milieuvriendelijke uitvaart tips duurzaamheid

Milieuvriendelijke opties om een uitvaart duurzamer te maken

Duurzaamheid is tegenwoordig een erg belangrijk thema. Steeds meer mensen streven ernaar om milieuvriendelijke keuzes te maken, ook als het bijvoorbeeld gaat om afscheid nemen van dierbaren of het regelen van de eigen uitvaart. Er is steeds meer bekend over wat voor impact traditionele uitvaarten hebben op het milieu. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor een duurzame uitvaart. In dit artikel zullen we uitleggen wat zo’n uitvaart kan inhouden en hoe je betere keuzes maakt voor het milieu.

Waarom een duurzame uitvaart?

Wil je een duurzame uitvaart regelen? Dan draag je niet alleen op een positievere manier bij aan het milieu, maar het is ook een respectvolle manier om afscheid te nemen van de overledene. Door te kiezen voor milieuvriendelijke opties bij het regelen van een uitvaart, verminder je op je eigen manier milieuvervuiling en bied je een duurzaam eerbetoon aan je dierbare.

Wat de impact is van een reguliere uitvaart op het milieu?

Een crematie stoot 208 kilogram CO₂ uit. Het grootste deel van deze uitstoot komt van het verbrandingsproces zelf. Dit is vergelijkbaar met een vlucht van Nederland naar Spanje. Misschien denk je dat begraven minder uitstoot heeft, maar ook dat valt nog best tegen. Hoewel het begraven zelf natuurlijk niet zo schadelijk voor het milieu is als het cremeren, komt er nog best wat CO₂ vrij bij het vervoeren van de grafsteen of het grafmonument; gemiddeld zo’n 95 kilogram.

Biologisch afbreekbare alternatieven

Denk je weleens na over hoe jij je eigen uitvaart (of die van een dierbare) duurzamer kunt maken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Denk aan biologisch afbreekbare materialen als alternatief. Gaat het om een begrafenis? Kies dan bijvoorbeeld voor een uitvaartkist gemaakt van wilgentenen of van onbewerkt Nederlands hout. Als de overledene wordt gecremeerd, kun je kiezen voor een biologische urn. Deze kan na verloop van tijd afbreken in de natuur, zonder dat er schadelijke stoffen achterblijven.

Bij een uitvaart wordt de overledene vaak zichtbaar opgebaard, zodat nabestaanden nog voor een laatste keer afscheid kunnen nemen. Hoewel dit vaak in een grafkist is, kan de overledene ook opgebaard worden op een opbaarplank. Dit is een duurzaam alternatief voor een kist. Dit geeft sommige nabestaanden bovendien een minder kil gevoel dan een reguliere kist, omdat de overledene in een lijkwade gewikkeld ligt en dichterbij voelt. Ook is het mogelijk om zelf een houten opbaarplank te maken, om de uitvaart persoonlijker te laten voelen.

Andere duurzame alternatieven

Daarnaast zijn er nog andere duurzame alternatieven voor verschillende aspecten binnen een uitvaart. Denk aan digitale rouwkaarten of rouwkaarten gemaakt van duurzaam en gerecycled papier. Ook kun je kiezen voor bloemen uit eigen tuin, zodat je zeker weet dat deze geen pesticiden bevatten. Of kies je voor een elektrische rouwauto om de uitstoot te verminderen? Er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden om een uitvaart duurzaam te maken.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©artjazz – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *