Een pleidooi voor meer vaders in de appgroep

Van oudsher zijn vrouwen behept met de nobele taak om te zorgen voor de kinderen. Al dan niet opgedrongen doordat mannen lange tijd zowel het religieuze als zakelijke leven domineerden. Om die reden zitten we anno 2020 nog steeds vaak op school als hulpmoeder, luizenmoeder en deelnemers van talloze appgroepen. Maar waarom? Is het niet tijd dat we ook daar emanciperen?

Weinig vaders in de appgroep van school

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij ons bestaat zo’n beetje elke appgroep (van sportverenigingen en school) uit moeders. Heel gezellig, maar in de loop van de tijd begin ik me steeds vaker af te vragen waarom vaders zich niet mengen in het geheel. Op mijn vraag of Ro geen zin had om lid te worden, antwoordde hij: ‘Nee joh, ik hoor het wel van jou als er iets belangrijks gebeurt. Hoef ik niet honderd appjes door te scrollen.’

Een gemakkelijk standpunt wat in veel huishoudens voorkomt. Hoewel er doorgaans weinig wordt besproken in de groepsapp, kan het inderdaad nog weleens uitmonden op een eindeloos gesprek. En dat is eigenlijk de reden waarom ik er stiekem zelf ook onderuit wil. Ondanks dat ik zelf soms ook deelnemer ben aan zo’n gesprek en dus een van de oorzaken van die honderd gemiste berichten. Toch denk ik zelf dat het goed zou zijn als zo’n appgroep een logischere afspiegeling wordt van de maatschappij en de man-vrouwverhouding op het schoolplein.

Waarom er meer vaders in de appgroep zouden moeten komen?

Mannen hakken sneller knopen door dan vrouwen

Waar vrouwen uren kunnen bakkeleien over het beste cadeau voor de juf (en er altijd wel een moeder op de proppen komt met ‘nog één alternatief’ wanneer bijna alles in kannen en kruiken is), hakt de gemiddelde vader zo’n knoop makkelijk door. Bovendien is een goed idee gewoon een goed idee binnen een groepsapp vol vaders – ongeacht wie het bedacht. Bij vrouwen lijkt het soms toch een kwestie van de eer binnenhalen, omdat het jouw idee was.

Mannen hoeven niet iedereen te vriend te houden

En nu weet ik best dat er tegenwoordig meer vrouwen zijn die zich wat zakelijker opstellen dan vroeger, maar doorgaans heerst er nog steeds een soort ongemakkelijkheid als dat gebeurt. Je bent de paria van de groep als je je hardop uitspreekt over het feit dat niet iedereen een vinkje hoeft te sturen wanneer wordt gevraagd om een betaling. Of dat bepaalde zaken prima privé kunnen worden besproken. Van mannen accepteren we dit nog steeds gemakkelijker, hoe dubbel dat ook mag zijn. Waarom zouden we niet van de nood een deugd maken?

Vrouwen zijn langer van stof

Misschien generaliserend, maar wel waar. Mannen zijn iets praktischer ingesteld en meer van het snelle afhandelen, vrouwen blijven doorpraten. Ook als het allang niet meer zou hoeven.

Duidelijkheid scheelt gedoe

Waar je als vrouw snel wordt neergezet als bitch als je voorstelt om binnen de groepsapp alleen belangrijke berichten te sturen, knikt iedereen volmondig ja en amen wanneer papa X met dat lumineuze idee op de proppen komt. Stiekem vindt namelijk meer dan de helft van alle moeders die ik ken (en nee, dat is zeker geen wetenschappelijk onderzoek, maar ik geloof best dat het een gemiddelde is) dat die groepsapps wel een tandje minder mogen. Tegelijkertijd durft bijna niemand dat uit te spreken, omwille van de sociale cohesie.

Doen mannen het dan per se beter?

Nee, dat is het niet. Zelf denk ik dat mannen en vrouwen gelijkwaardiger zijn dan we soms aannemen, maar dat het door onze eigen maatschappelijke verwachtingen minder naar buiten komt. En doordat we sociaal gezien als vrouwen nog altijd meer aan elkaar hangen en mannen zelfstandiger/individueler zijn, steken we minder vaak of snel ons hoofd boven het maaiveld uit. Een beetje de calvinistische inslag: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

De beste oplossing zou volgens mij zijn dat mannen en vrouwen een eerlijkere verdeling vormen binnen zo’n groep en dat het niet langer automatisch op de schouders van de vrouw terecht komt. Dat gescheiden mannen niet hun nieuwe vriendin chargeren om hun plekje in te nemen, maar zelf op de hoogte blijven van het reilen en zeilen op school.

Uiteindelijk zijn we toch allemaal in staat om een excursie op te slaan in de agenda van onze telefoon? Daar heeft je geslacht toch niks mee te maken? Zolang we als moeders massaal in al die appgroepjes blijven zitten, blijven wij ook de eerst aangewezen persoon om vrijwillig te komen opdraven. Een man kan net zo goed begeleider zijn van een schoolreisje of luizenvader worden. Is bovendien nog goed voor de ontwikkeling van onze kinderen ook!

Wat vind jij? Ben je juist blij dat jij in alle appgroepjes zit? Vind je het storend dat je je soms door een berg aan berichten moet worstelen? Of hang je ergens in het midden en heb je er eigenlijk nog nooit zo bij stilgestaan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Jacob Lund – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Een pleidooi voor meer vaders in de appgroep”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven