Moet ik mijn lege fietsaccu direct weer opladen?

Voor veel e-bike bezitters is het niet helemaal duidelijk wanneer de fietsaccu het beste opgeladen kan worden. Tijdens aanschaf van de elektrische fiets wordt weinig aandacht besteed aan het onderhoud van de accu. Veel fietsers denken dat de accu compleet leeggefietst moet worden voordat deze opgeladen moet worden, maar is dit wel echt zo? Wat is eigenlijk de juiste manier van opladen?

Fietsaccu’s

Tegenwoordig is niet meer zo dat een fietsaccu pas opgeladen moet worden als deze compleet leeg is. Een aantal jaren geleden werden fietsaccu’s voorzien van NiMH batterijcellen en had deze manier van laden een positieve invloed op de levensduur van de fietsaccu. Momenteel zijn vrijwel alle accu’s voorzien van een ander soort batterijcellen, namelijk li-ion. Bij deze batterijen is het juist verstandig om de accu na iedere fietsrit op te laden, zelfs als de accu nog niet volledig leeg is.

Het is voor velen onbekend dat de manier van laden een behoorlijke invloed op de levensduur van een accu heeft. Als dit niet op de juiste manier wordt gedaan, kan dit de levensduur met een aantal jaren verkorten. Een nieuwe accu of de fietsaccu reviseren is behoorlijk kostbaar. Het kan je een hoop geld besparen door de accu goed te onderhouden en zo wat extra jaren gebruik te kunnen maken van de accu.

Weten wat je nog meer kunt doen om de levensduur van jouw fietsaccu te verlengen? De volgende extra laadtips zorgen ervoor dat jouw accu zo lang mogelijk in goede conditie blijft:

Laden na iedere fietsrit

Het is verstandig om de accu na (bijna) iedere fietsrit op te laden. Houd een batterijpercentage tussen 20% en 80% aan. Daarnaast is het aan te raden om eens per maand de accu volledig leeg te fietsen en weer helemaal op te laden. Dit zorgt ervoor dat de batterij weer opnieuw gekalibreerd wordt.

Informatie van de fabrikant

Alle uitgebreide informatie over het onderhoud van de fietsaccu kun je vinden in de handleiding van de fabrikant. Het is raadzaam om dit een keer door te lezen en hier rekening mee te houden.

Langere tijd geen gebruik

Gebruik je de elektrische fiets niet gedurende de wintermaanden? Leg deze dan met 50% batterijpercentage op een droge plek op kamertemperatuur. Het is slim om eens per maand de accu even bij te laden.

Fiets jij ook al elektrisch?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven