Met deze tips kan je Dry January makkelijker volhouden

Doe je ook mee met een maand zonder alcohol? Dry January is een initiatief uit 2013 van de vereniging Alcohol Change: een club in Groot-Brittannië die aandacht schenkt aan een verantwoorde omgang met alcohol. Inmiddels zie je ook in Nederland steeds vaker dat mensen aanhaken en maandlang proberen de alcohol te laten staan. Doe jij ook mee en heb je het soms moeilijk? Met deze tips houd je het makkelijker vol.

Tips om Dry January beter vol te houden

Zoek leuke alternatieven

Misschien houd je wel van een drankje bij het eten of in het weekend, als je op pad gaat met vrienden? Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van virgin cocktails verkrijgbaar. Ook 0.0 biertjes zijn lang zo slecht niet meer als vroeger. Doe er je voordeel mee!

Schrijf op waarom je het doet

Zoals met alles kan het enorm schelen als je op moeilijke momenten je eigen motivatie nog eens terugleest. Ook helpt het om tussendoor de voordelen voor jezelf te noteren. Zonder (regelmatig) alcohol te drinken ben je fitter, je kunt impulsen beter bedwingen, het is goed voor je lijf en als je brak opstaat, weet je in elk geval nog exact waardoor dat komt. Bovendien kan je gewoon met de auto weg. Die motivatie kan je door de moeilijke momenten heen helpen.

Ga de uitdaging samen met iemand anders aan

Wanneer je samen moet doorzetten, is dat makkelijker dan alleen. App de ander wanneer je het liefst een drankje zou nemen, onderneem samen iets leuks zonder alcohol en benoem ook de positieve momenten. Uiteindelijk lig je, hopelijk, niet continu te snakken naar een drankje. Bespreek dus ook met elkaar hoe lekker het is als je fris opstaat en dat het een heel andere beleving is om uit te gaan zonder dat je iets neemt.

Vraag je af waarom je alcohol drinkt

Zo zijn er mensen die, als ze heel eerlijk zijn, uitgaan eigenlijk alleen maar leuk vinden wanneer ze iets gedronken hebben. Ze vinden het lastig om echt los te komen of kunnen de muziek alleen verdragen met een paar bier achter de kiezen. In die gevallen kan het ook slim zijn om eens na te gaan of je wel de juiste keuzes maakt. Naar de bioscoop gaan, op een terrasje zitten, concerten bezoeken waarbij de muziek wél jouw smaak is of een avondwandeling maken kan ook een prima invulling zijn van je weekend. Je hoeft niets te doen ‘omdat de rest het doet’. Zeker niet als je daarvoor alcohol beweert nodig te hebben.

Doorbreek vaste patronen

Zoals veel verstokte rokers dol zijn op die sigaret na het avondeten of wanneer ze gedronken hebben, geldt dat voor drankgebruik soms ook. Een wijntje bij je avondeten. ‘Omdat het dinsdag is’. Bier drinken als je voetbal kijkt. De vrijmibo van je werk waar je toch elke keer net een paar wijntjes te veel neemt. Feestjes bij vrienden…

Bedenk voor jezelf wat jij lastige momenten vindt om de alcohol te laten staan en verzin vooraf vast welke alternatieven je zou kunnen gebruiken. Misschien kan je vast wat alcoholvrije wijntjes of cocktails testen, zodat je iets vindt dat goed bij je past? Soms helpt het ook om bepaalde gelegenheden even over te slaan of te oefenen met nee zeggen, als je dat lastiger vindt. Probeer ook te voorkomen dat je alcohol niet gaat koppelen aan emoties: ‘Ik heb een rotdag, dus ik verdien wel een wijntje’. Vervang de drank dan liever voor comfort food of ga lekker vroeg naar bed.

Drink je toch tijdens Dry January?

Het gaat er tijdens Dry January niet om dat je een foutloze maand zonder alcohol beleeft (en daarna weer als vanouds doorgaat), maar om de bewustwording. Wanneer drink je? Waarom drink je? Hoe veel drink je? Dat je een keer een glaasje wijn neemt als je uit eten gaat of toch dat biertje aanneemt in de voetbalkantine is geen ramp. Zolang je daarna maar weer oppakt waar je gebleven was en bewuster nadenkt over je alcoholinname.

Doe jij mee met Dry January? Vind je het vooralsnog makkelijk te doen of zaten er best pittige momenten bij?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Ryzhkov Photography – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven