Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Mixed kids: het geheim om prachtige krullen te krijgen

Met een hoofd vol prachtige krullen springt je kind ongetwijfeld in het oog. Maar het haar van een mixed kid verzorgen is echt anders. Zeker als je zelf glad haar hebt, kan het behoorlijk wennen zijn aan de structuur en verzorging. Sinds er steeds meer bekend is over de curly girl methode, kunnen we gelukkig ook zoveel mogelijk uit de krullen halen. In dit artikel geef ik je de beste tips, vertel ik waar je zeker even zou kunnen kijken voor nog meer advies over krullen en geef ik je ons geheim van die mooie krullenbos van onze middelste dochter. Ontdek dus snel hoe ook jij het haar van je kindje kan verzorgen.

Krullen bij mixed kids

Welk type krul heeft je kindje?

De Curly Girl methode gaat ervan uit dat elk type krul/haar zijn eigen verzorging nodig heeft. Dit wordt aangeduid met een cijfer-lettercombinatie, variërend van 1 tot en met 4. In de praktijk komt dat dus neer op lichte slag tot kroeshaar. Je kunt op deze website bijvoorbeeld heel gemakkelijk vinden welk krultype je hebt. En twijfel je aan de hand van de tekening? Dan staat eronder heel duidelijk aangegeven met foto’s hoe dat er in de praktijk uit ziet. Zeker het verschil tussen 3B, 3C en 4A kan je toch makkelijker onderscheiden aan de hand van een plaatje dan alleen de omschrijving.

Waarom zijn krullen zo anders dan glad haar?

Toevallig hebben onze dochters uiteenlopende coupes. De één heeft donkerblonde kleine krullen (type 3B) en de ander vrijwel steil haar. Je kunt daardoor goed de verschillen zien:

 • Glad, niet-krullende haar is over het algemeen gemakkelijker doorkambaar
 • Steil haar klit minder snel en minder heftig
 • Je kunt steil haar droog doorkammen
 • Het heeft in principe vrijwel geen extra verzorgingsproducten nodig
 • Steil haar lijkt sneller te groeien

Krullen hebben specifieke voeding nodig die past bij het haar, vergen iets meer inzet en liefde, maar zien er natuurlijk wel prachtig uit. Zeker als je ze op de juiste manier verzorgt. En ja, dat is soms puzzelen, maar het loont absoluut de moeite. Hoe dit werkt? Daar lees je hieronder van alles over onder het kopje Curly Girl methode. Dat is namelijk dé manier om dat prachtige haar het beste van het beste te geven.

Hoe kam je krullend haar bij mixed kids?

Voor je begint, is het heel belangrijk te weten hoe je precies kamt en verzorgingsproducten aanbrengt op krullend haar. Wanneer je zelf steil haar hebt, zal je er misschien niet aan denken dat je jouw haar anders kamt en borstelt dan dat van je kind. Om krullen goed te verzorgen, is het belangrijk dat het haar vochtig tot nat is – dus nooit droog; dat is funest voor het haar en zielig voor je kind. Vervolgens doe je een (leave-in) conditioner in het natte haar en kamt met een speciale borstel. Op die manier neemt het haar de verzorgingsproducten beter op en pluist het minder.

Let op! Als het haar van je kind gemakkelijk absorbeert, zal je merken dat wanneer je klaar bent met het kammen van de ene helft, de andere helft alweer zo goed als droog is. Kam in dat geval lekker onder de douche, verdeel het haar in verschillende secties en zorg dat het haar goed doorweekt is voor je gaat kammen.

curly girl methode toepassen mixed kids

Curly Girl methode: dé manier om de krullen van je zoon of dochter de verzorging te geven die ze nodig hebben

Wat is de Curly Girl methode?

De Bijbel op het gebied van de Curly Girl Methode is natuurlijk het boek Curly Girl, van Lorraine Massey. Hierin staat precies beschreven hoe je eigenlijk moet omgaan met krullen en welke verzorging ze nodig hebben. Wil je het boek niet lezen? Dan helpt het al enorm om jezelf te verdiepen in de methode. O.a. de gelijknamige Facebookgroep staat erg hoog aangeschreven en er zijn meerdere website over het onderwerp.

Belangrijk om te weten, is dat de meeste reguliere producten uit de drogist – zogenaamd ideaal voor krullend haar – op de lange termijn niet werken. Deze drogen het haar uit door ingrediënten als alcohol, en kunnen ervoor zorgen dat je haar zwaarder wordt en de krullen uitzakken. Kortom, mijd producten met:

 • Sulfaten
 • Parabenen
 • Alcohol
 • Siliconen
 • Minerale oliën
 • Wax

Hier tegenover staan producten die het haar tot in de kern voeden. En dat is precies wat krullend haar nodig heeft. Kies bijvoorbeeld voor producten die rijk zijn aan arganolie, vitamine B en E. En, een huismiddeltje dat je voor heel veel dingen kunt gebruiken: kokosolie. Hulp nodig bij het aanschaffen van producten? Lees deze tips dan zeker eens door. Ook onderstaand filmpje geeft meer inzicht.

Elk haar reageert op zijn eigen manier op verzorgende producten. Kijk daarom goed wat iets voor jouw haar doet. Voor de één is arganolie de heilige graal, de ander heeft er minder baat bij. Het is dus soms inderdaad een zoektocht, maar de moeite wel waard.

Hoe pas je de Curly Girl methode toe?

Omdat de verzorging van elk type krul en ieder haar weer anders kan zijn, is de keuze voor specifieke haarverzorging ook een kwestie van trial and error. Wat bij de één fantastisch werkt, is voor de ander lastig. Daarom verwijst vrijwel elke kenner naar de eerdergenoemde Facebookgroep over dit onderwerp, waar je werkelijk alles kan lezen over de verzorging van krullen (bij o.a. mixed kids). Hier staat welke producten CG-proof zijn, er worden talloze tips gegeven en het is de moeite waard om eens doorheen te gaan.

Waar vind je meer informatie over deze methode en hoe ontdek je wat bij jullie past?

Onderstaande drie bezoek ik altijd als ik een vraag heb over de verzorging van krullen. Bij Charlotte (van Aukjeswereld) kan je bijvoorbeeld duidelijk zien welk effect haar keuze voor deze methode had. Bij Irene van Tante Truus weet alles lees je stap voor stap hoe ze haar eigen prachtige krullen én die van haar mooie mixed kids verzorgt. En tot slot Curlyhairtalk – een website die al meerdere keren genoemd staat in dit artikel: voor mij toch wel de online guru op dit gebied. Hier vind je werkelijk alles wat je moet weten, inclusief hele handige tips waar je zelf nooit aan zou denken.

curly girl tips mixed kids

Ons geheim: zo haal je het meeste uit de prachtige krullen van je mixed kids

Maak het haar eerst vochtig en gebruik meteen een verzorgend product

Hierboven schreef ik het al. Bij krullend haar is het belangrijk dat je het haar eerst vochtig maakt, dan een verzorgend product gebruikt en tot slot pas begint met kammen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het haar breekt. Bovendien is het behoorlijk pijnlijk voor je kindje. Een plantenspuit (of, nog fijner, een mistverstuiver) is ideaal: hiermee kom je makkelijk op alle plekken, zonder dat het haar begint te druipen.

Vergeet de shampoo niet

Je wast krullen het liefst niet te vaak, maar eens per week is aangeraden. Uiteindelijk krijgen ook krullen te maken met viezigheid. Zeker kinderen kunnen nog weleens lekker buitenspelen en thuiskomen met takjes in hun haar, overal zand of bijvoorbeeld drinken in hun haar krijgen. Dat moet gewoon schoon worden en dat doe je met een CG proof shampoo. Wij gebruiken tegenwoordig de lijn Femme Ebène. Deze is heel verzorgend en zacht voor het haar.

Co-washen

Co-washen is een andere term voor het gebruik van een leave-in conditioner. Deze kan je in het haar doen ná het wassen, zodat de verzorging zijn werk rustig doet. Kies hierbij voor een kindvriendelijke co-wash van een gerenommeerde haarshop, zodat je zeker weet dat er milde ingrediënten in zitten.

Bezoek een krullenkapper

Een gemiddelde krullenkapper kost richting de honderd euro, dus je zal er wel voor in de buidel moeten tasten. Het voordeel van een krullenkapper is echter wel dat deze precies weet hoe hij of zij met het haar van je zoon of dochter moet omgaan. Bovendien krijgt je kindje een keratinebehandeling waar het haar van opknapt. Ook knippen sommige kappers het haar droog. Vind je dit te duur, dan is een goede afrokapper natuurlijk een prima alternatief.

Zo gaan wij graag naar allround kapper Natural Hairlounge in Rotterdam. Hier hangt een fijne sfeer en bovendien word je er heel kundig geholpen. Zo gaven ze ons heel goed advies waar ik echt iets mee kon na afloop. Ook haalden we hier de pot crème die een soort heilige graal bleek voor de krullen van Rose. En qua prijzen viel het me ook enorm mee, zeker in verhouding tot wat je krijgt. Enige waar je rekening mee moet houden, is dat je niet binnen een uurtje weer buiten staat.

Gebruik een föhn met goede diffuser

Zonder diffuser gaan de krullen namelijk sneller pluizen en dat is juist wat je wil voorkomen. Bijkomend voordeel van een föhn met diffuser? Het geeft het haar extra veel volume!

Let er bij kinderen extra goed op dat je niet de warmste stand kiest. Ga liever voor koudere lucht om het haar te drogen.

Koop de juiste borstel en kam

Met een gewone huis-tuin-en-keukenborstel van Hema red je het niet bij een krullend kapsel. Kies liever voor een afrokam, tangle teezer met lange tanden of Denman brush. Ook deze kam (slechts € 3,40) bleek een lifesaver.

Vlecht het haar in na het wassen

Wist je dat wanneer je het haar invlecht, het niet kan gaan klitten? Bovendien blijft de verzorging mooier dan wanneer je het haar los laat. Daarmee maak je het jezelf en je kind bovendien makkelijker. Vlecht het ’s avonds in en kam het ’s ochtends nog eens (met gemak) uit. Andere opties:

 • Verdeel het haar in meerdere staartjes
 • Maak meerdere vlechten vanuit de staartjes
 • Vlecht alleen de voorkant in, laat de achterkant los zitten
 • Maak een scheiding aan de linkerkant en maak vooraan drie vlechten naar rechts; de rest laat je lekker los

Borstel eerst de punten en ga dan naar boven

Door onderaan te beginnen, kam je het makkelijker uit. Moet je maar net weten natuurlijk!

Benieuwd hoe wij het kammen en verzorgen precies aanpakken? Lees er alles over onze haarroutine

Welke producten gebruiken wij?

De heilige graal onder de haarproducten

Kleine kanttekening: onderstaande geldt voor onze dochter en ons nichtje, die het ook gebruikt. Of het bij jullie hetzelfde effect heeft, ligt aan de structuur van je haar en hoe het erop reageert. Toch wil ik het product graag benoemen omdat het zoveel doet voor Rose’ haar.

We gebruiken tegenwoordig Femme Ebène. Het is een flinke pot met crème op basis van karitéboter, dat het haar zowel voedt, verzacht als hydrateert. Vanaf het moment dat we dit gebruiken, in combinatie met een andere kamtechniek, zit het haar van Rose zo mooi. De krullen zien er gezond uit, het vlechten gaat makkelijker en blijft ook veel beter in model zitten na afloop. De prijs ligt vrij hoog: voor de pot die wij kochten, betaal je € 44,90. Daarbij moet ik wel zeggen dat we er nu al ruim drie maanden mee doen en hij nog maar voor een kwart/derde leeg is. In verhouding valt het dus mee.

Wat niet werkte?

Ik denk dat we inmiddels door de jaren heen echt al minimaal € 500,00 hebben uitgegeven aan haarproducten, als het niet veel meer is. Eigenlijk kwamen we bij alle producten weer tot dezelfde conclusie: het haar van onze dochter kreeg hoogstens een tijdelijke opleving na gebruik. Daarna werd het opnieuw droger, niet echt gevoed en miste het echt de mooie definitie die je online overal terugkwam. Daarom ons lijstje met producten die hier niets hielpen – wat dus niks zegt over het haar van jouw kindje; elk haar reageert anders.

 • Novex
 • Pink
 • Frobabies
 • CurlyKids
 • Aunt Jackies
 • Cantu
 • Shea Moisture
 • Garnier
 • Andrélon
 • As I Am
 • Holy Curls
 • Burt’s Bees (shampoo beviel goed)
 • De kleine badkamer

Musthave: satijnen kussensloop

Hiernaast hebben we een satijnen kussensloop van Satin Sleepers voor Rose (anti-allergeen en vegan). Zo’n kussensloop zou helpen om je haar in betere conditie te houden en het voorkomt pluizen en klitten. We merken inderdaad dat haar krullen beter vallen. Dat is een combinatie van de CG producten die we gebruiken voor haar kapsel en het kussensloop.

Satijnen bonnet

Naast het kussensloop helpt een bonnet ook. Dit is een wat ruimere slaapmuts, zodat de krullen er goed onder passen. Hij blijft mooi zitten en het is makkelijk mee te nemen als ze eens ergens anders gaat slapen. Het effect zie je de volgende ochtend: net als bij het satijnen kussensloop hebben we veel minder klitten en pluist het nauwelijks nog.

Badmuts

Niks droogt haar zo sterk uit als chloorwater. Daarom kochten we ook een badmuts van Speedo. Zelf vindt ze het niet altijd prettig om te dragen, maar het houdt haar haren droog en de krullen blijven op de lange termijn mooier.

Nog even op een rijtje: dit wil je voor mixed kids met krullen

 • Goede haarverzorgingsproducten: shampoo, crème (eventueel co-wash, leave-in conditioner en/of locking crème – liefst uit dezelfde lijn, zodat de producten op elkaar zijn afgestemd)
 • Denman Brush
 • Kam met brede tanden (bij Etos verkrijgbaar voor een paar euro)
 • Borstel met varkenshaar
 • Goede haarelastiekjes
 • Als je vlecht: kleine elastiekjes
 • Satijnen kussensloop
 • Satijnen bonnet voor tijdens het slapen
 • Badmuts voor onder de douche
 • Badmuts voor tijdens het zwemmen

Waar koop je producten die geschikt zijn voor de CG methode?

De crème kochten we bij onze kapsalon: Natural Hairlounge. Je kunt de crème online ook halen in diverse webshops. Behalve het product dat wij gebruiken, is er ook een shampoo verkrijgbaar, een haarserum en elixir. De pot is er overigens ook in een kleiner formaat voor € 25,99, mocht je toch liever niet ineens vijfenveertig euro willen besteden aan een haarproduct.

Een online aanrader is verder MyHairshop. Ze verkopen van alles, zowel verzorgingsproducten als accessoires, en bij de meeste producten staat een duidelijke uitleg. Verder kan je bij verschillende drogisterijen ook een aantal dingen krijgen. Het aanbod is hier echter minder uitgebreid en je zal dan altijd goed moeten letten op de ingrediëntenlijst.

Welke producten gebruik jij het liefst om de krullen van je kindje te verzorgen? Heb je aanvullende tips of vragen? Laat het weten in een reactie!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids