Press "Enter" to skip to content

Mixed kids: het geheim om prachtige krullen te krijgen

Met een hoofd vol prachtige krullen springt je kind ongetwijfeld in het oog. Maar het haar van een mixed kid verzorgen is echt anders. Zeker als je zelf glad haar hebt, kan het behoorlijk wennen zijn aan de structuur en verzorging. Sinds er steeds meer bekend is over de curly girl methode, kunnen we gelukkig ook zoveel mogelijk uit de krullen halen. In dit artikel geef ik je de beste tips, vertel ik waar je zeker even zou kunnen kijken voor nog meer advies over krullen en geef ik je ons geheim van die mooie krullenbos van onze middelste dochter. Ontdek dus snel hoe ook jij het haar van je kindje kan verzorgen.

Krullen bij mixed kids

Welk type krul heeft je kindje?

De Curly Girl methode gaat ervan uit dat elk type krul/haar zijn eigen verzorging nodig heeft. Dit wordt aangeduid met een cijfer-lettercombinatie, variërend van 1 tot en met 4. In de praktijk komt dat dus neer op lichte slag tot kroeshaar. Je kunt hier bijvoorbeeld heel gemakkelijk vinden welk krultype je hebt. En twijfel je aan de hand van de tekening? Dan staat eronder heel duidelijk aangegeven met foto’s hoe dat er in de praktijk uit ziet. Zeker het verschil tussen 3B, 3C en 4A kan je toch makkelijker onderscheiden aan de hand van een plaatje.

Waarom zijn krullen zo anders dan glad haar?

Toevallig hebben onze dochters uiteenlopende coupes. De één heeft donkerblonde kleine krullen (type 3B) en de ander vrijwel steil haar. Je kunt daardoor goed de verschillen zien:

 • Glad, niet-krullende haar is over het algemeen gemakkelijker doorkambaar
 • Steil haar klit minder snel en heftig
 • Je kunt steil haar droog doorkammen
 • Het heeft in principe vrijwel geen extra verzorgingsproducten nodig
 • Steil haar lijkt sneller te groeien

Krullen hebben specifieke voeding nodig, vergen iets meer inzet en liefde, maar zien er natuurlijk wel prachtig uit. Zeker als je ze op de juiste manier verzorgt. En ja, dat is soms puzzelen, maar het loont absoluut de moeite. Hoe dit werkt? Daar lees je hieronder van alles over onder het kopje Curly Girl methode. Dat is namelijk dé manier om dat prachtige haar het beste van het beste te geven.

Hoe kam je krullend haar bij mixed kids?

Voor je begint, is het heel belangrijk te weten hoe je precies kamt en verzorgingsproducten aanbrengt op krullend haar. Wanneer je zelf steil haar hebt, zal je er misschien niet aan denken dat je jouw haar anders kamt en borstelt dan dat van je kind. Om krullen goed te verzorgen, is het belangrijk dat het haar vochtig tot nat is. Vervolgens doe je een (leave-in) conditioner in het haar en kamt met een speciale borstel. Op die manier neemt het de verzorgingsproducten beter op en pluist het minder.

curly girl methode toepassen mixed kids

Curly Girl methode: dé manier om de krullen van je zoon of dochter de verzorging te geven die ze nodig hebben

Wat is de Curly Girl methode?

De Bijbel op het gebied van de Curly Girl Methode is natuurlijk het boek Curly Girl, van Lorraine Massey. Hierin staat precies beschreven hoe je eigenlijk moet omgaan met krullen en welke verzorging ze nodig hebben.

Belangrijk om te weten, is dat de meeste reguliere producten uit de drogist – zogenaamd ideaal voor krullend haar – op de lange termijn niet werken. Deze drogen het haar uit, door ingrediënten als alcohol, en kunnen ervoor zorgen dat je haar zwaarder wordt en de krullen uitzakken. Kortom, mijd producten met:

 • Sulfaten
 • Parabenen
 • Alcohol
 • Siliconen
 • Minerale oliën
 • Wax

Hier tegenover staan producten die het haar tot in de kern voeden. En dat is precies wat krullend haar nodig heeft. Kies bijvoorbeeld voor producten die rijk zijn aan arganolie, vitamine B en E. En, een huismiddeltje dat je voor heel veel dingen kunt gebruiken: kokosolie. Hulp nodig bij het aanschaffen van producten? Lees deze tips dan zeker eens door. Ook onderstaand filmpje geeft meer inzicht.

Hoe pas je de Curly Girl methode toe?

Omdat de verzorging van elk type krul en ieder haar weer anders kan zijn, is de keuze voor specifieke haarverzorging ook een kwestie van trial and error. Wat bij de één fantastisch werkt, is voor de ander lastig. Daarom verwijst vrijwel elke kenner naar de speciale Facebookgroep over dit onderwerp, waar je werkelijk alles kan lezen over de verzorging van krullen bij mixed kids. Hier staat welke producten CG-proof zijn, er worden talloze tips gegeven en het is de moeite waard om eens doorheen te gaan.

Waar vind je meer informatie over deze methode en hoe ontdek je wat bij jullie past?

Onderstaande drie bezoek ik altijd als ik een vraag heb over de verzorging van krullen. Bij Charlotte (van Aukjeswereld) kan je bijvoorbeeld duidelijk zien welk effect haar keuze voor deze methode had. Bij Irene van Tante Truus weet alles lees je stap voor stap hoe ze haar eigen prachtige krullen én die van haar mooie mixed kids verzorgt. En tot slot Curlyhairtalk – een website die al meerdere keren genoemd staat in dit artikel: voor mij toch wel de online guru op dit gebied. Hier vind je werkelijk alles wat je moet weten, inclusief hele handige tips waar je zelf nooit aan zou denken.

curly girl tips mixed kids

Ons geheim: zo haal je het meeste uit de prachtige krullen van je mixed kids

Maak het haar eerst vochtig en gebruik meteen een verzorgend product

Hierboven schreef ik het al. Bij krullend haar is het belangrijk dat je het haar eerst vochtig maakt, dan een verzorgend product gebruikt en tot slot pas begint met kammen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het haar breekt. Bovendien is het behoorlijk pijnlijk voor je kindje. Een plantenspuit is ideaal: hiermee kom je makkelijk op alle plekken, zonder dat het haar begint te druipen.

Co-washen

Co-washen is een andere term voor het gebruik van een leave-in conditioner. Deze kan je in het haar doen ná het wassen, zodat de verzorging zijn werk rustig doet. Kies hierbij voor een kindvriendelijke co-wash van een gerenommeerde haarshop, zodat je zeker weet dat er milde ingrediënten in zitten.

Bezoek een krullenkapper

Hiervoor zal je wel flink in de buidel moeten tasten. Een gemiddelde krullenkapper kost richting de honderd euro. Aan de andere kant weet deze precies hoe hij met het haar van je zoon of dochter moet omgaan. Bovendien krijgen ze een keratinebehandeling waar het haar van opknapt. Daarnaast wordt krullend haar het liefst droog geknipt. Wist je dat? Vind je dit te duur, dan is een goede afrokapper natuurlijk een prima alternatief.

Gebruik een föhn met goede diffuser

Zonder diffuser gaan de krullen namelijk sneller pluizen en dat is juist wat je wil voorkomen. Bijkomend voordeel van een föhn met diffuser? Het geeft het haar extra veel volume!

Let er bij kinderen extra goed op dat je niet de warmste stand kiest. Ga liever voor koudere lucht om het haar te drogen.

Koop de juiste borstel

Met een gewone huis-tuin-en-keukenborstel van Hema red je het niet bij een krullend kapsel. Kies liever voor een afrokam, tangle teezer met lange tanden of Denman brush.

Vlecht het haar in na het wassen

Wist je dat wanneer je het haar invlecht, het niet kan gaan klitten? Bovendien blijft de verzorging mooier dan wanneer je het haar los laat. Daarmee maak je het jezelf en je kind bovendien makkelijker. Vlecht het ‘s avonds in en kam het ‘s ochtends nog eens (met gemak) uit. Andere opties:

 • Verdeel het haar in meerdere staartjes
 • Maak meerdere vlechten vanuit de staartjes
 • Vlecht alleen de voorkant in, laat de achterkant los zitten
 • Maak een scheiding aan de linkerkant en maak vooraan drie vlechten naar rechts; de rest laat je lekker los

Borstel eerst de punten en ga dan naar boven

Door onderaan te beginnen, kam je het makkelijker uit. Moet je maar net weten natuurlijk!

Welke producten gebruiken wij?

Op dit moment zijn we fan van Novex. Dit is een Braziliaans merk dat een speciale lijn voor kinderen ontwikkelde. De verpakkingen zijn echt heel vrolijk en te herkennen aan de kenmerkende roze dop. Het ruikt heerlijk en verzorgt de haren goed. Daarnaast staat er een pot Pink in de kast, Puffy hold me down babyGELLE van Frobabies Hair (hoewel ik hier nog niet helemaal weg van ben) en twee producten van CurlyKids. De laatste twee voelen in elk geval heel zacht aan.

Hiernaast hebben we een satijnen kussensloop van Satin Sleepers voor Rose (anti-allergeen en vegan). Zo’n kussensloop zou helpen om je haar in betere conditie te houden en het voorkomt pluizen en klitten. We merken inderdaad dat haar krullen beter vallen. Dat is een combinatie van de CG producten die we gebruiken voor haar kapsel en het kussensloop.

Waar koop je producten die geschikt zijn voor de CG methode?

Een aanrader is MyHairshop. Ze verkopen van alles, zowel verzorgingsproducten als accessoires, en bij de meeste producten staat een duidelijke uitleg. Verder kan je bij verschillende drogisterijen ook een aantal dingen krijgen. Het aanbod is hier echter minder uitgebreid en je zal dan altijd goed moeten letten op de ingrediëntenlijst.

Welke producten gebruik jij het liefst om de krullen van je kindje te verzorgen? Heb je aanvullende tips of vragen? Laat het weten in een reactie!

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij gaat 10% van onze netto inkomsten naar een goed doel. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids