Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Matcha thee: is het echt lekker om te drinken? | Review

Je kan er niet meer omheen. Matcha thee is hét product van deze tijd en zou veel gezondheidsvoordelen bevatten. Wie het drinkt, is om en zweert erbij. Is die felgroene Japanse Matcha daadwerkelijk zulk fantastisch spul? In deze review deel ik mijn ervaring én zes verschillende recepten.

Matcha thee: mijn eerste ervaring

Niet heel lang geleden probeerde ik voor het eerst een kopje Japanse matcha. Met veel omhaal werd een klein schoteltje groene drab bereid en mocht ik proeven. Waar om me heen meerdere mensen enthousiast knikten met een: ‘Ja, wel even wennen, maar ik vind dit wel lekker’, vroeg ik me af of ik ook mocht wat in hun bakje zat. Ik vond het vooral bitter, een beetje als gekookte andijvie. En dat is geen compliment.

Toen ik de vraag kreeg om Japanse Matcha te testen twijfelde ik dan ook. Waarom zou ik me nog een keer door die bittere ervaring heen dwingen? Tot een vriendin me erop wees dat je nog veel meer kan met deze bijzondere groene thee. Je hoeft er geen kommetje mee te maken, je kan het ook verwerken in van alles en nog wat. Daarom besloot ik de uitdaging aan te gaan. En voor deze review klopte ik gewoon nog eens een kopje matcha thee, puur om te zien of het echt zo bitter was.

Tip! Om te voorkomen dat je Matcha bitter wordt, is het belangrijk dat je er water bij schenkt van zo’n 60-70 graden. Bij heter water komen er namelijk bitterstoffen vrij. Ook is het goed om uit te zoeken of je wel de juiste kwaliteit hebt.

Hoe maak je een kop (of kommetje) Matcha thee?

Benodigde tijd: 10 minuten

Zo maak je een kop Matcha thee

 1. Gebruik je bijgeleverde bamboe lepel en doe twee schepjes matcha in een kommetje (dit komt neer op een halve theelepel)

  hoe maak je een kop matcha thee

 2. Giet daar een beetje water bij en roer tot je een mooie pasta krijgt

  matcha roeren tot pasta

 3. Giet je theewater erbij en klop het op met je bamboe matchaklopper (Chasen)

  maak matcha thee how to

 4. Wanneer je thee een schuimkraag heeft, is hij klaar om te worden gedronken

  wanneer kan je matcha thee drinken
  Let op: het duurt best even voor het goed schuimt. Hou de klopper redelijk stevig tegen de bodem aan en maak in vlot tempo M bewegingen. 

Review Matcha thee: mijn ervaring

Hoe ruikt de thee en hoe ziet het eruit?

Anders dan bij reguliere theesoorten, waarbij je een zakje of gevuld thee-ei in je kopje heet water laat zakken, ziet matcha eruit als groen poeder. Het ruikt licht fruitig en naar groene thee, maar dan een stuk sterker. 

Hoe proeft de Matcha wanneer je hem opklopt?

Anders dan de vorige keer dat ik deze bijzondere thee proefde, vond ik het eigenlijk dit keer wel meevallen met de smaak. Hoewel ik hem nog steeds wat bitter vond (maar dat kan bij nader inzien ook liggen aan de temperatuur waarmee ik hem opschenk), heeft het hele ritueel wel wat. Je komt even tot rust. Er is namelijk geen snelle manier om je thee te kloppen en dus moet je de boel maar de boel laten. Best prettig in onze gezellige chaos.

Anders gezegd: je maakt geen snelle kop thee, maar bereidt je drankje met liefde. n daar zit dus voor mij de sleutel tot het drinken van matcha thee. Na afloop kon ik er tegenaan en had ik zin in de dag. Terwijl ik echt doodop opstond na een woelige nacht waarin ik de slaap niet echt kon vatten en telkens hazenslaapjes van maximaal een uur maakte. Natuurlijk zal de behoorlijke dosis cafeïne een rol spelen, maar inderdaad: anders dan bij energiedrankjes voelde ik me nu kalm alert. Niet gejaagd of nerveus. Of ik het nu heel vaak zal drinken, weet ik niet. Maar op dagen dat ik wel wat extra concentratie nodig heb, zeker.

Eindoordeel over Matcha?

Ik kom eigenlijk volledig terug op mijn eerste oordeel, maar dat zal wel duidelijk zijn na wat ik hierboven beschrijf. Matcha thee heeft een bijzondere umami smaak, die zich niet goed in woorden laat vatten. Ik kan het ook niet goed vergelijken met andere smaken die ik ken; het is hoogstens een beetje vergelijkbaar met wat bittere groene thee.

De toepassingen zoals hieronder staan (in je smoothie, yoghurt, cake of brownie) zijn heerlijk en dan proef je alleen de groene thee, veel minder de umami (omdat het wordt opgeheven door de andere ingrediënten). Maar ook de thee zelf vond ik verrassend. Vooral omdat het je even een moment van rust geeft en vervolgens een goede kickstart waar je de rest van de dag op vooruit kunt met het gezonde van thee en de energie van een kop koffie.

ervaring met matcha thee review recepten

Veelgestelde vragen over de Matcha

Wat is Matcha en waar komt het vandan?

Matcha is groene thee, maar dan in zijn puurste vorm. De beste soorten komen uit Japan en worden eeuwenlang in allerlei rituelen gebruikt. Niet voor niets: de thee staat bekend om zijn grote hoeveelheid antioxidanten (tien keer meer dan normaal) en cafeïne – die dankzij de stof L-theanine wel zorgt voor hogere alertheid, maar niet voor de nervositeit die koffie met zich mee kan brengen (lees ook dit interessante artikel van Men’s Health over het verschil met koffiedrinken)

Wat is het verschil met gewone groene thee?

Anders dan met ‘gewone’ groene thee worden deze plantjes in de schaduw gezet om de aanmaak van chlorophyl te bevorderen – de reden dat matcha zo groen van kleur is. Na de oogst worden de blaadjes vermalen en kan je het poeder op een speciale manier opkloppen met water. Dit is een heel ritueel, precies wat je nodig kan hebben in je drukke leven: even tot rust komen met een goede kop thee.

Welke ingrediënten bevat deze Matcha thee?

100% premium kwaliteit Matcha uit Japan.

Hoeveel thee bevat een zakje en hoe lang doe je ermee?

Elk zakje bevat 30 gram, wat ongeveer neerkomt op twintig tot dertig koppen. Je doet er dus ongeveer een maand mee als je elke dag één kopje drinkt.

Wat heb je nodig voor een kop Matcha?

Een kommetje waarin je de thee kunt kloppen
Bamboe lepel
Bamboe klopper
Japanse matcha

Kijk in de webshop voor mooie matcha producten die de theebeleving nog leuker maken. 

Hoe herken je goede Matcha thee?

Zoals bij zoveel producten die aanslaan op de markt, is ook Matcha in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een goedkopere variant: deze heeft een lichtere kleur en smaakt bitterder. Kies je voor kwaliteit, dan zal je dat echt proeven. Ik verwijs je graag door naar dit artikel, waarin Leon van Rijswijk je uitgebreid uitlegt wat het verschil is tussen deze twee soorten.

Tip! Als uitgangspunt kan je nemen dat je voor goede matcha zo’n € 25,00 betaalt voor 30-40 gram. Let er ook op of het gaat om biologisch geteelde matcha.

Hoe smaakt Matcha thee als je het bewerkt?

Hieronder staan verschillende recepten. Per recept zal ik benoemen wat het effect is en of je nog iets terug proeft van de typische Matcha-smaak. In principe zou de subtiele groene theesmaak vooral moeten blijven, niet het bittere.

Hoe gezond is Matcha?

Veel mensen drinken Matcha thee, omdat het boordevol antioxidanten zit. Maar is het ook een nuttige aanvulling op je dagelijkse dieet? Ik besloot diëtiste Fleur Veldkamp te vragen hoe het hier precies mee zit:

“Ondanks de belangrijke werking van antioxidanten in het lichaam, zijn er geen aanwijzingen dat het helpt om extra antioxidanten in te nemen via een supplement of door het eten/drinken van een superfood. Je lichaam krijgt namelijk al voldoende antioxidanten binnen via als je dagelijks de aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit (2x 2ons) eet. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor veel variantie in je groenten en fruit inname zodat je ook een mooie variantie van antioxidanten en andere vitamine en mineralen binnenkrijgt.”

Wil je meer lezen over het effect van antioxidanten op je lichaam en hoe goed superfoods voor je zijn? Het Voedingscentrum geeft je uitgebreid antwoord. 

Mag je Matcha drinken tijdens de zwangerschap?

In een kommetje Matcha zit twee keer zoveel cafeïne als in een kop koffie. Daarbij wordt groene thee ook afgeraden in deze negen maanden. Om deze twee redenen is het af te raden deze thee te drinken tijdens de zwangerschap.

Matcha kopen?

Recepten met matcha thee

Vegan smoothie met banaan en sojayoghurt

Hoewel smoothies helemaal niet zo gezond zijn als vaak wordt gedacht, vind ik ze op zijn tijd best lekker als ontbijt of lunch. In dit geval werd het onderdeel van de lunch trouwens, want ik had het een beetje verkeerd ingeschat. Ik kon net een klein glaasje voor de helft vullen. Helaas, zou ik willen zeggen: hij smaakte erg goed. Het zachte van groene thee met de zoete banaan.

Ingrediënten

 • Banaan
 • Sojayoghurt
 • Gebroken lijnzaad
 • Halve theelepel matcha

Je kan eventueel nog andere fruitsoorten toevoegen voor de smaak.

Bereidingswijze

Allemaal in de blender, op de knop drukken en wachten tot hij glad is. Smakelijk!

Griekse yoghurt met banaan, lijnzaad en matcha

recept yoghurt banaan lijnzaad matcha

Ingrediënten

 • Griekse yoghurt
 • Middelgrote banaan
 • Eetlepel gebroken lijnzaad
 • Theelepel matcha

Bereidingswijze

Om de dag vol energie te beginnen, kan je kiezen voor een goed ontbijt met yoghurt, banaan, lijnzaad en een theelepel matcha. Mijn ontbijt kon beginnen.

Kleuter Rose becommentarieerde mijn ontbijt vol afschuw: ‘Dat is echt giftig! Eerst doe je er kruiden bij en dan mos.’ Gelukkig was de smaak prima. Het ziet er inderdaad niet heel smakelijk uit wanneer je alles door elkaar roert, maar ik vond het verder erg lekker. Lijnzaad zit vol vitaminen en mineralen en dat is een mooie toevoeging op je dagelijkse voeding.

Frambozenontbijtcake met matcha

Recept frambozen ontbijtcake met matcha

Ingrediënten

 • 20 gram amandelmeel
 • 20 gram havermout
 • 1 ei
 • 3 el. sojayoghurt
 • 1 el. honing
 • 1 tl. kaneel (of speculaaskruiden)
 • halve tl. bakpoeder
 • 1 tl. matcha
 • 25 gr. frambozen

Bereidingswijze

Nee, het ziet er niet lekker uit. Op Instagram gaf 76% van mijn volgers dan ook te kennen dat ze hun stukje liever oversloegen. Maar eerlijk is eerlijk: de smaak was prima. Je proefde vooral de frambozen eigenlijk. Toch geeft de matcha een extraatje aan het recept. Kan de precieze smaak niet heel goed omschrijven; hou het op groene thee, maar dan iets sterker.

Het originele recept voor frambozenontbijtcake (met betere foto’s)

Brownie met matchaglazuur

recept brownie matchaglazuur

Ingrediënten

 • 100 gram boter
 • 170 gram pure chocola
 • 250 gram kristalsuiker
 • 3 grote eieren
 • 30 gram cacaopoeder (ongezoet)
 • halve theelepel zout
 • 70 gram gezeefde bloem

Bereidingswijze

 1. 100 gram boter en 170 gram pure chocola au bain marie laten smelten
 2. 250 gram kristalsuiker toevoegen
 3. 3 grote eieren erbij
 4. 30 gram cacaopoeder (ongezoet)
 5. halve theelepel zout en 70 gram gezeefde bloem erbij

Zet het geheel 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden, laat een kwartier afkoelen en zet hem op een rooster. Daarna giet je het glazuur erover (3 el. water, 1 el. matcha, 1 el. honing, 1 tl. vanille essence en 250 gram poedersuiker). Met oog op de kinderen is het trouwens verstandig om minder glazuur te maken en een deel apart te houden voor hen; uiteindelijk zit er cafeïne in de matcha.

Grootmoeders cake met matcha

matcha cake recept

Ingrediënten

 • 250 gram boter
 • 250 gram basterdsuiker
 • 5 middelgrote eieren
 • 250 gram bloem (gezeefd)
 • scheutje (amandel)melk
 • theelepel matcha

Bereidingswijze

Klop de boter tot hij lekker luchtig is en voeg de basterdsuiker geleidelijk toe. Daarna de eieren één voor één (op kamertemperatuur) en tot slot de bloem. Met een scheutje melk maak je het beslag smeuïg en de matcha zorgt natuurlijk voor de lichtgroene kleur. Ongeveer een uur op 180 graden en dan zou hij normaliter goed moeten zijn. Volgens mij zorgt de matcha echter voor een iets andere structuur van het beslag, waardoor het langer duurt voor je cake gaar is. Uiteindelijk heb ik hem maar twee uur lang in de oven laten staan. Toen ging het redelijk en was hij steviger. De smaak is prima trouwens – al ziet hij er niet echt lekker uit.

Havermoutpannenkoekjes met matcha

recept banaan havermoutpannenkoek matcha

Ingrediënten

 • 200 gram havervlokken (Budget tip: bij Lidl betaal je voor een zak van 500 gram € 0,39)
 • 1 banaan
 • 3 eieren
 • 400 ml. ongezoete ongeroosterde amandeldrink van Alpro
 • Snufje kaneel
 • Theelepel matcha

Bereidingswijze

Prak eerst de banaan door de haver(mout)vlokken. Als je niet zo’n stevige vork hebt en/of de banaan is nog wat aan de harde kant, snij hem dan gewoon in plakjes. Voeg dan zo’n 200 ml. van de Alpro toe en mix het geheel met de staafmixer. Vervolgens kan je geleidelijk de eieren, matcha en de rest van de amandeldrink bij het beslag voegen. Mix tot het beslag glad is en bak kleine pannenkoekjes. Lekker met ahornsiroop!

Ook lekker met matcha?

 • Popcorn met pure chocolade en matcha
 • Matcha-ijs (ook vegan te maken)
 • Donuts
 • Latte
 • Bliss balls
 • Chocoladetaart
 • Koekjes
 • Buttercups
 • Crème brulée
 • Cheesecake
 • Soesjes
 • Macarons

Vind op Eat.Pure.LoveNanii, Culy.nl en Thesushitimes de lekkerste recepten!

Proef je de matcha terug in bovenstaande recepten?

Nee eigenlijk nauwelijks. Vaak is het meer een subtiele groene thee smaak, die net wat extra’s geeft. In elk geval helemaal niet overheersend. Wel merkte ik tijdens het bakken dat veel recepten met matcha iets minder goed stollen dan dat ze normaal doen, zoals de cake. Ik zou dus wel aanraden ze misschien iets langer in de oven te zetten, afhankelijk van je oven zelf natuurlijk.

Of Matcha thee een succes was? In mijn ervaring eigenlijk wel. Het zal geen dagelijks onderdeel van mijn routine worden, maar om af en toe te maken vind ik het eigenlijk wel lekker. Voor deze review maakte ik bovendien zes verschillende recepten met Matcha, waarvan een aantal blijvend zijn! Kende jij deze groene thee uit Japan al? Heb je weleens Matcha op? En wat is jouw ervaring?

Dit artikel is een samenwerking.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids