Meer balans tussen werk en gezin: 11 handige tips

Anno 2019 werken steeds meer vrouwen (door na het krijgen van de kinderen). Het effect daarvan is wel dat je soms loopt te jongleren met allerlei ballen en veel stress ervaart. Maar hoe bewaar je nu balans tussen werk en gezin? Hoe zorg je dat de kinderen niet leiden onder de drukte? In dit artikel vind je 11 handige tips!

Werk en gezin: al die ballen in de lucht houden lijkt onmogelijk

Verstikkend gevoel, alles maar voor de helft

We moeten tegenwoordig behoorlijk veel (van onszelf):

  • Goed voor de kinderen zorgen
  • Een fijne relatie hebben en houden
  • Het huishouden spic en span houden
  • Bijdragen aan de vrijwillige klusjes op school
  • Een sociaal leven onderhouden
  • Carrière maken/behouden

Je probeert alle ballen in de lucht te houden, maar hebt eigenlijk overal maar halve kracht voor. Wanneer je focus bij één van bovenstaande punten ligt, verwaarloos je de andere. Dodelijk vermoeiend natuurlijk!

Weinig balans

Om echt een goede balans te vinden tussen je werk- en privésituatie ben je best wel even bezig. De meeste vrouwen ervaren dan ook niet heel veel rust als ze denken aan hun leven. Het bestaat vooral uit ‘moetjes’. Daarom dit artikel: het kan namelijk anders. Voor jezelf, voor je gezin en je werk. Maar hoe? Hieronder vind je 11 handige tips om meer balans te creëren in je leven.

Zo houd je werk en gezin in balans

Accepteer dat je leven op het moment bijzonder druk is

De jaren met kleine kinderen noemen ze niet voor niets tropenjaren: slapeloze nachten (ook na de babytijd), de kinderen vragen veel aandacht, wanneer je kinderen weinig in leeftijd schelen kunnen ze behoorlijk wat af ruziën en ergens midden in de chaos vergeet je gemakkelijk tijd te maken voor je partner.

Accepteer dat je het druk hebt – of in elk geval je leven als zodanig ervaart. Wanneer je je niet meer verzet tegen het verstikkende gevoel van die eventuele disbalans zal je merken dat je meer lucht krijgt. Het is druk en dat is oké. Met dat in je achterhoofd kan je gemakkelijker toegeven aan het volgende punt.

Stel prioriteiten

Het hoeft niet. Er zijn aan het eind van de dag maar een paar dingen écht belangrijk: jijzelf, je kinderen en je man. Daarna je naaste familie en vrienden. En tot slot je werk.

Als jij het nu niet kunt opbrengen om de betrokken vriendin te zijn die je vroeger was, geef dat dan aan bij je vrienden. Vertel dat je het ouderschap momenteel als heel druk ervaart en weinig energie hebt om veel te ondernemen. Het komt vanzelf weer. Of als jouw huishouden een pijnpunt is, waarom overweeg je dan niet iemand te betalen om het van je over te nemen?

Verg niet het uiterste van jezelf in situaties waarbij dat niet hoeft

Dit punt hangt heel nauw samen met het vorige. In dit geval gaat het echter vooral over je ouderschap en werksituaties. Denk aan:

  • Vier dagen lang knutselen aan de traktatie van je kind (die kinderen vervolgens vaak gewoon in de prullenbak kieperen – voor wie doe je het?)
  • Opdraven bij allerlei vrijwillige versiersessies met de feestdagen, terwijl je eigenlijk geen energie hebt. Doe het niet!
  • Dat ene dossier aannemen terwijl je weet dat je naar huis moet, maar geen nee kan zeggen. Heus, soms mag je best een stapje harder lopen op je werk, maar met kleine kinderen moet je ook aan jezelf en je energiepeil denken.
  • Het kinderfeestje van de eeuw geven. Waarom?

Laat je perfectionisme los als je er niet gelukkig van wordt. Dat andere moeders een foodbloggerwaardig hapje voor het kerstdiner maken, betekent toch niet dat jij het moet doen? En dat je collega’s zonder kinderen tot laat in de avond blijven buffelen, zegt toch niet dat je dat van jezelf ook moet verwachten?

Werk efficiënter

Zowel in werk- als privésituaties kan het enorm schelen als je de dag vooruit plant. Dan haal je er namelijk veel meer uit. Schrijf vooraf op wat je wil gaan doen en werk je lijstje af. Ook wanneer je bijvoorbeeld een uurtje naar buiten wil met je kind of simpelweg ‘boodschappen doen’. Als je afstreept, krijg je een voldaan gevoel.

Een andere vorm van efficiënt werken is om vooraf kleding klaar te leggen, de tafel te dekken, broodtrommels en bekers de avond ervoor te vullen en in de koelkast te zetten. Hoe minder je hoeft na te denken de dag erop, des te relaxter de ochtend verloopt!

Bekijk je leven eens van de zonnige kant

Het kan heel lastig zijn, maar enorm verfrissend: let eens op de zaken die je vandaag wél gedaan hebt. Je bent opgestaan, hebt de kinderen op tijd te eten en drinken gegeven, kleedde ze aan, bracht ze naar school zonder gemopper, hebt vervolgens troep opgeruimd en bent daarna gaan werken. Goed bezig! Dat voelt toch veel lekkerder dan ‘nog steeds niet afgesproken met vriendin X., traktaties uitgesteld, niet meer toegekomen aan de was’.

Maak bewust tijd voor jezelf

Als er iets belangrijk is, dan is het wel tijd maken voor jezelf. Bewust kijken naar waar jij gelukkig van wordt. Soms een uurtje neerploffen met een boek, even vijf minuten voor je uit staren of spontaan een lekkere cake bakken – het mag en kan allemaal!

Hieronder valt trouwens ook bewust tijd maken met je partner. Het is zo belangrijk om elkaar niet te vergeten tussen de hectiek door. En investeren in de man of vrouw van wie je onnoemlijk veel houdt, geeft ook nog eens energie! Win-win situatie dus.

Ga sporten

Bewegen heeft een bewezen effect op hoe je je voelt. En natuurlijk, je kan 100.000 smoesjes verzinnen om niet te gaan, maar het is echt fijn als je toch over je eigen drempel (en die van de sportschool) stapt. Je hoeft maar één uurtje per week vrij te maken in het begin. Ga iets doen dat je echt ontzettend leuk vind en je zal merken hoe blij je ervan wordt. Kan je meteen alle frustraties eruit gooien over het gebrek aan balans in je leven 😉

Probeer de tijd met je kinderen zo leuk mogelijk te maken

Hoe meer plezier je haalt uit alle facetten in je leven, des te makkelijker het vol te houden is. Schrap dus per direct alle dingen waar jij je levensgeluk niet uit haalt en voel je daar geen seconde schuldig om. Je compenseert het namelijk met bezigheden die je wel blij maken.

Vind jij de speeltuin bijvoorbeeld een crime? Laat dat lekker aan je man over. Dan bak jij een keer een appeltaart met de kinderen op zondagmiddag. En gaat hij graag zwemmen, terwijl jij het niks vindt? Prima toch! Op een ander moment zit jij met ze te puzzelen of knutselen. De kinderen krijgen zo het beste van beiden.

Dit kun je ook toepassen op andere punten in je leven waarin je worstelt met het gebrek aan balans, zoals je werk. Kijk of je eventueel een functie kunt krijgen waar je meer geluk uit haalt.

Onderzoek de mogelijkheden op je werk

Misschien kan je wel een dag (of twee) werken vanuit huis nu de kinderen klein zijn? Dat scheelt filestress, onnodige tijdverspilling en bovendien kan je de tijd plannen hoe je wilt. Daarbij is het financieel vaak voordeliger, omdat je die dagen niet altijd kinderopvang hoeft te betalen.

Een ander idee is dat je man ouderschapsverlof opneemt. Dat kan wettelijk gezien tot je kinderen acht jaar zijn, dus wie weet heb je daar nog iets aan. Het voordeel is ook dat je eventueel schuldgevoel kan loslaten: het is fijn dat de kinderen worden opgevangen door één van de ouders. Wie dat dan ook is.

Vraag hulp aan anderen

Dit is één van de lastigste dingen in het hele rijtje, maar hij hoort er wel bij. Vraag hulp aan anderen. Misschien wil je (schoon)moeder wel wekelijks de rol van oppasoma op zich nemen of heb je een leuke gastouder of kinderopvang in de buurt? Of wie weet kan je wel met die ene gezellige moeder van school regelen dat jullie de kinderen om de week van en naar de gezamenlijke sportklasjes brengen. Wees creatief en je zal zien dat er vaak meer mogelijk is dan je dacht.

Verdeel huishouden en gezin met je partner

Mannen zijn prima in staat een evenredig steentje bij te dragen in het huishouden en het gezin. We leven uiteindelijk niet meer in de jaren vijftig van vorige eeuw. Wie weet kan je man heerlijk koken of kunnen jullie een vaste wekelijkse dag plannen waarop je met het hele gezin aan de schoonmaak gaat? Voor de kinderen goed (want: goede voorbeeld), je man draagt bij en het ontlast jouw schouders ook. Zeker als je allebei een betaalde baan hebt: het ene werk is niet meer of minder dan het ander.

Alleen niet zeuren dat hij de plintjes ook had moeten stofzuigen of dat het niet goed gaat! Oefening baart kunst.

Hoe bewaar jij de rust en balans tussen werk en gezin?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Meer balans tussen werk en gezin: 11 handige tips”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven