Mixed kids: het geheim om prachtige krullen te krijgen

Met een hoofd vol prachtige krullen springt je kind ongetwijfeld in het oog. Het haar van een mixed kid verzorgen is echter een vak apart. Sowieso als je zelf glad haar hebt, maar zelfs met kroeshaar kan het behoorlijk wennen zijn aan de structuur en verzorging. Sinds er steeds meer bekend is over de curly girl methode, kunnen we gelukkig ook zoveel mogelijk uit de krullen halen. In dit artikel geef ik je de beste tips, vertel ik waar je zeker even zou kunnen kijken voor nog meer advies over krullen en geef ik je ons geheim van die mooie krullenbos van onze middelste dochter. Ontdek dus snel hoe ook jij het haar van je kindje kan verzorgen.

Krullen bij mixed kids: ik was die witte moeder

Ik voelde me lange tijd ‘die witte moeder’, omdat ik duidelijk geen verstand had van het haar van mijn dochter. Wat ik ook probeerde, ze kreeg gemakkelijk klitten en dan zaten we weer een eindeloze douchesessie te borstelen om het enigszins acceptabel te krijgen. De adviezen die ik kreeg van vriendinnen met kinderen die soortgelijke krullen hadden, werkten niet voor haar. De dikke, voedende crèmes die ik erin smeerde tegen de droogte, leken het probleem alleen nog maar te verergeren.

Inmiddels zijn we zo’n vijf jaar verder, misschien wel duizend euro lichter (alleen al aan producten, de kappersbeurten niet meegerekend) en ik heb zo’n beetje alle emoties in het negatieve spectrum aangetikt. Van wanhoop naar ergernis, van boosheid op mezelf tot verdriet en schaamte. Zij waarschijnlijk ook. Maar langzaam komen we ergens. De oplossing bleek allereerst een hele goede kapper én dat ik de spullen die ik had anders ging inzetten. Hoe? Ik deel in dit verhaal mijn walk of shame en geef de beste tips die ik onderweg verzamelde.

Begin bij de basis: de krullen van je kind

Type krul

Wie zich inleest in het onderwerp, komt ongetwijfeld ergens de curly girl methode tegen: een manier van omgaan met krullend haar die ontwikkeld is door kapster Lorraine Massey. Zij schreef onder meer Curly Girl: the handbook. In navolging daarvan ontstond in Nederland een heuse community op Facebook waar je terecht kan voor informatie en vragen, en kan je meerdere influencers volgen die op regelmatige basis handige tips delen in hun blogs, op TikTok, in Instagram Reels en posts.

Deze Curly Girl methode gaat ervan uit dat elk type krul/haar zijn eigen verzorging nodig heeft. Dit wordt aangeduid met een cijfer-lettercombinatie, variërend van 1 tot en met 4 (in de praktijk komt dat dus neer op lichte slag tot kroeshaar). Daarnaast heb je verschillende soorten voeding, waarover later meer.

Twijfel je? Je kunt op deze website heel gemakkelijk vinden welk krultype je hebt. En twijfel je aan de hand van de tekening? Dan staat eronder heel duidelijk aangegeven met foto’s hoe dat er in de praktijk uit ziet. Zeker het verschil tussen 3B, 3C en 4A kan je toch makkelijker onderscheiden aan de hand van een plaatje dan alleen de omschrijving.

Producten die voldoen aan de Curly Girl methode

Een aantal jaar geleden veranderden de krullen van onze dochter. De producten die we tot dan toe gebruikten, kwamen gewoon van de drogist. Een goedkopere shampoo bleek echter niet te voldoen, ontdekte ik toen ik me ging verdiepen in de CG methode. Deze drogen het haar uit, voeden onvoldoende en kunnen zelfs zorgen dat je haar zwaarder wordt, waardoor krullen uitzakken.

Om die reden is het belangrijk dat je producten mijdt waar (één of meerdere) ingrediënten in zitten uit deze lijst:

 • Sulfaten
 • Parabenen
 • Alcohol
 • Siliconen
 • Minerale oliën
 • Wax

Zoek je een product? Via Google vind je genoeg webshops die CG producten verkopen. Deze zijn vaak rijk aan natuurlijke ingrediënten, zoals oliën (argan), vitamine B en E. Ook kokosolie of shea butter kan voedend werken. Toch is het belangrijk dat je bij een speciale krullenkapper advies wint. De ene coupe heeft hydratatie nodig, de ander diepe voeding. Natuurlijk kan je zelf op onderzoek uitgaan, maar mijn ervaring is dat het veel tijd kost en je eigenlijk toch niet altijd de juiste keus maakt als leek.

En even eerlijk: ik heb inmiddels ruim duizend euro gespendeerd aan producten die het uiteindelijk toch allemaal niet bleken te zijn. Had ik in plaats daarvan één goed kappersbezoek bekostigd en meteen de juiste producten gekocht, dan zou dat me met terugwerkende kracht achthonderd euro hebben gescheeld. Mocht je dus twijfelen over de investering, houd mijn verhaal dan voor ogen en ga gewoon naar de kapper toe.

Musthaves met krullen: dit basispakket heb je nodig

De producten hieronder hebben we hier thuis en veelvoudig getest (minimaal drie maanden) voor ze in onderstaand rijtje komen.

 • Satijnen kussensloop
 • Zijden bonnet voor tijdens het slapen
 • Zijden scrunchy
 • Microvezel handdoek
 • Waterspuit/mistverstuiver (krullen moet je goed nat houden als je kamt, een mistverstuiver zorgt voor veel vocht en een gelijkmatige verdeling over het haar)
 • Olivia Garden Fingerbrush (voor het ontwarren)
 • Tangle teezer handborstel (zelf zou ik de handborstel niet adviseren: door het gebruik van haarproducten worden je handen glibberig en dan is zo’n borstel minder goed te hanteren)
 • Denman Brush (voor een mooie definitie van je krullen; raad aan deze te kopen via je kapper, want op Bol.com schijnen nogal veel neppe varianten te staan)
 • Kam met brede tanden
 • Puntkam (zeker als je ook af en toe wil vlechten)
 • Haarclips (zoals bij de kapper, om het haar tijdens het uitkammen omhoog te kunnen houden)

Eventueel kan je verder nog denken aan een badmuts (voor onder de douche), een swim cap en diffuserkop voor op je föhn. Ook kleine elastiekjes kunnen handig zijn. Zeker als je op vakantie gaat en het haar graag wil invlechten.

Handige tip! Vul je mistverstuiver nooit met olie of kokend water. Laten we het erop houden dat iemand anders in ons huishouden daar niet bij stilstond en we dus in totaal al € 60,00 aan mistverstuivers hebben uitgegeven in een jaar tijd.

Welke producten gebruik je voor mixed kids?

We gingen voorheen naar een kapper in Rotterdam. Hier namen we na de behandeling meteen een pot dikke crème mee naar huis die vol rijke shea butter zit. Onze huidige kapper raadde dit meteen af: Je dochter heeft fijn haar, shea butter is veel te zwaar voor haar. Dat is meer geschikt voor kindjes met kroeshaar.’ Tot zover een compleet pakket à € 250,00 – aangezien we na afloop ook de shampoo, het serum en een locking cream kochten van hetzelfde merk, en nog twee keer een pot van de gewone crème.

Kortom, de ene krul is de andere niet. Omdat ik zelf door schade en schande wijs werd – of eigenwijs bleef, het is maar net hoe je het wil noemen – hoop ik echt dat jij jezelf deze ellende bespaart. Een krullenkapper geeft gericht advies en kan je goed vertellen waar de krullen van je dochter (of jezelf) behoefte aan hebben.

Let op! Ik zal hieronder delen welke producten wij op dit moment gebruiken, maar met het nadrukkelijke advies dat dit geen ei van Columbus is; wat voor ons prima werkt, kan bij jullie misschien een heel ander effect hebben. Zo heeft ons neefje op het oog soortgelijke krullen, maar toen ik laatst zijn crème in het haar van mijn dochter smeerde, voelde het na afloop stug en uitgedroogd. En dat terwijl bij hem de krullen juist mooi gedefinieerd zijn.

De verschillende producten die je nodig hebt

 • Een goede shampoo die reinigt (zeker als je vaker producten gebruikt die een build-up veroorzaken heb je dit nodig. Je herkent build-up door de doffe waas die het achterlaat op de krullen na het wassen)
 • Voedende conditioner
 • Leave-in conditioner

Alternatief voor de shampoo/conditioner is een co-wash. Deze kan je iets vaker gebruiken en is bijvoorbeeld erg geschikt voor op vakantie (te vaak wassen is met krullen niet verstandig, maar een co-wash kan dan wel). Verder is een gel optioneel, maar vaak beter wanneer het haar van je kindje heeft kunnen bijkomen en er gezond uitziet. Wij gebruiken momenteel alles uit de lijn van Pretty Curly Girl. Handig: op de verpakking staat de volgorde van gebruik, waardoor dat in principe nooit mis kan gaan.

Kies alles uit één lijn

Het voordeel van alle producten uit dezelfde lijn kopen, is dat ze op elkaar zijn afgestemd. De conditioner vult aan wat de shampoo wellicht onttrekt aan de haren, de crème (of leave-in) is daarop weer een extra boost. Mixen en matchen is meestal dus niet zo verstandig. Zeker als je net begint en de krullen echt vanaf de basis moeten gaan opknappen.

Handige tips voor krullen bij mixed kids

Bezoek een krullenkapper

Ja, daar ga ik weer, maar beloofd: hierna hou ik er echt over op 😉

Wij gaan zelf sinds kort naar Bonita Cabello in Barendrecht (Zuid-Holland). De eerste keer dat ik binnenstapte, voelde ik me meteen thuis. Dat is zo belangrijk in dit geval, zeker als je tot nu toe nog weinig idee hebt van waar je mee bezig bent – zoals ik. Ik kon meteen alle vragen stellen, eigenaresse Bonita liet me stap voor stap zien hoe ik het haar thuis kan behadelen, gaf tips, liet me een filmpje maken waarmee ik alles goed voor mezelf op een rijtje heb en drukte me op het hart dat ik altijd kan bellen zodra ik vragen heb. Hoe fijn is dat?

Daarbij bekeek ze het haar na binnenkomst en wist meteen wat het nodig heeft. Na afloop van de kappersbeurt zag het haar van onze dochter er al meteen zoveel gezonder uit. We zijn er nog niet overigens; ik zal komende tijd aan de slag gaan met de tips die ik meekreeg, maar voor het eerst sinds tijden met goede hoop en onder schaamte. Kijk of informeer eens bij andere moeders met mixed kids: waar gaan zij naar de kapper met hun dochters? Hoe bevalt dat? Is daar specifieke kennis over kindjes bij wie één van de ouders een andere afkomst heeft? Dat zijn belangrijke vragen om bij de juiste kapper uit te komen.

Nat doorkammen

Nat haar neemt de verzorgingsproducten beter op. Hoe droger het haar en hoe makkelijker de krullen het vocht absorberen, des te belangrijker het is dat je de mistverstuiver bij de hand houdt. Werk rustig en pluk voor pluk om te zorgen dat je alle haren ontwart en er geen klitten achterblijven.

Zet de televisie aan

Zeker zolang het haar nog wat extra liefde nodig heeft, zoals in ons geval, zal je de eerste wasbeurten best even bezig zijn. Maak het je kindje comfortabel met de televisie aan en werk van onder naar boven. Zij hebben afleiding en jij kan op je gemak het haar goed uitkammen. Daarna breng je de leave-in conditioner aan, van wortel tot punt.

Invlechten

Hoewel goed verzorgde krullen prima los kunnen, zijn er momenten waarop je liever zo min mogelijk aan de haren doet. Denk aan de eerder genoemde vakantie of een logeerpartijtje bij opa en oma (die zelf geen ervaringen hebben met krullen). In dat geval kan invlechten heel handig zijn. Doordat je vlecht, blijven de haren uitgekamd en zullen ze minder gemakkelijk gaan klitten.

Benieuwd hoe wij het kammen en verzorgen precies aanpakken? Lees er alles over onze haarroutine

Online informatie over de CG methode

Persoonlijk vind ik de volgende websites heel handig als ik meer wil weten:

 • Charlotte (van Aukjeswereld) – lees hier bijvoorbeeld welk effect haar keuze voor de CG methode had.
 • Irene (Tante Truus weet alles) – zij deelt stap voor stap hoe ze haar eigen prachtige krullen én die van haar mooie mixed kids verzorgt
 • Curlyhairtalk – voor mij toch wel de online guru op dit gebied. Hier vind je werkelijk alles wat je moet weten, inclusief hele handige tips waar je zelf nooit aan zou denken.

Welke producten gebruiken wij niet meer?

Krullen zijn een dure hobby als je geen idee hebt waar je mee bezig bent. Onderstaand lijstje is niet omdat ik denk dat de producten op zich verkeerd zouden zijn (ik ken namelijk ook mensen bij wie het wel werkte), maar hier ging het elke keer mis. Het haar van onze dochter kreeg hoogstens een tijdelijke opleving, maar al snel voelde het weer droger aan. De producten voedden niet en haar kapsel miste de mooie definitie die het wel zou kunnen hebben.

 • Novex
 • Pink
 • Frobabies
 • CurlyKids
 • Aunt Jackies
 • Cantu
 • Shea Moisture
 • Femme Ebène
 • Garnier
 • Andrélon
 • As I Am
 • Holy Curls
 • Burt’s Bees (shampoo beviel goed)
 • De kleine badkamer

Waar koop je producten die geschikt zijn voor de CG methode?

De kapper (oeps, nu echt voor het laatst) is sowieso een goede optie. Maar verder kan je online bijvoorbeeld terecht bij MyHairshop of CurlsShop.nl. Ze verkopen van hier alles, zowel verzorgingsproducten als accessoires, en bij de meeste producten staat een duidelijke uitleg. Ook kan je filteren op producten die speciaal voor kinderen zijn. Verder kan je tegenwoordig bij steeds meer drogisterijen CG producten kopen. Het aanbod is hier uiteraard minder uitgebreid dan in de webshops en je zal dan altijd goed moeten letten op de ingrediëntenlijst. Bij twijfel kan je altijd checken in de Facebookgroep of een product geschikt is of even googelen.

Welke producten gebruik jij het liefst om de krullen van je kindje te verzorgen? Heb je aanvullende tips of vragen? Laat het weten in een reactie!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

3 gedachten over “Mixed kids: het geheim om prachtige krullen te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven