (biologisch) katoen.
  • Ga je naar buiten? Gebruik dan een hoedje of petje als zonbescherming voor je baby.

Genoeg drinken in de warmte

Wanneer je borstvoeding geeft, mag je er in principe vanuit gaan dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt. Mocht dat niet zo zijn, dan geeft hij vanzelf een gil. Maar dat neemt niet weg dat een net geboren baby extra risico loopt op uitdroging; dat geldt zeker voor zomerbaby’s.

Twijfel je? Kijk dan goed naar de luiers. Een pasgeboren baby hoort voldoende natte luiers te hebben. Ook is het goed om alert te zijn op andere tekenen van uitdroging, zoals sufheid of een snellere ademhaling.

Wat doe je met de kruiken?

Toen Rose net geboren was, vroeg ik me af of die nog wel nodig waren. Het voordeel van een zomerbaby is dat de kruiken minder vaak nodig zijn. Je kunt daarbij zelf controleren welke temperatuur je baby heeft en of hij misschien wat extra warmte nodig heeft. Een alternatief voor overdag is dragen. Dan heb je sowieso geen kruik nodig en het voelt nog fijn ook!

Kan je je huis luchten?

Ja. Sowieso is het prettig om je huis lekker te luchten, maar met een baby extra belangrijk. Waar je op moet letten, is dat je baby niet in de luchtstroom ligt.

Wanneer mag je naar buiten?

De allereerste keer dat je met je baby naar buiten mag ligt aan een aantal factoren:

  • Weegt hij al meer dan zijn geboortegewicht (of: minimaal 2.500 gram) en neemt dit gewicht toe?
  • Kan hij zijn temperatuur thuis al stabiel houden?
  • Ben jij eraan toe?

Op de eerste twee punten na, is het vooral belangrijk dat je je er goed bij voelt. Ga je naar buiten? Dan zijn de eerdergenoemde musthaves zeker aan te raden met een zomerbaby.

Is jullie baby ook geboren of verwacht in de zomer? Aanvullende tips zijn natuurlijk altijd welkom!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids