Press "Enter" to skip to content

Menstruatie verkorten: gebruik deze bewezen methode

Dat je menstruatie een natuurlijk en redelijk noodzakelijk proces is in een vrouwenleven, dat weten we wel. Het hoort erbij. Neemt niet weg dat je ongesteldheid behoorlijk hinderlijk kan zijn. Maar wist je dat je je maandelijkse periode kan verkorten op hele simpele manieren (en ja, ook zonder hormonen)? Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Je menstruatie verkorten?

Misschien hoor je bij de let it go, let it flow beweging. In dat geval kan je het best doorklikken naar de laatste paar tips van allemaal (via de inhoudsopgave). Vind je je menstruatie echter geen noodzakelijk kwaad, ben je er op dat één alweer helemaal klaar mee omdat het allemaal maar zolang duurt en wil je snel weer op de been zijn? Dan heb je zeker iets aan deze handige tips om je menstruatie te verkorten.

Waarom je je menstruatie zou willen verkorten?

  • Je hebt veel last van klachten en bent een paar dagen uit de roulatie. In dat geval zal de laatste tip je zeker voordeel brengen.
  • Het komt even niet uit, om welke reden dan ook (bijvoorbeeld: je gaat op vakantie en wil daar niet meer ongesteld zijn).
  • Je vindt het zonde van je tijd.

Je zou nog kunnen overwegen om de anticonceptiepil door te slikken, maar niet iedereen vindt het fijn hormonen te gebruiken. Dat ibuprofen ook werkt, lees je in dit artikel. Voor je gezondheid is dat laatste echter niet aan te raden: het kan bepaalde maag-darmklachten opleveren en de werking van andere medicatie beïnvloeden – kies hier dus alleen voor na overleg met je huisarts of gynaecoloog.

Omdat je beter op natuurlijke wijze je menstruatie kunt verkorten, delen we hieronder alleen tips en methodes waarvoor je geen medicatie hoeft te slikken en die je veilig kunt toepassen.

Let op! Je menstruatie kan na Covid-19 anders zijn. Denk aan het verliezen van grotere stolsels, een heviger periode of tussentijds bloedverlies. Via de link vind je een goed artikel dat hier specifiek op ingaat. Bij bepaalde klachten is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Daarnaast is over dit onderwerp verder weinig geschreven, terwijl het juist belangrijk is dat hier meer bekendheid aan wordt gegeven.

Feiten en fabels over het verkorten van je menstruatie

Op internet kan je talloze tips vinden over hoe je precies je menstruatie kan verkorten. Maar kloppen ze wel? Onderstaande methodes hebben geen bewezen effect. Wat wel werkt? Dat lees je verderop.

korter ongesteld zijn feiten en fabels kortere menstruatie

Korter ongesteld? Voor onderstaande methodes geen direct bewijs

Menstruatie verkorten door te sporten?

Een veel genoemde tip die je krijgt om je menstruatie te verkorten is om te gaan sporten. Dit klopt feitelijk misschien niet helemaal: de invloed van sport is namelijk vooral te meten aan de ervaring van je menstruatie. Je maakt namelijk endorfine aan tijdens een fikse workout en daarmee verminder je de pijnklachten. Het blijft wel belangrijk dat je niet over je grenzen gaat. Luister dus goed naar je lijf als je kiest voor deze optie.

Daarnaast ben je tijdens je menstruatie extra vermoeid. Te veel sporten kan er ook toe leiden dat je over je grens gaat. Let er dus goed op hoe jij je voelt.

Gebruik de menstruatiecup

Maak je tijdens je ongesteldheid gebruik van een menstruatiecup? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat hij ervoor zorgt dat je menstruatie korter duurt. Meer weten? Op dit forum van Viva vertellen meerdere vrouwen over hun ervaring. De één merkt dat het inderdaad zo werkt, de ander ziet geen verschil.

Gebruik natuurlijke kruiden of supplementen

  • De Indiase kruisbes brengt je progesteronniveau in balans en verkort je menstruatie, beweren sommige sites (ook weleens: kruisboombes genoemd). Of dat inderdaad zo werkt?
  • Frambozenthee zou helpen tegen de kramp
  • De macawortel zou erom bekend staan dat hij de hormonen weer in balans krijgt
  • Met een week lang thee, getrokken van duizendblad kan je ook een kortere menstruatie tegemoet zien

Bron

In deze gevallen geldt vooral: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Een kopje thee tijdens je menstruatie kan in elk geval prettig voelen doordat de warmte je pijnklachten enigszins verlicht. (Voor dat laatste kan je het best kamillethee of thee op basis van citroenmelisse, venkel of marjolein drinken)

methodes om menstruatie te verkorten

Veel seks zou de menstruatie verkorten

Op verschillende websites wordt seks genoemd als oorzaak van een verkorte menstruatie. De orgasmes doen de baarmoeder samentrekken, waardoor je sneller bloed verliest en je ongesteldheid dus verkort. Hiervoor is echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden, maar je kan het proberen. Daarnaast vermindert een orgasme de menstruatiekramp en beperkt de endorfine je stemmingswisselingen. Bijkomend voordeel is dat je makkelijker en betere orgasmes krijgt als je ongesteld bent. Alles voor de wetenschap 😉 Als je je er prettig bij voelt, zijn dit zeker redenen om te zien wat het voor jou doet.

Drink genoeg water

Heel interessant in dit kader is dit verslag over free bleeden. Door extra veel water te drinken, lekte de schrijfster nauwelijks door en ze had per saldo (door het freebleeden?) minder last van menstruatieklachten als kramp. Dus wellicht kan het je ongesteldheid inderdaad ook verkorten. Als je hier meer over wil weten, is dit artikel van Iris Verstappen ook een echte aanrader over haar ervaring met free bleeden en de taboes die hierover bestaan.

Bewezen methode om menstruatie te verkorten: neem zoveel mogelijk rust

Naar aanleiding van het boek Men-struatie. Ook een mannenzaak van Peter de Vroed besloot Merel te onderzoeken wat rust doet voor je menstruatiecyclus. Is het echt zo ingrijpend dat het je menstruatieduur kan verkorten naar 2-3 dagen? Ze sprak met haar man af dat hij haar op de zwaarste dag volledig zou ontzien. Dat betekende in de praktijk: de kinderen heel de dag beneden bij hem, zij op bed en helemaal niks doen.

Hoe ging dat in de praktijk?

Merel: ‘De zwaarste dag bestond uit wakker worden, beetje aardbeien eten en weer in slaap vallen tot 10 uur, lezen, halfuur rusten, verse sinaasappelsap ‘op bed’, enkele afleveringen Jane the Virgin en weer wat slaap. De dagen erop waren lastiger, met de kinderen thuis, maar in zijn algemeenheid deed ik echt een stap terug ten opzichte van normaal.’

menstruatie verkorten met rust tips informatie en uitleg

Wat het effect is van rust op je menstruatie?

  • Meer ontspanning, innerlijke rust en veel minder gechagrijn naar het gezin toe
  • De zwaarste dag bleef volledig uit, de dagen erop waren redelijk te doen in plaats van hevig, zoals normaal
  • De lengte van mijn menstruatie was aanzienlijk verkort: 6 dagen in plaats van 10 (gevolg van koperspiraal)

De nadelen van deze methode?

Het klinkt allemaal fantastisch, een menstruatie die zoveel korter is dan normaal. Maar toch zaten er enkele nadelen aan. Zo is het lastig te timen wanneer je ongesteld moet worden; je kan moeilijk zeggen dat het die dag niet uit komt en of je lijf niet even kan wachten. Ook moet je heel erg durven leunen op je omgeving en dat kan lastig zijn als je niet graag hulp vraagt. Zo hield Merel het uiteindelijk ook maar twee maanden vol. Het schuldgevoel naar het gezin (en vooral Ro toe) was groter dan het kunnen genieten van deze winst. Toch jammer. Want het levert daadwerkelijk een bak meer energie op. En bovendien schreeuwt je lijf ook eigenlijk om rust in deze periode; waarom zou je daar dan niet aan toegeven? Misschien als we over een tijd menstruatieverlof krijgen, dat die ruimte er komt.

Is het nemen van rust een aanrader?

Merel: ‘Absoluut. Als je de ruimte hebt om echt aan je behoeften toe te geven, zal je zien hoe heerlijk het is. Ik sliep die dagen meer dan ik in eeuwen had gedaan. Je klachten verminderen, net als de periode dat je ongesteld bent. Ik vind het jammer dat het binnen onze gezinssituatie bijna ondoenlijk is om echt veel te gaan liggen. Misschien over een paar jaar, als de kinderen groter zijn! Per slot van rekening hebben we toch drie meiden; tegen die tijd kunnen we met zijn allen op bed gaan liggen Netflixen haha’

Je menstruatie verkorten? Het klinkt als een loze belofte en een fabeltje, maar het is echt mogelijk. De meeste methodes die je op internet tegenkomt, zijn nauwelijks onderbouwd. Eentje die wel bewezen werkt, is het nemen van rust tijdens je menstruatieperiode. Hoe dat werkt lees je hierboven. Zou jij het eens willen proberen? En denk jij dat je er baat bij hebt? Of heb je misschien een andere methode die helpt, laat het dan zeker even weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids