Minder stress tijdens de avondspits in 10 slimme stappen

De uren na het avondeten, ook wel bekend als de avondspits, kunnen behoorlijk hectisch zijn. Je bent zelf misschien moe na een lange dag, wil het liefst dat ze snel op bed liggen en direct slapen. Juist dan denken de kinderen er zelf vaak anders over. Dit heeft een negatieve invloed op het slaapritueel dat jullie misschien al hanteren. Omdat het prettiger is de dag samen op een rustige manier af te sluiten, zonder ergernissen of boos worden, delen we in dit artikel handige tips. Zo overleef ook jij de avondspits zonder stress!

De avondspits: dit is waarom ze het zo noemen

Rennen, vliegen, ‘vechten’

Aan het begin van de avond zijn de meeste mensen best moe, of je nu een hele dag buiten de deur werkt of thuis rondrent met de kinderen. Zo’n avondspits vergt dan al snel (te) veel van je. Zeker als je daarna nog wat tijd met je man wil doorbrengen, wil lezen of een serie hoopt te kunnen kijken. Ook de kinderen zijn vaak al vermoeid wanneer je ze naar bed brengt, hoewel ze genoeg energie hebben om tegen je in te gaan en te discussiëren over van alles en nog wat.

Gehaast het riedeltje afdraaien

Wat je vaak ziet is dat ouders, wij ook, het bekende riedeltje zo snel mogelijk proberen af te draaien. Zo zouden de kinderen theoretisch gezien sneller liggen en slapen, kan jij eindelijk wat tijd voor jezelf nemen en zelf naar bed. De praktijk werkt echter vaak anders. Als jij haast hebt, voelen kinderen dat haarfijn aan en doen ze alles wat in hun macht ligt om je toch langer bij zich te houden. Soms door dwars te liggen, een andere keer met een huilbui of boosheid. Onderstaande tips helpen je om de rust te bewaren en te zorgen dat je kinderen het gevoel hebben dat ze genoeg aandacht krijgen, terwijl jij nog tijd overhoudt aan het eind van de avond.

Minder strijd tijdens de avondspits in 10 handige stappen

Maak een wandeling na het eten

Misschien niet de tip waarop je zat te wachten, maar het helpt wel als je allemaal even naar buiten bent geweest. Waarom?

  • Wandelen na het eten geeft nieuwe energie (die je goed kunt gebruiken)
  • Goed voor de spijsvertering en je algehele gezondheid
  • Stressniveau daalt, zeker als je de natuur opzoekt – en dat is na een lange dag ook goed voor jou
  • Helpt je beter te slapen

En vooral dat laatste punt komt goed van pas bij en met kinderen. Door even een ommetje te maken, een halfuur is echt meer dan voldoende, kunnen ze hun energie er eventueel uitgooien en hun verhaal doen. Bij thuiskomst lekker onder een warme douche, dan de pyjama’s aan en nog een verhaaltje. Goed voor iedereen.

Verzin een vast slaapritueel dat voor jullie werkt

Geen kind is hetzelfde. Je kan daarom niet direct één slaapritueel verzinnen dat bij alle kinderen werkt, dus kijk per kind waar hun behoeften liggen. Zo vindt je dochter het misschien heerlijk om na een lange schooldag tot rust te komen onder de douche, terwijl je zoon zich het liefst ’s ochtends wast om goed wakker te kunnen worden. Of misschien is het een mogelijkheid dat je kinderen direct na het avondeten douchen, dan beneden nog even een spelletje mogen doen of tv kunnen kijken en daarna naar bed gaan.

Op die manier voorkom je dat ze eigenlijk veel te moe zijn om nog te gaan douchen en dat daar de frustratie al start. Verder kan je nadenken over zaken als voorlezen: lees jij voor of laat je het de kinderen doen? Als hulp kan je een schema tekenen met daarin alle stappen die jullie zetten voor het slapen. Denk aan:

  • Naar boven
  • Douchen
  • Tanden poetsen
  • Plassen/schone luier
  • Haren kammen
  • Insmeren
  • Ondergoed en pyjama aan voor de nacht
  • Praten over de afgelopen dag
  • Voorlezen
  • Liedje zingen
  • Kusjes geven
  • Slapen

Vaak merk je al verschil als ze het ritueel oppikken. Weten wat ze kunnen verwachten, biedt kinderen veiligheid en rust. De discussies worden vanzelf minder wanneer ze op tijd in bed liggen en eventueel het gevoel krijgen dat er meer aandacht voor hen is. De avondspits wordt zo ook vanzelf weer leuker.

Zoek oplossingen voor bepaalde knelpunten

Soms verloopt alles moeizaam, maar het kan ook zijn dat je elke avond tegen één specifiek punt aanloopt. In dat geval is het slim om er echt even goed voor te zitten en te bedenken hoe je dit kunt oplossen. Vindt jouw (temperamentvolle) kind haar pyjama bijvoorbeeld niet lekker zitten en voert ze daar dagelijks discussies over?

  • Vraag waar het aan scheelt. Zitten ze niet lekker? Is het te warm of juist te koud? Kijk of je daar iets aan kunt doen.
  • Gaat het om zeggenschap? Laat haar dan zelf de pyjama uitkiezen voor het slapen gaan, met de afspraak dat eens gekozen ook gekozen blijft.
  • Is er eentje favoriet? Koop dan meerdere exemplaren van deze pyjama.
  • Kijk of een nachtpon bevalt (of misschien willen ze slapen in hun ondergoed?)
  • Omdenken: laat je kind slapen in de kleding voor morgen, zoals Fleur deed.

Door te ontdekken waar het precies aan scheelt, help je je kind en haal je de angel uit de situatie. De avondspits verloopt vaak rustiger als je geen strijd hoeft te voeren over details.

Zorg dat je zelf geen haast hebt

Kinderen voelen haarfijn aan dat jij op dat moment liever beneden op de bank had gezeten. Behalve dat dit geen prettig gevoel is voor je kind, werkt het ook vaak averechts. Zij worden dwarser, vragen nog meer aandacht en tijd, jij snakt nog meer naar wat tijd voor jezelf. Het enige dat helpt, is je planning loslaten en even ‘in het moment’ te zijn.

Vergeet niet dat dit de periode is waarin je herinneringen maakt. Over een paar jaar hebben ze je steeds minder nodig en kan je niet meer samen op bed ploffen, een boekje voorlezen en kroelen tot ze in je armen in slaap vallen. Door anders naar de avondspits te gaan kijken, kan je er vaak ook weer energie uithalen voor jezelf.

Kijk naar je kind en het verloop van de dag

Het is belangrijk om goed te letten op signalen van vermoeidheid, zoals je dat bij je baby waarschijnlijk ook deed. Bij oudere kinderen zijn de symptomen weliswaar iets subtieler, maar je kan nog steeds zien dat het bedtijd is. Hoe?

  • Gapen
  • Rode wangen
  • Staren
  • Jengelen, zeuren, mopperen
  • Slecht luisteren en (jouw) grenzen verkennen
  • Overactiviteit

Als je merkt dat je kind (over)vermoeidheidssignalen vertoont, begin dan aan het avondritueel. Ook als het vroeger is dan normaal. Je kunt kiezen voor een korter voorleesverhaal, zoals Dikkie Dik of Jip en Janneke, zodat ze sneller kunnen gaan slapen. Bijkomend voordeel is dat je, omdat je kind iets eerder naar bed gaat, je ook meer tijd hebt om nog even te kletsen over de dag.

Verdeel de taken samen

Zit je zelf niet lekker in je vel of ben je vermoeid? Kijk dan of jullie de taken kunnen verdelen. Misschien wil je partner ze onder de douche zetten en doe jij het voorleesgedeelte (of andersom)? Je kunt ook kiezen om de kinderen om de dag naar bed te brengen. Of wanneer jij de één doet, hij de ander voor zijn rekening neemt.

Probeer hoe dan ook te zoeken naar een avondspits waarmee je de lasten verlicht en waardoor het weer plezieriger wordt. Voor je kinderen is het fijn omdat ze exclusieve tijd krijgen met één van jullie. En het leuke voor jezelf is dat je op deze manier ook uiteindelijk meer avond samen overhoudt. Kan je mooi nog even bijkletsen, die ene serie kijken of een spelletje spelen.

Neem de tijd om de dag te verwerken

Zelf herken je waarschijnlijk wel dat je met een ‘vol hoofd’ niet kunt slapen. Dat werkt voor kinderen precies zo. Het kan prettig zijn om de dag te verwerken voor ze echt in slaap vallen. Een dagboekje kunt is een leuke ondersteuning. Dat kan prima vanaf de kleutertijd. Ze leren hun gevoelens onder woorden brengen, schrijven (samen met jou) de dag van zich af en ordenen zo de gebeurtenissen.

Vind je een los dagboek wat saai of misschien lastig? Dan is Slaapklets ook een idee. In dit boekje staan emoties die ze kunnen aankruisen, bedachte vragen en elke dag een spelletje. Daarmee geeft het iets van leiding aan de manier waarop je de dag samen kunt beschrijven.

Blijf nog even rommelen boven

Heeft jouw dreumes, peuter of kleuter moeite om te blijven liggen in bed? Blijf dan nog even rommelen. Soms komt het doordat ze een beetje bang zijn om te gaan slapen; een andere keer willen ze gewoon je aanwezigheid ‘voelen’. Vaak vallen ze dan sneller in slaap.

Blijf consequent

Het moeilijkste van allemaal, maar wel noodzaak als je kind ervan houdt te gaan spoken ’s avonds. Blijf ze consequent terugbrengen naar hun kamer. Probeer ervoor te zorgen dat ze niet kunnen gaan klieren onderling of je andere kind(eren) wakker maken. Bedtijd is bedtijd.

Maar: durf ook hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. Kinderen kunnen ongelooflijk volhardend zijn en dat vreet energie. Bovendien kom je soms in een vicieuze cirkel terecht. Iemand van buitenaf kijkt met een frisse blik en kan je soms een stuk beter helpen. Bovendien, als jij steeds minder energie hebt, is het behoorlijk lastig om vasthoudend te blijven. Zeker als je kind ’s nachts naast je kruipt.

Laat ze af en toe ergens logeren als ze daaraan toe zijn

Zo nu en dan kan het heel fijn zijn om in alle stilte je avondeten te eten en daarna allebei op de bank te ploffen. Of uit eten te gaan zonder zorgen. Laat de avondspits en eventuele drukte voor een dagje over aan opa en oma of misschien kunnen ze logeren bij een vriendje of vriendinnetje, dan kan je er morgen weer fris en fruitig tegenaan!

Hoe ervaar jij het moment voor je kinderen naar bed gaan? Is de avondspits bij jullie druk en erg stressvol of hebben jullie je weg er inmiddels wel in gevonden? Toevoegingen en gouden tips zijn natuurlijk altijd welkom! We lezen graag in de reacties hoe het bij jullie thuis gaat.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Nick Fedirko – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven