Minimalisme voor beginners: zo breng je orde in de chaos

We leven in een consumptiemaatschappij waar we onze spullen met het grootste gemak vervangen. Tegenwoordig leven we zelfs in zo’n luxe dat de meesten van ons overbodige troep in huis hebben zonder het te merken. Wil je daar bewuster bij stilstaan en minimaliseren, zoals dat zo mooi heet, dan zit je hier goed. Wij delen namelijk 5 tips waarmee je direct aan de slag kan: minimalisme voor beginners dus. Lees snel door, want dat hele ‘ontspullen’ is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!

In 5 stappen op weg naar minder spullen: minimaliseren voor beginners

Begin op een gemakkelijke plek om te minimaliseren

Daar waar de minste emotie aan je spullen kleeft eigenlijk. Dit is ook iets dat Marie Kondo aanraadt: hoe meer gevoel je ervaart bij het zien van een bepaald item, hoe kleiner de kans dat je het weggooit. Logisch. Dat ene beeldje dat je erfde van oma doet je nu eenmaal aanzienlijk meer dan die sokken van de Hema. Kortom, begin ergens waar het makkelijk is om te starten met je reis richting een minimalistisch(er) huishouden. Denk aan de keuken. Daar liggen over het algemeen gebruiksvoorwerpen.

Ruim op wat je al tijden wil opruimen

Misschien heb je een hoek in de schuur ingeruimd voor spullen die nog naar de vuilstort moeten. Of kleding in zakken die je moet wegbrengen. Allemaal zaken die onrust kunnen geven in je hoofd, omdat ze op die eeuwige to do list staan. De oplossing om je huis te detoxen? Actie ondernemen! Zoek uit wat er ligt en breng het weg. Zonder nog eens in de dozen te kijken en verzonken te raken in herinneringen (en, met alle respect, troep) die je al vergeten was. Gewoon de auto in, wegbrengen en door! Ditzelfde geld voor glas dat naar de glasbak moet, statiegeldflessen die je nog kan wegbrengen en die batterijen uit je keukenla.

Ga systematisch te werk

Om de keuken even als voorbeeld te nemen:

 1. Haal het hele keukenkastje leeg
 2. Sorteer je spullen in drie categorieën: noodzakelijk, twijfel en weggooien
 3. Die laatste categorie ruim je meteen op, zodat het nergens meer blijft liggen
 4. De eerste categorie zet je daarna weer terug in de kast – op een logische plek
 5. Alles waarover je twijfelt bekijk je stuk voor stuk. Waarom twijfel je? Heb je het nodig? Vind je het mooi? Gebruik je het überhaupt? Als iets duur was en nog in goede staat, maar je gebruikt het werkelijk nergens voor, kijk dan of je er iemand in je omgeving blij mee kan maken. Heb je het af en toe nodig, zet het terug en beoordeel over een halfjaar of je toch niet zonder kan leven.

Ook: alles dat kapot is, te groot of te klein, mag weg. Je hebt er niks meer aan.

Ontdoe je van alle dubbele exemplaren

Een andere punt dat aansluit op het bovenste: als je dubbele exemplaren hebt, doe die dan weg. Hoeveel snijplanken heb je bijvoorbeeld nodig? En wat denk je van knoflookpersen, messensets, bakjes, misschien koffiezetapparaten en waterkokers, tot zelfs taartvormen in precies dezelfde maat. Tenzij je op grote schaal taarten bakt, heb je daar eigenlijk niks aan.

Hoe noodzakelijk is iets voor je leven?

Misschien heb je een berg dvd’s waar ooit kapitalen in ging zitten. Of heel veel boeken in de kast. Het is de vraag of je alles daadwerkelijk nodig hebt. Hoe vaak kijken jullie die films eigenlijk nog? En die boeken, lees je ze meerdere keren of maar eenmalig? Tips die hierbij van pas komen:

 • Staat een film inmiddels op Netflix of Videoland, dan kan hij weg (naar een koopjeshoek, Marktplaats, tweedehands winkel of een bekende die hem graag nog wil zien)
 • Lees je het boek nooit meer? Dan kan je hem weg doen: naar een bekende, leg hem ergens neer als zwerfboek, verkoop of geef het aan de tweedehands winkel.
 • Maak je er regelmatig gebruik van in het dagelijks leven? Is het iets dat je op jaarbasis toch wel een paar keer pakt? Of ligt het weg te stoppen en kom je iets elke opruimronde tegen? In dat laatste geval kan het goed zijn om eindelijk afscheid te nemen.

Minimalisme, wat is dat eigenlijk?

Vaak wordt minimalisme spottend gezien als een lege kamer waarin eigenlijk niets staat, omdat je leeft zonder spullen. Dat klopt natuurlijk niet. Minimalisme is een leefstijl waarbij voorop staat dat je bewuste aankopen doet. Dus niet omdat het toevallig ‘in’ is of op Pinterest zo mooi staat, maar omdat je het daadwerkelijk nodig hebt. De overdaad aan aankopen die tegenwoordig wordt gedaan (en extra gestimuleerd via AliExpress, Wish, Action en andere prijsknallers) hoeft namelijk helemaal niet. Zo verergeren we de wereldwijde berg afval alleen maar meer. Kortom, minimalisme is een bewuste keus voor jezelf, je huis én het milieu waarvan je daadwerkelijk gelukkiger wordt.

De voordelen van minimalisme

 • Je gaat sneller voor kwaliteit
 • Minder stress in je leven
 • Je raakt minder snel iets kwijt, omdat je meer overzicht hebt
 • Het bespaart geld, omdat je geen ‘snelle aankopen’ meer doet
 • Beter voor het milieu

Goed om van jongs af aan te beginnen

Door je kinderen vanaf jonge leeftijd het goede voorbeeld te geven, voorkom je dat zij eindigen met een veel te grote hoeveelheid speelgoed. zo kan je twee keer per jaar hun spullen doornemen en weggooien/weggeven waar ze niks mee doen. En zijn ze te groot? Dan berg je het eventueel op zolder op voor een broertje of zusje.

Hoe voorkom je een nieuwe berg onrust?

Misschien heb je hard gewerkt, is je huis veel rustiger en heb je in je lades weer ruimte om nieuwe spullen kwijt te kunnen. Dit kan een valkuil worden (zoals iemand die 5 kilo kwijt is, meent best wel weer eens een koekje te kunnen nemen). Minimalisme is een manier van leven. Hoe je nieuwe ’troep’ voorkomt?

 1. Geef aan bij vrienden en familie dat je voor je verjaardag nuttige spullen wil, een activiteit of misschien zelfs gewoon niets.
 2. Denk bij iedere nieuwe aankoop serieus na: heb je het daadwerkelijk nodig? Waarom wil je het? En slaap er soms een nachtje over. De volgende dag weet je vaak beter of je het nog steeds graag wil of toch niet echt.
 3. Beschouw de lades en kasten niet als iets dat vol móet. Ruimte geeft rust.

Minimalisme is dus een manier van leven waar je veel voordeel aan hebt. Met bovenstaande tips kan je als beginner laagdrempelig aan de slag om (blijvend) te ontspullen. Vind jij het lastig om iets weg te gooien? Herken je die plek waar je spullen neerzet ‘om nog weg te gooien’? En hoe vaak ruim jij echt grondig op in huis? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven