7 momenten waarop je merkt dat je aan vakantie toe bent

In de aanloop naar de zomervakantie roepen ouders regelmatig dat hun kinderen zo duidelijk aan vakantie toe zijn. En dat is echt zo. De werking van hun oren wordt discutabel, op vrijwel alles volgt een discussie of niet te stoppen huilbui en ze weigeren in de breedste zin des woords. Zij zijn echter niet de enigen. Als moeder zit je zelf namelijk ook in die periode vaak aan je taks. Hoe je dat merkt?

Hoe je merkt dat het tijd is voor vakantie (ook voor jou)

Je hoofd loopt over

Op de een of andere manier lijkt alles zich in deze laatste weken te manifesteren en is jouw hoofd de drijvende kracht achter het geheel. Cadeautje voor de juffen regelen, (kinder)feestjes en verjaardagen, nog even een kaartje sturen aan die ene goede vriendin, uitnodigingen voor eindejaarsbarbecues en sporttoernooien, schoolreisje, traktatie bij de sportclubs, vakantie voorbereiden, afspraken bij tandarts en consultatiebureau, de gewone sportlessen… Als je dochter dan nog even ‘een klein’ verzoekje heeft, wil je vooral keihard gillen. Niet nog meer!

Slapen? Wat was dat ook alweer

Je bent de hele dag door bekaf, maar eenmaal in bed heb je het gevoel dat je eindelijk tijd voor jezelf hebt. Als gevolg daarvan ga je te laat slapen en zo kom je vanzelf in een vicieuze cirkel terecht. Tijd voor dagen waarop het hele gezin lekker in zijn eigen tempo mag gaan, zonder verplichtingen.

Je lontje wordt steeds korter

Nee, je wil het niet, maar je ontploft gewoon om relatief kleine dingen, zoals die oudere vrouw die voor je rijdt en de hele boel ophoudt – terwijl jij haastig naar de turnvereniging probeert te racen. Of het groepje schoolkinderen dat lawaaiig door de straat racet op hun fiets. Je staat bijna op het punt dat je sarcastische en passief-agressieve quotes deelt via social media, met mededelingen als “Soms beseffen mensen niet wat je allemaal voor ze doet, tot je ermee stopt…”

Je vergeet basale, maar noodzakelijke dingen

Misschien heb je daar sowieso wel vaker last van, als semi-permanente nasleep van de zwangerschapsdementie, maar zo richting de vakantie komen dit soort dingen vaker voor:

  • Gehaast trek je de kast open om de boterhammen te smeren voor de overblijf en dan blijkt dat je helemaal geen brood meer hebt.
  • Geërgerd wachten tot de waterkoker eindelijk klaar is, tot je merkt dat je de stekker vergeten was.
  • Je ging naar de supermarkt voor wc-papier en komt terug met brood, een pak koekjes in de aanbieding, fruit en twee pakken sap.
  • Halverwege je zin heb je werkelijk geen idee meer wat je nu eigenlijk wilde zeggen.

Als er nog een taak bijkomt, voel je weerzin

Vrouwen hebben vaak meerdere ’tabbladen’ openstaan in hun hoofd. In theorie werkt dat allemaal prima, zelfs als het enigszins chaotisch is, want je weet redelijk wat er exact wanneer moet gebeuren. Tot daar extra taken bijkomen. Als je echt een weerzin of zelfs paniek voelt, weet je dat je eigenlijk te veel hooi op je vork hebt genomen. Tijd om hulp te vragen!

In gedachten droom je over een goudgeel strand

Palmbomen, zwembaden, warmte, rust, iemand die je op gezette tijden een cocktail of iets anders lekkers komt brengen, een masseur en iemand die de kinderen vermaakt. Een soort Utopia (of foute 18+ film, het is maar net hoe je gedachten aflopen), maar wel heerlijk. Even helemaal niks meer hoeven doen en volledig bijkomen. Was het maar (vast) zover!

Je klaagt

“Jeetje wat is het druk.”
“Het lijkt wel alsof alles en iedereen deze weken heeft uitgekozen om iets te organiseren.”
“God, nóg een barbecue?”
“Verwachten ze nu dat ik dat zwembad ook nog zelf ga opzetten?”

Overal om je heen wordt instemmend geknikt door andere uitgebluste moeders die helemaal klaar zijn met de drukte. Het is tijd voor vakantie, en wel nu!

Merk jij ook aan alles dat je toe bent aan vakantie? Valt het allemaal wel mee of zie je er juist tegenop? Praat (of klaag) gezellig mee in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Rido, moeder met dochter – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven