Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De 5 grootste misverstanden over andere moeders

Als je andere moeders soms bezig ziet lijkt het wel alsof ze echt alles dik voor elkaar hebben: een strak huishouden, leuke baan, goede vriendengroep, gezellige kinderen en een fijn huwelijk. Maar ondertussen… Deze 5 grootste misverstanden over andere moeders moet je weten!

Andere moeders weten wél waar ze mee bezig zijn

Ik weet nog dat ik net na de geboorte van June vrij onzeker was. Deed ik het allemaal wel goed? Zouden de fouten die ik nu maakte geen problemen opleveren op latere leeftijd? Soms voelde ik me al schuldig als ik haar even huilend moest laten liggen, omdat ik mijn tanden nog stond te poetsen. Verschrikkelijk!

Wanneer ik dan naar andere moeders keek, leken die alles prima voor elkaar te hebben. Ze gingen fluitend door het leven, hadden een fulltime werkweek, brandschoon huis en een lijf waar je U tegen zegt. Zal ongetwijfeld ook samenhangen met mijn perfectionisme, maar daaraan dacht ik te kunnen aflezen dat ik het allemaal fout deed. Zo zijn er een hoop misverstanden over andere moeders. Zoals deze vijf!

De grootste misverstanden over andere moeders

Die andere moeder heeft alles voor elkaar

Misschien beledig ik nu onverhoopt iemand die meent het wél voor elkaar te hebben, maar ik vermoed eigenlijk dat het niemand écht volledig lukt. Althans… Niet zonder hulp.

Want hoe zou je fulltime kunnen werken, maar toch altijd en overal zijn voor je kind, een blinkend huishouden hebben, vrijwilligerswerk doen, verse prakjes maken van ‘vergeten groenten’ uit eigen moestuin, strak in je velletje zitten én genieten van een rijk sociaal leven? Zeker met een baby in huis…?

Je levert altijd ergens op in. Dat is niet erg, maar het kan je wel extreem onzeker maken als een ander alles lijkt te hebben en jou lukt het niet eens om ‘slechts’ je baby te voeden, jezelf te verzorgen én je huishouden een beetje op de rit te hebben.

Probeer dit gevoel dus los te laten. Kijk niet naar andere moeders maar naar jezelf: zolang je kindje tevreden is en jullie voelen je verder goed, dan is zo’n brandschone vloer bijzaak. Echt! Bovendien weet je ook niet wat zij moet doen om de boel zo strak op orde te krijgen en waar die andere moeders op inleveren.

Die andere moeder weet precies waar ze mee bezig is

In dit geval spreek ik maar even voor mezelf: ik heb soms helemaal geen idee waar ik mee bezig ben. Opvoeden zie ik echt als een puzzel waarvan je geen voorbeeld hebt. Je legt de stukjes aan elkaar en hoopt maar dat het past. En behalve de mama’s die ervoor hebben doorgeleerd, geloof ik echt dat iedereen maar iets doet en hoopt dat ze de juiste keuzes maakt. Zolang je opvoedt vanuit de beste intenties en vanuit liefde, geloof ik dat je maar weinig écht fout kan doen.

Zij ‘verwaarloost’ haar kinderen nooit

Neem dit maar met een korreltje zout. Maar volgens mij doen alle mama’s weleens iets dat niet in belang van de kinderen is. Of het nu gaat om ‘even’ een appje checken, op pad gaan met vriendinnen of je partner en de kinderen bij opa en oma parkeren, huilbuien afkopen met een spekkie, je kindje met dikke snotneus naar het kinderdagverblijf brengen omdat je écht iets moet afmaken, ze even televisie laten kijken als je zelf ook doodop bent… We doen allemaal weleens iets waarvan je best weet dat het je niet de Moeder van het Jaar Award oplevert.

Haar kinderen gedragen zich wel netjes

Laatst stond Ro in de supermarkt. Een paar rijen verderop ontstak een kind in woede, omdat hij geen koekje kreeg. De moeder raakte bijna in paniek: alle ogen waren nu op haar gericht, de veroordeling zoemde door de lucht en hij leek niet meer te stoppen.

Op zo’n moment wil je als moeder nog weleens gaan vergelijken: waarom zijn die kinderen wel rustig? Wat doe ik verkeerd? Maar wat je vergeet is dat bijna alle kinderen zo’n drakerige fase doorgaan waarin ze zich misdragen – al dan niet buitenshuis. Puur om jou op de kast te krijgen (en meestal met succes). Je bent hoe dan ook de enige niet. En dat staat los van jou als opvoeder: het is slechts (hoe cliché) een fase!

Baas boven baas: bewust ouderschap en extreem gezond eten

Tegenwoordig weten we veel meer over ouderschap dan vroeger. Gelukkig maar! Anders zouden onze kinderen nog steeds dagelijks in de hoek staan met ezelsoren op hun hoofd en tikte de juf hun vingers aan gort met een liniaal.

Maar een nadeel hieraan is dat je dus ook jezelf allerlei extra regels kunt opleggen om ook aan te moeten voldoen. Volgens fanatici zouden we allemaal borstvoeding moeten geven, verse, biologische hapjes, altijd dragen, slechts verzorgingsproducten gebruiken zonder toegevoegde chemicaliën, onze eigen huishoudelijke middeltjes maken, geen afval produceren, eigen groenten verbouwen, niet mogen vaccineren, suikergebruik voorkomen…

De lijst is zo eindeloos dat je er eigenlijk nooit aan kan voldoen. En moet je dat ook willen? Dat je probeert om je kindje zo gezond mogelijk te laten opgroeien is bewonderenswaardig, maar meer dan je best kan je niet doen. Toch?

Kortom, vertrouw op jezelf en je eigen moedergevoel

Met dit artikel hoop ik vooral alle onzekere moeders een hart onder de riem te steken. Ik ben zeker ook geen supermama, wel eentje die heel veel liefde heeft voor haar kinderen. En aangezien ieder huisje zijn kruisje heeft, is het maar beter om niet te veel te vergelijken.

De één neemt een schoonmaakster in dienst voor het huishouden, de ander weet zich geen raad met de driftbuien van haar kleuter, een derde roept wanhopig geen idee te hebben waar ze mee bezig is… Alle moeders hebben wel iets. Jij waarschijnlijk ook. En dat is oké.

We hebben allemaal onze eigen lessen te leren. Nou, en als er iemand je wel een aantal van die levenslessen leert, is het wel je kind! Echt, het komt allemaal vanzelf wel met de jaren. En tot die tijd ga je gewoon lekker van elkaar genieten met het volste vertrouwen in de goede afloop!

Maken (of maakten) andere moeders jou weleens onzeker? En heb jij ook weleens achteraf pas ontdekt dat zij het ook niet allemaal precies wisten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, conrado – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids