Me-time nodig? Zo pak je dat aan (én de leukste tips!)

In de drukte van alle dag is het soms makkelijk jezelf te vergeten, of te denken dat het nog wel komt – morgen ofzo. En voor je het weet is er weer een week voorbij. Om die reden is dit artikel eigenlijk niets meer of minder dan een hele vriendelijke herinnering aan het feit dat jij ook af en toe wat tijd voor jezelf nodig hebt. Geen inspiratie? Lees dan snel verder en zorg dat je jezelf komend weekend een uurtje (of drie) vrij gunt!

Benut je me-time goed met deze 6 tips

Houd je eraan

De verleiding om die voorgenomen me-time alsnog voor je uit te schuiven is misschien groot. Mogelijk voelt het zelfs een beetje overdreven of ongemakkelijk. Toch is het slim om je aan je eigen voornemen te houden, want het levert je echt (innerlijke) rust en energie op.

Niet overtuigd? Onderaan dit artikel staan de belangrijkste voordelen van me-time.

Kies een tijdstip waarop je echt tijd voor jezelf kunt nemen

Waarschijnlijk kennen we allemaal wel dat ene moment waarop je je gezicht net ingesmeerd hebt met een masker en:

 • de deurbel gaat
 • je kinderen stormen binnen om bij je te komen liggen
 • je puber heeft juist dan dat ene shirtje nodig en moet nú weg

Voor je het weet is er een halfuur voorbij, heb je geen enkele vorm van rust gehad en moet je de opgedroogde restjes masker van je gezicht krabben. Tot zover de ontspanning 😉 Om die reden is het wel handig even vooraf te kijken wanneer je de minste kans hebt om gestoord te worden. Spreek met je partner af dat hij of zij zorgt dat je in alle rust kan doen waar je zin in hebt en benut die tijd.

Zet je telefoon uit of leg hem (ver) weg

Tijd voor jezelf associëren we tegenwoordig regelmatig stiekem toch met onderuit zakken en even scrollen door je timeline. Maar wist je dat daar eigenlijk heel veel tijd mee verloren gaat? Zonde. Ten eerste kost een smartphone je vaak energie (denk: veel prikkels, nieuws of berichten waarover je je opwindt, verhalen die je raken en honderdduizend meningen), ten tweede houd je na een uurtje swipen vaker het gevoel over niks nuttigs gedaan te hebben dan wanneer je had zitten puzzelen.

Kortom, zet je telefoon lekker uit of leg hem weg – als je toch enigszins bereikbaar wil blijven. Misschien voelt het even raar in het begin, maar je zal al snel merken dat het ook ruimte oplevert. En die ruimte kan je mooi gebruiken om heerlijk iets voor jezelf te doen.

Zet muziek op waar je je fijn bij voelt

De een kalmeert van binaural beats, de ander krijgt daar de kriebels van en zet liever hardrock op. Whatever suits you. Belangrijk is vooral dat jij je fijn voelt bij de muziek die je opzet. Of dat nu een tragische smartlap is of een vrolijk popliedje. Pak iets te drinken en ga eerst eens even een paar minuten zitten. Doordat je op die manier uit je ‘doe-modus’ komt, creëer je rust in je lijf en ben je straks beter in staat om te genieten van je me-time moment. En dat is echt beter dan met je maskertje op ‘meteen de badkamer even poetsen, want je bent er toch’.

Wat vind je leuk om te doen?

Het kan zijn dat je echt even moet nadenken wat je leuk vindt. Dat is eigenlijk een teken dat je vooral veel aan anderen geeft, en minder aan jezelf. Geeft niks! Door even te gaan zitten en de tijd te nemen om een lijstje op te stellen, hoef je volgende keer niet langer te peinzen en kies je gewoon iets uit. Ideeën:

 • Tuinieren
 • Lezen (tijdschrift, boek of stripboek)
 • Schrijven in een dagboek of bullet journal
 • Schilderen
 • Puzzelen
 • Zingen
 • Zet een luisterboek op of een inspirerende podcast
 • Wandelen
 • Kijk een film of feelgood serie
 • Meditatie
 • Fotograferen
 • Handwerken (armbandjes maken, haken, breien, borduren)
 • Koken of bakken
 • Sporten
 • Maskertje op, je haar uitgebreid verzorgen, make-up
 • Zit, mijmer een beetje voor je uit en luister naar muziek

Of schaf een toffe hangmat aan en kom even helemaal tot jezelf. Hoe dan ook: kies voor iets dat je alleen kunt doen in de offline wereld. Shoppen lijkt weliswaar ontspannend, maar daarvoor zal je voorlopig toch vooral online moeten zijn. En voor je het weet…

Probeer je volledige aandacht erbij te houden

In het begin kan dat best lastig zijn, zeker wanneer je niet zo vaak een moment vrijmaakt voor jezelf. Maar hoe bewuster je geniet, des te voldaner je je voelt na afloop. En dat laatste gevoel is de energie waaruit je kan putten om de dagelijkse drukte beter aan te kunnen.

Waarom is me-time zo belangrijk?

Me-time, of tijd voor jezelf, is een beetje een modewoord geworden. Overal wordt maar geroepen dat je die me-time moet nemen (en het liefst wel nu!), maar waarom eigenlijk? Is het daadwerkelijk nuttig voor je?

Ja. Als je lief bent voor jezelf, kan je ook beter voor anderen zorgen. Je hebt meer energie, meer innerlijke rust en voelt je beter in balans. Daarbij maakt het je creatiever én gelukkiger. Per slot van rekening kan je niet blijven geven aan de hele wereld als je eigen voorraad opraakt en te weinig wordt aangevuld. Dus daarom 😉

Vind jij het lastig om tijd voor jezelf te nemen? Of maak je regelmatig een momentje vrij? En waar knap jij ontzettend van op in een drukke periode? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven