9 bijzondere mijlpalen uit het eerste jaar van je baby

Het eerste jaar van je kindje staat bol van de grootse kleine stappen. Er gebeurt zoveel: van een hulpeloze baby die volledig op jou moet bouwen verandert je kleintje in een kindje dat de wereld verkent. En intussen komen er allemaal mijlpalen voorbij die je het liefst in een doosje zou stoppen, toch? Wij verzamelden de negen mooiste voor je.

Het eerste jaar na de geboorte: behoorlijk overweldigend

Het eerste jaar kan best emotioneel zijn. Het moederschap is best een beetje wennen. Bovendien kan je ook fysiek en mentaal last hebben van het ontzwangeren, je krijgt te kampen met gebroken nachten en daarnaast ben je ineens een gezin, met alle verantwoording die daarbij komt kijken. De ene moeder is compleet overdonderd na het zien van hun baby (zeker als er complicaties optreden, zoals een premature bevalling) en een ander is niet van haar roze wolk te krijgen. Wat we allemaal gemeen hebben, is dat onderstaande mijlpalen wel heel bijzonder blijven.

9 mijlpalen uit het eerste jaar

De allereerste keer in de armen van je dierbaren

Toegegeven, niet elke moeder wil na de geboorte meteen haar lieve kleintje doorgeven aan anderen. Maar de eerste keer dat je je ouders in de rol van opa en oma ziet, zijn onbetaalbaar. Of wat dacht je van de trotse blik van je zusje die nu plots ’tante’ heet voor de baby? Hun onvoorwaardelijke liefde is bijna net zo groot als die van jou en er is niets mooiers dan dat!

De allereerste lach van je kleintje

Voorzichtig gaat de ene mondhoek omhoog, dan de andere, en dan ineens lacht je kindje breeduit. Ja, die allereerste keer dat je een echte lach krijgt van je kleintje geeft zo’n onbeschrijflijk fijn gevoel! Op slag vergeet je alle keren dat je door de kamer wandelde met een huilende baby, de halve nachten en je hormonale schommelingen. Dit ene lachje maakt alles meer dan goed. Zo klein, maar toch zo groots.

De eerste nacht doorslapen

Misschien schrik je halverwege de nacht wakker: gaat alles wel goed? Een korte controle later besef je dat hij of zij echt nog steeds ligt te slapen. Het kan zomaar zijn dat je de rest van de nacht zelf niet lekker meer slaapt, omdat je lichaam zo gewend is aan het nachtelijke opstaan, maar die eerste nacht is goud waard!

Overigens is deze mijlpaal geen garantie tijdens het eerste jaar, sommige ouders wachten er iets langer op

De allereerste keer brabbelen

Van huilen als enige vorm van communiceren met geluid naar brabbelen is een fijne stap. Je hoort ‘geklets’ tijdens het spelen of wanneer je kindje in de draagzak hangt. In het begin is het heel onsamenhangend, maar zo richting de eerste verjaardag kan het zelfs een logische vorm krijgen. Heel prettig ook, want nu kun je dingen duidelijk gaan maken!

De eerste vaste voeding

Het kan best even spannend zijn, zo’n eerste babyhapje. Van alleen maar melk naar vaste voeding… Het is nogal wat! Vanaf nu ga je toch weer een nieuwe fase in.

De eerste keer omrollen

De allereerste keer ben je verrukt! Daar gaat hij of zij van buik naar rug. Wanneer ze het eenmaal onder de knie hebben, blijkt niks meer veilig. Al rollend bewegen ze zich richting die o, zo verleidelijke onderste takken van je kerstboom, duiken bijna de commode af of rollen bijna het bed af. Die sterk vergrote bewegingsvrijheid krijg je er gratis bij!

De eerste keer kruipen

Van omrollen naar zelfstandig kunnen zitten of zelfs kruipen; de volgorde staat niet vast, maar het blijven mijlpalen van formaat! Zonder enig voorbeeld is een kindje in staat zichzelf te gaan voortbewegen. Misschien zittend op de billen, tijgerend of juist achteruit kruipend; alles is mogelijk. Fantastisch toch?

De eerste stapjes

Waarschijnlijk maak je dit voorprogramma van het echte loslopen tijdens het eerste jaar al mee: vanuit het niets hijst je kindje zich op aan de spijlen van zijn box. (Misschien niet, kan ook; ieder kind heeft zo zijn eigen tempo) En dan komen de allereerste stapjes opzij. Het voelt alsof ze een marathon hebben gelopen, zo knap! Van stapjes langs de tafelrand en dan uiteindelijk los. De trots die je dan voelt is echt onbeschrijflijk!

De allereerste woordjes

Het ene kindje is hier stukken sneller mee dan het andere, dus je hoeft je geen zorgen te maken als het nog even duurt voor je dat eerste woordje hoort (meestal papa of mama). Al zal dat in het begin nog weleens lastig zijn, ook hier ga je zoveel plezier aan beleven! Zeker als je kind op onderzoek uit gaat: wanneer ze praten, vertellen ze vaak in elk geval dat ze iets ondeugends doen!

En hoewel ‘mama‘ of ‘papa’ iets van zijn charme verliest wanneer je hem honderd keer binnen de minuut voorbij hoort komen, kan werkelijk niets op tegen die allereerste keer!

Wat vond jij het mooiste in dat eerste jaar? Welke mijlpaal ga jij nooit meer vergeten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven