Het slaapritueel kan na een drukke dag best pittig zijn. Misschien ben je zelf doodop en heb je niet veel zin meer in de avondspits. Toch is het fijn om samen de dag rustig af te sluiten. Hoe je de avondspits overleeft zonder stress? In deze blog vertel ik je er alles over!
Ze noemen het niet voor niets avondspits
Rennen, vliegen en ‘vechten’
Het maakt niet zo heel veel uit of je een hele dag op je werk zat of thuis bent met de kinderen; de avondspits neemt al snel een flinke hap uit je energievoorraad. Als je niet uitkijkt althans. Kinderen zijn vaak al moe tegen de tijd dat je ze naar bed brengt, maar strijdbaar genoeg om te kijken in hoeverre ze nog kunnen lijntrekken of om een discussie te starten.
Vermoeiend na een lange dag
Als je zelf ook een lange dag hebt gehad, heb je hier helemaal geen trek in. Het liefst zou je gewoon zien dat de kinderen zonder gedoe meewerken en in hun bed gaan liggen, braaf luisteren naar het voorleesboek en dan na een kus zoetjes in slaap vallen. Maar zo werken kinderen helaas meestal niet.
Daarom hieronder 8 slimme tips!
Minder strijd tijdens de avondspits in 8 handige stappen
Verzin een vast slaapritueel dat voor jullie werkt
Voor ieder gezin is dat anders. Het ligt natuurlijk ook aan de kinderen die je hebt: de één heeft er baat bij om tot rust te komen met een warme douche voor het slapengaan en de ander wordt daar juist wakker van. Kijk daarbij ook naar jezelf: steek je liever je tijd en energie in voorlezen, laat dan het douchen voor morgenochtend.
Soms helpt het ook om er plaatjes bij te maken. Je kan bijvoorbeeld een soort kalender tekenen met daarop alle stappen van ons slaapritueel die je moet doorlopen voor de kinderen gaan slapen. Denk aan:
- Naar boven
- Douchen
- Tanden poetsen
- Plassen/schone luier
- Haren kammen
- Insmeren
- Ondergoed en pyjama aan voor de nacht
- Voorlezen
- Liedje zingen
- Kusjes geven
- Slapen
Als het vaste ritueel erin zit, merk je vaak al snel verschil. De discussies worden minder en de avondspits relaxtger.
Zoek oplossingen voor de knelpunten
Denk creatief. Voert jouw (temperamentvolle) kind het liefst urenlange discussies over de pyjama die ze die avond aanmoet?
- Maak het jezelf makkelijker en laat ze hem vooraf uitkiezen (waarbij je afspreekt dat dit hem wordt; anders slaapt ze maar in haar ondergoed).
- Koop, à la Bert en Ernie, gewoon meerdere exemplaren van één pyjama.
- Laat je dochter voor het slapen gaan kiezen uit twee pyjama’s om verdere discussie in de kiem te smoren.
Kortom, probeer het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken op de momenten die het zwaarst zijn. Hebben ze enorm veel energie voor ze moeten gaan liggen? Laat ze dat er dan eerst uitgooien voor je iets rustigers wil gaan doen als voorlezen.
Zorg dat je geen haast hebt
Net zoals tijdens het doen van je boodschappen met een peuter, helpt het ook om tijdens de avondspits geen haast te hebben. Kinderen voelen het haarfijn aan als je op dat moment liever onderuit gezakt op de bank had gelegen. Raffel het ritueel niet af, maar neem bewust je tijd voor de kinderen.
Vind je het lastig om je vermoeidheid los te laten? Neem dan heel even een minuut (of twee) voor jezelf op het toilet, terwijl je man nog even met ze kletst aan tafel. Daarna diep in en uit ademen en je schouders eronder. Vergeet niet dat je dit moment later keihard gaat koesteren – als ze zichzelf naar bed brengen en je geen momentje meer samen hebben. En helpt dat allemaal niet? Vraag dan of je man het vandaag kan overnemen.
Kijk naar je kind en het verloop van de dag
Hoewel regelmaat heel goed is, kan het zo zijn dat je kind helemaal kapot is na een dag buitenspelen. Kies dan een korter verhaaltje uit (Dikkie Dik of Jip en Janneke) zodat ze sneller kunnen gaan slapen. Hebben ze echter iets spannends meegemaakt, neem dan juist iets meer tijd.
Verdeel de taken samen
Het kan enorm schelen als je de kinderen om de dag naar bed brengt. Of wanneer jij de één doet, hij de ander. Probeer te zoeken naar een verdeling waar jullie avondspits een stuk relaxter van wordt; het schiet ook niet op als je het komende anderhalf uur bezig bent om iedereen in zijn bed te krijgen. Bovendien hou je zo meer tijd samen over.
Hoe minder stress de avondspits jullie oplevert, des te leuker het is om daarna op de bank te ploffen met een goede film op Netflix of jullie favoriete serie.
Blijf nog even rommelen boven
Heeft jouw dreumes, peuter of kleuter moeite om te blijven liggen in bed? Blijf dan nog even rommelen. Soms komt het doordat ze een beetje bang zijn om te gaan slapen; een andere keer willen ze gewoon je aanwezigheid ‘voelen’. Vaak vallen ze dan sneller in slaap.
Blijf consequent
Het moeilijkste van allemaal, maar wel noodzaak als je kind ervan houdt te gaan spoken ’s avonds. Blijf ze consequent terugbrengen naar hun kamer. Probeer ervoor te zorgen dat ze niet kunnen gaan klieren onderling. Bedtijd is bedtijd.
Maar: durf ook hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. Kinderen kunnen ongelooflijk volhardend zijn en dat vreet energie. Bovendien kom je soms in een vicieuze cirkel terecht. Iemand van buitenaf kijkt met een frisse blik en kan je soms een stuk beter helpen. Bovendien, als jij steeds minder energie hebt, is het behoorlijk lastig om consequent te blijven. Zeker als je kind ’s nachts naast je kruipt.
Laat ze af en toe ergens logeren als ze daaraan toe zijn
Zo nu en dan kan het heel fijn zijn om in alle stilte je avondeten te eten en daarna allebei op de bank te ploffen. Of uit eten te gaan zonder zorgen. Laat de avondspits en eventuele drukte voor een dagje over aan opa en oma of misschien kunnen ze logeren bij een vriendje of vriendinnetje, dan kan je er morgen weer fris en fruitig tegenaan!
Hoe ervaar jij het moment voor je kinderen naar bed gaan? Is de avondspits bij jullie druk en erg stressvol of hebben jullie je weg er inmiddels wel in gevonden? Toevoegingen en gouden tips zijn natuurlijk altijd welkom! We lezen graag in de reacties hoe het bij jullie thuis gaat.
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Wees de eerste om reactie te geven