Soms kan je vastraken in een roestige sleur. Om daaruit te komen, lijkt een wonder nodig. Toch ligt de oplossing een stuk dichterbij dan je misschien denkt: opschrijven waarvoor je dankbaar bent, kan namelijk zorgen voor een vrolijker leven. Hoe dat precies zit? In dit artikel vertel ik je over de gedachten achter het opschrijven van die dankbaarheid en hoe je jezelf blij(er) kunt schrijven.
Je dankbaarheid opschrijven?
Een tijdje geleden las ik het boek Steeds leuker van Jelle Hermus (bekend van SoChicken, hét platform waar je leert je leven nog vaker door een positieve bril te zien). Het is een boek zoals je dat verwacht van Hermus: vol tips om je leven te verbeteren op een fijne, laagdrempelige manier. Onderdeel van de tips die hij geeft, is het starten met een dagboek. Gewoon elke dag een stukje schrijven. Meer hoeft het eigenlijk niet te zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Met frisse tegenzin begon ik aan mijn nieuwe dagboek, waarvan ik ergens dacht dat ik het toch niet zou volhouden. Inmiddels zijn we een maand verder en kan ik terugkijken. Werkt het dan echt? Jazeker!
Over de miracle morning & morning pages
Hippe mensen noemen zo’n dagboek ook wel hun morning pages – eigenlijk gewoon een korte reflectie op de afgelopen dag en wat gaat komen. Uiteraard in de vroege ochtenduurtjes, wanneer iedereen nog slaapt en jij dus in alle rust kan voorbereiden op wat gaat komen. En eerlijk is eerlijk, zo’n miracle morning met het schrijven in een dagboek zonder tussenkomst van mijn lieve, gewaardeerde huisgenoten klinkt als een utopie. Als hét recept om die begripvolle, gebalanceerde moeder te zijn die ik voor ogen heb. Maar zodra die horen dat ik wakker ben, stuiven ze hun slaapkamer uit met veel bombarie, knallen de televisie aan of beginnen een heel verhaal en ben ik overprikkeld.
Kortom, zo’n heerlijke kumbaya-my-lord-ochtend werkt niet voor iedereen. Heb jij, net als wij, vroege vogels of een kat die in je wollen wintersok hangt (of op je dagboek ploft) als je even rustig wil gaan zitten? Dan kan het soms handiger zijn om je dagboek digitaal bij te houden. Bespaar je meteen papier, dus eigenlijk ook beter voor het milieu. Als je dan toch bewust bezig bent…
Dagelijks een stukje?
Waar het om gaat is dat je dagelijks stilstaat bij wat binnenin gebeurt. In het begin vond ik dat lastig. Ik schreef politiek correct – ja zelfs in mijn dagboek – omdat ik niemand voor het hoofd wilde stoten. Wat als iemand immers mijn dagboek in handen kreeg? Inmiddels heb ik dat masker laten vallen en beschrijf ik mijn gevoel steeds meer zoals het is. Boos, verdrietig, bang, teleurgesteld. Of blij natuurlijk – die emotie ‘mag er ook helemaal zijn’. En het werkt. Gaandeweg voel ik me lichter en krijg ik meer vat op alles wat in me omgaat. Het helpt. Ook om dankbaarder te zijn.
Meer dankbaarheid in je dag? Hoe zit dat?
Wat je aandacht geeft, groeit. En oefening baart kunst. Zomaar twee clichés, maar wel waar.
Dat geldt dus ook voor dankbaarheid. Als je meer wil genieten van je leven, zo schrijft Jelle Hermus, kan je dagelijks vijf momenten of aspecten in je leven opschrijven waarvoor je dankbaar bent. In eerste instantie voelde dat een tikje geforceerd, omdat ik op dat moment niet zo lekker in mijn vel zat en het aanzienlijk makkelijker was om vijf ergernissen te verzinnen. Maar het went. Inmiddels voel ik me een dankbaar mens. Steeds dankbaarder, zelfs.
Want laten we eerlijk zijn, hoe rot je dag ook voelt, de zon schijnt bijvoorbeeld, die ene vriendin luistert onvoorwaardelijk, je hebt een dak boven je hoofd, slaapt beter door die elektrische deken, je hebt zonnepanelen, waardebonnen gewonnen bij de Postcodeloterij, voor jezelf gekozen gisteren en dit keer eens ‘nee’ gezegd – wat ook op jou van toepassing is, het leven is mooier dan je op dit moment wellicht beseft. En onlosmakelijk maakt meer dankbaarheid je door de dagen heen ook een dankbaarder mens. Klinkt logisch, zo zwart op wit, en dat is het ook.
Zo kwam ik laatst in een situatie waar mijn vertrouwen in de mensheid best even op de proef werd gesteld. Maar ik zag ook de mensen daaromheen die me opvingen en droegen, hoe mijn zusje direct klaarstond en dat er nog veel meer moois gebeurde. Vrij automatisch koos ik voor dankbaarheid boven argwaan; een heel fijn gevoel!
Wil jij ook meer dankbaarheid ervaren?
Behalve dat ik je aanraad het boek van Jelle Hermus te lezen, deel ik hieronder een paar tips die voor mij werken:
- Houd het klein. Begin met een dagboek waarin je elke dag vijf minuten schrijft, bijvoorbeeld. Naar behoefte kan je dat uitbreiden, maar vijf minuten even alle gedachten eruit gooien, kan echt al opluchten.
- Schrijf op wat je vandaag gaat doen. Niet in de vorm van een lijstje dat je kan afvinken, meer een algemene planning. Of je het haalt, zie je vanavond wel.
- Creëer een fijne sfeer. Misschien krijg jij wel de kans om een (half)uurtje eerder op te staan, fijne muziek te spelen en in alle rust je ochtend te starten met een kop koffie of thee. Zo niet, kijk dan welke mogelijkheden je wél hebt.
- Benoem de facetten die je dankbaar maken. Je zal zien dat je als vanzelf een dankbaarder mens wordt.
Rest natuurlijk de vraag: waar ben jij vandaag dankbaar voor?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Cast of Thousands – Shutterstock
Pingback: 7 redenen om een dagboek te starten (én hoe je volhoudt) -