7 belangrijke musthaves met een zomerbaby

Wordt je baby komende zomer geboren? Dan heb je in elk geval de vrolijke vooruitzichten van een zomerse verjaardag, kan je hopelijk snel gaan wandelen met je kleintje tijdens één van de mooie dagen en kan je van die superschattige pakjes kopen die je niet hoeft te bedekken met een gewatteerd skipak. Wat je wel in hui moet halen met een zomerbaby? Onderstaande 7 tips helpen jullie de warmste dagen door en laten je extra genieten!

De top 7 musthaves met een zomerbaby

Luchtige, katoenen rompertjes

Pasgeboren baby’s kunnen hun eigen temperatuur slecht reguleren. Daarom is het belangrijk dat ze voldoende kleding aan krijgen om warm te blijven. In de zomer moet je echter wel een beetje rekening houden met het hete weer en zijn katoenen rompertjes met korte mouwen of zonder mouwen een echte musthave. Hier overheen doe je een shirt en broekje.

Blijf goed voelen of je baby niet te warm wordt of te veel afkoelt (en temperatuur als je het niet vertrouwt) om de kleding te kunnen aanpassen. Is je kleintje te warm dan doe je het broekje en eventueel later het shirt uit, koelt hij af dan trek je weer iets aan. Katoen is een fijn materiaal voor je zomerbaby, omdat het ademt.

Dooky

In de zomer zie je regelmatig mensen wandelen met een losse doek over de wagen, zodat hun kindje in de schaduw ligt. Dit is gevaarlijk. Het kan enorm gaan broeien achter de doek, met alle gevolgen voor je kindje. Gelukkig is er Dooky: een doek van ademend katoen die bovendien beschermt tegen UVA en UVB stralen. Ook biedt hij verkoeling. Dankzij het unieke design is hij wél veilig voor je pasgeboren baby en nog leuk om te zien ook.

Het voordeel van de Dooky is bovendien dat je hem ook later in het jaar nog kan gebruiken, omdat hij je kindje uit de wind houdt en (geluids)invloeden van buitenaf filtert. Kortom, een echte musthave! Ook voor herfst- en winterbaby’s.

Zonneschermen voor in de auto

Vooraf weet je niet of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. Daarom kan het geen kwaad om voor de bevalling al zonneschermen te halen. Dan zit je zomerbaby in elk geval enigszins beschut tegen de brandende zon.

Laat je kindje in geen geval alleen in de auto. In de volle zon loopt de temperatuur in een auto al snel op. Zelfs bij 25 graden Celcius stijgt het kwik binnen in enkele minuten al naar 65 graden!

Zonnebrandcrème

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Kies hierbij voor een neutrale zonnebrandcrème, liefst eentje met een huidallergie keurmerk. Zeker in het begin: je weet nog niet hoe gevoelig de huid van je baby is. Je kunt prima kiezen voor SPF30. Uiteraard geldt, zeker met een pasgeboren baby, dat je niet in de volle zon gaat zitten op het heetst van de dag. Maar ook in de schaduw is het belangrijk de huid te beschermen.

Zomerslaapzakje

In tegenstelling tot de gevoerde winterslaapzakken, is een zomerslaapzak gemaakt van luchtig en ademend materiaal. Ook heeft deze korte of geen mouwtjes. Waar je bij de keus van je slaapzak vooral op moet letten is de maat. Die loopt vaak iets anders dan bij kleding:

MaatLeeftijd van je baby
600-3 maanden
703-9 maanden
906-18 maanden
110vanaf 18 maanden

Bron

Draagzak of draagdoek

Als je een pasgeboren baby gaat dragen, is een draagdoek ideaal. Omdat jouw lijf dat van je kindje verwarmt, hoeft hij of zij alleen maar een luier aan te hebben. Het huid-op-huidcontact maat knuffelhormonen aan, je hebt je kleintje lekker dichtbij en jullie lichamen reguleren de temperatuur vanzelf. Voor een zomerbaby is dragen extra fijn, omdat je zelf een stuk luchtiger gekleed bent. Draagdoeken zijn bovendien van katoen en daarmee vocht- en warmteregulerend.

Ventilator

In de zomermaanden koelt je huis (en slaapkamer) vaak slecht af. Door een ventilator te gebruiken, kan je toch verkoelen. Wanneer je kindje beneden is, is het ook slim om er een paar bevroren (plastic) flessen voor te zetten. Binnen korte tijd heb je een heerlijk koele slaapkamer. Voor jezelf ook prettig!

Lees hier meer tips om je huis te verkoelen in de warme zomermaanden

musthaves zomerbaby

Zomerbaby: waar moet je op letten?

Niet te heet kleden

Een pasgeboren baby moet goed gekleed zijn, omdat hij zijn eigen temperatuur nog niet kan reguleren. Maar te veel kleding is niet goed. Gelukkig is de kraamverzorgster er de eerste week om je te helpen. Vraag haar om raad. In de weken daarna kan je ook altijd even bellen met het consultatiebureau voor advies.

Wat je zelf kunt doen?

  • In het nekje voelen. Ligt je kindje te zweten, dan mag er wel wat uit. Voelt hij wat kouder, dan mag je iets meer aantrekken.
  • Kleden in laagjes. Romper zonder of met korte mouwen, legging, shirt en een mutsje.
  • Kies voor natuurlijke materialen, omdat die ademen. Bijvoorbeeld (biologisch) katoen.
  • Ga je naar buiten? Gebruik dan een hoedje of petje als zonbescherming voor je baby.

Genoeg drinken in de warmte

Wanneer je borstvoeding geeft, mag je er in principe vanuit gaan dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt. Mocht dat niet zo zijn, dan geeft hij vanzelf een gil. Maar dat neemt niet weg dat een net geboren baby extra risico loopt op uitdroging; dat geldt zeker voor zomerbaby’s.

Twijfel je? Kijk dan goed naar de luiers. Een pasgeboren baby hoort voldoende natte luiers te hebben. Ook is het goed om alert te zijn op andere tekenen van uitdroging, zoals sufheid of een snellere ademhaling.

Wat doe je met de kruiken?

Toen Rose net geboren was, vroeg ik me af of die nog wel nodig waren. Het voordeel van een zomerbaby is dat de kruiken minder vaak nodig zijn. Je kunt daarbij zelf controleren welke temperatuur je baby heeft en of hij misschien wat extra warmte nodig heeft. Een alternatief voor overdag is dragen. Dan heb je sowieso geen kruik nodig en het voelt nog fijn ook!

Kan je je huis luchten?

Ja. Sowieso is het prettig om je huis lekker te luchten, maar met een baby extra belangrijk. Waar je op moet letten, is dat je baby niet in de luchtstroom ligt.

Wanneer mag je naar buiten?

De allereerste keer dat je met je baby naar buiten mag ligt aan een aantal factoren:

  • Weegt hij al meer dan zijn geboortegewicht (of: minimaal 2.500 gram) en neemt dit gewicht toe?
  • Kan hij zijn temperatuur thuis al stabiel houden?
  • Ben jij eraan toe?

Op de eerste twee punten na, is het vooral belangrijk dat je je er goed bij voelt. Ga je naar buiten? Dan zijn de eerdergenoemde musthaves zeker aan te raden met een zomerbaby.

Verwacht je een zomerbaby? Of heb je zomerkindjes en aanvullende tips? We lezen het graag in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “7 belangrijke musthaves met een zomerbaby”"

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven