Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Men-Struatie. De GROTE ontkenning | Review

De voor- en tegenstanders van menstruatieverlof buitelen over elkaar heen om hun mening duidelijk te kunnen maken. Is het echt klinkklare onzin of een goede zaak wanneer we straks verlof op mogen nemen? Ik downloadde het boek Men-struatie. De GROTE ontkenning. van Peter de Vroed en testte zijn methode uit. Het resultaat? Verrassend!

Waarom Men-Struatie een kwestie van ontkenning is

Menstruatieverlof

In Italië is gedebatteerd over menstruatieverlof: drie betaalde vrije dagen wanneer een vrouw ongesteld is. Dit is in een aantal Aziatische landen al geregeld. Hierop werd uiteraard verdeeld op gereageerd. Mijn eerste reactie was eigenlijk dat het allemaal behoorlijk overdreven is. Maar de reactie van Peter de Vroed op deze blog maakte me toch nieuwsgierig. Want is het eigenlijk wel overdreven om vrouwen vrijaf te geven op dagen dat ze zich hondsberoerd voelen?

Het boek: Men-Struatie. De GROTE ontkenning

Toevallig verzuchtte ik een tijdje terug nog tegen een vriendin dat ik ooit had gehoord dat in bepaalde landen vrouwen tijdens hun menstruatie afgezonderd leven. Zij mogen dan geen eten bereiden of iets aan het huishouden doen. Dat leek me ook wel wat. Ik voelde me namelijk miserabel en doodop. Gekscherend stelde ik voor om een tipi in de tuin te zetten waar we samen lekker konden gaan zitten ‘zijn’ met een warme kruik op ons buik en Netflix aan. Want een kwart van de vrouwen mag er dan geen last van hebben volgens het artikel van AD, ik wel. En dat verlangen naar rust, blijken meer vrouwen te herkennen. Toch tijd voor verandering?

Review Men-Struatie. De GROTE ontkenning

Over het boek

Het boek is opgedeeld in veertien hoofdstukken. Peter de Vroed deed onderzoek bij meer dan zestienhonderd vrouwen en bespreekt in hoofdstuk 1 t/m 8 de antwoorden die hij van hen kreeg. Vervolgens bespreekt hij de natuurlijke cyclus (en de invloed van de anticonceptiepil), geeft een samenvatting en conclusie n.a.v. het onderzoek, belicht de verschillen tussen man en vrouw, gaat in op communicatie, de eerste menstruatie en vertelt hoe je zijn methode kan toepassen.

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk

In zijn voorwoord vertelt Peter dat een vrouw slechts 53% van haar energie overhoudt tijdens de menstruatie. Daar schrok ik van. Dat betekent dat je een aantal dagen met de helft van je energie dezelfde werkzaamheden moet voltooien (zowel in huis als misschien op je werk). Het is eigenlijk gek dat van mannen en vrouwen hetzelfde wordt verwacht, terwijl we misschien niet precies hetzelfde kunnen bieden. En moeten we dat überhaupt willen? Kan je niet beter doen waar je goed in bent? Dat we als man en vrouw gelijkwaardig zijn, betekent namelijk niet dat we in letterlijke zin gelijk zijn. Ik denk dat je dat verschil maar beter kunt omarmen dan krampachtig proberen te ontkennen.

Wat belooft het boek Men-Struatie?

Concrete beloften kan je natuurlijk niet maken in een zaak die zo persoonlijk is als de menstruatie. Maar wat je wel krijgt door het lezen van dit boek is een bewuste kijk op je cyclus. Merk jij bijvoorbeeld dat je tijdens die gemiddeld 28 dagen soms productiever bent dan anders? En wist je dat dit samenhangt met je hormoonhuishouding?

Waar leidt dit toe?

Peter de Vroed gebruikt zijn vriendin regelmatig als voorbeeld. Bij haar leidde de methode tot de volgende, veelbelovende, resultaten:

  1. Menstruatie van 7-8 dagen naar 1-2
  2. Effectiever
  3. Kennis over haar eigen lichaam en weten wanneer je productiever bent
  4. Minder last van stemmingswisselingen
  5. Vrijwel geen PMS klachten
  6. Wederzijdse aantrekkingskracht enorm vergroot
  7. Minder pijnklachten
  8. Meer energie
  9. Ze voelt zich meer vrouw

Dat maakte me nieuwsgierig. Zou dat in mijn geval ook haalbaar zijn? Daarom ging ik met het stappenplan, zoals beschreven in hoofdstuk 14, aan de slag.

Goed om te weten: dit schijnt ook te helpen bij vrouwen die al in de overgang zijn (geweest), maar nog steeds maandelijks last hebben van klachten. Dus ook op latere leeftijd kan je je voordeel doen met deze methode.

Wat hebben mannen hiermee te maken?

Uiteindelijk zijn het vrouwen die maandelijks een paar dagen in deplorabele staat doorbrengen, dus een terechte vraag. In het boek vind je praktische oplossingen waar de man aan kan bijdragen. En misschien denk je kritisch: dat gaat hier thuis niet werken. Maar waar een wil is, is een weg. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat mannen pertinent niet willen meewerken aan een situatie waarin hun vrouw minder hormonaal uit de hoek komt, energieker is en een hoger libido heeft. Just saying 😉

Oordeel over het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning

Ik ben blij verrast en zelfs geraakt door de tekst. Vooral wanneer zijn vrouw vertelt over de manier waarop ze samen invulling geven aan haar zwaarste dag(en). Ik besefte hoezeer ik ook behoefte heb aan rust. Aan iemand die voor me zorgt, me even laat voor wat ik ben (op die dag vrij weinig). Eigenlijk wist ik na het lezen direct dat ik hiermee aan de slag moet. Ik wilde weten of het daadwerkelijk verandering brengt.

Nadat we hier thuis de methode probeerden, merkte ik hoeveel baat mijn menstruatie had bij het nemen van rust. De periode dat ik ongesteld was, werd inderdaad korter. Dat had ik echt niet verwacht. Wel merkte ik dat het lastig is de methode vol te houden. Want een enkele keer rust nemen, is al heel anders dan elke maand een dag uit de roulatie zijn. In ons drukke gezin bleek dat simpelweg onhoudbaar.

Desondanks nam ik wel één ding mee uit het boek. Tegenwoordig neem ik maandelijks een stapje terug en luister beter naar mijn lichaam tijdens de menstruatie. Dit maakt dat ik lekkerder in mijn vel zit, meer energie heb en mijn concentratievermogen groter is. Voel ik dat ik erg moe ben? Dan ga ik gewoon iets eerder naar bed. Dit verkort de maandelijkse periode weliswaar niet echt, maar maakt wel dat ik minder klachten heb.

Over het boek: Men-Struatie van Peter de Vroed

  • Titel Men-Struatie. De GROTE ontkenning
  • Auteur Peter de Vroed, Anke Verhagen
  • Uitgever Global Portals
  • ISBN 9789082578010

De methode die Peter en zijn vrouw Anke beschrijven in het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning is een handige als je meer inzicht wil krijgen in je cyclus. Ook staat er een methode in beschreven die je menstruatie verkort. Of het haalbaar is in de praktijk? Misschien als het menstruatieverlof erdoor komt. Tot die tijd moeten we het op een andere manier oplossen. Een fijn boek om te lezen, al werkt de methode niet helemaal voor ons. Zou jij het willen proberen?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids