Dit heb je nodig voor een milieuvriendelijke kinderkamer

De keuze in ecologisch verantwoorde en duurzame producten is gelukkig steeds ruimer. Het is dus tegenwoordig een stuk makkelijker om een mooie, milieuvriendelijke kinderkamer neer te zetten. Benieuwd hoe je de beste keuzes maakt? Wij geven een paar handige tips voor wanneer je binnenkort aan de slag gaat!

Milieuvriendelijke kinderkamer? Dit heb je nodig!

Gebruik duurzame verf

De basis van je moodboard bestaat uit de kleuren die je gaat gebruiken. De natuurlijke kleuren zijn al een paar jaar hot en dit jaar is geen uitzondering. In de kinderkamer is het bovendien belangrijk dat je een verfsoort kiest die zo min mogelijk oplosmiddelen (en andere chemicaliën) bevat. Om die reden is milieuvriendelijke verf altijd een goed idee. Bij de verfspecialist, zoals verf-plaza.nl, kan je heel makkelijk selecteren op ‘milieuvriendelijkheid’ en een mooie kleur kiezen die bij jullie wensen past.

Gebruik duurzame materialen

Als je de kinderkamer hebt geverfd en meubels gaat kopen, is het slim om te letten op de bekende keurmerken. Denk aan FSC hout en bamboe of IUCN voor rotan. Verder is biologisch katoen altijd een goede keuze voor je textiel, zoals het beddengoed en de gordijnen. Waarom die keurmerken zo belangrijk zijn? Zo draag je bij aan een mooiere, betere wereld, omdat de keurmerken toezien op het productieproces en zorgen dat dit eerlijk(er) verloopt. Een mooie aanvulling is verder het gebruik van tweedehands meubels. Vooral de items die je maar korte tijd gebruikt, zoals het ledikant of de commode – al dan niet met een likje verf om hem bij de rest van de spullen te laten passen.

Denk op de lange termijn

Natuurlijk zijn die schattige babykamertjes in de gemiddelde zaak schattig en wil je het liefst alles meenemen, maar probeer ook te denken op de lange termijn. Hoe groot is de kans dat je iets na een jaar alweer wegdoet omdat een volgende fase zich aandient? Als je een milieuvriendelijke babykamer voor ogen hebt, is het slim om te investeren in die mooie bio katoenen plaid die over een paar jaar nog steeds tof staat in de peuterkamer en een commode die vervolgens kledingkast wordt. Tijdloos is het sleutelwoord!

Less is more

Als je te veel op Pinterest en Instagram zit, krijg je misschien de neiging om (te) veel te willen kopen. Dat is per definitie niet goed voor het milieu. Minder is echt meer, en investeren is de moeite waard. Dus liever een mooie neutrale kleur op de muur die langer meegaat van een betrouwbaar merk dan de goedkoopste optie om het over een jaar opnieuw te moeten doen. En beter die prijzige biologisch katoenen gordijnen dan plastic rolgordijnen. De uitgave ineens is groter, maar uiteindelijk betaalt het zich uit in een lagere ecologische voetafdruk en producten die langer mooi blijven.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Pixel-Shot – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven