Menstruatie verkorten: gebruik deze bewezen methode

Dat je menstruatie een natuurlijk en redelijk noodzakelijk proces is in een vrouwenleven, dat weten we wel. Het hoort erbij. Neemt niet weg dat je ongesteldheid behoorlijk hinderlijk kan zijn. Maar wist je dat je je maandelijkse periode kan verkorten op hele simpele manieren (en ja, ook zonder hormonen)? Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Je menstruatie verkorten?

Vind je je menstruatie geen noodzakelijk kwaad, ben je er op dat één alweer helemaal klaar mee omdat het allemaal maar zolang duurt en wil je gewoon weer snel op de been zijn en je fitter voelen? Dan heb je zeker iets aan deze handige tips om je menstruatie te verkorten.

Waarom je je menstruatie zou willen verkorten?

Iedereen heeft zo haar eigen motivatie. De meest gehoorde redenen om de periode dat je ongesteld bent te willen verkorten en de klachten te verminderen:

  • Je hebt veel last van klachten (zowel voor als tijdens je menstruatie) en bent een paar dagen uit de roulatie. In dat geval zal de laatste tip je zeker voordeel brengen.
  • Het komt even niet uit, om welke reden dan ook (bijvoorbeeld: je gaat op vakantie en wil daar niet meer ongesteld zijn).
  • Je vindt het zonde van je tijd.

Je zou kunnen overwegen om de anticonceptiepil door te slikken, maar niet iedereen vindt het fijn hormonen te gebruiken. Dat ibuprofen ook werkt, lees je in dit artikel. Voor je gezondheid is dat laatste echter niet aan te raden: het kan bepaalde maag-darmklachten opleveren en de werking van andere medicatie beïnvloeden – kies hier dus alleen voor na overleg met je huisarts of gynaecoloog.

Omdat je beter op natuurlijke wijze je menstruatie kunt verkorten, delen we hieronder alleen tips en methodes waarvoor je geen medicatie hoeft te slikken en die je veilig kunt toepassen.

Let op! Je menstruatie kan na Covid-19 anders zijn. Denk aan het verliezen van grotere stolsels, een heviger periode of tussentijds bloedverlies. Via de link vind je een goed artikel dat hier specifiek op ingaat. Bij bepaalde klachten blijft het ook in dit geval raadzaam om je huisarts te raadplegen. Helaas is over dit onderwerp verder weinig geschreven, terwijl het juist belangrijk is dat hier meer onderzoek naar wordt gedaan en dat er een oplossing wordt gevonden.

Bewezen methode om menstruatie te verkorten: neem zoveel mogelijk rust

Waarom rust helpt, is eigenlijk best simpel. Tijdens je menstruatie ligt je energieniveau lager dan normaal. Dat heeft te maken met de verhouding tussen oestrogeen en progesteron, die in deze periode vaak uit balans zijn, maar natuurlijk ook met het bloedverlies. Je voelt het ook aan je lijf: je hebt meer behoefte om je terug te trekken en zou misschien het liefst lekker de hele dag op bed liggen.

Naar aanleiding van het boek Men-struatie. Ook een mannenzaak van Peter de Vroed besloot ik te onderzoeken wat rust doet voor je menstruatiecyclus. Is het echt zo ingrijpend dat het je menstruatieduur kan verkorten naar 2-3 dagen? Ik sprak met mijn man af dat hij me op de zwaarste dag volledig zou ontzien. Dat betekende in de praktijk: de kinderen heel de dag beneden bij hem, ik op bed en helemaal niks doen.

Waarom de menstruatie verkorten?

Op dat moment had ik een koperspiraal. Deze vorm van anticonceptie werkt voor sommige vrouwen fantastisch, maar in mijn geval leidde het tot hevig vloeien (en daardoor meerdere malen bloedarmoede), regelmatig buikpijn en een lijst aan vage klachten. Op de heftigste dagen moest ik zowel een tampon als maandverband dragen en die elk uur verwisselen om te voorkomen dat ik doorlekte. Je snapt dat even naar de supermarkt voor mij echt verschrikkelijk was, afspreken deed ik liever niet en ik voelde me bovendien een slappe vaatdoek.

Om die reden besloot ik dit te proberen. Baat het niet, dan schaadt het immers ook niet. Bovendien was het misschien niet zo’n slecht idee om eens wat liever voor mijn lijf te zijn. Mijn verwachtingen waren niet eens zo hooggespannen. Het enige dat ik wilde was mijn menstruatie wat verkorten en de heftigste dagen een beetje onder controle krijgen, als dat al zou lukken, was dat enorme winst.

Hoe ging dat in de praktijk?

De zwaarste dag van mijn menstruatie bestond uit dit keer wakker worden, beetje aardbeien eten en weer in slaap vallen tot 10 uur, lezen, halfuur rusten, verse sinaasappelsap ‘op bed’, enkele afleveringen Jane the Virgin en weer wat slaap. De dagen erop waren lastiger, met de kinderen thuis, maar in zijn algemeenheid deed ik echt een stap terug ten opzichte van normaal.

Wat het effect is van rust op je menstruatie?

  • Meer ontspanning, innerlijke rust en veel minder gechagrijn naar het gezin toe
  • De zwaarste dag bleef volledig uit, de dagen erop waren redelijk te doen in plaats van hevig, zoals normaal
  • De lengte van mijn menstruatie was aanzienlijk verkort: 6 dagen in plaats van 10 (gevolg van koperspiraal)

De nadelen van deze methode?

Het klinkt allemaal fantastisch, een menstruatie die zoveel korter is dan normaal. Maar toch zaten er enkele nadelen aan. Zo is het lastig te timen wanneer je ongesteld moet worden; je kan moeilijk zeggen dat het die dag niet uit komt en of je lijf niet even kan wachten tot het weekend. Ook moet je heel erg durven leunen op je omgeving en dat kan lastig zijn als je niet graag hulp vraagt. Om die reden hield ik het uiteindelijk ook maar twee maanden vol. Het schuldgevoel naar het gezin (en vooral Ro toe) was groter dan het kunnen genieten van deze winst. Toch jammer. Want het levert daadwerkelijk een bak meer energie op. En bovendien schreeuwt je lijf ook eigenlijk om rust in deze periode; waarom zou je daar dan niet aan toegeven? Misschien als we over een tijd menstruatieverlof krijgen, dat die ruimte er komt.

Is het nemen van rust een aanrader?

Absoluut. Als je de ruimte hebt om echt aan je behoeften toe te geven, zal je zien hoe heerlijk het is. Ik sliep die dagen meer dan ik in eeuwen had gedaan. Je klachten verminderen, net als de periode dat je ongesteld bent. Ik vind het jammer dat het binnen onze gezinssituatie bijna ondoenlijk is om echt veel te gaan liggen. Misschien over een paar jaar, als de kinderen groter zijn! Per slot van rekening hebben we toch drie meiden; tegen die tijd kunnen we met zijn allen op bed gaan liggen Netflixen haha!

Update 2022

Inmiddels zijn we zoveel jaar verder. Wat ik door de jaren heen leerde was om toch rust te nemen, zonder zo op mijn man te leunen. En het helpt echt. Als je naar je lijf luistert en meebeweegt met de verschillende fases van je cyclus, krijg je per saldo meer energie. Dat mijn ongesteldheid korter duurt dan wanneer ik over mijn grenzen ga, is mooi meegenomen. En weet je wat extra fijn is? Ik ben nu niet alleen korter ongesteld, ook zijn mijn PMS klachten veel minder. Nu is het gewoon één bloedchagrijnige dag (toepasselijk), en daar blijft het bij. Denk ik. Zal het nog eens navragen bij de rest 😉

Ik gun dat andere vrouwen, jou in dit geval dus, ook dit gevoel. Daarom deel ik hieronder een aantal praktische tips waarvan ik hoop dat je er iets aan hebt.

Tips om rust te nemen in de praktijk

Richt je huishouden op een logische manier in

Ik heb altijd het idee dat de hele wereld opgeruimd is, behalve ik en een stel hoarders die de puinhoop goed verstopt houden achter hun deur. Maar voor wie net als ik wat slordig en chaotisch is, adviseer ik om je huishouden praktisch in te richten zodat het minimaal werk kost om bij te houden. Zo ben ik echt FAN van Ikea bakjes (zoals de Variera en Nojig) waar je van alles in kwijt kan. Wij gebruiken ze bijvoorbeeld voor broodbeleg. Doordat je een systeem gebruikt, ruim je veel makkelijker op. Terug naar het verkorten van je menstruatie door rust: hoe minder moeite je huishouden kost, des te makkelijker kan je tijdens je ongesteldheid de belangrijkste taken laten liggen (of uit handen geven).

Probeer je hoeveelheid werk te minimaliseren

Met een eigen bedrijf is het iets makkelijker om bepaalde zaken te laten liggen tot na de ongesteldheid, maar misschien lukt het jou ook? Afspraken buiten de deur zijn vaak fijner om een week later te doen, als je weer iets fitter bent. Doe iets rustiger aan waar dat mogelijk is. Dat compenseer je wel weer als je je beter voelt.

Accepteer en volg je lijf

Hoe irritant het soms ook is – en daar weet ik met vier kinderen, een huishouden en eigen bedrijf echt van alles van – als je geen energie hebt, kan je het ook niet tevoorschijn toveren. Ik leerde met de jaren dat het soms beter is om even een stapje terug te zetten en te accepteren dat je nu veel minder voor elkaar krijgt dan je had gewild; dat komt volgende week dan wel weer.

Inmiddels probeer ik goed te luisteren naar wat mijn lijf me aangeeft. Dat vond ik in het begin best lastig, omdat ik jarenlang over mijn eigen grenzen heenging, maar inmiddels gaat het wel oké. Ik probeer bepaalde ‘regelzaken’ vooral in het begin van mijn cyclus te plannen en geef mezelf de ruimte om aan te rommelen en te rusten tijdens de menstruatie. Niet alleen duurt mijn ongesteldheid zelf daardoor korter, ook heb ik de rest van mijn cyclus meer energie. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Feiten en fabels over het verkorten van je menstruatie

Op internet kan je talloze tips vinden over hoe je precies je menstruatie kan verkorten. Maar kloppen ze wel? Onderstaande methodes hebben geen bewezen effect. Wat wel werkt? Dat lees je verderop.

Korter ongesteld? Voor onderstaande methodes geen direct bewijs

Menstruatie verkorten door te sporten?

Een veel genoemde tip die je krijgt om je menstruatie te verkorten is om te gaan sporten. Dit klopt feitelijk misschien niet helemaal: de invloed van sport is namelijk vooral te meten aan de ervaring van je menstruatie. Je maakt namelijk endorfine aan tijdens een fikse workout en daarmee verminder je de pijnklachten. Het blijft wel belangrijk dat je niet over je grenzen gaat. Luister dus goed naar je lijf als je kiest voor deze optie.

Daarnaast ben je tijdens je menstruatie extra vermoeid. Te veel sporten kan er ook toe leiden dat je over je grens gaat. Let er dus goed op hoe jij je voelt.

Gebruik de menstruatiecup

Maak je tijdens je ongesteldheid gebruik van een menstruatiecup? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat hij ervoor zorgt dat je menstruatie korter duurt. Meer weten? Op dit forum van Viva vertellen meerdere vrouwen over hun ervaring. De één merkt dat het inderdaad zo werkt, de ander ziet geen verschil.

Gebruik natuurlijke kruiden of supplementen

  • De Indiase kruisbes brengt je progesteronniveau in balans en verkort je menstruatie, beweren sommige sites (ook weleens: kruisboombes genoemd). Of dat inderdaad zo werkt?
  • Frambozenthee zou helpen tegen de kramp
  • De macawortel zou erom bekend staan dat hij de hormonen weer in balans krijgt
  • Met een week lang thee, getrokken van duizendblad kan je ook een kortere menstruatie tegemoet zien

Bron

In deze gevallen geldt vooral: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Een kopje thee tijdens je menstruatie kan in elk geval prettig voelen doordat de warmte je pijnklachten enigszins verlicht. (Voor dat laatste kan je het best kamillethee of thee op basis van citroenmelisse, venkel of marjolein drinken)

Veel seks zou de menstruatie verkorten

Op verschillende websites wordt seks genoemd als oorzaak van een verkorte menstruatie. De orgasmes doen de baarmoeder samentrekken, waardoor je sneller bloed verliest en je ongesteldheid dus verkort. Hiervoor is echter geen wetenschappelijk bewijs gevonden, maar je kan het proberen. Daarnaast vermindert een orgasme de menstruatiekramp en beperkt de endorfine je stemmingswisselingen. Bijkomend voordeel is dat je makkelijker en betere orgasmes krijgt als je ongesteld bent. Alles voor de wetenschap 😉 Als je je er prettig bij voelt, zijn dit zeker redenen om te zien wat het voor jou doet.

Drink genoeg water

Heel interessant in dit kader is dit verslag over free bleeden. Door extra veel water te drinken, lekte de schrijfster nauwelijks door en ze had per saldo (door het freebleeden?) minder last van menstruatieklachten als kramp. Dus wellicht kan het je ongesteldheid inderdaad ook verkorten. Als je hier meer over wil weten, is dit artikel van Iris Verstappen ook een echte aanrader over haar ervaring met free bleeden en de taboes die hierover bestaan.

Je menstruatie verkorten? Het klinkt als een loze belofte en een fabeltje, maar het is echt mogelijk. De meeste methodes die je op internet tegenkomt, zijn nauwelijks onderbouwd. Eentje die wel bewezen werkt, is het nemen van rust tijdens je menstruatieperiode. Hoe dat werkt lees je hierboven. Zou jij het eens willen proberen? En denk jij dat je er baat bij hebt? Of heb je misschien een andere methode die helpt, laat het dan zeker even weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Menstruatie verkorten: gebruik deze bewezen methode”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven