hoe zorg je voor balans tussen werk gezin jonge moeders

Meer balans tussen werk en gezin? 11 handige tips

Tegenwoordig werken de meeste vrouwen door na het krijgen van de kinderen. Het effect daarvan is wel dat je soms loopt te jongleren met allerlei ballen en veel stress kunt ervaren. De belangrijkste vraag is dus hoe je nu balans creëert en bewaart tussen je werk en je gezin? Hoe zorg je dat de kinderen niet leiden onder de drukte? In dit artikel vind je 11 handige tips!

Werk en gezin: al die ballen in de lucht houden lijkt onmogelijk

Alles perfect is onmogelijk

We moeten tegenwoordig behoorlijk veel (van onszelf):

  • Goed voor de kinderen zorgen
  • Een fijne relatie hebben en houden
  • Het huishouden spic en span houden
  • Bijdragen aan de vrijwillige klusjes op school
  • Een sociaal leven onderhouden
  • Carrière maken/behouden

Social media speelt daarin een belangrijke rol. Je ziet accounts voorbij komen van moeders die met een vriendelijke glimlach hun twee brave sad white beige kindjes een beetje speelmaïs geven, die daarvan vervolgens een replica maken van de Venus van Milo. Hun huis is knus, maar ook ingericht volgens de laatste woontrends. Ze hebben een man die ze liefdevol in beeld brengen en lijken uit elkaar te spatten van perfectie.

Vergeleken daarmee voelt het soms alsof je eigen leven een beetje tegenvalt. Zeker als je temperamentvolle kinderen hebt die de speelmaïs gewoon op de grond gooien en er vervolgens overheen stampen. En als je pas iemand thuis kunt ontvangen nadat je een razendsnelle schoonmaak hebt gehouden. Alle ballen in de lucht voelt behoorlijk verstikkend als je eigenlijk overal maar halve kracht voor hebt. Zeker als de balans ontbreekt tussen werk en privé.

Balans creëren tussen werk en privé?

Om echt een goede balans te vinden tussen je werk- en privésituatie ben je best wel even bezig. Het is een kwestie van trial and error. Vergeet immers niet dat je nu in een bepaald patroon zit dat je moet gaan doorbreken. Daarbij komt dat vrouwen doorgaans het leeuwendeel van de onzichtbare werkzaamheden binnen het gezin voor hun rekening nemen. Iets dat al jaren zo gaat en erin slijt. Je weet op een gegeven moment niet beter, maar het kost wél veel energie.

Als jij ook merkt dat je weinig rust ervaart wanneer je denkt aan je eigen leven en het op sommige momenten zelfs verstikkend vindt, is dit artikel er voor jou. Het kan namelijk anders. Voor jezelf, voor je gezin, zelfs voor je werk. Maar hoe? Onderstaande 11 tips gaan je hierbij helpen om te zorgen voor meer balans.

Zo houd je werk en gezin in balans

Accepteer dat je leven op het moment bijzonder druk is

De jaren met kleine kinderen noemen ze niet voor niets tropenjaren: slapeloze nachten (ook na de babytijd), de kinderen vragen veel aandacht, wanneer je kinderen weinig in leeftijd schelen kunnen ze behoorlijk wat af ruziën en ergens midden in de chaos vergeet je gemakkelijk tijd te maken voor je partner.

Het is goed om dat te beseffen. Deze fase is tijdelijk en wordt geleidelijk beter (of in elk geval iets rustiger), als het goed is. Door je minder te verzetten tegen het gevoel van onbalans, krijg je weer iets meer lucht. Het is druk en dat is oké. Zodra je dat voelt, is het tijd voor het volgende punt.

Stel prioriteiten

Perfectie is onmogelijk. Daar moet je ook niet naar streven. Het belangrijkste in je leven is dat (a) jijzelf voldoende energie hebt om te zorgen voor jezelf en je gezin, (b) dat je investeert in de band met je dierbaren en (c) dat je op je werk doet wat gedaan moet worden.

Alles dat daarbuiten ligt, is veel minder een prioriteit – of in elk geval misschien in een mindere mate. Eis geen perfect huishouden van jezelf (of vraag om hulp). En bedenk dat die witte bank misschien stijlvol staat op The Gram, maar in jouw huis toch geen lang leven beschoren is. Moet je dan ook niet willen.

Verder is eerlijkheid belangrijk. Misschien investeerde je voor de kinderen veel tijd in je familie en vrienden, maar lukt je dat tegenwoordig niet altijd meer. Geef dit dan bij hen aan. Of kijk of je zaken kunt combineren: in de ballenbak proberen bij te praten, een terrasje pakken onder schooltijd of uit eten als de kinderen slapen. Vaak zitten ze in een soortgelijke situatie en kan je juist veel aan elkaar hebben.

Verg niet het uiterste van jezelf in situaties waarbij dat niet hoeft

Dit punt hangt heel nauw samen met het vorige. In dit geval gaat het vooral over hoe je het ouderschap en werksituaties invult. Denk aan:

  • Vier dagen lang knutselen aan de traktatie van je kind (die kinderen vervolgens vaak gewoon in de prullenbak kieperen – voor wie doe je het?)
  • Opdraven bij allerlei vrijwillige versiersessies met de feestdagen, terwijl je eigenlijk geen energie hebt. Doe het niet!
  • Dat ene dossier aannemen terwijl je weet dat je naar huis moet, maar geen nee kan zeggen. Heus, soms mag je best een stapje harder lopen op je werk, maar met kleine kinderen moet je ook aan jezelf en je energiepeil denken.
  • Het kinderfeestje van de eeuw geven. Waarom?

Laat je perfectionisme los als je er niet gelukkig van wordt. Dat andere moeders een foodbloggerwaardig hapje voor het kerstdiner maken, betekent toch niet dat jij het moet doen? En dat je collega’s zonder kinderen tot laat in de avond blijven buffelen, zegt toch niet dat je dat van jezelf ook moet verwachten?

Werk efficiënter

Zowel in werk- als privésituaties kan het enorm schelen als je de dag of zelfs je week vooruit plant. Dan haal je er namelijk veel meer uit. Schrijf vooraf op wat je wil gaan doen en werk je lijstje af. Ook wanneer je bijvoorbeeld een uurtje naar buiten wil met je kind of simpelweg ‘boodschappen doen’. Als je afstreept, krijg je een voldaan gevoel.

Een andere vorm van efficiënt werken is om vooraf kleding klaar te leggen voor de kinderen (en jezelf), de tafel te dekken, broodtrommels en bekers de avond ervoor te vullen en in de koelkast te zetten. Hoe minder je hoeft na te denken de dag erop, des te relaxter de ochtend verloopt!

Bekijk je leven eens van de zonnige kant

Het kan heel lastig zijn, maar enorm verfrissend: let eens op de zaken die je vandaag wél gedaan hebt. Je bent opgestaan, hebt de kinderen op tijd te eten en drinken gegeven, kleedde ze aan, bracht ze naar school zonder gemopper, hebt vervolgens troep opgeruimd en bent daarna gaan werken. Goed bezig! Dat voelt toch veel lekkerder dan ‘nog steeds niet afgesproken met vriendin X., traktaties uitgesteld, niet meer toegekomen aan de was’.

Maak bewust tijd voor jezelf

Als er iets belangrijk is, dan is het wel tijd maken voor jezelf. Bewust kijken naar waar jij gelukkig van wordt. Soms een uurtje neerploffen met een boek, even vijf minuten voor je uit staren of spontaan een lekkere cake bakken – het mag en kan allemaal! En vind je dit lastig? Kijk dan naar de voordelen van tijd voor jezelf:

  • Je doet iets waar je gelukkig van wordt
  • Als jij je gelukkig voelt, heb je meer energie
  • Wanneer je meer energie hebt, kan je beter omgaan met eventuele ruzietjes bij de kinderen
  • Enthousiasme en vrolijkheid is besmettelijk

Dus alsjeblieft, ga onderuit met dat boek (ook al staat je wasmand nog zo hard te schreeuwen). Maak een lange wandeling met die goede vriendin. Sleep je tekenspullen mee naar buiten onder schooltijd en ga in de achtertuin zitten kleuren. Doe even helemaal niks. En dat elke dag.

Hieronder valt trouwens ook bewust tijd maken met je partner. Het is zo belangrijk om elkaar niet te vergeten tussen de hectiek door. En investeren in de man of vrouw van wie je onnoemlijk veel houdt, geeft ook nog eens energie! Win-win situatie dus.

Ga sporten

Bewegen heeft een bewezen effect op hoe je je voelt. En natuurlijk, je kan 100.000 smoesjes verzinnen om niet te gaan, maar het is echt fijn als je toch over je eigen drempel (en die van de sportschool) stapt. Je hoeft maar één uurtje per week vrij te maken in het begin, maar alleen dat maakt al echt een verschil in hoe je je voelt.

Wil je niet naar de sportschool? Ga dan iets anders doen dat je echt ontzettend leuk vind en je zal merken hoe blij je ervan wordt. Misschien is een uurtje zwemmen per week al heerlijk. Of leer bachata dansen, wandel dagelijks een paar kilometer met je jongste of ga eens een proefles nemen bij een teamsport waar je eigenlijk al tijden op zou willen.

Probeer de tijd met je kinderen zo leuk mogelijk te maken

Hoe meer plezier je haalt uit alle facetten in je leven, des te makkelijker het vol te houden is. Schrap dus per direct alle dingen waar jij je levensgeluk níet uit haalt en voel je daar geen seconde schuldig om. Je compenseert het namelijk met bezigheden die je wel blij maken.

Vind jij de speeltuin een crime? Laat die lekker aan je man over. Dan bak jij een keer een appeltaart met de kinderen op zondagmiddag. En gaat hij graag zwemmen met ze, terwijl jij het niks vindt? Prima toch! Op een ander moment zit jij met ze te puzzelen of knutselen. De kinderen krijgen zo het beste van beiden.

Dit kun je ook toepassen op andere punten in je leven waarin je worstelt met het gebrek aan balans, zoals je werk. Kijk of je eventueel een functie kunt krijgen of andere taken mag doen waar je meer geluk uit haalt.

Onderzoek de mogelijkheden op je werk

Misschien kan je wel een dag (of twee) werken vanuit huis nu de kinderen klein zijn? Dat scheelt filestress, onnodige tijdverspilling en bovendien kan je de tijd makkelijker plannen zoals jij dat wilt. Daarbij is het financieel vaak voordeliger, omdat je die dagen niet altijd kinderopvang hoeft te betalen.

Een ander idee is dat je man ouderschapsverlof opneemt. Dat kan wettelijk gezien tot je kinderen acht jaar zijn, dus wie weet heb je daar nog iets aan. Het voordeel is ook dat je eventueel schuldgevoel kan loslaten: het is fijn dat de kinderen worden opgevangen door één van de ouders. Wie dat dan ook is.

Vraag hulp aan anderen

Dit is één van de lastigste dingen in het hele rijtje, maar hij hoort er wel bij. Vraag hulp aan anderen. Misschien wil je (schoon)moeder wel wekelijks de rol van oppasoma op zich nemen of heb je een leuke gastouder of kinderopvang in de buurt? Of wie weet kan je wel met die ene gezellige moeder van school regelen dat jullie de kinderen om de week van en naar de gezamenlijke sportklasjes brengen. Wees creatief en je zal zien dat er vaak meer mogelijk is dan je dacht.

Houd ook in je achterhoofd dat de mens eigenlijk helemaal niet gemaakt is om alles rondom het gezin in zijn eentje op te knappen. Verlang dat daarom ook niet van jezelf. Juist door met een vriendin en haar kind(eren) naar de speeltuin te gaan, zie je dat je de lasten kunt verlichten. Je kan bijpraten, zij gaat even badmintonnen met hen, daarna doe jij mee met voetballen en ze houden elkaar bezig – de kinderen hebben de dag van hun leven en jij hoeft niet alles alleen te doen.

Verdeel het huishouden en gezinsverantwoordelijkheden met je partner

Door thuis te zorgen voor een zekere balans, creëer je ook ruimte voor jezelf. Kijk daarbij naar ieders kwaliteiten. Als je man bijvoorbeeld goed is in het zware werk, kan hij de klusjes in en rondom het huis voor zijn rekening houden. Of misschien vindt hij het prettig om de was te doen. Het maakt écht niet uit wie wat doet, zolang je maar samenwerkt om alles in goede banen te leiden.

Daarnaast helpt het om hem mee te nemen in het werk ‘achter de schermen’. Laat bijvoorbeeld zien wat er komt kijken bij het plannen van een kinderfeestje. Of hoe je tijdens een schoolweek alles regelt. Wanneer hij ziet dat daar soms ook best veel tijd in gaat zitten, kan hij makkelijker bijspringen. Bijvoorbeeld door die ene doktersafspraak te maken én erheen te gaan met jullie dochter. Of door de uitnodigingen dit jaar te regelen. Het zijn kleine dingen met een groots effect. En daar wordt uiteindelijk iedereen gelukkiger van.

Hoe bewaar jij de rust en balans tussen werk en gezin?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©fizkes – Shutterstock

1 gedachte over “Meer balans tussen werk en gezin? 11 handige tips”

  1. Pingback: Tips voor werkende moeders: maak het jezelf makkelijker -

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *