Matcha thee: is dat nou lekker om te drinken? | Review

Matcha thee werd een paar jaar geleden gelanceerd als hét product van deze tijd. Zo zou deze bijzondere thee veel gezondheidsvoordelen bevatten en is het een goed alternatief voor koffie. Wie het drinkt, is om en zweert erbij, zeggen ze. Is die felgroene Japanse Matcha daadwerkelijk zulk fantastisch spul? In deze review deel ik mijn ervaring én zes verschillende recepten.

Matcha thee: mijn eerste ervaring

Een paar jaar geleden probeerde ik voor het eerst een kopje Japanse matcha. Met veel omhaal werd een klein schoteltje groene drab bereid en mocht ik proeven. Waar om me heen meerdere mensen enthousiast knikten met een: ‘Ja, even wennen, maar ik vind dit wel lekker’, vroeg ik me af of zij iets anders hadden gekregen. Ik vond het vooral bitter smaken, een beetje als gekookte andijvie. En dat is geen compliment.

Toen ik de vraag kreeg om thuis Japanse Matcha te testen twijfelde ik dan ook. Waarom zou ik me nog een keer door die bittere ervaring heen dwingen? Tot een vriendin me erop wees dat je nog veel meer kan met deze bijzondere groene thee. Je hoeft er geen kommetje mee te maken, je kan het ook verwerken in van alles en nog wat. Daarom besloot ik de uitdaging aan te gaan. En voor deze review klopte ik gewoon nog eens een kopje matcha thee voor mezelf, puur om te zien of het echt zo bitter was.

Tip! Om te voorkomen dat je Matcha (te) bitter wordt, is het belangrijk dat je er water bij schenkt van zo’n 60-70 graden. Bij heter water komen er namelijk bitterstoffen vrij. Ook is het goed om uit te zoeken of je wel de juiste kwaliteit thee hebt.

Hoe maak je een kop (of kommetje) Matcha thee?

Benodigde tijd: 10 minuten

Zo maak je een kop Matcha thee

 1. Gebruik je bijgeleverde bamboe lepel en doe twee schepjes matcha in een kommetje (dit komt neer op een halve theelepel)

  hoe maak je een kop matcha thee

 2. Giet daar een beetje water bij en roer tot je een mooie pasta krijgt

  matcha roeren tot pasta

 3. Giet je theewater erbij en klop het op met je bamboe matchaklopper (Chasen)

  maak matcha thee how to

 4. Wanneer je thee een schuimkraag heeft, is hij klaar om te worden gedronken

  wanneer kan je matcha thee drinken
  Let op: het duurt best even voor het goed schuimt. Hou de klopper redelijk stevig tegen de bodem aan en maak in vlot tempo M bewegingen. 

Review Matcha thee: mijn ervaring

Hoe ruikt de thee en hoe ziet het eruit?

Anders dan bij reguliere theesoorten, waarbij je een zakje of gevuld thee-ei in je kopje heet water laat zakken, ziet matcha eruit als groen poeder. Het ruikt licht fruitig en naar groene thee, maar dan een stuk sterker. 

Hoe proeft de Matcha wanneer je hem opklopt?

Waar het precies aan ligt, weet ik niet, maar ik vond hem dit keer minder bitter dan de vorige keer. Daarbij heeft het ritueel waarmee je de thee klaarmaakt ook wel iets. Je komt (gedwongen) tot rust. De thee kan namelijk niet sneller worden opgeklopt dan zoals het gaat en dus moet je echt even loslaten. Ik snap daarom wel waarom de thee populair is. Ons leven is tegenwoordig toch vaak erg druk, dit soort rustpunten helpen je een beetje gezonde afstand te nemen van de chaos.

Die beleving draagt voor mij wel bij aan de smaak. De vorige keer dronk ik hem tijdens een persevenement, dit keer rustig thuis. Daarbij geeft de thee energie – anders dan na een energiedrankje, voelde ik me op een kalme manier alert. Positief dus!

Eindoordeel over Matcha?

Ik vond het verrassend dat mijn kopje Matcha thee thuis anders smaakte dan tijdens het evenement. Daar zal het hele proces van klaarmaken ongetwijfeld aan bijdragen. Matcha heeft een bijzondere, maar vooral ook heel eigen umami smaak. Ik kan hem het best omschrijven als een bittere groene thee. Anders dan andere theesoorten, in elk geval.

Ik vind het leuk dat de thee erg veelzijdig is. Je kan hem verwerken in je smoothie, yoghurt, cake en brownie. Daarbij hef je de smaak een beetje op: het komt dan veel meer terug bij de groene thee smaak zoals je die kent.

Wel moet ik eerlijk toegeven dat ik sinds het schrijven van de review (in 2018) eigenlijk nooit meer Matcha thee heb gedronken en dat het me ook helemaal niet meer trekt. Wat dat betreft ben ik misschien minder trendgevoelig dan anderen. Bovendien is het hele ritueel waarbij je de thee opklopt rustgevend, maar niet praktisch in ons gezin. En ik vind het dan ook weer niet zo lekker dat ik er tijd voor wil maken.

ervaring met matcha thee review recepten

Veelgestelde vragen over de Matcha

Wat is Matcha en waar komt het vandan?

Matcha is groene thee, maar dan in zijn puurste vorm. De beste soorten komen uit Japan en worden eeuwenlang in allerlei rituelen gebruikt. Niet voor niets: de thee staat bekend om zijn grote hoeveelheid antioxidanten (tien keer meer dan normaal) en cafeïne – die dankzij de stof L-theanine wel zorgt voor hogere alertheid, maar niet voor de nervositeit die koffie met zich mee kan brengen (lees ook dit interessante artikel van Men’s Health over het verschil met koffiedrinken)

Wat is het verschil met gewone groene thee?

Anders dan met ‘gewone’ groene thee worden deze plantjes in de schaduw gezet om de aanmaak van chlorophyl te bevorderen – de reden dat matcha zo groen van kleur is. Na de oogst worden de blaadjes vermalen en kan je het poeder op een speciale manier opkloppen met water. Dit is een heel ritueel, precies wat je nodig kan hebben in je drukke leven: even tot rust komen met een goede kop thee.

Welke ingrediënten bevat deze Matcha thee?

100% premium kwaliteit Matcha uit Japan.

Hoeveel thee bevat een zakje en hoe lang doe je ermee?

Elk zakje bevat 30 gram, wat ongeveer neerkomt op twintig tot dertig koppen. Je doet er dus ongeveer een maand mee als je elke dag één kopje drinkt.

Wat heb je nodig voor een kop Matcha?

Een kommetje waarin je de thee kunt kloppen
Bamboe lepel
Bamboe klopper
Japanse matcha

Kijk in de webshop voor mooie matcha producten die de theebeleving nog leuker maken. 

Hoe herken je goede Matcha thee?

Zoals bij zoveel producten die aanslaan op de markt, is ook Matcha in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een goedkopere variant: deze heeft een lichtere kleur en smaakt bitterder. Kies je voor kwaliteit, dan zal je dat echt proeven. Ik verwijs je graag door naar dit artikel, waarin Leon van Rijswijk je uitgebreid uitlegt wat het verschil is tussen deze twee soorten.

Tip! Als uitgangspunt kan je nemen dat je voor goede matcha zo’n € 25,00 betaalt voor 30-40 gram. Let er ook op of het gaat om biologisch geteelde matcha.

Hoe smaakt Matcha thee als je het bewerkt?

Hieronder staan verschillende recepten. Per recept zal ik benoemen wat het effect is en of je nog iets terug proeft van de typische Matcha-smaak. In principe zou de subtiele groene theesmaak vooral moeten blijven, niet het bittere.

Hoe gezond is Matcha?

Veel mensen drinken Matcha thee, omdat het boordevol antioxidanten zit. Maar is het ook een nuttige aanvulling op je dagelijkse dieet? Ik besloot diëtiste Fleur Veldkamp te vragen hoe het hier precies mee zit:

“Ondanks de belangrijke werking van antioxidanten in het lichaam, zijn er geen aanwijzingen dat het helpt om extra antioxidanten in te nemen via een supplement of door het eten/drinken van een superfood. Je lichaam krijgt namelijk al voldoende antioxidanten binnen via als je dagelijks de aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit (2x 2ons) eet. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor veel variantie in je groenten en fruit inname zodat je ook een mooie variantie van antioxidanten en andere vitamine en mineralen binnenkrijgt.”

Wil je meer lezen over het effect van antioxidanten op je lichaam en hoe goed superfoods voor je zijn? Het Voedingscentrum geeft je uitgebreid antwoord. 

Mag je Matcha drinken tijdens de zwangerschap?

In een kommetje Matcha zit twee keer zoveel cafeïne als in een kop koffie. Daarbij wordt groene thee sowieso afgeraden tijdens je zwangerschap, omdat het polyfenol bevat. Om deze twee redenen is het af te raden om Matcha thee te drinken als je in verwachting bent.

Matcha kopen?

Recepten met Matcha thee

Ik probeerde verschillende recepten met Matcha thee. Hieronder vind je meer informatie over de smaak en de gebruikte ingrediënten.

Vegan smoothie met banaan en sojayoghurt

Hoewel smoothies helemaal niet zo gezond zijn als vaak wordt gedacht, vind ik ze op zijn tijd best lekker als ontbijt of lunch. In dit geval werd het onderdeel van de lunch trouwens, want ik had de hoeveelheid een beetje verkeerd ingeschat. Ik kon net een klein glaasje voor de helft vullen. Helaas, zou ik willen zeggen: hij smaakte erg goed – ondanks dat het er een beetje matig uitziet. Het zachte van groene thee met de zoete banaan combineert in elk geval echt goed.

Ingrediënten

 • Banaan
 • Sojayoghurt
 • Gebroken lijnzaad
 • Halve theelepel matcha

Je kan eventueel nog andere fruitsoorten toevoegen voor de smaak.

Bereidingswijze

Allemaal in de blender, op de knop drukken en wachten tot hij glad is. Smakelijk!

Griekse yoghurt met banaan, lijnzaad en matcha

recept yoghurt banaan lijnzaad matcha

Ingrediënten

 • Griekse yoghurt
 • Middelgrote banaan
 • Eetlepel gebroken lijnzaad
 • Theelepel matcha

Bereidingswijze

Om de dag vol energie te beginnen, kan je kiezen voor een goed ontbijt met yoghurt, banaan, lijnzaad en een theelepel matcha. Mijn kleuter becommentarieerde het ontbijt vol afschuw: ‘Dat is echt giftig! Eerst doe je er kruiden bij en dan mos.’ Gelukkig was de smaak prima, maar ook dit ziet er inderdaad niet heel smakelijk uit. Lijnzaad zit vol vitaminen en mineralen en dat is een mooie toevoeging op je dagelijkse voeding.

Frambozenontbijtcake met matcha

Recept frambozen ontbijtcake met matcha

Ingrediënten

 • 20 gram amandelmeel
 • 20 gram havermout
 • 1 ei
 • 3 el. sojayoghurt
 • 1 el. honing
 • 1 tl. kaneel (of speculaaskruiden)
 • halve tl. bakpoeder
 • 1 tl. matcha
 • 25 gr. frambozen

Bereidingswijze

Nee, het ziet er niet lekker uit. Ondanks de poging er nog iets van te maken met mijn bakvormpjes. Op Instagram gaf 76% van mijn volgers dan ook te kennen dat ze hun stukje liever oversloegen. Maar eerlijk is eerlijk: de smaak was prima. Je proefde vooral de frambozen. Toch geeft de matcha een extraatje aan het recept. Ik kan de precieze smaak niet heel goed omschrijven; hou het op groene thee, maar dan iets sterker.

Het originele recept voor frambozenontbijtcake (met betere foto’s)

Brownie met matchaglazuur

recept brownie matchaglazuur

Ingrediënten

 • 100 gram boter
 • 170 gram pure chocola
 • 250 gram kristalsuiker
 • 3 grote eieren
 • 30 gram cacaopoeder (ongezoet)
 • halve theelepel zout
 • 70 gram gezeefde bloem

Bereidingswijze

 1. 100 gram boter en 170 gram pure chocola au bain marie laten smelten
 2. 250 gram kristalsuiker toevoegen
 3. 3 grote eieren erbij
 4. 30 gram cacaopoeder (ongezoet)
 5. halve theelepel zout en 70 gram gezeefde bloem erbij

Zet het geheel 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden, laat een kwartier afkoelen en zet hem op een rooster. Daarna giet je het glazuur erover (3 el. water, 1 el. matcha, 1 el. honing, 1 tl. vanille essence en 250 gram poedersuiker). Met oog op de kinderen is het trouwens verstandig om minder glazuur te maken en een deel apart te houden voor hen; uiteindelijk zit er cafeïne in de matcha.

Brownies zijn misschien niet zo gezond, maar lekker. En het matchaglazuur is ook écht een aanrader. De zachte theesmaak combineert heel lekker met de chocola.

Grootmoeders cake met matcha

matcha cake recept

Ingrediënten

 • 250 gram boter
 • 250 gram basterdsuiker
 • 5 middelgrote eieren
 • 250 gram bloem (gezeefd)
 • scheutje (amandel)melk
 • theelepel matcha
 • snufje zout

Bereidingswijze

Klop de boter tot hij lekker luchtig is en voeg de basterdsuiker geleidelijk toe. Daarna de eieren één voor één (op kamertemperatuur) en tot slot de bloem. Met een scheutje melk maak je het beslag smeuïg en de matcha zorgt natuurlijk voor de lichtgroene kleur. Ongeveer een uur op 180 graden en dan zou hij normaliter goed moeten zijn. Volgens mij zorgt de matcha echter voor een iets andere structuur van het beslag, waardoor het langer duurt voor je cake gaar is. Uiteindelijk heb ik hem maar twee uur lang in de oven laten staan. Toen ging het redelijk en was hij steviger. De smaak is prima trouwens – al ziet hij er niet lekker uit.

Havermoutpannenkoekjes met matcha

recept banaan havermoutpannenkoek matcha

Ingrediënten

 • 200 gram havervlokken (Budget tip: bij Lidl betaal je voor een zak van 500 gram € 0,39)
 • 1 banaan
 • 3 eieren
 • 400 ml. ongezoete ongeroosterde amandeldrink van Alpro
 • Snufje kaneel
 • Theelepel matcha

Bereidingswijze

Prak eerst de banaan door de haver(mout)vlokken. Als je niet zo’n stevige vork hebt en/of de banaan is nog wat aan de harde kant, snij hem dan gewoon in plakjes. Voeg dan zo’n 200 ml. van de Alpro toe en mix het geheel met de staafmixer. Vervolgens kan je geleidelijk de eieren, matcha en de rest van de amandeldrink bij het beslag voegen. Mix tot het beslag glad is en bak kleine havermoutpannenkoekjes. Lekker met ahornsiroop!

Ook lekker met matcha?

 • Popcorn met pure chocolade en matcha
 • Matcha-ijs (ook vegan te maken)
 • Donuts
 • Latte
 • Bliss balls
 • Chocoladetaart
 • Koekjes
 • Buttercups
 • Crème brulée
 • Cheesecake
 • Soesjes
 • Macarons

Vind op Eat.Pure.LoveNanii, Culy.nl en Thesushitimes de lekkerste recepten!

Proef je de matcha terug in bovenstaande recepten?

Nee, het mag over het algemeen geen naam hebben. Het is vaker een subtiele groene theesmaak, die net iets extra’s aan je recept geeft. Niet overheersend. In sommige gevallen, zoals de cake, zou ik de Matcha thee er lekker uit laten: een gewone cake smaakt praktisch hetzelfde, maar ziet er een stuk smakelijker uit. Wat ik wel merkte, is dat de baksels minder goed stollen dan normaal als je Matcha toevoegt. Mijn advies is dus, als je een schepje Matcha door je beslag roert, om je cake wat langer in de oven te zetten.

Of Matcha thee een succes was? Lastige vraag; ik vind het best oké smaken, maar onpraktisch. Daardoor zal ik het zelf niet heel vaak meer drinken, vermoed ik. Voor deze review maakte ik zes recepten met Matcha, met wisselend succes. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring met Matcha thee. Heb jij het weleens op? Wat is jouw ervaring met deze bijzondere groene thee uit Japan? En drink je het vaker of was het eenmalig?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

De groene Matcha thee kreeg ik toegestuurd om te proberen. Deze review bevat mijn eerlijke mening en ervaring om anderen te helpen antwoorden te krijgen op hun vragen over deze theesoort. Als je aanvullende vragen hebt over de Matcha, laat ze zeker achter in een reactie. Ik doe mijn best deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Uitgelichte afbeelding ©Pinkasevich – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven