Moestuin starten met je kind? Zo wordt het een succes!

Dankzij de moestuintjes van Albert Heijn heeft de moestuin afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Goed nieuws, zeker voor de natuur! Bovendien is het heel goed om je kinderen te laten meehelpen in de (moes)tuin: ze leren hoe ze moeten zorgen voor een plant, ontdekken hoe de natuur werkt en hoe je uit een zaadje uiteindelijk fruit of groenten kunt kweken. Maar hoe betrek je ze bij jullie moestuin? In dit artikel vind je leuke tips voor (beginnende) groene vingers.

Moestuin met je kind: de voordelen

Goed voor het milieu (en je portemonnee)

De voordelen voor je portemonnee hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. Met je eigen moestuin heb je altijd een voorraadje groenten achter de hand. Maar het is ook ontzettend goed voor de biodiversiteit. Je kan groentezaden kopen en daarnaast bepaalde bloemen die de juiste insecten aantrekken voor de bestuiving. Ook het planten van speciale biologische bijenmengsels zijn een toevoeging – zowel in kleur als om meer bijen in je tuin te krijgen.

Kinderen eten hun groenten sneller op

Geen garantie uiteraard – het blijven kinderen – maar voor de meesten geldt dat zelf geteelde groente sneller naar binnen gaat dan die uit de supermarkt. Ze hebben er immers zelf voor gezorgd en het na al die weken mogen oogsten. Dus als je een moeilijke eter in huis hebt, is dit zeker ook het proberen waard.

Het is educatief

Natuurlijk kan je uitleggen dat de supermarkt geen magische plek is waar groenten en fruit ontstaan, maar nog beter is het om met je eigen ogen te zien. Door met liefde te zorgen voor een plantje en daar uiteindelijk letterlijk de vruchten van de te kunnen plukken, leren ze hoe de natuur werkt en eerbied te krijgen voor hun eten.

Hoe maak je een goede moestuin met je kinderen?

Zoek een goede plek om groenten en fruit te kweken

Drie belangrijke voorwaarden voor een moestuin:

  • Voldoende direct zonlicht (zo’n acht uur per dag)
  • Water
  • Liefde

Hoe groot hij is, maakt in principe niet uit. Je zou zelfs kunnen kiezen voor een aantal potten of een verticale wand tegen de schutting aan. Maak de grond waar je je moestuin plaatst onkruidvrij, leg een laagje moestuingrond neer en deel de moestuin in vakken in. Zorg bij het zaaien dat je de aanwijzingen volgt op de verpakking: plaats de zaden niet te dicht op elkaar en zorg voor een beetje afwisseling tussen groente en bloemen.

Houd bij wat je waar plant en wanneer je kunt oogsten

Ga je voor een moestuin in de grond, dan is het handig dat je er labels of paaltjes bij plaats zodat je weet wat waar groeit. Voor kinderen is het bovendien heel leuk om een zaaischema te maken en te laten zien wanneer ze welke groenten kunnen oogsten. Houd hier ook op bij wanneer je water moet geven en hoeveel. Bij kleine plantjes kun je bijvoorbeeld een plantenspuit gebruiken.

Lees je goed in

Eigenlijk geldt dit voor alles natuurlijk, maar zeker ook voor het opzetten van een fijne moestuin. Ontdek door te lezen welke bloemen en planten goed samen gaan, waar je verder op moet letten en welke grond het meest geschikt is. Op die manier heb je meer plezier van de moestuin.

Leuke moestuinplantjes die het bij kinderen altijd goed doen

  • Aardbeienplant (kan je vaak het best in een aparte bak of pot plaatsen)
  • Basilicum
  • Cherrytomaatjes (iets lastiger, maar de moeite waard om eens te proberen)
  • Courgette
  • Pompoen
  • Rucola
  • Sla
  • Tuinkers

Wat heb je nodig als je samen aan een moestuin begint?

Voor kinderen is het natuurlijk fantastisch om hun eigen spulletjes te hebben. Tegelijkertijd wil je niet dat ze met hun nieuwe harkje de boel al om zeep helpen voor je goed en wel iets hebt kunnen telen. Beperk je daarom tot een gietertje, tuinhandschoenen en natuurlijk hun eigen overall en laarzen waarmee ze lekker vies kunnen worden.

Kortom, het is ontzettend leuk om samen aan de slag te gaan in jullie (moes)tuin. Met bovenstaande tips kan je in elk geval gelijk aan de slag. Heb je aanvullende tips? Wil je jullie verhaal delen? We lezen het graag terug in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven