Je kind op kamers? Deze 10 musthaves moet je hebben

Wanneer je baby nog pruttelend in je armen ligt, moet je er niet aan denken dat hij ooit als een uit de kluiten gewassen achttienjarige binnen wandelt met de mededeling op kamers te willen. Maar dat moment komt vanzelf, en als het eenmaal zover is dan wil je hem of haar natuurlijk wel de juiste basis geven. Maar welke uitzet heb je nodig als je op kamers gaat? Deze 10 mogen zeker niet ontbreken!

10 musthaves als je op kamers gaat

Een twijfelaar

Met 120 centimeter breedte is een twijfelaar bed de ideale tussenweg voor jongeren die voor het eerst op zichzelf gaan. Hij neemt net iets meer ruimte in dan een eenpersoonsbed en er kan dus gewoon iemand blijven slapen, maar is tegelijkertijd goedkoper dan een tweepersoons. Daarbij blijft er genoeg ruimte over voor andere spullen, wat dit de ideale aankoop maakt voor een goede nachtrust – als daar tenminste iets van te bekennen is tijdens zijn studentenleven.

Opbergers

Omdat de gemiddelde studentenkamer behoorlijk klein is, kan het een flinke uitdaging worden om straks alles op te bergen. Waar laat je die veel te grote winterjas? Of die berg schoenen, tassen en misschien je koffer? Om die reden is het slim te investeren in handige boxen die je onder het bed kan plaatsen en andere kastjes of dozen voor op de kast die ruimtebesparend werken.

Magnetron

Al is het maar om je bloedende moederhart te stelpen in de wetenschap dat ze met jouw bakjes verse pasta, rijst en stamppot in elk geval af en toe nog iets gezonds binnenkrijgen.

Bureau

Misschien is er nauwelijks nog plek in de ruimte die je zoon of dochter zal gaan huren straks, maar als het kan, zet dan ook zeker een bureau neer. Niet alleen om een fijne plek te creëren waar je kan leren, maar vooral omdat dit een bepaalde mate van orde oplevert. Alle studiespullen zijn bij elkaar, als je je bureau netjes houdt, hoef je de bende in de rest van je kamer niet te zien etc. Allemaal zaken die het verschil kunnen betekenen tussen studiepunten of een jaartje overdoen.

Een goed fietsslot

Hoewel het beste is om ergens te gaan wonen waar je je fiets binnen kunt zetten, heb je het als (aankomend) student niet altijd voor het zeggen. Een ijzersterk fietsslot is daarom belangrijk. Al voorkomt het helaas niet alles.

Condooms

Je wil er waarschijnlijk helemaal niet aan denken, maar de mededeling dat je dochter per ongeluk zwanger is geraakt van een one night stand of ergens iets heeft opgelopen is nog veel minder geslaagd. Zolang je dat voor ogen houdt, is het voor je kind niet alleen tenenkrommend, maar ergens ook best relaxed dat zijn ouders zo open-minded zijn. Of in elk geval lijken.

Kussens

Zeker als de kamer waar je kind gaat wonen bijzonder klein is, kan het fijn zijn als je met een paar kussens je twijfelaar kunt omtoveren tot een ‘bank’ waarop je televisie kan kijken – al dan niet in gezelschap. Daarbij geeft het meteen sfeer aan de ruimte.

Posters

Over sfeer gesproken: mooie posters aan de muur zorgen voor net dat beetje extra. Ook als je een kleine ruimte hebt om mee te werken, kan het leuk zijn om op die manier toch een eigen touch te geven aan je studentenkamer. Bovendien zal je niet de eerste ouder zijn die schrikt van een wat morsig hol, waarover je kind wel enthousiast is 😉 Met de juiste accessoires wordt het vanzelf weer wat.

Kookboeken voor studenten

Hoewel het ene kind graag kookt, zal de ander toch sneller afhalen – daar doe je weinig aan. Wat je wel kan doen is de kooklust enigszins (proberen te) stimuleren met een kookboek voor studenten. Hierin staan recepten die bijzonder budgetvriendelijk zijn én groenten bevatten.

Relativeringsvermogen

Helaas nergens te koop en het kan ook best een tijdje duren voor je eindelijk écht kan loslaten, maar het helpt je wel. Nee, de kamer van je kind zou je zelf nooit voor dit geld huren en nee, het idee dat ze hier met God weet wie hun studententijd doorbrengen staat je waarschijnlijk ook niet aan. Maar het komt goed. Ooit. Op een dag staan ze op, koken ze iets fatsoenlijks, ziet hun kamer er – zo mogelijk – netjes uit en vinden ze tussen alle studenten wellicht zelfs een geschikte partner waarmee ze de volgende, hopelijk minder turbulente, levensfase in kunnen. Echt!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven