Wat we van mannen kunnen leren over zelfvertrouwen

Het kan weleens irritant zijn als je man nooit lijkt te twijfelen en vol zelfvertrouwen vraagt om die salarisverhoging. Uit onderzoek blijkt dat mannen inderdaad gemiddeld gezien meer zelfvertrouwen hebben dan vrouwen. Waardoor komt dat en wat kunnen we van ze leren? De Mamagids vroeg het Mannenpanel om hulp!

Mannen hebben meer zelfvertrouwen dan vrouwen

De afgelopen twintig jaar is veel wetenschappelijk psychologisch onderzoek gedaan naar zelfvertrouwen. Een van de belangrijkste conclusies is dat mannen meer vertrouwen hebben in eigen kunnen en uiterlijk dan vrouwen. Maar waar komt dat precies door? En wat kunnen we daar als vrouwen van leren? Dat zochten we uit. Eerst kijken we naar een aantal onderzoeken, vervolgens vragen we de mannen om advies!

Hoe zit het precies met zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is, in de woorden van Orth & Robins (2014) in The Development of Self-Esteem, p 381: ‘an individual’s subjective evaluation of his or her worth as a person’. Je zelfbeeld is dus bepalend: als je positief over jezelf denkt zal je je wensen en overtuigingen sneller in de praktijk brengen. Vind je dat heel lastig en ben je onzeker, dan doe je dat niet of minder snel.

Zelfvertrouwen is echter niet per definitie gebaseerd op objectieve waarheden. Zo kan een man met een behoorlijk buikje toch in de spiegel kijken en denken dat het allemaal wel meevalt. Een slanke vrouw zal sneller aandacht schenken aan zogenaamde probleemgebieden die verder niemand ziet. Je ziet van een afstand dat de man in dit voorbeeld het zelfvertrouwen heeft waar het de vrouw aan ontbreekt. Ondanks dat jij als buitenstaander waarschijnlijk anders naar de situatie kijkt.

Bron: On the Genesis of Confidence, Michael J. Gill, William B. Swann, Jr. en David H. Silvera in ‘Attitudes and social recognition’, Journal of Personality and Social Psychologie (1998) 1101-1114.

Wat wel grappig (of beter gezegd: opvallend) is, is dat met de komst van succesvolle vrouwen, mannen makkelijker onzeker worden – zoals professor Liesbeth Woertman stelt in dit artikel. Ze beginnen aan botox- en andere cosmetische behandelingen. Als je binnen een relatie namelijk de afhankelijke(re) partij bent, moet je de ander kunnen vasthouden. Al dan niet met een jong en fris uiterlijk.

Waar komt het verschil in zelfvertrouwen precies vandaan? En is dit universeel?

Er zijn een aantal factoren die gemiddeld gezien bepalend zijn voor je mate van zelfvertrouwen:

  • Geslacht Mannen hebben significant meer zelfvertrouwen dan vrouwen, ook al ervaren beide geslachten een onzekere periode in de puberteit en jong-volwassenheid
  • Leeftijd Oudere mensen zijn doorgaans zelfverzekerder dan jonge
  • Je levensloop, opvoeding en omgeving Simpel gezegd: als je succes hebt als mens of op je werk, word je zelfverzekerder

Of het alleen voor het Westen geldt? Nee. Uit onderstaand onderzoek bleek dat dit inderdaad universeel is. Overal ter wereld hebben mannen een groter zelfvertrouwen dan vrouwen. Ook maakten ze in ieder land dezelfde ontwikkelingen door als het gaat om de samenhang tussen leeftijd en zelfverzekerdheid. Natuurlijk zijn er heus verschillen, maar de basis blijft hetzelfde.

Bron: Age and Gender Differences in Self-Asteem – A Cross-Cultural Window, Wiebke Bleidorn e.o. in ‘Personality processes and individual differences’, Journal of Psychology and Social Psychology (2016) 396-410.

Wat nu de precieze oorzaak is en of het ligt aan een verschil in hormonen of puur de maatschappelijke houding ten aanzien van vrouwen en mannen, is nog niet onderzocht. Wel kan je stellen dat vrouwen elkaar én zichzelf sneller streng beoordelen dan mannen en zich eerder schamen voor fouten. Dat laatste kan onzeker maken en ervoor zorgen dat je minder snel vooruit gaat dan je zou willen.

waarom hebben mannen meer zelfvertrouwen dan vrouwen
©Red Umbrella and Donkey – Shutterstock

Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

Holistisch arts Roy Martina wijst erop dat zelfvertrouwen je verder brengt in het leven. Je durft uit te komen voor je wensen en ze achterna te gaan, waar iemand met een gebrek aan geloof in zichzelf juist afwachtender is en minder goed voor zichzelf opkomt. Daarbij helpt een positief zelfbeeld ook om je open te stellen naar anderen toe. Dat maakt dat mensen in je omgeving je sneller aardig vinden, makkelijker naar je toekomen omdat ze je inspirerend vinden en je dus succesvoller bent. In de uitgebreide video hieronder vertelt hij over het belang van vertrouwen in jezelf.

Het is dus tijd om hieraan te werken als je bij jezelf merkt dat je wellicht introvert, verlegen en terughoudend of zelfs (te) bescheiden in het leven staat. Tijd om jezelf te laten zien! En hoe kunnen we daar meer over leren dan door het van mannelijke experts te vragen?

Mannen over hun zelfvertrouwen: 4 persoonlijke tips

Ro (32): Laat je niet te veel leiden door maatschappelijke opvattingen

“Vrouwen krijgen hun hele leven te horen ‘hoe het zou moeten’ (je moet je als vrouw gedragen, want wat zullen anderen niet van je denken?). Dat heeft ook te maken met de sociale verhoudingen vermoed ik: van oudsher was de vrouw thuis en dus verantwoordelijk voor het huishouden en de kinderen – lange tijd toch het uithangbordje van je gezin. Die verhoudingen zitten nog steeds zo ingebakken in de maatschappij. Als je dus heel je leven hoort dat je jezelf op een bepaalde manier moet gedragen, ga je dat ook doen.

Mijn advies? Laat je niet leiden door bladen of de maatschappij waarin je opgroeit. Dat is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan: zelfvertrouwen staat bij vrouwen vaak gelijk aan arrogantie. Maar zoek de bevestiging echt in jezelf. Als jij tevreden bent, dan maakt het niet meer uit wat een ander van je denkt. Wanneer je zelf beseft en beslist dat je het goed doet, hoeft niemand anders je die bevestiging te geven en kun je andermans meningen makkelijker laten voor wat het is.”

Erwin (37): Het begint allemaal bij de opvoeding

“Volgens mij begint het creëren van zelfvertrouwen al bij de opvoeding. Van jongs af aan wordt bij meisjes op bepaald gedrag gehamerd en bij jongens juist veel met de mantel der liefde bedekt. Zo moeten meisjes hun kleren netjes houden, terwijl jongens lekker door de modder zouden moeten rollen. Ook vanuit mode, games en sociale media zie je toch vaak het beeld verschijnen waarin vrouwen voldoen aan een ideaalbeeld (waardoor anderen zich mislukt voelen wanneer ze daar niet in slagen), terwijl mannen op televisie en andere media zich daar minder druk om maken. Dit vertaalt zich natuurlijk naar andere situaties. De omslag bij jezelf zal moeten komen door er hard aan te werken, maar je kinderen kan je natuurlijk wel vast meegeven dat ze (ongeacht hun geslacht) in zichzelf moeten geloven en mogen zijn wie ze willen zijn.”

Lionel (33): Wees trots op wie je bent

“Om antwoord te kunnen geven, neem ik mezelf even als voorbeeld. Het interesseert me weinig hoe anderen over me denken – zeker vreemden. Want of je nu goed of slecht bezig bent, de buitenwereld heeft toch al een oordeel over je. Dat is menselijk. Natuurlijk laat niet alles me koud, maar de mening van een onbekende kan ik wel een stuk makkelijker van me af schudden.

Vrouwen blijven hier volgens mij langer in hangen en zijn sowieso meer bezig met de buitenwereld. Ik zou bijvoorbeeld nooit om advies vragen tijdens het winkelen, terwijl een vrouw sneller nog even haar vriendinnen belt. Mijn beste advies? Wees gewoon altijd trots op wie je bent en wat je doet. Het belangrijkste is dat de mensen die jij lief hebt, je wel waarderen.”

Frans (60): Het is maar de vraag of mannen zo zelfverzekerd zijn

“Van oudsher gaan mannen er vanuit dat ze kracht moeten uitstralen. Het is immers beter om te jagen dan om gejaagd te worden. In de natuur krijgen de sterkste mannetjes de positie die de meeste voordelen verschaft. Bij mensen is het niet veel anders. Daarnaast hebben mannen zich tot ver in de twintigste eeuw  in een voordelige positie weten te manoeuvreren ten opzichte van vrouwen. Pas in de laatste 50 jaar hebben vrouwen zich een meer gelijkwaardige positie weten te verwerven in overigens slechts een (te) klein deel van de wereld (de strijd is nog niet gestreden).

Afgezien van het fysieke voordeel dat de meeste mannen van nature hebben, werden en worden zij wereldwijd gesteund door – door hen – opgestelde wetten en religieuze voorschriften (dit is uiteraard niet echt een teken van kracht). Het is dus maar de vraag of mannen zo zelfverzekerd zijn. Eerder is het zo dat mannen niet graag hun zwakke punten laten zien. Zelfspot, voor zover aanwezig, gebruiken zij om te laten zien dat ze ‘in control’ zijn. Mijn tip is daarom eigenlijk best simpel: wees vooral jezelf en eis een gelijkwaardige positie op. Die verdien je net zo goed als een ander”

boeken over meer zelfvertrouwen
©Kinga – Shutterstock

Boeken over meer zelfvertrouwen bij vrouwen

Wil je graag meer zelfvertrouwen kweken? Dan zijn de volgende boeken een aanrader:

Hoewel mannen van nature een groter zelfvertrouwen lijken te hebben dan vrouwen, betekent dat niet dat je als vrouw onzeker hoeft te zijn. Als je wil werken aan meer zelfvertrouwen kan het helpen om een boek te lezen of mannen te vragen hoe zij aan een positief zelfbeeld komen. Ook kan je je kinderen helpen meer zelfvertrouwen te kweken door meisjes tijdens de opvoeding niet anders te behandelen dan jongens. Zodra zij zichzelf volledig omarmen, zullen anderen dat ook sneller doen. Vind jij het lastig om zelfverzekerd te zijn en dat te tonen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Uitgelichte afbeelding ©PeopleImages.com – Yuri A – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven