MICROMACRO Crime City (Speelgoed van het Jaar 2021) | Review

MICROMACRO Crime City is uitgegeven door White Goblin Games én Speelgoed van het Jaar 2021 in de categorieën 10 & 11 jaar en Familiespel. Of dat terecht is en wat wij van het spel vinden? We vertellen je er alles over in onze review!

Let op! Je kunt nog stemmen in de Speelgoed van het Jaar verkiezing tot maandag 25 oktober 2021.

Over MICROMACRO Crime City (White Goblin Games)

In het coöperatieve spel MICROMACRO Crime City ga je met teamgenoten aan de slag. Er is namelijk een misdaad gepleegd in de stad en aan jullie de nobele taak om te achterhalen wat waar en hoe gebeurd is. Je begint het met uitleggen van de grote plattegrond van de stad, waarop meerdere delen van alle verhalen staan afgebeeld (je ziet dus op plek A een man lopen, op plek B zit hij op de fiets en op C doet hij iets opmerkelijks). Verder krijg je een envelop met kaarten waarop raadsels staan die je stuk voor stuk moet oplossen. Doe je dat op de juiste manier? Dan vind je uiteindelijk de antwoorden op al je vragen.

micromacro crime city review

Waarom heeft MICROMACRO Crime City gewonnen in de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2021?

Ik speelde meerdere spellen, samen met Ro en onze oudste (15 jaar). Na het spelen concludeerden we alle drie dat er meerdere redenen zijn waarom het een leuk spel is:

  • Het coöperatieve element. In de handleiding staat een speciale opmerking voor de wat dominantere spelers: dat het belangrijk is dat iedereen een inbreng heeft. Daarop zeiden ze allebei dat het fijn is dat een ander het een keer tegen me zegt… Nou ja, ik deed mijn best (al hield ik de leiding als spelleider) en daardoor hadden we echt allemaal een inbreng.
  • Anders dan anders. Ik ken persoonlijk geen spel dat hierop lijkt. Juist dat originele element maakt het extra leuk. De handleiding is bovendien heel gemakkelijk te begrijpen, er is een introductiespel dat ervoor zorgt dat je op een laagdrempelige manier kennis maakt met de bedoeling van het spel en de raadsels zijn goed te volgen.
  • Verschillende niveaus. Je begint natuurlijk met een makkelijk spel, maar al snel kan je overstappen op het volgende niveau. Je merkt wel dat daar echt een verschil in zit. Niet alleen krijg je dan ook meer kaartjes en raadsels om op te lossen, maar ook zijn de antwoorden iets lastiger te vinden: je gaat de hele kaart over.

We speelden het introductiespel en twee spellen met niveau 1 en 2 in totaal binnen 30-40 minuten, maar we zagen wel dat het laatste spel (niveau 2) alweer iets lastiger was. Bovendien moet je ook logisch denken: je ziet soms iets op de kaart, maar zal dan zelf het achterliggende verhaal of motief erbij moeten verzinnen. Dat maakt het echt een spel waar je je hoofd bij moet houden.

Vanaf welke leeftijd is het spel geschikt?

Sowieso is het leuk als volwassene, ook om te spelen met een puber. Je kan het echter al spelen vanaf 10-11 jaar oud. Jonger wordt wellicht lastig; misschien niet zozeer op het gebied van zoeken op de kaart, maar meer omdat het uitdenken van een potentiële verhaallijn dan misschien moeilijker is.

Hoeveel speelplezier heb je aan MICROMACRO?

In totaal zijn er, inclusief het introductiespel, zestien verschillende enveloppen met misdaden. Je kunt dus prima vooruit. Uiteindelijk ga je ook niet alle zestien enveloppen openen op één dag. Het is echt zo’n spel voor de komende wintermaanden, waarbij je het af en toe weer tevoorschijn trekt. Daarbij vind ik dit toch leuker dan een Escapespel, waar je eigenlijk na één keer spelen al doorheen bent. Er zit veel werk in de details op de plattegrond en dat maakt ook dat je elke keer iets nieuws ziet.

Wat als de kaarten op zijn?

Op de website van White Goblin staat te lezen dat ze binnenkort met nieuwe steden en misdaden kopen (yes!). Tot die tijd kan je nog even vooruit met vier verschillende bonusspellen die allemaal online staan, inclusief kaarten en oplossingen.

micro macro crime city review

Ons eindoordeel

Heel positief, net als de andere spellen van WGG die we hebben (zoals kaartspel NOX). Het voelt leuk om detective te spelen en raadsels op te lossen. Daarbij is het samenwerken een fijne toevoeging aan het spel, want je ontdekt allemaal weer andere elementen en lost zo de puzzel op. Ook vond ik het prettig om op deze manier weer eens ‘ouderwets’ iets leuks te doen met onze puberdochter, zeker omdat ze in een leeftijd komt waarop je toch allebei een beetje andere levens begint te leiden. Ik begrijp dan ook dat MICROMACRO Crime City maar liefst twee prijzen heeft gewonnen in de Speelgoed van het Jaar verkiezing van 2021. Terecht ook. Voorlopig hebben we nog wel even genoeg spelplezier, maar ik kijk uit naar de volgende edities!

Algemene informatie over MICROMACRO Crime City

  • MICROMACRO Crime City (uitgegeven door White Goblin Games)
  • Inhoud: 1 grote stadskaart (75×110), 120 onderzoekskaarten (16 spellen) en 1 vergrootglas
  • Coöperatief bordspel
  • Bonusmisdaden online
  • Geschikt vanaf 10-11 jaar
  • Het leukst om te spelen met meerdere spelers (2-4)
  • Prijs: ca € 32,95 (kan bij online webshops wat fluctueren rond de feestdagen)

Je koopt de LEGO Friends Magische Kermisset bij o.a. Bol.com.

Lijkt MICROMACRO Crime City jou ook zo leuk? Vergeet dan niet te stemmen op de Speelgoed van het Jaar verkiezing en je gegevens achter te laten: zo maak je namelijk kans op je favoriet!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven