Men-Struatie. De GROTE ontkenning | Review

Wanneer je praat over menstruatieverlof heeft iedereen daar een uitgesproken mening over. Sommigen roepen direct dat het klinkklare onzin is, maar klopt dat wel? Zou het niet beter zijn als we ooit verlof mogen opnemen tijdens de zwaarste menstruatiedagen? Ik stuitte per toeval op het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning. van Peter de Vroed en downloadde het boek. Ik testte zijn methode en ontdekte iets bijzonders. In deze review vertel ik je natuurlijk meer over dat menstruatieverlof, maar vooral over het boek zelf en de menstruatiemethode.

Waarom Men-Struatie een kwestie van ontkenning is

Wat houdt dat menstruatieverlof in?

In verschillende landen hebben vrouwen menstruatieverlof: China, Zuid-Korea en Japan en sinds vorig jaar ook Spanje. In andere landen, zoals Italië, is hier over gedebatteerd. Het gaat dan om drie betaalde vrije dagen wanneer een vrouw ongesteld is. De reden is, verrassend misschien (en treurig), economisch. Onze menstruatie kost werkgevers namelijk maar liefst 8 miljard euro op jaarbasis, omdat de productiviteit lager ligt en sommige vrouwen helemaal niet kunnen komen werken (bron: rtl.nl).

Met één dag per jaar zouden veel vrouwen al behoorlijk geholpen zijn, meent Peter de Vroed. Zijn reactie op deze blog maakte me destijds nieuwsgierig; inmiddels weten ook anderen hun weg naar de menstruatiespecialist te vinden. De stemmen om menstruatieverlof in te voeren klinken inmiddels luider, of op zijn minst om de mogelijkheid te kunnen creëren om specifieke afspraken te maken met vrouwen wiens menstruatieklachten zodanig heftig zijn dat ze hun werk minder goed of niet kunnen uitvoeren.

Is menstruatieverlof de oplossing?

Kijk, als ik heel eerlijk ben, vond ik het idee om menstruatieverlof in te voeren eigenlijk wat overdreven. Toch zette het debat me aan het denken. Ook ik had behoorlijke klachten toen ik het boekje Men-Struatie. De GROTE ontkenning. voor het eerst onder ogen kreeg, maar tot dat moment was ik van mening dat het er nu eenmaal bij hoorde. Dat je een pijnstiller slikt en doorgaat.

Maar is dat wel normaal? Waarom verwachten we van vrouwen dat ze altijd en overal doorgaan, terwijl ze zich hondsberoerd voelen? Dat doen we toch ook niet als iemand buikgriep heeft of hoge koorts? Daar sluit Men-Struatie. De GROTE ontkenning. zich op aan. Dit boek veranderde mijn visie op menstruatie en de bijbehorende klachten namelijk compleet.

Het boek: Men-Struatie. De GROTE ontkenning

Kort voor ik het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning. las, verzuchtte ik tegen een vriendin dat ik ooit hoorde dat vrouwen in sommige landen tijdens hun menstruatie afgezonderd leven. Ze mogen dan geen eten bereiden of iets in het huishouden doen. Dat leek me ook wel wat: ik voelde me op dat moment namelijk miserabel en doodop. Gekscherend opperde ik om een tipi in de achtertuin te zetten waar we samen lekker in konden zitten ‘zijn’ met een warme kruik op onze buik en Netflix aan. Want ik hoor tot de 75% vrouwen die wél last hebben van hun menstruatie, zeker sinds ik kinderen kreeg. Dat verlangen naar rust, schijnt bovendien heel normaal te zijn.

Over het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning.

Het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning. is opgedeeld in veertien hoofdstukken. Peter de Vroed deed hiervoor onderzoek bij meer dan zestienhonderd vrouwen en bespreekt in hoofdstuk 1 t/m 8 de antwoorden die hij van hen kreeg. Vervolgens gaat hij in op de natuurlijke cyclus (en de invloed van de anticonceptiepil), geeft een samenvatting en conclusie n.a.v. het onderzoek, belicht de verschillen tussen man en vrouw, gaat in op communicatie, de eerste menstruatie en vertelt hoe je zijn methode kan toepassen.

Een belangrijke boodschap: mannen en vrouwen zijn niet gelijk

In zijn voorwoord vertelt Peter dat een vrouw tijdens haar menstruatie slechts 53% van haar normale energie heeft. Daar schrok ik van, al is het bij nader inzien wel logisch. Toch heeft het een behoorlijke impact dat je als vrouw met bijna de helft van je energie af moet, maar dat we wel dezelfde dingen verwachten als maatschappij – zowel op de werkvloer als thuis.

Het is dan ook raar dat we van mannen en vrouwen hetzelfde verwachten, terwijl we niet hetzelfde kunnen leveren. Is het niet beter om juist onze verschillen te omarmen en gelijkwaardigheid na te streven in plaats van een geforceerde gelijkheid? Alleen deze boodschap vind ik al een waardevolle om mee te nemen. Het sluit ook een beetje aan bij wat Tessa Smits schrijft in Ik beval van het heelal.

Wat belooft het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning.?

 • Een bewuste(re) kijk op je cyclus
 • Nieuwe inzichten in je menstruatie en hormoonhuishouding
 • Bij het toepassen van de methode een kortere menstruatie en minder klachten

Natuurlijk haalt niet iedereen dezelfde zaken uit Men-Struatie. De GROTE ontkenning. Daarvoor is een menstruatie te persoonlijk. Bovendien heeft niet iedereen evenveel klachten. Maar waar ik bijvoorbeeld veel van leerde, was de vergelijking van je cyclus met de seizoenen. Daarbij passen ook bepaalde keuzes: tijdens de ‘lente’ (de periode tot je ovulatie) ben je energiek en is het tijd om lekker te plannen. In de winterperiode (je menstruatie) kan je beter rust nemen.

De methode uit Men-Struatie. De GROTE ontkenning.

Peter de Vroed gebruikt zijn vriendin regelmatig als voorbeeld. Bij haar leidde deze methode tot de volgende, veelbelovende, resultaten:

 1. Menstruatie van 7-8 dagen naar 1-2
 2. Effectiever
 3. Kennis over haar eigen lichaam en weten wanneer je productiever bent
 4. Minder last van stemmingswisselingen
 5. Vrijwel geen PMS klachten
 6. Wederzijdse aantrekkingskracht enorm vergroot
 7. Minder pijnklachten
 8. Meer energie
 9. Ze voelt zich meer vrouw

Het stappenplan staat beschreven in hoofdstuk 14. Hiermee kun je zelf ook praktisch aan de slag. Ik besloot het te proberen, zeker omdat mijn klachten behoorlijk waren op dat moment. En het leuke van de methode? Het heeft ook voordelen voor mannen!

Goed om te weten: dit schijnt ook te helpen bij vrouwen die al in de overgang zijn (geweest), maar nog steeds maandelijks last hebben van klachten. Dus ook op latere leeftijd kan je je voordeel doen met deze methode.

Het voordeel voor mannen?

Misschien vraag je je af wat mannen hiermee te maken hebben. Per slot van rekening blijven het toch de vrouwen die een paar dagen per maand in deplorabele staat op de bank hangen. Toch zijn mannen (of partners) noodzakelijk: hij kan een praktische bijdrage leveren. De voordelen voor hem zitten hem onder andere in een gelijkmatigere stemming bij zijn vrouw, meer energie én een hoger libido. Dat laatste kan de grootste criticaster wellicht ook over de streep trekken.

Het effect van de methode van Men-Struatie. De GROTE ontkenning.

Het effect van deze methode staat uitgebreid beschreven in dit artikel, met tips om de periode van je menstruatie te verkorten. Voor deze review van Men-Struatie. De GROTE ontkenning. volstaat dat ik minder lang ongesteld was. En dat in een periode waarin ik, met dank aan mijn koperspiraal, minimaal 7-8 dagen menstrueerde waarvan twee dagen zo heftig dat ik er meerdere keren bloedarmoede door opliep. Door één dag volledige bedrust te nemen, verkortte ik de periode en hevigheid. Sterker nog, ik sliep het grootste deel van die dag.

Wel moet ik eerlijk toevoegen dat het lastig is de methode vol te houden, zeker wanneer je zwaarste dagen buiten het weekend vallen en je man gewoon aan het werk is. Daarbij ben ik inmiddels weer alleen, dus is het ook geen optie om halverwege de week plat te gaan – met een peuter en twee bijna-tieners. Toch heb ik de methode niet overboord gegooid ‘omdat het niet uitkomt’. We zijn nu zeven jaar verder en ik gebruik hem in zekere zin nog steeds: tijdens mijn menstruatie ga ik vroeger naar bed en ik gun mezelf veel meer rust. Ook maak ik geen (onnodige) afspraken meer. En dat helpt al; de periode is nog steeds korter en de hevigheid aanzienlijk minder.

Wat ik vond van het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning?

Het heeft me geraakt op een onverwachte manier. Het voelde als een erkenning waarvan ik niet wist dat ik hem nodig had. De liefdevolle manier waarop Peter en zijn vrouw vorm geven aan de menstruatie, hoe hij haar de rust geeft die ze nodig heeft. Daarnaast vond ik het fijn om te lezen over deze periode in de maand en in je leven, en besefte ik hoe weinig ik hier eigenlijk van wist.

Dat vind ik zonde en écht een gemis: de kennis zou van moeder op dochter moeten gaan, maar gaandeweg zijn we dat verloren in onze maatschappij – die draait om geld verdienen, ten koste van alles. We luisteren als mens veel te weinig naar onze lichamen, geloof ik, en gaan daardoor over de kop. Dat moet en kan volgens mij écht anders. Al is het maar door te leren hoe je lijf werkt, welk effect je menstruatie heeft op je energiehuishouding en wat een simpel stapje terugzetten al oplevert.

Daarom vind ik het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning. een aanrader. Ik ga het mijn kinderen allemaal laten lezen. Ook mijn zoon dus, omdat mannen net zo belangrijk zijn voor een nieuwe visie op menstruatie. Of je nu wel of niet in de positie bent om de methode toe te passen, een stapje terugzetten en luisteren naar je lijf zou volgens mij voor elke vrouw goed zijn.

Minpunten?

In één van de reviews op Bol.com staat terecht dat dit boek sterk gaat over vrouwen die een relatie hebben (met een man). Wanneer je alleenstaand bent, kun je bepaalde onderdelen van de methode simpelweg niet uitvoeren. Persoonlijk las ik daar toen natuurlijk deels over heen, omdat ik toen nog in een relatie zat. Toch denk ik dat het meer draait om het inzicht dat je kunt meenemen uit het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning. Dat is namelijk dat een stapje terug tijdens je menstruatieperiode kan helpen om de tijd te verkorten. En, zo weet ik inmiddels, daar heb je geen partner voor nodig, maar een andere manier van denken.

Verder denk ik dat de ’traditionele rolpatronen’ die in een andere review genoemd staan niet altijd verkeerd zijn. Ik vermoed dat Peter in het boek vooral doelt op het feit dat je fysiek anders in elkaar zit. Als vrouw heb je daardoor andere behoeften en daar mag meer ruimte voor komen – zonder dat je meteen gedwongen moet worden in de zorgzame thuisblijfmoederrol van vroeger. Ik heb het zelf in elk geval niet op die manier ervaren tijdens het lezen.

Over het boek: Men-Struatie. De GROTE ontkenning.

De methode die Peter en zijn vrouw Anke beschrijven in het boek Men-Struatie. De GROTE ontkenning is een handige als je meer inzicht wil krijgen in je cyclus. Ook staat er een methode in beschreven die je menstruatie verkort. Of het haalbaar is in de praktijk? Misschien als het menstruatieverlof erdoor komt. Tot die tijd moeten we het op een andere manier oplossen. Een fijn boek om te lezen, al werkt de methode niet helemaal voor ons. Zou jij het willen proberen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©PeopleImages.com – Yuri A – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven