Moedermaffia (Videoland): de nieuwe Luizenmoeder?

Moedermaffia is een zesdelige serie op Videoland over het ouderschap en, zoals de titel al zegt, de moedermaffia. In deze serie volgen we Daan, een alleenstaande moeder met twee kinderen, die het behoorlijk voor haar kiezen krijgt: de perfecte nieuwe vrouw van haar ex, de kinderbescherming en het gevoel niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van haar dochter. Of het net zo’n succes is als De Luizenmoeder? Lees snel verder!

Moedermaffia

Het verhaal van Moedermaffia

***Let op! Bevat spoilers***

Daan heeft veel moeite met Momo, de nieuwe vriendin (en later verloofde) van haar ex-man Jorrit. Of misschien nog wel beter gezegd: hun ex-makelaar. Momo leeft voor The Gram en doet er alles aan om haar leven, in elk geval op beeld, perfect te laten overkomen. Ondertussen zit Daan noodgedwongen bij haar moeder in huis met haar twee kinderen en steekt die haar mening over haar dochters manier van leven ook niet onder stoelen of banken.

Ze heeft het niet makkelijk. Door de afleveringen heen zie je dat ze in het begin van haar moederschap worstelde met een postnatale depressie, hoe ze zichzelf moest hervinden en dat ze nu nog steeds veel moeite heeft met vinden van een balans tussen duidelijke regels en haar kind tevreden houden. Zeker omdat dat laatste Momo beter lijkt te lukken. De enige vrolijke afleiding die ze nu heeft, is Taeke: haar veel jongere vriendje (en werknemer).

Na een incident tijdens Pips verjaardag komt ze, dankzij Momo, terecht bij het voorportaal van Jeugdzorg. Ze moet naar een cursus gentle parenting. Onder bezielende leiding van Patty (Tina de Bruijn) gaat Daan hier werken aan haar problemen. Elke aflevering zie je een stukje meer van de worstelingen, het verdriet en ook de machteloosheid die ze voelt – tot dit alles in de laatste aflevering van het seizoen samenkomt in een geweldig einde. Meer vertel ik er niet over, dat mag je zelf gaan zien!

Hoe is de nieuwe serie Moedermaffia?

Ik vind de serie leuk, maar ook een beetje wennen. Hij is iets ‘donkerder’ en rauwer dan veel andere series over dit onderwerp. Ernstige onderwerpen als een postnatale depressie, echtscheiding, omgaan met de krengerige nieuwe vrouw van je ex, wonen bij je ouders en natuurlijk de hatelijke sneren die moeders aan elkaar uitdelen (het liefst tussen de regels) worden gebracht met een flinke dosis humor. Tina de Bruijn is dan ook geknipt als zweverige cursusleidster die niet oordeelt, maar ondertussen.

Zoals je van een Nederlandse serie mag verwachten zitten er een paar redelijk expliciete scènes in: het moment waarop het (al dan niet, dat is de vraag) geslachtsdeel van Benja Bruijning prominent in beeld komt en de keer waarbij Daans dochter Pip en moeder Cecilia binnenlopen tijdens een moment met Taeke dat weinig aan de verbeelding overlaat.

Door de afleveringen heen leer je Daan beter kennen. Je ontdekt haar pijn, voelt met haar mee als ze gevoelsmatig niet kan opboksen tegen Momo, maar wil ook roepen dat ze gewoon zichzelf mag zijn en dat dat echt genoeg is. De serie Moedermaffia houdt tot slot een spiegel voor: als moeder zouden we vaker naar elkaar mogen luisteren, meer steun mogen bieden en ervoor uitkomen dat het soms verdomde lastig is om kinderen te hebben. Dat we allemaal maar wat doen.

Goede snack voor tussendoor

Moedermaffia is geen serie waar je dagen voor moet gaan zitten. De afleveringen duren slechts 22 minuten per stuk dus zijn ideaal om ergens tussen de bedrijven door te bingen. (Goede reden om eens, net als je man, een halfuur per dag op de wc neer te ploffen met de deur op slot en oortjes in)

Is de serie vergelijkbaar met De Luizenmoeder?

Ik dacht eigenlijk dat Moedermaffia de nieuwe Loedermoeder zou zijn. De setting is echter anders en het verhaal eveneens. De Luizenmoeder vind ik zelf toch iets luchtiger gebracht, denk ik, en meer een aaneenschakeling van (grove) grappen. Moedermaffia is overigens net zo goed een serie met grove grappen, maar iets subtieler. Bovendien gaat het niet zozeer om ‘bepaalde ouders’ waar je een mening over kunt hebben, maar vooral over moeders in het algemeen. Het oordelen, de eenzaamheid van het kersverse ouderschap en de onzekerheid die je voelt, zijn zaken die we misschien allemaal wel herkennen. De diepere laag die eronder zit is dus wat duidelijker aanwezig in deze nieuwe serie naar mijn mening.

De Cast

 • Daan (Loes Haverkort)
 • Pip (Nola Frensdorf)
 • Momo (Eva Laurenssen)
 • Jorrit (Benja Bruijning)
 • Cecilia (Beppie Melissen)
 • Oma Marjan (Karin van Holst-Pellekaan)
 • Patty (Tina de Bruijn)
 • Taeke (Armand Rosbak)
 • Dewi (Stephanie van Eer)
 • Indra (Toprak Yalciner)
 • Roosje (Sarah Bannier)
 • Wayne (Daniël Kolff)

Seizoen 2 van Moedermaffia?

Op dit moment is er nog niets bekend over een tweede seizoen van Moedermaffia, wel biedt de serie nog genoeg mogelijkheden. We houden je op de hoogte!

Ben jij ook zo benieuwd naar de nieuwe serie Moedermaffia? Of heb je hem al gezien? Deel je mening vooral in een reactie, ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven