Ben je het jagen en verzamelen nooit helemaal ontgroeid? Staat je huis vol spullen en overzie je het soms niet meer? Zou je minder werk willen hebben aan je huishouden, maar weet je niet goed hoe? Dan zit je hier op de juiste plek! In dit artikel vind je namelijk tips om je te ontdoen van de mentale last die gepaard gaat met een te veel aan spullen. Je zal merken dat ontspullen en minimaliseren helpt om je leven makkelijker te maken én lichter. Hieronder vind je daarom mijn ervaring én lees je 5 tips voor beginners die je helpen te minimaliseren.
Minimaliseren voor beginners? 5 simpele stappen
Begin op een gemakkelijke plek om te minimaliseren
Bij voorkeur start je op een plek waar de minste emoties aan je spullen kleven. Dit is waarom Marie Kondo aanraadt te beginnen in je kledingkast. Simpelweg omdat items waar je veel bij voelt, zoals een beeldje van je oma, veel lastiger weg te gooien zijn dan die simpele zwarte onderbroek waar een gaatje in zit. Een andere plek waar je kunt starten is de keuken. Hier liggen vooral gebruiksvoorwerpen en kan je redelijk makkelijk orde op zaken stellen.
Ga systematisch te werk
Wanneer je een keus hebt gemaakt, haal je alles tevoorschijn. We blijven even in de keuken:
- Haal keukenkastjes leeg en zet alles zichtbaar neer.
- Sorteer je spullen op categorie. Dus de glazen, pannen, kommetjes en borden bij elkaar.
- Ga dan per categorie aan de slag.
Je ruimt hierbij nog niets op, maar kijkt vooral naar een aantal dingen. Vind je het nog mooi? Is het heel? Kleeft er emotionele waarde aan? Gebruik je het daadwerkelijk? Moet het in deze ruimte staan?
Voorbeeld
Je hebt een paar soepkommen van je opa en oma gekregen, na hun overlijden. Ze staan in je kast, maar eigenlijk wil je ze niet gebruiken. Misschien uit angst dat iemand ze kapot maakt. Wellicht omdat je ze stiekem helemaal niet zo mooi vindt, maar ze je wel meenemen naar die warme kerstdagen bij hen thuis. Je hoeft ze dan niet weg te doen. Een optie is om één soepkom te bewaren op zolder, in een aparte doos vol herinneringen. Een andere optie is om ze allemaal boven te zetten en alleen tevoorschijn te halen met de feestdagen of wanneer je kinderen groot genoeg zijn om er zorgvuldig mee om te gaan.
Voorbeeld
Ongemerkt heb je meer dan twintig glazen in je keukenkastje. Geen enkele set is meer compleet, je viert niet op regelmatige basis een grootschalige verjaardag en hebt een redelijk klein gezin. Denk dan in oplossing. Vaak kan je de helft wegdoen. Dat geeft ruimte in je kastjes, waardoor je de glazen zodanig kunt neerzetten dat je overzicht hebt. Vier je weleens een groter feestje, maar heb je de glazen op dagelijkse basis niet nodig? Zet dan een deel weg of leen glazen als het weer zover is. Wel een groter gezin? Leer de kinderen aan om hun glas overdag af te wassen. Zo kan je met minder toe.
Hoe noodzakelijk is iets voor je leven?
Misschien heb je een berg dvd’s waar ooit kapitalen in ging zitten. Of heel veel boeken in de kast. Het is de vraag of je alles daadwerkelijk nodig hebt. Hoe vaak kijken jullie die films eigenlijk nog? En die boeken, lees je ze meerdere keren of maar eenmalig? Tips die hierbij van pas komen:
- Staat een film inmiddels op Netflix of Videoland, dan kan hij weg (naar een koopjeshoek, Marktplaats, tweedehands winkel of een bekende die hem graag nog wil zien)
- Lees je het boek nooit meer? Geef het dan aan een ander: naar een bekende, leg hem ergens neer als zwerfboek, verkoop of geef het aan de tweedehands winkel.
- Maak je er regelmatig gebruik van in het dagelijks leven? Is het iets dat je op jaarbasis toch wel een paar keer pakt? Of ligt het weg te stoppen en kom je iets elke opruimronde tegen? In dat laatste geval is het goed om eindelijk afscheid te nemen.
Ontdoe je van alle dubbele exemplaren
Een andere punt dat aansluit op het bovenste: als je dubbele exemplaren hebt, doe die dan weg. Hoeveel snijplanken heb je bijvoorbeeld nodig? En wat denk je van knoflookpersen, messensets, bakjes, misschien koffiezetapparaten en waterkokers, tot zelfs taartvormen in precies dezelfde maat. Tenzij je op grote schaal taarten bakt, heb je daar eigenlijk niks aan. Dat kan allemaal weg.
Ruim overbodige rommel meteen op
Ben je nog niet gewend aan een minimalistische levensstijl? Dan verplaats je waarschijnlijk regelmatig je rommel. Van de huiskamer naar de schuur, voor de kringloop of de stort. Vervolgens staat het daar weken stof te vangen. Er is maar één oplossing om je huis te detoxen: meteen actie ondernemen.
- Plan een dag in voor het opruimen en vervolgens meteen eentje voor het wegbrengen van overtollige spullen.
- Zoek uit wat je nog meer hebt staan en zet het in de auto. En nee, niet nog even kijken wat je ook alweer in die doos hebt gestopt. Je wilde het niet voor niets weggooien.
Eigenlijk kan je ditzelfde ook toepassen op je dagelijks leven. Heb je een leeg potje? Breng het dan direct naar de glasbak. Statiegeldflessen? Lever die regelmatig in bij de supermarkt of bezorgdienst. Krijg je papieren binnen van een instantie? Open de envelop, lees de brief en berg hem op in je map (of gooi hem direct in de papierbak).
Minimalisme, wat is dat eigenlijk?
Vaak wordt minimalisme spottend gezien als een lege kamer waarin eigenlijk niets staat, omdat je leeft zonder spullen. Dat klopt natuurlijk niet. Minimalisme is een leefstijl waarbij voorop staat dat je bewuste aankopen doet. Dus niet omdat het toevallig ‘in’ is of op Pinterest zo mooi staat, maar omdat je het daadwerkelijk nodig hebt. De overdaad aan aankopen die tegenwoordig wordt gedaan (en extra gestimuleerd via AliExpress, Wish, Action en andere prijsknallers) hoeft namelijk helemaal niet. Zo verergeren we de wereldwijde berg afval alleen maar meer. Kortom, minimalisme is een bewuste keus voor jezelf, je huis én het milieu waarvan je daadwerkelijk gelukkiger wordt.
De voordelen van minimalisme
- Je gaat sneller voor kwaliteit en spullen in huis waar je een blij gevoel van krijgt
- Minder stress in je leven
- Je raakt minder snel iets kwijt, omdat je meer overzicht hebt
- Het bespaart geld, omdat je geen ‘snelle aankopen’ meer doet
- Beter voor het milieu
Goed voorbeeld voor je kinderen
Door je kinderen vanaf jonge leeftijd het goede voorbeeld te geven, voorkom je dat zij eindigen met een veel te grote hoeveelheid speelgoed. zo kan je twee keer per jaar hun spullen doornemen en weggooien/weggeven waar ze niks mee doen. En zijn ze te groot? Dan berg je het eventueel op zolder op voor een broertje of zusje of maak je er een ander kindje blij mee.
Hoe voorkom je een nieuwe berg onrust?
Nadat je bovenstaande tips hebt afgelopen, heb je hard gewerkt, is je huis veel rustiger en heb je in je lades weer ruimte om nieuwe spullen kwijt te kunnen. Dit kan een valkuil worden (zoals iemand die 5 kilo kwijt is, meent best wel weer eens een koekje te kunnen nemen – ook dat ben ik namelijk). Maar: minimalisme is een manier van leven. Hoe je nieuwe ’troep’ voorkomt?
- Geef aan bij vrienden en familie dat je voor je verjaardag nuttige spullen wil, een activiteit of misschien zelfs gewoon niets.
- Denk bij iedere nieuwe aankoop serieus na: heb je het daadwerkelijk nodig? Waarom wil je het? En slaap er soms een nachtje over. De volgende dag weet je vaak beter of je het nog steeds graag wil of toch niet echt.
- Beschouw de lades en kasten niet als iets dat vol móet. Ruimte geeft rust.
Mijn ervaring: wat minimalistischer leven voor me deed?
Als jong meisje had ik al veel spullen. Dat bleef. Zodanig dat Ro tijdens de laatste verhuizing met opgetrokken wenkbrauwen keek naar de berg troep die maar moest worden ingeladen. Waar we een klein driekamerappartement mee vulden, kreeg nu een plek in een eengezinswoning mét flinke zolder. Oeps!
Een viertal keer nesteldrang later ben ik nog steeds geen minimalist in de puurste zin van het woord. Wel is het huis grotendeels ontdaan van overbodige ellende en schep ik er tegenwoordig plezier in om spullen weg te doen. Het ruimt op, zowel in mijn huis als mijn hoofd. Regelmatig loop ik daarom elke ruimte na om te zien wat er nog staat. Sommige dingen stel ik uit, zoals erfstukken of andere persoonlijke items waarvan ik nog geen afstand kan nemen. Gaandeweg verdwijnt er echter steeds meer richting de kringloop, Marktplaats of de kliko.
Waar ik vooral blij van word, is rust in huis. Dat je in een oogopslag je woonkamer overziet, bijvoorbeeld, of je keukenkastjes kunt openen zonder dat de hele inhoud over je heen stort. Het werkt bovendien als een trein in het huishouden. Ik ben de helft sneller klaar en hoef niet bang te zijn als iemand de kast(en) opentrekt. Ik kan het iedereen aanraden!
Disclaimer
Verwacht geen wonderen. Je hoeft niet in één dag een praktisch leeg huis over te houden aan je opruimwoede of afstand te doen van niet-functionele items waar je wel blij van wordt. Ontdoe jezelf vooral van ballast – ik denk dat dat in de kern is waar minimalisme over gaat. Houd over wat je nodig hebt, waar je gelukkig van wordt en wat sfeer geeft. De rest is vaak onnodig. En hoe meer je oefent, hoe beter het wegdoen lukt.
Minimalisme is dus een manier van leven waar je veel voordeel aan hebt. Met bovenstaande tips kan je als beginner laagdrempelig aan de slag om (blijvend) te ontspullen. Vind jij het lastig om iets weg te gooien? Herken je die plek waar je spullen neerzet ‘om nog weg te gooien’? En hoe vaak ruim jij echt grondig op in huis? Laat het ons weten in de reacties!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Followtheflow – Shutterstock
Pingback: De grootste voordelen van (duurzaam) ontspullen -
Pingback: Hekel aan het huishouden? Maak het leuk in 7 stappen! -