Deze 3 misverstanden over zonbescherming wil je kennen

Dat we moeten smeren hoor en lees je overal. Maar hoe, hoeveel, wanneer… Er bestaan nog weleens wat onduidelijkheden over zonbescherming. Daarom delen we in dit artikel 3 belangrijke misverstanden over zonnebrandcrème die je wil weten, zodat je komende zomer met een gerust hart in de zon kan liggen.

3 misverstanden over zonbescherming

Alleen je huid insmeren is voldoende

We vergeten tijdens het smeren bepaalde plekken. Denk aan de huid rondom je ogen en je neusbrug – plekken die gemakkelijk verbranden. Maar wist je dat ook je lippen zonbescherming nodig hebben? De huid is hier extra kwetsbaar en heeft niet zo’n dikke beschermlaag als de rest van je lijf. Hoewel je hier ook zonnebrand kunt smeren, is een lippenbalsem met UV-bescherming natuurlijk veel fijner. Zoals deze, van Louis Widmer. Daarnaast vergeten we ook vaak onze handen. Gelukkig kan je daar een fijne handcrème voor pakken met factor 10.

fabels uv bescherming zon

Met een getinte of donkere huid hoef je niet te smeren

Hoewel je met een getinte of donkere huid aanzienlijk minder verbrand, is het net zo belangrijk om je goed te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon als bij mensen met een lichte huid. Per slot van rekening kan de huid nog altijd beschadigen en dat wil je hoe dan ook voorkomen! Tip! Kies bij een donkere huid het liefst voor een zonnebrandcrème zonder minerale filters; bij een lichter getinte huid maakt dit minder uit.

Op een bewolkte dag is zonnebrandcrème niet nodig

Wanneer je in de schaduw zit of de wolken voor de zon hangen, is de schadelijke straling minder heftig dan wanneer de zon voluit brandt. Dat mag duidelijk zijn. Toch betekent dit niet dat je helemaal geen last kan hebben van verbranden of beschadiging. Kies daarom altijd voor gezichtsverzorging met SPF, ook op mindere dagen, en smeer je kinderen toch in wanneer het bewolkt is.

En wat is sowieso verstandig?

Een aantal punten waarop je kan letten:

  • Kies minimaal factor 30 en laat je adviseren door een huidspecialist. Met een donkere huidskleur kan de aangeraden beschermingsfactor soms lager liggen.
  • Houd baby’s uit de zon en gebruik aangepaste producten (bijvoorbeeld zonder parfum) voor kinderen
  • Ga niet liggen bakken in de volle zon en koop een parasol met UV-bescherming

Smeer jij je altijd goed in? Of vind je het soms lastig om bij te houden en/of vergeet je bepaalde plekjes ook weleens?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven