Meer genieten van je socials? Dat doe je natuurlijk zo!

Social media kunnen heel leuk zijn. Dat wil zeggen, als je er op de juiste manier mee omgaat. Natuurlijk zitten er eindeloos veel chagrijnen op met een volslagen gebrek aan empathie en de continue noodzaak om gehoord en gezien te worden. Maar minstens zoveel leuke mensen! Om te voorkomen dat je wordt meegezogen in de negativiteit, hieronder een paar handige tips hoe je het meest uit je socials kunt halen.

Zo zijn je socials een aanvulling op je leven

Volg alleen accounts die de wereld mooier maken

Denk aan de 102-jarige Iris Apfel uit New York die haar kennis deelt via Instagram. Deze bijzondere vrouw boezemt automatisch ontzag in, haar advies om niet zoals de rest te zijn is goud waard. Omarm je eigenheid, kies kleur in je kleding en laat je zien. Ook haar liefdesadviezen zijn te mooi om niet te kennen. 

Daarnaast zitten er talloze comedians op social media. Zeker met de komst van Reels en Tiktok kan je genieten van heerlijk herkenbare filmpjes over het ouderschap (volgtip: de hilarische @richardfrankscomedy die met ‘Mum’ een geweldig typetje neerzet), podcasts (@everything_luanna) en sarcastische grappen over samenwonen. 

Leg je telefoon regelmatig weg

Het algoritme van sociale media is erop gericht jou als gebruiker zolang mogelijk in de app te houden. Dus als wordt opgemerkt dat je langer blijft hangen bij kattenfilmpjes of makeup tutorials, is de kans groot dat je in een kattenfilmpjesfuik terechtkomt en ongemerkt een uur in de app blijft. 

Hier tegenover staat dat telefoongebruik niet alleen plezier oplevert, maar ook energie kost. Ga dat tegen door zelf na een poosje je telefoon weg te leggen, al dan niet met hulp van een wekker. Zo blijft het leuk en wordt je social media account geen energievreter.

Blokkeer bepaalde accounts uit je voorgestelde berichten

Op een gegeven moment zag ik filmpjes van twintigjarige modellen, politieke partijen, podcasts over verslavingen en allerlei juicekanalen. Dat interesseert me niet. Bovendien leveren sommige filmpjes ook ergernis op of een verdrietig rotgevoel, terwijl social media voor mij een poging tot ontspannen is.

Om dat te voorkomen kan je heel handig aangeven dat je niet geïnteresseerd bent in bepaalde onderwerpen of accounts. Desgewenst kan je ze zelfs helemaal blokkeren. Je krijgt die foto’s en filmpjes dan niet meer te zien. Ideaal! 

Verwijder af en toe accounts die je volgt

Soms zit je in een bepaalde fase. Dan wil je graag makeup filmpjes zien of inspirerende quotes, je wil dolgraag die ene realityster volgen die nu hot is, die hilarische moeder, reisaccounts of lekkere recepten. Maar je kan daar uitgroeien. De humor lijkt zich te herhalen en na een tijdje heb je het wel gezien. Of iemand post weinig, is toch niet zo interessant of begint je zelfs te storen.

Weg ermee. Dat klinkt misschien radicaal, maar het levert je geen energie op en dus is het tijd om op te ruimen. Loop eens in de zoveel maanden alle accounts eens na die je volgt en verwijder wat je vooral energie kost. Je zal zien dat het oplucht. 

Kies bij voorkeur voor echte accounts

Niks mis mee om weg te dromen bij prachtige vakantieplaatjes of mee te leven met dat ene white-beige gezin. Maar stel daar minstens zoveel echte accounts tegenover met ouders die hardop toegeven dat het leven soms nu eenmaal zwaar is, die laten zien dat ze op vakantie echt niet continu lachen, gieren, brullen en foodies die ook hun mislukte recepten delen.

Doe je dit niet, dan kan je op een gegeven moment het gevoel krijgen tekort te schieten in je eigen leven omdat het daar helemaal niet altijd perfect is. Echte mensen bieden opluchting en een grijns op je gezicht – en dat is toch veel leuker?

Welke accounts volg jij het liefst?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Kaspars Grinvalds – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven