Met je kat intrekken bij je nieuwe partner? Belangrijke tips!

Trek je binnenkort in bij het huis van je nieuwe partner, en wil je je kat meenemen? Dat kan best een uitdaging zijn, zeker als je partner ook kinderen of huisdieren heeft. Het is voor een kat namelijk een spannende stap om te verhuizen. Die stap is extra spannend als er ook al andere mensen of dieren in de woning zijn. Déze tips helpen je op weg.

Verhuizen met je kat naar nieuwe partner: handige tips

Geef je kat zijn eigen ruimte

Geef je kat een eigen ruimte, in ieder geval in de eerste dagen rondom de verhuizing. Het is voor de meeste katten namelijk te heftig om meteen vrij te worden gelaten in de woonkamer en de rest van het huis, waar een heleboel prikkels zijn. Laat de kat liever eerst een afgesloten slaapkamer of werkkamer verkennen, om maar iets te noemen. Zorg natuurlijk dat alle spulletjes hier staan voor de kat, zoals eten en drinken, samen met een mandje om in te slapen. Op een kattenbak kan de kat zijn behoefte doen.

Grote kans dat de kat zich gaat verstoppen, onder het bed of achter een ander meubelstuk. Maar langzaamaan merk je dat de kat minder bang wordt. Dan is het tijd om weer een volgende ruimte in het nieuwe huis te verkennen. Let hierbij dus goed op de signalen die je kat afgeeft. En wees vooral geduldig! Het kan nu eenmaal zo zijn dat je kat echt de tijd nodig heeft om zich weer op het gemak te voelen. Het heeft in ieder geval geen zin om je kat te dwingen om uit de verstopplaats vandaan te komen. Dat werkt vaak eerder averechts.

Maak de ruimte zo vertrouwd mogelijk

Hoewel een nieuwe woning altijd spannend is voor een kat, kun je de omgeving toch zo vertrouwd mogelijk maken. Geef de vaste spulletjes van je kat meteen een nieuwe plek. Het helpt om hierbij ook de herkenbare locaties aan te houden als in de vorige woning. Probeer in het nieuwe huis dus een soortgelijke plek te vinden voor bijvoorbeeld het voerbakje, het mandje en de krabpaal. Om je kat hier op ontdekkingstocht te laten gaan, is het fijn als de omgeving rustig is. Zet bijvoorbeeld geen (harde) muziek aan. Vraag je partner en de andere aanwezigen in huis om rustig te zijn. Een Feliway spray kalmeert je kat, wat ook helpt. Zeker als er meerdere katten in huis zijn: dan kan het zelfs conflicten voorkomen.

Wennen aan elkaar

Een kat moet niet alleen wennen aan de nieuwe omgeving, maar ook aan de nieuwe mensen of huisdieren in de woning. Laat je kat hier voorzichtig kennis mee maken. Doe dit niet meteen op de verhuisdag, maar liever wat later. Heeft je kat een eigen kamertje rondom de verhuizing? Vraag of bijvoorbeeld de kinderen van je partner hier naartoe komen en rustig contact maken met de kat. Als er meerdere katten in het huis zijn, kun je ze eerst aan elkaar laten wennen door de deur nog even dicht te laten. Zo ruiken ze elkaar wel, maar zien ze elkaar niet direct. Zet de deur een dag later voorzichtig op een kiertje. En laat de katten pas daarna in dezelfde ruimte zijn.

Blijf kalm

Last but not least: blijf zelf zo kalm mogelijk. Zodra je kat merkt dat je gestrest bent, neemt het dier dit over. Nu is het misschien best moeilijk om zelf kalm te blijven – ook voor jou is de verhuizing immers een hectische tijd. Maar reageer je stress in ieder geval nooit af op het dier. Blijf ook geduldig, zelfs als je vindt dat je kat er te lang over doet om te wennen aan de nieuwe situatie. Ga natuurlijk wel vaak bij je kat kijken. Praat tegen je kat, probeer hem te aaien: dit helpt om het diertje gerust te stellen. Je kat heeft immers zeker nog je aandacht en liefde nodig, juist in zo’n spannende tijd.

Laat de kat langzaam maar zeker wennen aan de nieuwe omgeving. Door de tijd te nemen, verloopt dit zo soepel mogelijk. Zo voelt je kat zich hier straks hopelijk helemaal thuis!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©beton studio – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven