10x motivatie om vandaag te gaan opruimen

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd – het klinkt allemaal leuk, maar dat betekent niet automatisch dat je zin hebt om aan de slag te gaan. Sterker, misschien heb je allesbehalve motivatie om te gaan opruimen. Toch is het slim om lekker bezig te zijn: je hebt meteen beweging, maakt het huis schoon en netjes en, hoe cliché ook, je ruimt inderdaad je hoofd op. Zoek je motivatie om te beginnen? Neem dan deze 10 redenen met je mee en ga lekker aan de slag!

Motivatie om te gaan opruimen? Dit is waarom je nu wil beginnen!

Alle beetjes helpen

De weg naar de top van de Kilimanjaro doe je ook niet in een uurtje, toch? Verwacht van jezelf dus ook niet dat je alles thuis ineens op orde hebt. Ga gewoon in fases. Begin met de plek waar je het meest bent: de huiskamer en eventueel, aansluitend, de keuken.

  • Kies een kast en ruim de lades of bakken leeg: alles eruit, dan alleen wat je nodig hebt en wil bewaren terug. Doe alleen wat je op één dag wil en kan doen, loop niet te hard van stapel.
  • Bewaar in je huiskamer alleen dingen die je daar daadwerkelijk nodig hebt. Voorraad schoonmaakspullen voor de badkamer zet je in de badkamer, de nietmachine en schaar binnen handbereik (liefst bij elkaar) en een bandenplakset hoort in de schuur.
  • Bedenk een logisch systeem voor je keukenkastjes dat werkt binnen jullie gezin en dat makkelijk bij te houden is.

Wanneer je iets hebt opgepakt, is dat maar weer gedaan en ben je altijd verder dan gisteren.

Er kan altijd visite langskomen

Sommige mensen hebben hier misschien minder moeite mee, maar opruimen als er visite komt, is de meesten van ons niet vreemd. Op zichzelf is het heel lief en nobel dat je het bezoek niet in jouw troep wil laten bivakkeren natuurlijk, maar waarom zou je niet altijd zorgen dat het huis er strak bij ligt? Dan is onaangekondigd bezoek automatisch minder vervelend en zijn de voorbereidingen voor een verjaardag ineens een stuk relaxter. Gun het jezelf!

Koop de juiste producten

De motivatie om schoon te maken, komt soms ook van de juiste producten. Allesreiniger met een lekker geurtje zorgt voor een fris huis, goede schoonmaakhandschoenen maken dat je dat ene vieze klusje dat je al weken uitstelt vandaag wél oppakt en een handige hack om je ramen goed te zemen, maken ook dat je die klus minder vervelend vindt.

Denk aan het eindresultaat

Misschien is het vooruitzicht om te gaan poetsen niet leuk, maar het eindresultaat maakt je gegarandeerd blij. Focus liever daarop als je geen zin hebt om te gaan opruimen.

Lees over opruimen

Niet alleen het beste uitstelgedrag, maar van lezen over opruimen komt vaak ook motivatie om te gaan opruimen. Datzelfde geldt voor Netflixshows over organiseren en minimaliseren, zoals The Home Edit (daarna wil je alleen nog maar boeken in je boekenkast op basis van kleur en zijn je kleren georganiseerder dan ooit) en Tidying up with Marie Kondo. Hierin zitten zoveel tips om goed aan de slag te gaan, dat je dat voor jezelf ook wel zou willen.

Als jij het niet doet…

…is de kans groot dat niemand het doet. Dat is een zure gedachte misschien, maar je kunt hem ook omdenken. Althans, dat is wat ik probeer te blijven doen. Ik wil leven in een opgeruimd huis en als de anderen daar geen boodschap aan hebben, is dat niet mijn probleem. Goed voorbeeld doet wellicht, hopelijk, ooit goed volgen. Tot die tijd doe ik waar ik behoefte aan heb, zonder daar iets van waardering of begrip voor terug te verwachten.

Weet je wat ik ook besefte? Op het moment dat ik de waardering en goedkeuring niet langer in factoren buiten mezelf zoek, maar gewoon aan mezelf geef, verleg je de focus ook meer naar binnen. Het doet er minder toe of de rest helpt. Het enige dat zij nu van mij moeten doen, is bijhouden wat ik in de basis regel: tassen op de kapstok hangen, schoenen in hun eigen bak en bord in de vaatwasser na het eten.

Als je elke dag iets doet, houd je het makkelijker bij

Op goede dagen (in goede weken) doe ik elke dag een rondje in de ochtend: vaatwasser leeg, aanrechten schoon, doekje over de vensterbanken, tafels, tv-meubel en kasten, stofzuigen en losse troep op de juiste plek leggen. Dat kost me in totaal nog geen halfuur. Soms zelfs nog terwijl de kinderen ontbijten. Het voordeel is dat je per saldo niet heel veel hoeft te doen, maar wel een schoon en opgeruimde huiskamer hebt.

De kans is groot dat je dingen vindt die je kwijt was

We kennen allemaal toch wel de spullen die we ‘even’ ergens neerzetten op een plek die we zeker niet gaan vergeten..? Nou ja, die spullen vind je dus vaak weer terug tijdens een goede opruimsessie. Je opent immers laatjes die vaak wekenlang dicht blijven en zoekt eindelijk die bakken weer eens uit.

Opruimen geeft letterlijk en figuurlijk ruimte

We houden in onze maatschappij vaak vast aan spullen. Zo hadden wij in totaal drie Maxi-Cosi’s op zolder staan (terwijl de kans op een spontane drieling 1:7000 is), bergen speelgoed en kleding (voor het geval dat we ooit nog een kindje zouden krijgen – al hadden het er, qua hoeveelheid, inderdaad prima drie kunnen zijn), matrassen, koffers, verjaardags/sinterklaas/kerstspullen, boeken en nog accessoires per seizoen… Het was te veel. Toen ik voor de laatste keer zwanger raakte, gooide ik een berg weg. Sindsdien ruim ik op zodra we een fase verder gaan.

Het geeft zoveel lucht. Niet alleen krijgen we er letterlijk ruimte voor terug, ook in mijn hoofd is het allemaal lichter. Wat moet je uiteindelijk met zoveel troep? Op de een of andere manier sluipt het erin dat we onze kinderen niet tekort willen doen en daarom maar meteen álles kopen, terwijl kinderen daar eigenlijk ongelukkig van worden. Wij ook. Keuzestress is niet goed voor een mens. Nog steeds hebben we te veel, maar gaandeweg wordt het leger. Ik kan het iedereen aanraden.

Waarom niet?

Als je tijd over hebt, is de kans groot dat je anders zou gaan Netflixen (en dan geen serie over opruimen en organiseren) of doelloos op je telefoon scrollt. Die tijd gaat toch verloren aan niets doen. En al is dat op zijn tijd zeker nuttig, opruimen is dat ook. Dus pak je emmer, dweil, doekjes, handschoenen en wat je allemaal nodig hebt, zet een lekker muziekje op en maak jezelf trots!

Heb jij soms extra motivatie nodig om te beginnen met opruimen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven